Instrucció 1/2013, de 7 de març, del director de l’Agència Tributària de les Illes Balears, per la qual s’estableixen els criteris que els òrgans competents de l’Agència Tributària de les Illes Balears han de considerar per a la comprovació del valor real dels béns immobles i dels llocs d’amarratge de ports esportius situats en territori de les Illes Balears en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i en l’impost sobre successions i donacions

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorAGÈNCIA TRIBUTARIA
Rango de LeyInstrucció

Mitjançant la Instrucció 1/2002, de 20 de febrer (BOIB núm. 26, de 28 de febrer de 2002), es varen establir per primera vegada els criteris que havien de seguir els òrgans competents de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació a l’efecte de comprovar el valor real dels béns immobles i llocs d’amarratge situats en el territori de les Illes Balears, en la gestió de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i de l’impost sobre successions i donacions. Posteriorment, les instruccions 1/2003 (BOIB núm. 49 ext., de 9 d’abril de 2003), 1/2004 (BOIB núm. 21, de 12 de febrer de 2004), 5/2004 (BOIB núm. 184, de 25 de desembre de 2004) 1/2006 (BOIB núm. 10, de 21 de gener de 2006), 3/2007 (BOIB núm. 195, de 28 de desembre de 2007), 1/2009 de 18 de febrer (BOIB núm. 29, de 24 de febrer de 2009) , 2/2010 de 18 de juny (BOIB núm. 94, de 22 de juny de 2010) y 2/2011 de 26 d’octubre (BOIB núm. 163 de 29 d’octubre de 2011) i 1/2012, de 19 d’abril (BOIB núm. 60, de 28 d’abril de 2012), varen actualitzar aquests criteris per als anys 2003 a 2012. Aquestes instruccions, a partir de l’any 2005, van incloure una taula de valors mitjans dels llocs d’amarratge en ports esportius de les Illes Balears.

L’aprovació d’unes regles internes de valoració en la gestió tributària dels imposts esmentats, una vegada conegudes pels contribuents, els permeten consignar en les seves declaracions uns valors que, en principi, s’admetran com a vàlids. Aquest sistema ha demostrat que és d’una gran utilitat, en la mesura en què afavoreix el compliment voluntari de les obligacions tributàries per part dels contribuents i agilita la tasca de revisió dels valors declarats per part de l’Administració tributària autonòmica.

D’acord amb això, aquesta Instrucció manté els criteris esmentats, amb la corresponent actualització dels coeficients i dels índexs aplicables als valors dels béns immobles, tot tenint en compte, a més, i pel que fa als valors mitjans dels llocs d’amarratge dels ports esportius de les Illes Balears, el temps que resta perquè s’exhaureixi la concessió, la depreciació i l’actualització monetària. També es mantenen les regles de valoració específiques per a la declaració d’obra nova i per a la divisió horitzontal dels béns immobles urbans, amb la finalitat d’adaptar les valoracions als criteris fixats pel Tribunal Suprem, pel Tribunal Superior de Justícia de Illes Balears, per la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i pel Tribunal Economicoadministratiu Regional de les Illes Balears.

Per les consideracions exposades, i d’acord amb el que estableixen l’article 21.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, l’article 9.2 b de la Llei 3/2008, de creació i regulació de l’Agència Tributària de les Illes Balears i l’article 3 g de l’Ordre del Vicepresident Econòmic, de Promoció Empresarial i Ocupació d’11 de novembre de 2011, per la qual es regula l’estructura organitzativa i funcional de l’Agència Tributària de les Illes Balears, dict la següent

Primera. Tipologia de béns immobles

Als efectes d’aquesta Instrucció, tenen la consideració de béns immobles urbans, els ubicats en terrenys definits com de naturalesa urbana per l’article 7.2 del Text refós de la Llei del cadastre immobiliari, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2004, de 5 de març, i de béns immobles rústics els ubicats en terrenys definits com de naturalesa rústica en l’article 7.3 del Text refós esmentat.

Segona. Valor dels béns immobles urbans

Els òrgans gestors de l’Agència Tributària de les Illes Balears donaran conformitat als valors declarats dels immobles de naturalesa urbana que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l’impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d’aplicar les regles que s’estableixen en l’annex 1 d’aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Tercera. Valor dels béns immobles rústics

Els òrgans gestors de l’Agència Tributària de les Illes Balears donaran conformitat als valors declarats dels immobles de naturalesa rústica que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l’impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d’aplicar les regles que s’estableixen en l’annex 2 d’aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Quarta. Valor dels llocs d’amarratge en ports esportius de les Illes Balears

Els òrgans gestors de l’Agència Tributària de les Illes Balears donaran conformitat als valors declarats dels llocs d’amarratge que entrin a formar part de les bases imposables corresponents a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l’impost sobre successions i donacions, quan el valor declarat sigui igual o superior al que resulti d’aplicar les regles que s’estableixen en l’annex 3 d’aquesta Instrucció, sense perjudici del que disposa la instrucció sisena.

Cinquena. Actuació dels òrgans gestors de l’ATIB

Els òrgans gestors de l’Agència Tributària de les Illes Balears que tenguin competències de gestió pel que fa a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i a l’impost sobre successions i donacions, han d’aplicar els criteris establerts en aquesta Instrucció a tots els expedients que, pels imposts abans esmentats, continguin actes o operacions relatius a béns immobles susceptibles de valoració, com també a totes les sol·licituds que, d’acord amb el que preveuen els articles 34.1 n i 90 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, puguin formular les persones interessades a l’efecte de conèixer el valor que l’Administració tributària hagi d’assignar als béns immobles i amarratges que hagin de ser objecte de transmissió o d’adquisició.

Sisena. Comprovació de valors

El Servei de Valoracions de l’Àrea de Gestió Tributària de l’Agència Tributària de les Illes Balears, a petició de qualsevol dels serveis de l’Agència Tributària de les Illes Balears, pot, en tot cas, i de conformitat amb el que disposen l’article 46.2 del Text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre, i l’article 18.1 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l’impost sobre successions i donacions, fer ús dels mitjans de comprovació de valors prevists en l’article 57 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i desplegats a l’article 158 del Reial Decret 1065/2007 de 27 de juliol, Reglament general de gestió e inspecció, amb relació als expedients en què el valor declarat pels contribuents resulti inferior al que s’obtindria d’aplicar els criteris fixats per aquesta Instrucció, com també en aquells altres en què el valor declarat sigui igual o superior a aquests criteris i es refereixin a immobles en què es puguin presentar distorsions substancials entre el valor cadastral i el valor real, per raó de la importància relativa del valor corresponent a sòl, perquè estan afectats per modificacions o actuacions urbanístiques, perquè estan afectes a activitats econòmiques o perquè hi concorre qualsevol altra singularitat apreciada motivadament pel Servei de Valoracions.

Setena. Modificacions dels criteris de valoració

Els coeficients i valors establerts en els annexos 1, 2 i 3 podran ser modificats quan l’evolució dels valors de mercat posi de manifest el seu desajust amb els que s’obtinguin d’aplicar els criteris establerts per aquesta Instrucció.

Així mateix, anualment, l’Agència Tributària de les Illes Balears farà públic el valor unitari de partida (VUP) a què es refereix l’annex 1 i el coeficient d’actualització del valor bàsic del sòl rústic (VB) a què es refereix l’annex 2.

Vuitena. Efectes

Aquesta Instrucció substitueix la Instrucció 1/2012, de 19 d’abril (publicada en el BOIB núm. 60, de 28 d’abril de 2012), i desplega efectes des del dia 1 de gener de 2013.

Palma, 7 de març de 2013

El director de l’Agència Tributària de les Illes Balears

Justo Alberto Roibal Hernández

ANNEX 1

Valoració dels béns immobles urbans

Conceptes bàsics:

— Superfície útil = superfície trepitjable.

— Superfície construïda = superfície útil + superfície de grossor de murs, envans i pilars.

— Superfície total = superfície construïda + superfície d’elements comuns (vestíbul, escala, ascensor, replà).

En què:

— Superfície construïda = superfície útil x 1,18.

— Superfície total = superfície construïda x 1,15.

— Superfície comptabilitzable en aparcaments comunitaris = superfície de la plaça d’aparcament x 1,60.

— Les porxades o terrasses cobertes seran considerades al 50 % de la seva superfície total a l’hora de valorar l’edificació.

— Les terrasses d’ús exclusiu d’àtics i de primer pis seran considerades al 50 % de la seva superfície total a l’hora de valorar l’edificació.

Els coeficients correctors de les superfícies s’han obtingut a partir d’estudis estadístics fets en habitatges...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR