Decret 14/2018, d’1 de juny, pel qual es crea el Servei de Prevenció de Riscs Laborals propi per al personal docent que presta serveis en els centres docents públics d’ensenyaments no universitaris de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 14.2 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, estableix que, en compliment del deure de protecció, l’empresari ha de garantir la seguretat i la salut dels treballadors en tots els aspectes relacionats amb el treball i, a aquest efecte i en el marc de les seves responsabilitats, ha de dur a terme la prevenció de riscs laborals mitjançant la integració de l’activitat preventiva dins l’empresa.

L’article 14 del Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció, disposa que a les empreses de més de 500 treballadors l’empresari hi ha de constituir un servei de prevenció propi, i l’article 15.1 assenyala que aquest servei ha de constituir una unitat organitzativa específica i que les persones que l’integren han de dedicar de forma exclusiva la seva activitat a aquest fi.

Mitjançant l’Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 17 de maig de 2002 pel qual s’aprova l’Acord adoptat a la Mesa Sectorial d’Educació entre STEI-i, FE-CCOO i FETE-UGT per a la millora de l’ensenyament públic no universitari i de les condicions de treball del personal docent, de 30 d’abril de 2002, en compliment dels articles 35 i 38 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, es va acordar la creació de tres comitès intercentres de seguretat i salut específics per al personal docent no universitari a cadascun dels àmbits insulars d’Eivissa i Formentera, Mallorca i Menorca.

L’Acord marc per a la recuperació dels drets sociolaborals del sector de l’ensenyament públic de 30 de setembre de 2015, ratificat per la Mesa Sectorial d’Educació el 9 d’octubre de 2015, preveu, per al 2016, la creació per decret del Servei de Prevenció de Riscs Laborals a l’àmbit educatiu i per a totes les illes.

Atès l’elevat nombre de docents que presten serveis en el sector de l’ensenyament públic no universitari a les Illes Balears, i l’especificitat d’aquest àmbit sectorial pel que fa a les qüestions de seguretat, prevenció i salut laboral, és necessari constituir i regular un servei de prevenció de riscs laborals propi del personal docent que presta serveis en els centres docents públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a fi de donar resposta a les necessitats i característiques especials que presenta aquest col·lectiu.

Aquest Servei, en consonància amb la regulació autonòmica en la matèria, es crea de manera anàloga a altres serveis de prevenció de riscs laborals, com el del personal al servei de l’Administració de les Illes Balears (aprovat pel Decret 44/2001, de 23 de març) i el del personal del Servei de Salut de les Illes Balears (aprovat pel Decret 49/2013, de 25 d’octubre).

Per donar resposta a les necessitats i a les característiques especials que presenta aquest col·lectiu, s’ha considerat convenient crear un servei de prevenció de riscs laborals propi per al personal docent, tant si es tracta de personal funcionari com de personal laboral.

Pel que fa a la tramitació del procediment, s’ha seguit el que disposen els articles 42 i següents de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears.

Per això, a proposta del conseller d’Educació i Universitat, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 1 de juny de 2018,

DECRET

Capítol I

Objecte i àmbit d’aplicació

Article 1

Objecte

  1. L’objecte d’aquest Decret és la creació del Servei de Prevenció de Riscs Laborals per al personal docent dependent de la Direcció General de Personal Docent de la Conselleria d’Educació i Universitat que presta serveis en els centres docents públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb la finalitat de promoure la millora de les condicions de treball i de garantir un nivell eficaç de protecció de la seguretat i de la salut d’aquest personal davant els riscs que es deriven del treball.

  2. Aquest Servei de Prevenció és l’òrgan encarregat de garantir la protecció adequada de la seguretat i de la salut del personal docent i es crea amb rang orgànic de servei adscrit a la Conselleria d’Educació i Universitat.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Aquest Decret s’aplica a tot el personal docent que presta serveis o desenvolupa les seves funcions docents en els centres docents públics d’ensenyaments no universitaris de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, tant si es tracta de personal funcionari com de personal laboral.

Capítol II

Principis generals, funcions, control i responsables de l’activitat preventiva

Article 3

Principis generals de la prevenció

  1. L’acció preventiva, l’avaluació de riscs i la planificació d’aquestes tasques s’han d’inspirar en els principis generals establerts en el capítol III de la Llei de prevenció de riscs laborals i en els capítols I i II del Reglament dels serveis de prevenció, i s’han d’integrar en el conjunt d’activitats i decisions que afecten la política del personal inclòs dins l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret. S’han d’adoptar les mesures necessàries perquè la prevenció i la vigilància de la salut dels empleats públics siguin efectives.

  2. Aquest Servei de Prevenció de Riscs Laborals ha de proposar les instruccions necessàries en aquesta matèria i ha d’establir les mesures que han d’adoptar tots els centres docents públics, sota la direcció del conseller d’Educació i Universitat.

  3. Les definicions de prevenció, risc laboral, danys derivats del treball i risc laboral greu i imminent i altres definicions relacionades amb l’exposició a agents susceptibles de causar danys greus per a la salut dels treballadors són les contingudes en l’article 4 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals.

  4. D’acord amb el que estableix l’article 45.1 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes, s’ha de promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en la integració de l’activitat preventiva de riscs laborals.

Article 4

Funcions del Servei de Prevenció de Riscs Laborals

  1. Amb caràcter general, el Servei de Prevenció de Riscs Laborals ha de proporcionar als òrgans executius competents en matèria d’educació l’assessorament i el suport necessaris tenint en compte els riscs existents. Particularment, ha de dur a terme les funcions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR