Decret llei 11/2012, de 19 d’octubre, pel qual es modifica la Llei 11/2001, de 15 de juny, d’ordenació de l’activitat comercial a les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyDecret-llei

Exposició de motius

Amb l’aprovació del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, es va dictar tot un conjunt de normes, a l’empara de diversos títols competencials estatals, en el marc del que preveuen els articles 149.1 i 156.1 de la Constitució espanyola, bona part de les quals són aplicables a les comunitats autònomes i, per tant, a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Això exigeix adaptar la normativa autonòmica vigent en tot allò que contradigui el que estableix el Reial decret llei esmentat, com també desplegar legislativament els aspectes que siguin imprescindibles per aplicar les previsions legals estatals, en una situació d’extraordinària i urgent necessitat, perfectament exposada en el preàmbul del Reial decret llei 20/2012.

Amb anterioritat, el Reial decret llei 19/2012, de 25 de maig, de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, ja es va dictar amb la pretensió de dinamitzar l’activitat comercial en benefici del creixement econòmic i l’ocupació, la consecució dels objectius de reducció de les càrregues administratives, la millora de l’entorn empresarial, en especial per a les pimes, i la promoció de l’esperit empresarial de l’Estratègia Europa 2020. Per tant, i seguint aquest camí, es considera necessari adoptar mesures que reforcin la competència en el sector de la distribució al detall, que incrementin la competitivitat del sector exterior i que facilitin l’accés al finançament de les empreses espanyoles.

En aquest mateix sentit, el Reial decret llei 20/2012 recull mesures urgents de caràcter liberalitzador en l’àmbit de la distribució comercial. Així, es modifica el règim d’horaris comercials i d’obertura en diumenges i festius seguint la recomanació reiterada d’organismes internacionals, com ara el Fons Monetari Internacional i l’OCDE. L’ampliació de la llibertat d’horaris tindrà efectes positius sobre la productivitat i l’eficiència en la distribució comercial al detall i els preus, i proporcionarà a les empreses una nova variable que permetrà incrementar la competència efectiva entre els comerços. Així mateix, s’incrementen les possibilitats de compra per part del consumidor i, en conseqüència, les seves oportunitats de conciliació de la vida familiar i la laboral. En la nova redacció de la Llei 7/1996, de 15 de gener, d’ordenació del comerç al detall, s’estableixen mesures en relació amb les promocions de vendes, que amb la nova redacció passen a ser normativa bàsica i, per tant, aplicables directament a les Illes Balears.

L’extraordinària i urgent necessitat que exigeix el Tribunal Constitucional per legislar per mitjà d’un decret llei es justifica en cada una de les mesures que s’adopten en aquest Decret llei i en el conjunt, adreçat a impulsar l’activitat econòmica, la competitivitat dels mercats i la creació d’ocupació. Les mesures que comprèn sorgeixen com una necessitat respecte d’una situació en els objectius governamentals que demana una acció normativa immediata o en què les conjuntures econòmiques requereixen una ràpida resposta en un termini més breu que el que necessita la via normal per a la tramitació parlamentària de les lleis.

Aquest Decret llei s’aprova en el marc del que preveuen els articles 30.21, 30.42, 31.6 i 49 de l’Estatut d’autonomia i s’estructura en un sol capítol, que inclou modificacions puntuals dels articles de la Llei 11/2001, de 15 de juny, d’ordenació de l’activitat comercial a les Illes Balears, per tal d’adaptar-la a la nova normativa estatal i bàsica en matèria d’horaris comercials i d’ordenació del comerç al detall. En la disposició transitòria es remarca que fins a final de l’any 2012 continua vigent el calendari de diumenges i festius d’obertura autoritzada, i el corresponent als dos períodes de rebaixes per a l’any 2012. I en la disposició final única s’estableix l’entrada en vigor el mateix dia de la publicació del Decret llei en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Capítol únic

Modificacions de la Llei 11/2001, de 15 de juny, d’ordenació de l’activitat comercial a les Illes Balears

Article primer

L’article 18 de la Llei 11/2001 queda modificat de la manera següent:

Article 18

Horaris en dies laborables

Cada comerciant, tant a l’engròs com al detall, ha de determinar l’horari d’obertura i de tancament dels seus establiments comercials, com també els dies en què ha de desenvolupar la seva activitat, amb un màxim de 90 hores setmanals, sens perjudici dels drets reconeguts als treballadors en la normativa laboral.

Article segon

L’article 20 de la Llei 11/2001 queda modificat de la manera següent:

Article 20

Activitat en diumenges i festius

  1. El nombre màxim de diumenges i altres festius que poden romandre oberts al públic els establiments comercials sotmesos al règim general d’horaris comercials és de deu a l’any.

  2. Les dates corresponents als diumenges i altres festius d’obertura autoritzada s’han de determinar anualment, d’acord amb els criteris que estableix l’apartat 5 de l’article 4 de la Llei1/2004, de 21 de desembre, d’horaris comercials, amb l’audiència prèvia del Consell Assessor de Comerç de les Illes Balears, mitjançant un acord del Consell de Govern, que s’ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  3. Cada comerciant determina lliurement l’horari corresponent a cada diumenge o dia festiu en el qual exerceixi l’activitat.

Article tercer

L’apartat 3 de l’article 21 de la Llei 11/2001 queda modificat de la manera següent:

  1. En tot cas, i en aplicació de la Llei 1/2004, de 21 de desembre, d’horaris comercials, els establiments amb una superfície útil d’exposició i venda inferior a 300 m2, exclosos els pertanyents a empreses o grups de distribució que no tenguin la consideració de petita i mitjana empresa segons la legislació vigent, tenen plena llibertat per determinar els dies i les hores d’obertura al públic.

Article quart

L’article 22 de la Llei 11/2001 queda modificat de la manera següent:

Article 22

Determinació de zones de gran afluència turística

Els ajuntaments, per mitjà d’un acord motivat adoptat pel ple, que ha de tenir en compte les circumstàncies i els llindars a què es refereixen els apartats 4 i 5 de l’article 5 de la Llei1/2004, de 21 de desembre, d’horaris comercials, i la disposició final segona del Reial decret llei20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat d’horaris comercials, poden proposar a la conselleria competent en matèria de comerç les parts del territori municipal que es puguin considerar zones de gran afluència turística, a l’efecte de l’exclusió de la limitació d’horaris d’aquesta Llei.

Article cinquè

S’afegeix un nou apartat, l’apartat 4, a l’article 23 de la Llei 11/2001, amb la redacció següent:

  1. Els articles que es vulguin vendre com a productes en promoció es poden adquirir amb aquesta finalitat exclusiva, no poden estar deteriorats, ni tampoc ser d’una qualitat pitjor que els mateixos productes que hagin de ser objecte de futura oferta ordinària a preu normal.

Article sisè

Els apartats 2 i 3 de l’article 25 de la Llei 11/2001 queden modificats de la manera següent:

  1. Els articles rebaixats han d’haver estat inclosos amb anterioritat, i durant un mínim d’un mes, en l’oferta habitual de vendes.

  2. Les vendes en rebaixes poden tenir lloc en els períodes estacionals de més interès comercial segons el criteri de cada comerciant. La durada de cada període de rebaixes, la decideix lliurament cada comerciant i s’ha d’indicar expressament en l’anunci.

Article setè

La lletra e) de l’article 27 de la Llei 11/2001 queda sense contingut.

Article vuitè

Es dota de contingut l’article 28, amb la redacció següent:

Article 28

Altres normes sobre promoció de vendes

  1. Les activitats de promoció de vendes es poden simultaniejar en un mateix establiment comercial, excepte en els casos de vendes en liquidació, sempre que hi hagi la deguda separació entre aquestes i es respectin els deures d’informació.

  2. En cap cas, la utilització de les activitats de promoció de vendes es pot condicionar a l’existència d’una reducció percentual mínima o màxima.

    Disposició transitòria única

    Règim transitori

  3. Continua vigent, fins al 31 de desembre de 2012, el calendari de diumenges i festius autoritzats per a enguany.

  4. Així mateix, els dos períodes de rebaixes de l’any 2012 mantenen la seva vigència fins al 31 de desembre de 2012.

    Disposició final única

    Entrada en vigor

    Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia en què es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Palma, 19 d’octubre de 2012

    El president

    José Ramón Bauzá Díaz

    El vicepresident econòmic,de Promoció Empresarial i d’Ocupació

    José Ignacio Aguiló Fuster

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR