Llei 14/2016, de 26 d’octubre, per la qual s’estableixen ajudes socials a les persones amb hemofília o altres coagulopaties congènites que hagin desenvolupat l’hepatitis C com a conseqüència d’haver rebut un tractament amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit sanitari públic de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

I

Justificació i objectius de la llei

El virus de l’hepatitis C (VHC) es va identificar i descriure a mitjan 1989, però fins a l’any 1990 no es va disposar dels mitjans tècnics adequats per prevenir-ne la transmissió a través de la sang i de productes hemoderivats, en forma d’un test de detecció d’anticossos del VHC, que es va començar a aplicar amb caràcter obligatori en totes les unitats de sang o plasma extretes en els bancs de sang, d’acord amb el que disposa l'Ordre del Ministeri de Sanitat i Consum de 3 d'octubre de 1990.

Per tant, en aquestes circumstàncies, les persones afectades per hemofília o altres coagulopaties congènites varen estar exposades al risc de contreure l’hepatitis C com a conseqüència dels tractaments periòdics que havien de rebre amb concentrats de factors de coagulació.

A causa d’aquesta situació, hi ha un determinat nombre de persones que pertanyen a aquest col·lectiu que es varen contagiar i varen desenvolupar la malaltia de l’hepatitis C com a conseqüència de tractaments rebuts en el sistema sanitari públic, en un moment en què l’estat de la ciència no permetia disposar de mesures oportunes per prevenir aquesta transmissió.

En resposta a aquesta situació, l’article 80 de la Llei 55/1999, de 29 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social, va disposar que aquestes persones tindrien dret a una ajuda social, per a la qual cosa va encomanar al Govern estatal l’elaboració del cens de persones afectades corresponent, així com la preparació d’un projecte de llei en el qual s’establissin les condicions i la quantia de l’ajuda a què podrien accedir les persones incloses en aquest cens.

Per a la formació i l’elaboració d’aquest cens es va crear una comissió gestora, regulada mitjançant l'Ordre del Ministeri de Sanitat i Consum de 21 de març de2000, en la qual es varen integrar representants de les persones afectades, de les comunitats autònomes i de l’Administració General de l’Estat, així com especialistes en la matèria. Amb caràcter previ, i en desplegament del que estableix l'article 80.2 de la Llei 55/1999, mitjançant l’Ordre de 18 de gener de 2000 es va constituir el Comitè Tècnic que havia de determinar els criteris mèdics per incloure les possibles persones afectades en el cens esmentat.

A més, per l'Ordre de 25 de maig de 2000 es varen crear i es varen regular dos fitxers amb dades de caràcter personal, gestionats pel Ministeri de Sanitat i Consum, que es referien al cens provisional i al cens definitiu de persones afectades, amb la qual cosa se’n va garantir la confidencialitat deguda, tal com estableix l’article 80.1 de la llei esmentada, d’acord amb l'article 5.1 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Així mateix, i en compliment d’aquesta llei, es va comunicar a les persones interessades l’existència d’aquests fitxers i se’ls facilità la informació necessària perquè poguessin fer efectiu l’exercici dels drets d’accés, de rectificació, de cancel·lació i d’oposició.

El cens definitiu de persones amb hemofília i altres coagulopaties congènites que han desenvolupat l’hepatitis C com a conseqüència d’haver rebut un tractament amb concentrats de factors de coagulació en el sistema sanitari públic va ser aprovat el 21 de novembre de 2000 per la Comissió Gestora. No obstant això, aquest cens s’ha actualitzat successivament.

A la sessió de 15 de juliol de 2015, la Comissió d’avaluació d’ajudes socials a persones amb hemofília o una altra coagulopatia congènita afectades per VHC com a conseqüència d’actuacions en el sistema sanitari públic, dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, va elaborar una llista de persones censades actualitzada a l’empara del Reial Decret 377/2003, de 28 de març, modificat pel Reial Decret 477/2006, de 21 d’abril.

En compliment del que disposa l’article 80.4 de la Llei 55/1999 esmentada, la Llei 14/2002, de5 de juny, va regular les condicions i la quantia de les ajudes socials, de caràcter estatal, a les quals poden accedir les persones incloses en el cens definitiu.

Diverses comunitats autònomes han aprovat ajudes socials complementàries a les de l’Administració de l’Estat per un import aproximat de dotze mil euros, o preparen els instruments normatius necessaris per a això, ja que, de conformitat amb el que disposa l'article 2.4.d) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, no tenen caràcter de subvencions les prestacions a favor de les persones afectades per la síndrome tòxica i les ajudes socials a les persones amb hemofília i altres coagulopaties congènites que hagin desenvolupat l’hepatitis C que regula la Llei 14/2002, de 5 de juliol.

Per raons d’equitat, la comunitat autònoma de les Illes Balears reconeix mitjançant aquesta llei una ajuda social a les persones afectades en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears per un import semblant al que reconeixen altres comunitats autònomes, de manera que es garanteix el mateix tracte als seus ciutadans.

II

Estructura de la llei

La llei consta d’un preàmbul, sis articles i dues disposicions finals.

L’article 1 determina l’objecte de la llei, que és regular una ajuda social complementària a la que atorga l’Administració General de l’Estat adreçada a les persones afectades d’hemofília o altres coagulopaties congènites, contaminades per virus de l’hepatitis C (VHC) com a conseqüència d’haver rebut tractaments amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears, alhora que determina la quantia de l’ajuda, que és igual a la que atorguen altres comunitats autònomes.

L’article 2 regula la titularitat del dret, incloent-hi els casos de mort de la persona beneficiària directa.

Els requisits per obtenir l’ajuda es regulen a l’article 3, mentre que l’article 4 en regula el pagament fraccionat per raons pressupostàries. Al procediment de concessió i a la possible revocació de l’ajuda i al seu règim sancionador, s’hi dediquen els articles següents.

La comunitat autònoma de les Illes Balears té competència en la matèria que regula la llei d’acord amb el que disposa l’Estatut d’Autonomia, aprovat per la Llei Orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que, a l’article 30.15 i 48, li atorga competència exclusiva en matèria d’organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut, així com en matèria d’acció i benestar social, i a l’article 31.4 li atorga competència de desplegament legislatiu i execució en matèria de sanitat i salut.

Article 1

Objecte de la llei

  1. L’objecte d’aquesta llei és regular una ajuda social complementària a la que atorga l’Administració General de l’Estat adreçada a les persones afectades d’hemofília o altres coagulopaties congènites, contaminades pel virus de l’hepatitisC (VHC) com a conseqüència d’haver rebut tractaments amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears.

  2. Les persones beneficiàries han de percebre una ajuda per un import de12.020,24euros, per una sola vegada, a preu fet, sens perjudici que l’abonament es pugui fer de manera fraccionada.

  3. Aquesta ajuda no té naturalesa de subvenció.

  4. Aquestes ajudes són compatibles i complementàries amb les que pugui atorgar o haver atorgat l’Administració de l’Estat a l’empara de la Llei 14/2002, de 5 de juny, per la qual s’estableixen ajudes socials a les persones amb hemofília o altres coagulopaties congènites que hagin desenvolupat l’hepatitis C com a conseqüència d’haver rebut un tractament amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit del sistema sanitari públic, i altres normes tributàries.

  5. Aquestes ajudes no són compatibles amb altres que hagi pogut obtenir la persona beneficiària pel mateix concepte en una altra comunitat autònoma.

Article 2

Titularitat del dret

  1. Són beneficiàries dels ajuts les persones hemofíliques o amb altres coagulopaties congènites que hagin desenvolupat l’hepatitis C (VHC) com a conseqüència d’haver rebut tractaments amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears, que estiguin incloses en el cens definitiu que preveu l’article 80 de la Llei 55/1999, de 29 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social, i que resideixen a les Illes Balears o que, als efectes del que preveu l’apartat següent, residien a les Illes Balears a la data de la seva mort; tot això, sens perjudici del que preveu l’article3.2 següent.

  2. En el cas de mort de les persones a què fa referència l’apartat anterior, poden percebre l’ajuda social els fills i/o les filles menors d’edat i les persones grans incapacitades, per parts iguals, o, si no n’hi ha, el o la cònjuge no separat legalment o la persona que hi estava unida per una relació d’afectivitat anàloga i que va conviure amb la persona morta de manera permanent durant, almenys, els dos anys anteriors al moment de la mort, o, si no n’hi ha, els pares de les persones mortes.

Article 3

Requisits per obtenir l’ajuda

  1. Els requisits per obtenir l’ajuda són els següents:

    1. Patir hemofília o una altra coagulopatia congènita i haver desenvolupat l’hepatitis C (VHC) com a conseqüència d’haver rebut tractaments amb concentrats de factors de coagulació en l’àmbit del sistema sanitari públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    2. Estar inclòs en el cens definitiu que preveu l’article 80 de la Llei 55/1999, de 29 de desembre, com a persona afectada en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears.

    3. Estar empadronat en un municipi de la comunitat autònoma de les Illes Balears en data 1 de gener de l’any en què s’aprova aquesta llei.

    4. No haver percebut una ajuda pel mateix concepte en aquesta comunitat autònoma ni en una altra, sens perjudici del que disposa l’article 1.4 anterior.

    5. Haver renunciat, amb caràcter previ, a l’exercici de tota mena de reclamacions per contagi del virus de l’hepatitis C contra qualsevol de les administracions públiques sanitàries i dels centres sanitaris vinculats al Sistema Nacional de Salut o el personal respectiu.

    6. No haver obtingut una sentència condemnatòria contra qualsevol de les administracions públiques sanitàries i dels centres sanitaris vinculats al Sistema Nacional de Salut o contra el seu personal, per contagi del virus de l’hepatitisC.

    7. No haver estat condemnat mitjançant una sentència ferma, ni haver estat sancionat mitjançant una resolució ferma a la pèrdua de la possibilitat d’obtenir ajuts públics, ni incórrer en cap prohibició legal d’inhabilitació per a això.

    8. Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries amb l’Estat, amb l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i amb la Seguretat Social.

  2. Si en el moment de presentar la sol·licitud no està empadronada a les Illes Balears però figura en el cens definitiu com a persona afectada en l’àmbit del sistema sanitari públic de les Illes Balears, es pot exceptuar el requisit de l’empadronament. No obstant això, la persona afectada no pot haver cobrat una ajuda d’aquest tipus en cap comunitat autònoma i ha de complir la resta dels requisits.

Article 4

Pagament de les ajudes

L’ajuda que regula aquesta llei s’ha de pagar en un màxim de tres exercicis pressupostaris.

Article 5

Procediment per al pagament de les ajudes

La tramitació, la resolució i el pagament de les ajudes corresponen a la Secretaria General de la Conselleria de Salut de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb la convocatòria pública prèvia. En els procediments en què no recaigui una resolució dins del termini de sis mesos des de la publicació de la convocatòria, s’han d’entendre desestimades les sol·licituds.

Article 6

Pèrdua de l’ajuda i règim sancionador

  1. L’obtenció de l’ajuda sense que es compleixin les condicions requerides per a això donarà lloc a la revocació d’aquesta i, si escau, al reintegrament de les quantitats percebudes amb l’exigència dels interessos corresponents.

  2. Constitueix una infracció administrativa l’obtenció de l’ajuda falsejant les condicions que es requereixen per concedir-la o ocultant les que l’haguessin impedit.

  3. Per la comissió d’aquesta infracció s’han d’imposar les sancions acumulatives següents:

    1. Multa del doble de les quantitats percebudes indegudament.

    2. Pèrdua de la possibilitat d’obtenir ajuts o subvencions de l’Administració de la comunitat autònoma o de les entitats que formen part del seu sector públic durant el termini de tres anys.

    3. Prohibició de contractar amb l’Administració de la comunitat autònoma o les entitats que formen part del seu sector públic durant el termini de tres anys.

  4. Corresponen a la Secretaria General de la Conselleria de Salut de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears la tramitació i la resolució dels procediments sancionadors corresponents.

    Disposició final primera

    S’autoritza la Conselleria de Salut per dictar les disposicions necessàries per desplegar aquesta llei.

    Disposició final segona

    Aquesta llei entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, 26 d’octubre de 2016

    La presidenta

    Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR