Resolució de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, de 16 de novembre de 2016 per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions destinades a finançar les despeses ordinàries de funcionament de les federacions, les confederacions i les unions d’entitats sense ànim de lucre d’àmbit suprainsular que duen a terme, exclusivament, actuacions a favor de persones amb discapacitat física, greument afectades

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE SERVEIS SOCIALS I COOPERACIÓ
Rango de LeyResolució

Identificador BDNS: 322643

L’article 30.15 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, estableix com a competències exclusives de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, entre d’altres, l’acció i el benestar social, les polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials i les polítiques d’atenció a les persones dependents.

L’article 2 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials, estableix que el sistema de serveis socials està integrat pel conjunt de recursos, equipaments, projectes, programes i prestacions de titularitat pública i privada destinats a la consecució dels objectius de les polítiques de serveis socials.

L’article 3 de la Llei 4/2009, estableix, entre els objectius de les polítiques de serveis socials, la promoció de la participació de la comunitat en la resolució de les necessitats socials i en particular de les entitats representatives dels col·lectius desafavorits.

L’article 4 de la Llei 4/2009, esmenta, entre els principis rectors dels serveis socials, la participació cívica, i indica que els poders públics han de promoure i garantir la participació de les persones, els grups i les entitats en el funcionament del sistema.

En la mateixa línia argumental, el títol VII de la Llei 4/2009 es dedica a la iniciativa privada, i diferencia entre les entitats d’iniciativa social (sense ànim de lucre) i les d’iniciativa mercantil, a més de regular-ne la participació en el conjunt del sistema.

En definitiva, la participació és una activitat destacada, a la qual la Llei 4/2009 dedica el títol IV, perquè els objectius són la implicació de tota la societat en els assumptes socials, la prevenció de la fragmentació social, la innovació en la prestació dels serveis i el reforçament de les xarxes socials de suport, com també la consecució de l’enfortiment dels grups socials en termes econòmics, polítics o socials.

L’article 90 de la Llei 4/2009 estableix que les administracions públiques de les Illes Balears i els ens locals competents en matèria de serveis socials poden atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d’iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials. Les subvencions han de dirigir-se fonamentalment a la creació, el manteniment, la millora i la modernització dels centres, a la promoció i el desenvolupament de programes i activitats de serveis socials, i a la promoció d’accions formatives i d’activitats d’investigació i desenvolupament relacionades amb els serveis socials; amb el benentès que aquestes accions evitaran discriminar o empitjorar la igualtat d’oportunitats de totes les entitats privades que prestin serveis concertats amb l’Administració.

La Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació, estableix que els poders públics, en l’àmbit de les competències respectives, han de fomentar la constitució i el desenvolupament de les associacions que duguin a terme activitats d’interès general. Igualment, l’article 31, que fa referència a les mesures de foment, estableix que les administracions públiques han de promoure el desenvolupament de les associacions que tenguin finalitats d’interès general, així com l’establiment de mecanismes d’assistència i subvencions perquè duguin a terme les seves activitats.

El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l’establiment o la gestió de les quals corresponen a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats que en depenen. Així mateix, d’acord amb l’article 12 d’aquesta disposició, no es pot iniciar el procediment de concessió de les subvencions fins que l’òrgan competent no n’hagi establert prèviament, en ús de la potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents mitjançant una ordre.

L’Ordre de la consellera de Salut, Família i Benestar Social de 24 de maig de 2012, estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials, de persones en situació especial, de menors i família, i de planificació i formació de serveis socials (BOIB núm. 76, de 29 de maig). Concretament, les actuacions objecte d’aquesta convocatòria es corresponen amb les establertes a l’apartat b de l’article 2, que són: el suport a la participació social mitjançant el finançament del funcionament ordinari de federacions, confederacions i altres unions d’entitats sense ànim de lucre i de caire privat que duguin a terme actuacions en matèria de serveis socials.

El Decret 8/2015, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s’estableix l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 97, de 2 de juliol). Dins aquesta estructura, i sota la direcció del Govern, s’inclou la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, de la qual depèn la Direcció General de Dependència.

El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 120, de8 d’agost), modificat pel Decret 1/2006, de 16 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB núm. 23, de 18 de febrer), atribueix, dins la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, a la Direcció General de Dependència, entre d’altres, les competències en matèria d’atenció i suport a persones amb dependència, a persones amb discapacitat, a persones de la tercera edat i altres col·lectius en situació de risc.

Les actuacions a les quals es destinen les subvencions d’aquesta convocatòria s’engloben clarament dins les finalitats que persegueix la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació a través de la Direcció General de Dependència, i que, per tant, és l’òrgan competent per tramitar aquesta convocatòria.

D’altra banda, d’acord amb el que disposa l’article 14 de l’Ordre de la consellera de Salut, Família i Benestar Social de 24 de maig de 2012, en relació amb l’article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, correspon a la consellera aprovar aquesta convocatòria.

Aquesta convocatòria està prevista en l’apartat 5 del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’exercici de 2016, aprovat per l’Acord del Consell de Govern de 12 de febrer de 2016 (BOIB núm. 23, de 18 de febrer), modificat per l’Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016 (BOIB núm. 67, de 28 de maig) i per l’Acord del Consell de Govern de 2 de setembre de2016 (BOIB núm. 112, de 3 de setembre).

Per tot això, d’acord amb l’article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions i l’article 7 de l’Ordre de la consellera de Salut, Família i Benestar Social de 24 de maig de 2012; a proposta del director general de Dependència; d’acord amb els informes previs del Servei Jurídic de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació i de la Direcció General de Pressuposts i Finançament; amb la fiscalització prèvia de la Intervenció de la Comunitat Autònoma, i fent ús de les facultats que m’atribueixen la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, i la Llei3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

  1. Aprovar la convocatòria de subvencions destinades a finançar les despeses ordinàries de funcionament de les federacions, les confederacions i les unions d’entitats sense ànim de lucre d’àmbit suprainsular que duen a terme, exclusivament, actuacions a favor de persones amb discapacitat física, greument afectades, d’acord amb els punts de la convocatòria que consten com a annex d’aquesta Resolució.

  2. Aprovar el pressupost d’aquesta convocatòria, que té un import màxim de200.000,00 € (dos-cents mil euros).

  3. Autoritzar una despesa de 100.000,00 € (cent mil euros) amb càrrec a la partida pressupostària 17301.313D01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2016, una despesa de 50.000,00 € (cinquanta mil euros) amb càrrec a la partida pressupostària 17301.313D01.48000.00 (o l’alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2017, i una despesa de50.000,00 € (cinquanta mil euros) amb càrrec a la partida pressupostària 17301.313D01.48000.00 (o l’alternativa corresponent) dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l’any 2018.

  4. Designar com a òrgan instructor del procediment de concessió de subvencions derivat d’aquesta convocatòria, el director general de Dependència.

  5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Interposició de recursos

    Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Serveis Socials i Cooperació en el termini d’un mes comptador des de l’endemà que s’hagi publicat, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà que s’hagi publicat la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, però en cap cas no es poden interposar simultàniament ambdós recursos.

    Palma, 16 de novembre de 2016

    La consellera de Serveis Socials i Cooperació

    Fina...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR