Resolució del conseller d’Economia i Competitivitat de 25 d’octubre de 2013 per la qual s’aprova la convocatòria per concedir ajuts públics per fomentar l’ocupació de persones que pertanyen a col·lectius prioritaris, cofinançada en un 50 % pel Fons Social Europeu per mitjà del Programa Operatiu FSE de les Illes Balears 2007-2013, dins l’eix 2, tema prioritari 66

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA D'ECONOMIA I COMPETITIVITAT
Rango de LeyResolució

L’article 2 del Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006, relatiu al Fons Social Europeu (DOUE núm. L210, de 31 de juliol), estableix que la seva funció és contribuir a executar les prioritats de la Unió Europea pel que fa a reforçar la cohesió econòmica i social millorant l’ocupació i les oportunitats de treball, com també afavorint un alt nivell d’ocupació i la creació de més i millors llocs de treball.

En aplicació d’aquesta previsió, s’ha aprovat el Programa Operatiu FSE de les Illes Balears 2007-2013, amb un objectiu global que consisteix a fomentar un mercat laboral inclusiu amb més i millors llocs de treball, per a la qual cosa el Programa s’articula en cinc eixos prioritaris, el segon dels quals, orientat a fomentar l’ocupabilitat, la inclusió social i la igualtat entre dones i homes, es proposa assolir, entre d’altres, l’objectiu de disminuir la temporalitat laboral per mitjà de la millora de la qualitat i l’estabilitat en l’ocupació. D’aquesta manera, el Programa Operatiu FSE de les Illes Balears 2007-2013 es fixa com a objectiu global fomentar un mercat laboral inclusiu amb més i millor ocupació i formula un objectiu intermedi que consisteix a fomentar l’ocupabilitat i la inclusió social per mitjà de la inserció laboral dels col·lectius en risc d’exclusió i tractar de garantir la qualitat de la inserció, com també minimitzar-ne la temporalitat.

D’altra banda, com a resposta a la crisi que pateix Europa des de l’any 2008, la Unió Europea ha elaborat l’Estratègia Europa 2020, que proposa tres prioritats, la tercera de les quals consisteix en un creixement integrat per mitjà del foment d’una economia amb un alt nivell d’ocupació, que tingui cohesió social i territorial. Així mateix, l’estratègia 2020 inclou cinc objectius, entre els quals es troba el referit a aconseguir ocupació per al 75 % de la població entre 20 i 64 anys.

Per la seva part, l’article 19 octies de la Llei 56/2003, de 16 de desembre, d’ocupació, estableix la necessitat d’adoptar programes específics adreçats a fomentar l’ocupació de les persones amb dificultats especials d’integració en el mercat de treball, especialment, entre d’altres, joves, amb atenció particular als qui presentin dèficit de formació, dones, persones en atur de llarga durada o persones més grans de 45 anys. En el mateix sentit, l’apartat 4.8 de l’Estratègia Espanyola per a l’Ocupació, aprovada per mitjà del Reial decret 1542/2011, de 31 d’octubre, recull els mateixos col·lectius com a prioritaris per a la seva integració en el mercat de treball.

En efecte, una anàlisi del mercat de treball de les Illes Balears indica que el canvi econòmic produït des de la segona meitat de l’any 2008 ha posat de manifest les debilitats del mercat. Així, mentre que l’any 2006 hi havia una taxa d’ocupació del 73,9 %, valor que s’ajustava a les exigències de l’Estratègia 2020, l’any 2012, la taxa ha passat a ser del 64,5 %, la qual cosa representa una caiguda en termes relatius de 9,4 p.p. Quant a la taxa d’ocupació femenina, també s’ha reduït però de manera menys intensa que la taxa total, i ha arribat al 59,4 % el 2012, enfront del 63,5 % de l’any 2006.

Pel que fa a la taxa d’atur, l’any 2012 arriba al 23,3 %, la més alta des de 1996, primer any de registres de l’EPA. D’altra banda, mentre en el trienni 2009-2011 les dones van presentar una taxa d’atur inferior a la masculina, l’any 2010 s’incrementa també la taxa d’atur de les dones, que se situa en un 24,4 %, 2,1 p.p per sobre la taxa masculina (23,3 %).

Per edats, el 2012 ha continuat incrementant la taxa d’atur de les persones joves, que arriba al 49,2 %, amb 5,7 p.p sobre l’any 2011. El grup de menors de 25 anys pateix la pujada més important, amb un 49,2 %, que quasi duplica la taxa d’atur de 2008, mentre que el creixement més suau de la taxa es produeix en les persones d’entre 25 i 54 anys (21,3 % i 0,7 p.p. sobre la taxa de 2011); per la seva part, el de les persones de més de 54 anys passa a un 17,6 %, 2,7 p.p. sobre la de l’any anterior).

Quant al comportament dels sectors, l’any 2012 els serveis experimenten un creixement del 0,6 % impulsat pels bons resultats de la temporada turística. En canvi, el comerç continua en negatiu, la indústria intensifica la caiguda i el sector de la construcció empitjora els resultats amb un creixement del -5,5 %.

En definitiva, mentre que en èpoques de bonança l’atur estructural agrupa la majoria dels aturats i no hi ha atur per destrucció d’ocupació ja que es creen llocs de treball, en una època de crisi com l’actual s’ha d’incentivar la creació de llocs de treball i és necessari fer-ho respecte dels col·lectius més vulnerables, definits en la normativa indicada.

Aquesta necessitat d’intensificar les polítiques d’incentius a la contractació passa també per millorar la situació de treballadores i treballadors contractats per mitjà de modalitats contractuals de caràcter temporal amb l’objectiu de reduir l’ocupació precària i de fomentar l’ocupació estable.

D’altra banda, no s’ha d’oblidar que l’economia balear se sustenta sobre el teixit empresarial format per les persones emprenedores i per les micro, petites i mitjanes empreses que, a la vegada, són les que originen la major part de l’ocupació generada a les Illes Balears. Així es reconeix en la Llei 2/2012, de 4 d’abril, de suport a emprenedors i emprenedores i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears, l’objecte de la qual és promoure l’activitat generadora de riquesa i ocupació per mitjà d’aquests tipus d’empreses. De fet, l’estructura empresarial de les Illes Balears es caracteritza per l’elevat pes de les microempreses, que ocupen el 96 % del total d’assalariats el 2012.

Per tot això, s’aprova aquesta convocatòria d’ajuts adreçats a fomentar l’ocupació de persones joves com també l’ocupació estable de persones que pertanyen a altres col·lectius vulnerables a empreses que no superin els paràmetres de la condició de mitjana empresa. En la convocatòria s’estableixen els incentius en funció del grau de dificultat per a la inserció laboral i la singularitat de l’actual fase del cicle econòmic, que obliga a posar esment en el col·lectiu de persones en situacions d’atur llargues o procedents de sectors en situació d’ajust. Així mateix, també s’hi inclouen incentius per a la contractació en sectors estratègics i emergents o de persones procedents de sectors industrials tradicionals amb dificultats estructurals. Finalment, els incentius s’incrementen de manera inversa al nombre de treballadores i treballadors de l’empresa.

Aquesta convocatòria s’inclou en els criteris de selecció de les operacions aprovats pel Comitè de Seguiment del Programa Operatiu, l’11 de juny de 2012.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, mitjançant el Decret 32/1996, de 7 de març (BOIB núm. 35, de 19 de març), va assumir les competències per desplegar els programes de suport a l’ocupació regulats en les disposicions generals dictades per l’Estat, transferides a la Comunitat per mitjà del Reial decret 99/1996, de 26 de gener, de traspàs de funcions i serveis de l’Administració de l’Estat en matèria de cooperatives, qualificació i registre de societats anònimes laborals i programes de suport a l’ocupació (BOE núm. 52, de 29 de febrer).

L’Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005 (BOIB núm. 73, de 12 de maig), modificada per l’Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol), fixa les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació. D’acord amb l’article 1 de l’Ordre esmentada, el seu objecte és establir les bases que regulen les subvencions de la Conselleria de Treball i Formació que, per les seves característiques, permeten unes bases comunes, amb la finalitat de dur a terme activitats d’utilitat pública o d’interès social o per a la consecució d’una finalitat pública relacionades amb les competències atribuïdes a la Conselleria. En l’apartat 2, epígrafs 20 i 35, del mateix article 1, s’hi inclouen, respectivament, la integració i promoció laboral de les treballadores i dels treballadors; la inserció adequada del jovent i dels col·lectius amb dificultats especials d’integració, i el foment de la contractació indefinida i de la conversió del treball de duració determinada en fix. En desplegament d’aquesta previsió, aquesta convocatòria té per objecte donar suport a les empreses que creïn ocupació a determinats col·lectius vulnerables, com també a les que transformin la contractació temporal vigent en indefinida o en fixa discontínua.

D’acord amb l’article 14.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), el procediment per concedir les subvencions s’ha d’iniciar sempre d’ofici mitjançant una convocatòria quan la selecció dels possibles beneficiaris s’hagi de fer en règim de concurrència. L’article 15 del mateix Text refós estableix el contingut mínim de la convocatòria d’ajuts.

D’altra banda, l’article 3 de l’Ordre de bases ja esmentada estableix que les convocatòries corresponents s’han d’aprovar per mitjà d’una resolució de la consellera o del conseller competent en matèria de treball i formació i s’han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, d’acord amb els preceptes indicats i amb l’informe previ de la Direcció General de Pressuposts, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Objecte

  1. Aquesta Resolució té per objecte aprovar la convocatòria d’ajuts per fomentar l’ocupació de persones joves i l’ocupació estable de persones que pertanyen a altres col·lectius prioritaris, com també la transformació dels contractes temporals en indefinits o en fixos discontinus mitjançant la promoció dels programes següents:

    1. Programa I. Contractació de persones joves. S’incentiva la subscripció dels contractes següents:

      1. Joves en formació. Contractes per a la formació i l’aprenentatge...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR