Decret 41/2013, de 6 de setembre, de modificació del Decret 104/2002, de 2 d’agost, pel qual es regula el règim jurídic del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’aposta dels estats membres de la Unió Europea per aconseguir acords en matèria d’educació superior i l’impuls posterior de l’Espai Europeu d’Educació Superior han estat factors essencials perquè el sistema universitari espanyol hagi assumit el procés transformador en el qual es troba immers.

La modificació de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, operada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, va marcar una fita fonamental d’aquest procés, que va culminar l’any 2010 amb l’adaptació dels títols universitaris a la nova estructura dels ensenyaments que aquesta Llei orgànica regulava, i va fer dels professors que han d’impartir aquests ensenyaments un dels fonaments de la reforma.

Tot això exigeix un replantejament dels sistemes d’ensenyament, que obliga a dissenyar noves estratègies, eines i espais en els quals desenvolupar la docència, però també un canvi de mentalitat en l’exercici d’aquesta tasca.

La funció dels professors universitaris inclou, a més de la tasca docent, la investigadora i la de generació de coneixement. Això implica que el conjunt del sistema universitari ha de permetre que els professors compaginin ambdues tasques, així com altres de fonamentals en el si de la universitat, com la transferència de coneixement, la innovació o les tasques de gestió universitària, mitjançant el disseny de solucions legals i de gestió que assumeixin la complexitat de l’activitat del professor universitari, sens perjudici de potenciar alguns aspectes per sobre d’uns altres, però sense perdre el caràcter multifuncional.

La Llei orgànica 4/2007, com va fer la Llei orgànica 6/2001, que modifica, va introduir canvis profunds en el règim jurídic aplicable als professors universitaris respecte del que va dissenyar la Llei orgànica de reforma universitària, tant pel que fa a les modalitats de contractació com pel que fa als processos d’acreditació com a pas previ als concursos d’accés a la funció pública docent universitària, amb la qual cosa va configurar un procediment permanentment obert.

El desenvolupament reglamentari del procediment de selecció dels professors es va plasmar en el Reial decret 1312/2007, de 5 d’octubre, pel qual s’estableix l’acreditació nacional per a l’accés als cossos docents universitaris, i el Reial decret1313/2007, de 5 d’octubre, pel qual es regula el règim dels concursos d’accés a cossos docents universitaris.

D’altra banda, no s’ha d’oblidar que els canvis també han afectat el règim jurídic general de la funció pública, amb l’aprovació de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aplicable, segons el que disposa l’article 2.1, als professors universitaris.

A aquesta circumstància s’hi ha d’afegir el fet que l’article 3.2.c de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, exclou del seu àmbit d’aplicació el personal docent i investigador de les universitats públiques radicades a la comunitat autònoma de les Illes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR