Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la instal·lació planta aglomerat asfàltic pedrera Montisión III núm. 199, TM Porreres (117A/18)

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA
Rango de LeyAcord

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’establert a l’article 41.3 de la llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 27 de setembre de 2018,

DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL

  1. Actuacions prèvies i antecedents

    A la base de dades del Servei d’Assessorament Ambiental en relació amb la pedrera Montisión III hi consten els expedients següents:

    -Exp. CMAIB 16693/2008 pedrera en la carretera Porreres-Campos (PM-504), km. 17, “Montisión 1 i 2”, Porreres. Relatiu al tràmit llicència municipal obertura i d’activitat.

    El Ple de la CMAIB en sessió de 29 de maig de 2012, va acordar fer declaració favorable la pedrera Montisión I-II sempre que se compleixin les mesures ambientals recollides en l’EIA, així com les condicions següents:

    ACORDA

    Informar favorablement la “Pedrera Montission I i II” del TM Porreres sempre que es compleixin les mesures ambientals recollides en l’EIA així com les següents condicions:

  2. D’acord amb l’informe de la Direcció General de Recursos Hídrics de 31 de maig de 2011-S’han de realitzar els estudis d’estabilitat dels talussos d’explotació que requereix la Instrucció Tècnica Complementària de Seguretat Minera i posar especial esment en els talussos que poden afectar el camí i santuari de Montision. -S’han de prendre les màximes precaucions per evitar abocaments accidentals d’olis i hidrocarburs. 2.Pel que fa a l’emissió de renous, s’haurà de complir l’article 41 de la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica a les Illes Balears.

    Es recorda que, d’acord amb l’informe de la Direcció General de Recursos Hídrics, de 31 de maig de 2011: 1.Quedarà terminantment prohibit realitzar qualsevol tipus d’abocament a la llera sense la corresponent autorització prèvia d’aquesta D.G. 2.En el cas d’utilitzar l’aigua del pou CAS-1006 per a la refrigeració de la maquinària o pel reg per evitar la pols, s’haurà de tramitar la corresponent autorització d’abocament davant aquesta Direcció General

    -Exp. CMAIB. 220A/2016 documentació d’abast de l’EsIA de projecte d’explotació i restauració de la planta d’aglomerat asfàltic de la pedrera Montision III núm 199. Redactat CREARA data desembre 2016.

    A l’informe de la tècnica del Servei d’Assessorament Ambiental de la CMAIB de data 1 d’agost de 2017 a l’apartat de consideracions tècniques, exposa entre altres qüestions el següent:

    “ La pedrera es troba en procés de regularització per la Llei 10/2014, LOMIB i segons el document ha realitzat el tràmit ambiental.”

    “Des de la CMAIB en data 09/05/2017 es va emetre un “Informe tècnic referent a la sol·licitud de la DGPI emesa en relació a les mesures compensatòries previstes en la DT 1era 6c de la LOMIB de l’explotació minera “Montisión III”, núm de registre miner 199, terme municipal de Porreres”, part del qual reprodueix com segueix:

    Antecedents

    “En data 18 de novembre de 2005 la pedrera “Montisión I-II.....Acord inclusió ..// publicat BOIB núm. 181 1 desembre 2005.”

    “En data 29 de maig de 2012 acorda informar favorablement amb condicionants l’EIA de la Pedrera Montisión I-II (autorització minera 199-221) del terme municipal de Porreres, d’acord amb l’annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d’avaluacions d’impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears”.

    “En data 6 d’octubre consta resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria per la qual: s’autoritza la integració de les dues explotacions de la unitat d’explotació 199-221 Montisión I i Montisión II, en l’explotació que des de la data s’anomenarà Montisión III amb número de registre 199.”

    Motiu de la sol·licitud

    “En data 2 de febrer de 2017 té entrada al Servei d’Assessorament Ambiental (RE núm 97), ofici de consulta del servei de Mines de la DGPI en relació a les mesures compensatòries previstes de la pedrera Montisión III (núm. 199) segons el que estableix la DT1era de la llei 10/2014, d’1 d’octubre, d’ordenació minera de les Illes Balears (LOMIB).(....)

    “Conclusions//...// segons el que es va exposar es conclou que:

  3. La superfície total a compensar, segons les dades del informe ECA, seria de 37.967,88. És a dir 3,8 ha.

  4. La inversió proposada de 31.500,00 € compleix el criteri de 7.000 E/ha afectada.

    Per tant i per tot el que s’ha informat, la CMAIB informa favorablement les mesures compensatòries establertes per a l’explotació minera Montisón III (núm. 199).”

    També en relació al procés de regularització de la pedrera, s’haurà d’informar del estat en què és troba, i si s’han realitzat les mesures compensatòries previstes.

    El departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca conclou, el 20/06/17, que l’EIA haurà d’incloure una sèrie de punts. S’adjunta l’informe.

  5. Informació del projecte

    El promotor del projecte d’instal·lació de la planta asfàltica, és l’empresa Amer e Hijos SA mitjançant contracte amb l’empresa Gravera Montisión, SA titular de la pedrera Montisión III autorització minera 199, fa possible aquesta actuació.

    A les dades existents en relació a la situació de tramitació quan al Pla director sectorial de pedreres de les Illes Balears (PDSPIB, Decret 61/1999). A l’annex 3 del Catàleg de Pedreres en tramitació del PDS, consten inventariades com a Montisión, núm. 199 en data d’alta 12/06/1967 i Montisión II núm. 221, en data d’alta 06/11/1963 dins AEP. Ambdues autoritzacions mineres hi consten com una sola activitat extractiva Montisión I-II i adaptades al PDS mitjançant Acord d’Inclusió a l’annex 2 de pedreres incorporades al PDS i publicat al BOIB núm. 181 de data 1/12/2005.

    2.1. Descripció del projecte d’instal·lació

    L’objecte del projecte consisteix en la proposta d’instal·lació d’una planta d’aglomerat asfàltic dins l’àmbit autoritzat de la pedrera de Montisión, en la part de la zona de recurs geològic d’interès miners a les parcel·les 281 i 285. La planta se situarà a la zona de la pedrera ja explotada ubicada en la plataforma en cotes 130-135 msnm.

    De la documentació EsIA del projecte i per la planimetria presentada, es desprèn i s’observa que la planta d’aglomerat asfàltic es disposarà en 2 àrees delimitant un polígon rectangular i situada en la part SW de la pedrera.

    La planta d’aglomerat està conformada per diversos elements,:

    -unitat pre- dosificació

    -garbelladora de rebuig

    -planta dosificació d’aglomerat reciclat

    -assecadora -mescladora

    -cremador fuel pesant

    -automatismes

    -Sistema emmagatzematge dosificació filler

    -filtre de màniga

    -sitja d’ emmagatzematge material preparat

    -caldera oli tèrmic

    -dipòsits d’emmagatzematge de betum

    -dipòsits combustible

    -sistema d’aire comprimit

    -caseta de control

    -Instal·lacions auxiliars:

    +d’higiene i benestar treballadors

    +edifici banys, menjador i bàscula

    -Altres elements associats a la planta d’aglomerat:

    +dipòsit vertical (sitja) d’emmagatzematge combustible 60.000 litres

    +dipòsit gasoli de 5.000 litres (per caldera oli tèrmic).

    +Instal·lacions elèctriques: armaris i quadres distribució, etc.

    +Instal·lacions aire comprimit.

    -Maquinària mòbil: composta de 3 unitats que donaran servei a la planta asfàltica serà de l’empresa Amer e Hijos, S.A. Aporta dades dels anys de fabricació (1998 fins a 2015).

    -Aigües d’ús instal·lació: mitjançant camió dipòsit inicialment fins posada en funcionament planta, desprès s’avaluarà les necessitats.

    -Aigües residuals: com les de la resta pedrera dipositades en fosa sèptica. No es preveu nova instal·lació.

    -Aigües residuals industrials: la planta instal·lada sobre solera formigó amb recollida de pluvials i esbandit en bassa, pou cec i obra hidràulica que evitin vessament aigües contaminades. Preveu control analític DBO,DBQ i TPH.

    -Règim horari funcionament planta: 1 torn/dia, 8 hores i 5 dies setmana 220 dies /any. Producció 160 t/h. Exposa que la planta pot tenir funcionament diürn o nocturn en funció de les necessitats productives, esmenta que el material asfàltic no es pot emmagatzemar i que depèn del moment i necessitats de col·locació en obra. En moltes ocasions els treballs se fan per la nit per evitar col·lapses de trànsit en vies públiques.

    -La producció que preveu oscil·la de les 100.000 t/any a 200.000 t/any, depenent demanda preveu producció discontinua i no de funcionament diari.

    -La superfície d’ocupació de les instal·lacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR