Circular 1/2013 de la secretària general de la Conselleria de Presidència sobre recomanacions que s’han de tenir en compte en relació amb els documents que contenguin dades de caràcter personal que s’hagin de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA
Rango de LeyCircular

L’article 31 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desenvolupament legislatiu i l’execució, entre altres matèries, de la protecció de dades de caràcter personal respecte dels fitxers de titularitat de les administracions públiques de la comunitat autònoma i dels ens o organismes de qualsevol classe que hi estan vinculats o que en depenen.

La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, té per objecte garantir i protegir pel que fa al tractament de les dades personals les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques, i especialment del seu honor i la seva intimitat personal i familiar. En desenvolupament d’aquesta Llei orgànica se’n va aprovar el reglament pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre. L’article 3 a) de la Llei orgànica 15/1999 defineix el concepte de dades de caràcter personal com qualsevol informació referent a persones físiques identificades o identificables.

Els documents que trameten els organismes, les institucions i els particulars per publicar-los en l’edició electrònica del Butlletí Oficial de les Illes Balears contenen molt sovint dades personals que han de ser objecte de protecció. Aquests documents són inalterables, i correspon a l’Administració garantir-ne l’autenticitat, la integritat i la inalterabilitat. A més, s’ha de tenir en compte l’obligatorietat de publicar aquests documents i la consideració dels diaris i butlletins oficials com a font accessible al públic.

Per tant, si s’accedeix a la seu electrònica de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (), en l’apartat “Butlletí Oficial”, opció consulta completa, quan s’introdueixen les dades d’una persona física o jurídica, s’obtindrà com a resultat tots els documents en què figurin aquestes dades. El mateix succeirà si aquesta cerca es fa mitjançant qualsevol cercador d’Internet. No obstant això, la persona afectada pot sol·licitar que es desindexin els enllaços a la publicació electrònica del Butlletí Oficial de les Illes Balears per tal que aquests no apareguin quan s’introdueixen les seves dades en els motors de cerca d’Internet.

A través d’aquesta circular es defineixen un seguit de criteris en relació amb quines dades de caràcter personal poden ser objecte de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Aquests criteris s’adopten per contrarestar el fet que, mitjançant els diferents motors de cerca d’Internet, basats en la indexació dels continguts que apareixen en els diferents mitjans electrònics, es pugui facilitar la utilització de tècniques de cerca de dades que permetin la captura massiva d’informació de persones físiques o l’establiment de perfils d’aquestes persones. També s’ha de dificultar la possibilitat de generar bases de dades que escapin al coneixement dels afectats.

En els darrers anys, la Conselleria de Presidència ha rebut nombroses peticions de cancel·lació i oposició de dades personals publicades en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. En aquests casos, atesa l’obligatorietat de la publicació de les dades i la condició del Butlletí com a font d’accés públic, no es pot concedir la cancel·lació i l’oposició esmentades. No obstant això, la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic pren les mesures per tal d’evitar que aquestes dades siguin accessibles des dels cercadors d’Internet.

El nou règim jurídic de funcionament del Butlletí Oficial de les Illes Balears configurat pel Decret 68/2012, de 27 de juliol, i l’Ordre del conseller de Presidència de 30 de juliol de 2012 preveu la limitació en l’accés a dades de caràcter personal mitjançant les tecnologies adequades, com també que la recerca, la recuperació i la descàrrega de les disposicions i dels anuncis publicats es faci amb subjecció a allò que preveu la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal. Per assolir aquests objectius s’han desenvolupat unes eines en la nova aplicació informàtica mitjançant la qual s’ha de fer la tramesa telemàtica d’edictes per publicar en el Butlletí. Es pretén millorar la seguretat i la confidencialitat pel que fa a l’accés a les dades personals allotjades en els documents que són objecte de publicació. Així doncs, la Secretaria General de la Conselleria de Presidència ha posat els mitjans necessaris per al compliment de l’article 9.2 del Decret 68/2012, i difon aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR