Decret 52/2013, de 29 de novembre, pel qual es regulen les agrupacions de defensa vegetal en l’àmbit de les Illes Balears i es crea el Registre Oficial d’Agrupacions de Defensa Vegetal de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

Aquest Decret té per objecte actualitzar la normativa reguladora de les agrupacions de defensa vegetal de les Illes Balears, regulades per l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 7 de març de 1990, i adaptar-la al marc normatiu estatal, en especial a la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, té per objecte establir la normativa bàsica i les normes de coordinació en matèria de sanitat vegetal, amb la finalitat de protegir els vegetals i els productes vegetals dels danys ocasionats per les plagues; protegir el territori nacional i el de la Unió Europea, d’acord amb la normativa fitosanitària comunitària, de la introducció de plagues de quarantena per als vegetals i els productes vegetals o altres objectes, i evitar la propagació de les que ja existeixen; protegir els animals, els vegetals i els microorganismes que anul·lin o limitin l’activitat dels organismes nocius per als vegetals i els productes vegetals; prevenir els riscs per a la salut de les persones i els animals i per al medi ambient que puguin derivar de l’ús dels productes fitosanitaris, i garantir que els mitjans de defensa fitosanitària reuneixen les condicions d’utilitat, eficàcia i seguretat adequades.

L’article 25 de la Llei esmentada regula la racionalització de l’ús dels mitjans de defensa fitosanitària, i estableix en l’apartat b que amb la finalitat de crear condicions favorables perquè els mitjans de defensa fitosanitària puguin ser utilitzats adequadament, particularment per subordinar-ne l’ús a la salut de les persones i dels animals i a la compatibilitat amb el desenvolupament d’una agricultura sostenible respectuosa amb el medi ambient, les administracions públiques poden promoure agrupacions d’agricultors per lluitar en comú contra les plagues, que incloguin entre els seus objectius l’aplicació dels sistemes de producció o qualsevol altra mesura tendent a reduir o optimitzar l’ús de mitjans de defensa vegetal.

D’acord amb la disposició final primera, aquesta Llei té el caràcter de normativa bàsica, a l’empara del que estableixen les subdivisions 13a, 16a i 23a de l’article 149.1 de la Constitució, que atribueixen a l’Estat la competència exclusiva sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, les bases i la coordinació general de la sanitat i la legislació bàsica sobre protecció del medi ambient, respectivament.

Els apartats 1.7a i 1.21a de l’article 148 de la Constitució disposen que les comunitats autònomes poden assumir competències en les matèries d’agricultura i ramaderia, d’acord amb l’ordenació general de l’economia, i també en sanitat i higiene.

Pel que fa a les Illes Balears, l’article 30.10 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia, com també qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que en deriven, títol competencial que legitima l’aprovació d’aquesta norma atès el que estableix l’article 58.1 de l’Estatut.

D’altra banda, l’article 31.4 de l’Estatut determina que, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desplegament legislatiu i l’execució de la matèria de sanitat vegetal.

De l’article 2.2 de la Llei 8/1999, de 12 d’abril, d’atribució de competències als consells insulars de Menorca i d’Eivissa i Formentera per la qual es transfereixen i atribueixen competències als consells insulars de Menorca i d’Eivissa i Formentera, en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i artesania, se’n deriva que la potestat reglamentària en sanitat vegetal és de la Comunitat Autònoma. Així mateix, la dita norma determina, en l’exposició de motius, que a l’illa de Mallorca les competències en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i artesania són titularitat del Govern de les Illes Balears, inclosa l’activitat registral. A més, l’apartat 11 de l’article 3 de la Llei8/1999, de 12 d’abril, reserva al Govern de les Illes Balears la potestat relativa als registres interinsulars.

Mitjançant el Decret 5/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, es va determinar la composició del Govern i es va establir l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquest procés es va completar amb l’aprovació del Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que en l’article 2.8 a estableix que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori exerceix les competències en matèria de sanitat vegetal i animal, per mitjà la Direcció General de Medi Rural i Marí.

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, havent consultat les organitzacions representatives del sector afectat, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 29 de novembre de 2013,

DECRET

Article 1

Objecte i finalitats

  1. Aquest Decret té per objecte:

    1. Regular les agrupacions de defensa vegetal (en endavant ADV) de les Illes Balears.

    2. Crear el Registre Oficial d’Agrupacions de Defensa Vegetal de les Illes Balears.

    3. Renovar la normativa reguladora de les ADV de les Illes Balears per adaptar-la al marc normatiu estatal, en especial a la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

    4. Reordenar la intervenció administrativa de les ADV de les Illes Balears, atenent el marc de distribució de competències que estableix la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

  2. Aquest Decret persegueix les finalitats següents:

    1. Determinar les finalitats de les ADV.

    2. Disposar els requisits mínims necessaris per constituir una ADV i el procediment administratiu per constituir-la i donar-la de baixa.

    3. Establir les obligacions de les ADV.

    4. Crear el Registre de les ADV de les Illes Balears.

Article 2

Finalitats de les ADV

Les finalitats de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR