Llei 9/2015, de 26 de novembre, de modificació de la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Aquesta llei es presenta al Parlament de les Illes Balears amb la finalitat d’introduir dins la llei vigent una sèrie de modificacions puntuals que es consideren imprescindibles per garantir l’adequat funcionament i gestió de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears. Tot això, mentre s’elabora i tramita una modificació més profunda que comporti una revisió exhaustiva del text actual que l’adapti definitivament al model de radiotelevisió que es pretén ateses les circumstàncies del context sociocultural i les demandes actuals de la ciutadania.

Aquesta modificació pretén adaptar la producció de continguts als nous formats d’Internet, recuperar la internalització dels informatius i reforçar els principis de la contractació pública en el funcionament de l’Ens.

En relació amb la direcció de l’Ens, convé especificar i facilitar el procés d'elecció dels membres del Consell de Direcció i del director o la directora general, la qual cosa es dissenya establint una majoria qualificada de tres cinquenes parts, idèntica a la que es requereix per al nomenament dels membres dels òrgans constitucionals i estatutaris. Aquesta és també la majoria que s’exigeix, en consonància, en els altres supòsits en què la llei demanda una majoria qualificada per a la presa d’acords.

Quant al règim jurídic dels membres de Consell de Direcció, se subjecten les dietes als límits establerts anualment a les lleis de pressuposts.

Amb la finalitat d’introduir mesures de rendició de comptes i de transparència, s'especifica el contingut de la memòria anual i s’estableix l'obligació que es publiqui, a la vegada que s’incrementen les obligacions d’oferir a la ciutadania informació sobre els pressupostos i els comptes de l’ens a la seva pàgina web.

Article únic Es modifica la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, en els termes següents:
  1. Es modifica l'apartat 2 de l'article 2 i queda amb la redacció següent:

    2. La funció de servei públic es du a terme mitjançant la producció i l’edició de continguts audiovisuals per a la seva difusió multimèdia: televisió, ràdio i plataformes d’Internet, amb una programació en obert de serveis connexos o interactius coherents amb les finalitats esmentades en el punt anterior.

  2. S'afegeix un nou apartat, el 5, a l'article 2 i queda amb la redacció següent:

    5. En tot cas, la funció de servei públic comporta que els serveis informatius siguin elaborats per professionals de la informació que puguin actuar sota el principi rector de la independència professional. El Consell de Direcció, així com també el Consell Assessor i el Consell Audiovisual, han de vetllar pel compliment d’aquest principi, i han d’estructurar l’organització de l’Ens, amb personal propi, si així s’acorda quan es defineixi el model, per complir amb la funció de servei públic i la independència dels serveis informatius, separant clarament la informació de l’opinió.

  3. Es modifica la lletra a) de l’apartat 2 de l’article 4 i queda amb la redacció següent:

    a) S’ha de fomentar, promoure i protegir el sector audiovisual, tant pel que fa a la indústria i al col·lectiu professional, com a la producció i potenciació d’obres i continguts audiovisuals. Per assolir aquest objectiu es promouran convenis amb les associacions productores per a l’externalització de programes.

  4. Es modifica l'apartat 1 de l'article 11 i queda amb la redacció següent:

    1. La contractació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, de les societats filials i de les societats en les quals participi majoritàriament, directament o indirectament, s’ha d'ajustar als principis de publicitat i concurrència de la contractació pública, a excepció d'aquells casos en què la naturalesa de l'operació que s'hagi de dur a terme per al compliment de la missió de l'Ens, sigui incompatible amb aquests principis.

  5. Es modifica l'apartat 1 de l'article 14 i queda amb la redacció següent:

    1. El Consell de Direcció està integrat pel director o la directora general i nou membres més, amb una composició paritària entre dones i homes. Les persones que integren el Consell de Direcció han de tenir qualificació, experiència i mèrits professionals rellevants.

  6. Es modifica l'article 15 i queda amb la redacció següent:

    1. Els membres del Consell de Direcció seran elegits pel Parlament per majoria de tres cinquenes parts. Si aquesta majoria no és assolida en la primera votació, es procedirà a una segona votació, en la qual la majoria absoluta serà suficient per a l’elecció. Entre una i altra votació ha de passar un mínim d’un mes. El mateix procediment es durà a terme quan pertoqui una renovació parcial d’acord amb el que preveu aquesta llei.

    2. El Parlament també designarà la persona que ha d’ocupar el càrrec de director o directora general de l’Ens i del Consell de Direcció, per les mateixes majories que indica el punt 1 d’aquest article.

    3. En cap cas no seran elegibles ni com a membres del Consell de Direcció ni com a director o directora general els que incorrin en els supòsits que preveu el punt 1.d) de l’article 17 següent, o hagin estat separats d’acord amb el que estableixen els punts 2, 3 i 5 del mateix article.

    4. El president o la presidenta del Parlament ordenarà la publicació del nomenament del director o la directora i de la resta de membres del Consell de Direcció en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

    La promesa o el jurament del director o la directora i de la resta de membres del Consell de Direcció es realitzarà davant la Mesa del Parlament, després d’haver-se'n publicat el nomenament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

  7. Es modifica la lletra q) de l'apartat 2 de l'article 19 i queda amb la redacció següent:

    q) Aprovar una memòria anual sobre el compliment de les missions de servei públic i de les obligacions de caràcter econòmic i financer assumides per l’Ens i les empreses filials. La memòria ha d'incloure una fitxa tècnica de cadascuna de les produccions contractades, amb el pressupost d'execució, el nom de l'empresa que l'ha realitzada i el director de la producció.

  8. Es modifica l'apartat 3 de l'article 24 i queda amb la redacció següent:

    3. Els membres del Consell Assessor seran elegits pel Parlament per majoria de tres cinquenes parts i per un mandat de quatre anys. Transcorregut un mes sense haver aconseguit aquesta majoria, en serà suficient la majoria absoluta. La condició de membre del Consell Assessor no exigeix dedicació exclusiva ni dóna dret a remuneració, llevat de la percepció de dietes per assistència a les reunions. La percepció de les dietes es fixarà reglamentàriament.

  9. Es modifica la lletra i) del punt 2 de l’article 29, que passa a tenir la redacció següent:

    i) Es destinarà una inversió mínima del 6% del pressupost per a la producció cinematogràfica de les Illes Balears, la destinació del qual serà la participació en documentals unitaris, llargmetratges i curtmetratges de ficció. Aquesta partida pressupostària serà independent de la que es destina a la producció pròpia.

  10. Es modifica l'apartat 2 de l'article 33 i queda amb la redacció següent:

    2. Aquestes compensacions no podran superar el cost net del servei públic prestat en el corresponent exercici pressupostari. Així mateix, en cap cas no superaran la quantitat resultant d’aplicar un increment del 12% per costos d’insularitat i pluriinsularitat al cost mitjà per habitant de les televisions autonòmiques. Si per raons del servei es fa indispensable superar aquesta quantitat, serà necessària una proposta motivada del Govern i una autorització del Parlament per majoria de tres cinquenes parts del plenari.

  11. Es modifica l’apartat 1 de l'article 35 i queda amb la redacció següent:

    1. El personal al servei de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i de les empreses filials prestadores es regeix per la legislació laboral, sens perjudici de l’aplicació de les normes de la legislació de la funció pública sobre la contractació laboral. En tot cas, la selecció d’aquest personal es regeix pels principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

  12. S'afegeix un nou apartat, el 5, a l'article 37 i queda amb la redacció següent:

    5. Sense perjudici del que estableix l'apartat anterior, l'Ens ha de trametre periòdicament al Parlament còpia de les actes de les reunions del Consell de Direcció esteses pel secretari o la secretària previstes a l'article 20, dirigides als membres de la comissió parlamentària corresponent.

  13. S'afegeix un nou article, el 40, dins el títol V, amb la redacció següent:

    Article 40

    Publicitat de la gestió de l'Ens

    1. Els pressuposts de l'Ens, així com les memòries elaborades pel Consell de Direcció, s'han de publicar a la web de l'Ens un cop aprovades.

    2. S'ha de publicar també a la web de l'Ens una versió dels comptes anuals, en un format intel·ligible per la ciutadania, que detalli els principals costs, segregats per empreses filials, així com l'origen dels recursos generats.

    3. La publicació prevista als apartats anteriors ha de ser publicitada per l'Ens.

    Disposició transitòria primera

  14. Els membres actuals del Consell de Direcció finalitzaran el seu mandat d'acord amb el previst a l'article 16 i a la disposició transitòria primera de la Llei 15/2010.

  15. El requisit de paritat previst a la nova redacció de l'article 14 de la Llei 15/2010 s'aplicarà sobre el conjunt dels nous nomenaments realitzats a partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei.

    Disposició transitòria segona

    Els membres del Consell de Direcció mentre no s’hagi definit el model de gestió, organització i funcionament de l’Ens públic, han de ser retribuïts amb dietes que s’han de fixar reglamentàriament, respectant en qualsevol cas els límits establerts per la llei de pressuposts de la comunitat autònoma i tenint en compte els desplaçaments entre illes.

    Disposició final

    Aquesta llei entrarà en vigor al dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, 26 de novembre de 2015

    La presidenta

    Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR