Decret 10/2019, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema de Localització i Seguiment d’Embarcacions Pesqueres de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

L’objectiu general de les polítiques pesqueres és garantir una explotació racional dels recursos pesquers d’acord amb unes condicions socioeconòmiques i mediambientals sostenibles. En els darrers anys, els sistemes electrònics de localització de vaixells s’han revelat com una eina fonamental per al desenvolupament i l’execució de les polítiques de conservació de recursos i ordenació del sector pesquer. En particular, aquests sistemes han resultat de gran utilitat per a la localització de caladors, l’avaluació de l’esforç pesquer i la valoració indirecta de l’estat i la rendibilitat de les àrees de pesca, així com per al seguiment d’activitats en zones protegides o el control dels règims d’esforç i horaris de la flota. Així mateix, la integració d’aquests sistemes en els protocols de salvament a la mar constitueix una salvaguarda addicional per als professionals del sector en cas d’emergència. En l’àmbit comunitari, el seguiment dels vaixells pesquers a través dels sistemes de localització per satèl·lit està regulat en el Reglament (CE) núm.1224/2009 del Consell, de 20 de novembre de 2009, pel qual s’estableix un règim comunitari de control per garantir el compliment de les normes de la política pesquera comuna.

En aquest sentit, el títol IV de la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, dedicat a l’ordenació del sector pesquer, té com a objectiu la conservació i la modernització de la flota pesquera garantint un aprofitament sostenible dels recursos i aconseguint uns nivells de seguretat d’acord amb el nivell de desenvolupament.

L’establiment d’un sistema electrònic de localització de vaixells contribueix a la consecució d’aquests objectius, proporciona la informació necessària per a la gestió correcta de les pesqueres i serveix com a eina d’avís i localització en els protocols de salvament i emergències a la mar. D’altra banda, l’establiment d’aquest sistema permet realitzar un seguiment de les activitats desenvolupades pels vaixells pesquers i contribueix així a les funcions de vigilància, control i inspecció previstes en el títol XI de la Llei 6/2013, de 7 de novembre.

Per tot això, resulta convenient l’establiment i la regulació d’un sistema de localització i seguiment de les embarcacions de pesca professional per via satèl·lit com a eina per a la gestió i el seguiment de les pesqueries balears.

II

El títol competencial per a la regulació de la matèria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR