Decret 20/2019, de 15 de març, pel qual es regula la bonificació en les tarifes dels serveis regulars de transport marítim interinsular per a les persones residents a la comunitat autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

La legislació sobre reduccions tarifàries per raó de residència a les persones usuàries de serveis de transport regular de persones viatgeres es dicta conforme al principi de solidaritat establert en l’article 2 de la Constitució espanyola i al d’atenció de les circumstàncies particulars del fet insular, que recull l’article 138.1 de la norma suprema, com també estableix l’article 3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

La Llei 30/1998, de 29 de juliol, del règim especial de les Illes Balears, va reconèixer el fet insular i va establir un conjunt de mesures, entre les quals es preveia la reducció de tarifes de transport de persones viatgeres per a les persones residents a les Illes Balears.

El Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, estableix en l’article 51 (ajudes de caràcter social per al transport a favor de residents en regions allunyades) que la intensitat de l’ajuda no ha d’excedir del 100% dels costs subvencionables.

L’aportació que la Comunitat Autònoma fa ve regulada en dues normes: en el Decret 43/2008, d’11 d’abril, regulador de la bonificació a les tarifes dels serveis regulars de transport marítim interinsular per als residents a la comunitat autònoma de les Illes Balears; i en el Decret 42/2008, d’11 d’abril, regulador de la bonificació a les tarifes dels serveis regulars de transport marítim entre les illes d’Eivissa i Formentera per als residents a l’illa de Formentera.

Cal fer esment també a les previsions de la Llei 11/2010, de 2 de novembre, d’ordenació del transport marítim de les Illes Balears, especialment les establertes en l’apartat 2 de l’article 28, pel que fa als drets dels residents a Formentera, i les establertes en la disposició addicional cinquena, sobre les bonificacions a usuaris de transport marítim residents a les Illes Balears.

La regulació estatal de les bonificacions es conté principalment en la disposició addicional tretzena de la Llei 17/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2013 (amb les modificacions posteriors corresponents), i en el Reial decret 1316/2001, de 30 de novembre, pel qual es regula la bonificació en les tarifes dels serveis regulars de transport aeri i marítim per als residents en les comunitats autònomes de Canàries i les Illes Balears i en les ciutats de Ceuta i Melilla.

Amb l’entrada en vigor de la Llei 3/2017, de 27 de juny, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2017, que modifica la Llei 17/2012, es va aconseguir que l’aportació estatal per als serveis regulars de transport marítim de persones en els trajectes interinsulars pujàs fins al 50%.

Fins a l’entrada en vigor de la Llei 3/2017, el règim de bonificacions preveia una bonificació general, a càrrec de l’Estat, del 25% per a les persones amb ciutadania espanyola, dels altres estats membres de la Unió Europea o dels estats signataris de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu o de Suïssa, els seus familiars nacionals de tercers països beneficiaris del dret de residència o del dret de residència permanent, i els ciutadans nacionals de tercers països residents de llarga durada; i un 25% addicional a càrrec de la Comunitat Autònoma. A més, la Comunitat Autònoma augmentava en un 39% aquesta aportació als residents a Formentera en el trajecte a Eivissa. Cal esmentar que la bonificació autonòmica per als residents a Formentera s’aplicava a la totalitat de residents.

Així, la publicació de normes estatals posteriors als decrets autonòmics ha anat produint divergències, tant en els percentatges de bonificació com en els beneficiaris, que poden fer difícil la interpretació coherent del règim de bonificacions.

Tot i aquest nou marc legal, la voluntat del Govern de les Illes Balears és continuar contribuint a aquestes bonificacions per oferir uns preus assequibles en aquests desplaçaments.

Un altre canvi important ha estat l’aprovació de la Llei 8/2017, de 3 d’agost, d’accessibilitat universal de les Illes Balears, que disposa que les persones titulars d’una targeta autoritzada d’estacionament amb residència a les Illes Balears que utilitzin els serveis regulars de transport marítim de persones viatgeres, quan es tracti de trajectes interinsulars dins l’arxipèlag balear, tenen dret que s’apliqui la bonificació de resident sobre la tarifa corresponent al seu vehicle. Així doncs, en aquesta norma es recull aquest manament legal.

Tots aquests canvis normatius requereixen l’actuació de la Comunitat Autònoma per tal d’aconseguir una interpretació coherent del sistema de bonificacions i incorporar la nova bonificació de la Llei 8/2017.

Amb la nova redacció de la normativa autonòmica, es pretén, en la mesura del que sigui possible, adoptar una visió de complementarietat de la norma estatal per tal que noves modificacions d’aquesta no tornin a deixar sense...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR