Decret 37/2014, de 8 d’agost, regulador del sistema de compensació econòmica destinat als ajuntaments i a les entitats locals menors de les Illes Balears que abonin als seus membres electes retribucions per exercir els càrrecs en règim de dedicació exclusiva o parcial al servei de la gestió pública local

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 31.13 de l’Estatut d’autonomia, modificat per la Llei orgànica 1/2007, disposa que en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desenvolupament legislatiu i l’execució de la matèria de “règim local”.

El dia 1 de juny de 2007 va entrar en vigor el Decret 63/2007, de 25 de maig, regulador del sistema de compensació econòmica destinat als ajuntaments i a les entitats locals menors de les Illes Balears que abonin als seus membres electes retribucions per exercir els càrrecs en règim de dedicació exclusiva al servei de la gestió pública local. Aquest Decret va desenvolupar les previsions de l’article 74.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i va establir que els ajuntaments que complissin uns determinats requisits de població i de pressupost podien accedir a les ajudes finalistes del Govern de les Illes Balears per retribuir els batles o batlesses o un altre membre electe que els substituís per exercir el càrrec en règim de dedicació exclusiva al servei de la gestió pública local.

Els punts 2 i 3 de l’article 32 de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, varen modificar els articles 74.1 i 205 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i va crear els fons de col·laboració econòmica amb les entitats locals, entre els quals hi ha el fons d’ajudes de caràcter finalista destinat al pagament de les retribucions dels batles o presidents de les entitats locals o, si s’escau, d’un membre electe del govern d’aquestes entitats. Amb aquesta nova regulació, aquest fons de caràcter finalista deixà de tenir el caràcter material de subvenció que havia tengut en la seva regulació inicial.

El Decret 63/2007, de 25 de maig, fou modificat pel Decret 105/2010, de 10 de setembre, mitjançant el qual es varen modificar, entre d’altres disposicions, els límits de població i de pressupost que han de complir les entitats locals que vulguin sol·licitar les ajudes que preveu.

En el moment actual, l’entrada en vigor de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, que modifica la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, i la seva incidència en el règim retributiu dels membres de les corporacions locals, aconsella revisar el Decret 63/2007, per tal que l’adaptació a la nova normativa no suposi un menyscapte en els recursos de les corporacions locals que compleixen els requisits per poder sol·licitar les compensacions econòmiques que preveu el Decret. En aquest sentit, es considera convenient aprovar un decret nou que prevegi també la compensació econòmica per la dedicació parcial d’un membre electe amb totes les especificacions necessàries pel que fa al seu règim jurídic. Aquest Decret deroga la regulació vigent continguda en el Decret 63/2007 per tal d’adaptar la normativa autonòmica al nou marc estatal sobre la matèria.

D’altra banda, en aquest Decret es consideren els límits quant a dedicació i retribucions que es fixen en la disposició addicional norantena de la Llei 22/2013, de 23 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2014, en la modificació del Reial decret llei 1/2014, de 24 de gener, de reforma en matèria d’infraestructures i transport, i altres mesures econòmiques.

El Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 1/2014, de 31 de gener, atribueix a la Conselleria d’Administracions Públiques, a través de la Direcció General de Funció Pública, Administracions Públiques i Qualitat dels Serveis, l’exercici de les competències en l’àmbit de les relacions amb les institucions de govern de les Illes i els municipis i les relacions de cooperació i col·laboració amb els ens territorials.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta de la consellera d’Administracions Públiques, d’acord amb el Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 8 d’agost de 2014,

DECRET

Article 1

Objecte

  1. D’acord amb l’article 74.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, l’objecte d’aquest Decret és establir el règim jurídic, els criteris d’aplicació i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR