Llei 11/2015, de 10 de desembre, de recuperació parcial l'any 2015 de la paga extraordinària i l'addicional, o l'equivalent, del mes de desembre de 2012

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

En compliment del que estableixen l’article 2 del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, els articles onzè i dotzè del Decret llei 10/2012, de 31 d’agost, pel qual es modifica el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, i s’estableixen mesures addicionals per garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, varen disposar la supressió de la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, del mes de desembre de 2012, per a tot el personal al servei de l’Administració de la comunitat autònoma i de les entitats instrumentals del sector públic autonòmic, i també per als alts càrrecs.

El mateix s’ha de dir pel que fa a la reducció del finançament de la paga extraordinària, o el concepte equivalent, del personal docent no universitari dels centres privats concertats de les Illes Balears, quant a l’àmbit de l’ensenyament privat sostingut totalment o parcialment amb fons públics, que va tenir lloc per mitjà de l’article catorzè del Decret llei 10/2012 esmentat, mitjançant la introducció d’una nova disposició addicional quinzena en el Decret llei 5/2012.

Posteriorment, i en el marc de la Llei 36/2014, de 26 de desembre, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2015, l’article 15 de la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2015, va establir la primera recuperació parcial d’aquesta paga extraordinària i de l’addicional, o la paga equivalent, del mes de desembre de 2012, per la quantia corresponent als primers quaranta-quatre dies, o per l’import del 24,04%, segons el règim aplicable als diferents col·lectius afectats per la supressió en qüestió.

Doncs bé, el Reial decret llei 10/2015, d’11 de setembre, pel qual es concedeixen crèdits extraordinaris i suplements de crèdit en el pressupost de l’Estat i s’adopten altres mesures en matèria d’ocupació pública i d’estímul a l’economia, preveu que tot el personal al servei de les administracions públiques, de l’àmbit estatal, autonòmic i local, per al qual es va suprimir la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, del mes de desembre de 2012, pot recuperar, en l’exercici de 2015, una altra part d’aquesta paga, concretament la part equivalent a quaranta-vuit dies, o el 26,23% de la paga, segons els casos.

L’aplicació efectiva d’aquesta previsió en l’àmbit de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats instrumentals que integren el sector públic autonòmic requereix, com en el cas de l’Estat, i a diferència de l’àmbit local, l’aprovació d’una norma amb rang de llei, en la mesura que, tot i que no implica una modificació formal de la Llei de pressuposts generals vigent per a l’any 2015, sí que pot alterar les previsions relatives a la variació interanual màxima de la massa salarial del sector públic autonòmic que, respecte de les retribucions salarials ordinàries de l’exercici, conté la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2015.

Per això, s’aprova aquesta llei, que conté un article únic, a fi de reconèixer el dret a aquesta recuperació parcial de la paga esmentada, de manera que els col·lectius afectats per la supressió puguin recuperar, en l’exercici de 2015, la part de la paga esmentada, en el marc del Reial decret llei 10/2015 esmentat abans.

Article únic

Recuperació parcial de la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, del mes de desembre de 2012 en l’exercici de 2015

  1. D’acord amb el que disposa l’article 1 del Reial decret llei 10/2015, d’11 de setembre, pel qual es concedeixen crèdits extraordinaris i suplements de crèdit en el pressupost de l’Estat i s’adopten altres mesures en matèria d’ocupació pública i d’estímul a l’economia, el personal al servei de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d’ens integrants del sector públic autonòmic, inclosos en l’àmbit d’aplicació de l’article 12.1 de la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2015, per als quals es va suprimir la paga extraordinària del mes de desembre de 2012 per mitjà de l’article onzè del Decret llei10/2012, de 31 d’agost, pel qual es modifica el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, i s’estableixen mesures addicionals per garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, han de percebre les quanties que corresponguin com a conseqüència de la recuperació d’una part equivalent a quaranta-vuit dies de la paga extraordinària i de la paga addicional del complement específic, o de les pagues addicionals equivalents.

  2. Per fer efectiu el que disposa l’apartat anterior, s’han d’aplicar les normes generals següents:

    1. El personal funcionari ha de percebre la part corresponent a quaranta-vuit dies de la paga extraordinària del mes de desembre a què es refereix el primer paràgraf de l’article 11.1.b) de la Llei 9/2011, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2012, en concepte de sou i triennis, i també de la resta de conceptes retributius que integren tant la paga extraordinària com la paga addicional del complement específic a la qual fa referència el darrer paràgraf de la lletra a) del mateix article 11.1.

      La resta del personal sotmès a règim administratiu i estatutari ha de percebre la part corresponent a quaranta-vuit dies de la paga addicional equivalent a la qual fa referència el segon paràgraf de l’article 11.1.b) de la Llei 9/2011.

    2. El personal laboral ha de percebre la part corresponent a quaranta-vuit dies de la gratificació extraordinària amb motiu de les festes de Nadal o paga extraordinària o equivalent del mes de desembre de 2012, i de tots els conceptes retributius que formen part d’aquesta paga d’acord amb els convenis col·lectius aplicables.

      El que disposa aquesta lletra també és aplicable al personal laboral d’alta direcció i a la resta del personal no acollit a conveni col·lectiu que no tengui la consideració d’alt càrrec.

    3. En cas que no sigui procedent reconèixer la totalitat de la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, del mes de desembre de 2012, els quaranta-vuit dies a què es refereixen les lletres anteriors s’han de reduir proporcionalment al còmput de dies que correspongui en cada cas.

    4. Per calcular les quanties corresponents a quaranta-vuit dies -o, en el cas de la lletra c), la xifra inferior que resulti en cada cas-, en relació amb el nombre de dies totals que comprenen la paga extraordinària i la paga addicional, o les equivalents, del mes de desembre de 2012 que varen ser suprimides, s’han de fer servir les regles de còmput aplicables a cada tipus de personal d’acord amb el règim jurídic vigent en el moment en què es va produir la supressió. Sempre que la normativa aplicable no disposi una altra cosa, el nombre de dies totals és de 183 dies.

  3. En cas que el règim retributiu aplicable no inclogui expressament la percepció de pagues extraordinàries, o en cas que se’n percebin més de dues a l’any, l’import que s’ha de reconèixer és l’equivalent al 26,23% de l’import que es va deixar de percebre per aplicació de l’apartat 4 de l’article onzè del Decret llei 10/2012.

  4. Els imports satisfets en aplicació dels apartats anteriors d’aquest article han de minorar l’abast de les previsions de l’apartat 3 de l’article onzè del Decret llei10/2012.

  5. Els membres del Govern de les Illes Balears i els alts càrrecs sotmesos a l’àmbit d’aplicació de la Llei 2/1996, de 19 de novembre, per la qual es regula el règim d’incompatibilitats dels membres del Govern i dels alts càrrecs de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i els membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears han de percebre el 26,23% de les quanties que varen deixar de percebre per l’aplicació dels apartats 1 i 3 de l’article dotzè del Decret llei 10/2012.

    El que disposa el paràgraf anterior s’ha d’aplicar així mateix a la resta d’alts càrrecs als quals es refereix el primer paràgraf de l’apartat 2 de l’article dotzè del Decret llei10/2012.

  6. En relació amb el personal eventual, s’han d’aplicar les normes que, respecte del personal funcionari i segons els casos, contenen els apartats 1 a 3 d’aquest article, a fi de recuperar la part corresponent de la minoració de la seva retribució que va tenir lloc per l’aplicació del segon paràgraf de l’apartat 2 de l’article dotzè del Decret llei10/2012.

  7. En tot cas, per aplicar el que estableixen els apartats anteriors d’aquest article s’han de tenir en compte les normes particulars següents:

    1. El personal que hagi canviat de destinació, en l’àmbit de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d’ens que formen part del pressupost de l’Administració de la comunitat autònoma, ha de percebre les quanties que corresponguin amb càrrec als crèdits de la secció 36 a la qual es refereix l’apartat 9 següent.

    2. El personal que hagi passat a prestar serveis en una administració o entitat pública diferent, amb pressupost propi i separat del de l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, ha de percebre les quanties a què fan referència els apartats anteriors d’aquest article a càrrec de la conselleria, l’organisme o l’entitat que hauria hagut d’abonar la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, corresponent al mes de desembre de 2012, amb la sol·licitud prèvia adreçada a l’òrgan de gestió de personal.

    3. El personal que, a l’entrada en vigor d’aquesta llei, no estigui en situació de servei actiu o assimilat, o que hagi perdut la condició d’empleat públic, ha de percebre les quanties a què es refereix aquest article a càrrec de la conselleria, l’organisme o l’entitat que hauria hagut d’abonar la paga extraordinària i l’addicional, o l’equivalent, corresponent al mes de desembre de 2012, amb la sol·licitud prèvia adreçada a l’òrgan de gestió de personal. No obstant això, aquesta sol·licitud no serà necessària en el cas del personal a què fa referència aquest paràgraf que hagi deixat de prestar serveis al llarg de l’any 2015.

    4. En cas que el personal de què es tracti hagi mort a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, els seus hereus han de formular les sol·licituds a què fan referència les lletres anteriors, d’acord amb les normes generals del dret civil i de la legislació de finances de la comunitat autònoma.

    5. Les normes de les lletres anteriors d’aquest apartat són aplicables, així mateix, als membres del Govern de les Illes Balears, als alts càrrecs i als membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, amb les adaptacions corresponents.

    Les persones a què fan referència les lletres b), c), d) i e) anteriors que ja hagin sol·licitat durant l’any 2015 el pagament dels primers quaranta-quatre dies de la recuperació parcial de la paga extraordinària i addicional, o la paga equivalent, del mes de desembre de 2012, o el 24,04% d’aquesta paga, segons els casos, no han de fer la sol·licitud que preveuen les lletres esmentades. En aquests casos, el pagament corresponent a la recuperació parcial que estableix aquesta llei s’ha de fer d’ofici.

  8. Pel que fa a l’àmbit de l’ensenyament privat sostingut totalment o parcialment amb fons públics, la Conselleria d’Educació i Universitat ha de finançar la part corresponent al 26,23% de la segona paga extraordinària, o de la quantia equivalent, del personal docent no universitari dels centres privats concertats de les Illes Balears que va deixar de finançar per l’aplicació de la disposició addicional quinzena del Decret llei 5/2012, introduïda pel Decret llei 10/2012.

  9. Les quanties que resultin del que disposen els apartats anteriors d’aquest article, a càrrec de l’Administració de la comunitat autònoma o de qualsevol ens integrant del sector públic autonòmic, inclosa la Universitat de les Illes Balears, s’han d’abonar o, si escau, transferir a les conselleries, als organismes o a les entitats que, d’acord amb els apartats anteriors d’aquest article, les hagin d’abonar.

  10. Els imports que s’han d’abonar en virtut d’aquest article s’han de minorar en les quanties que s’hagin satisfet per aquests mateixos conceptes i períodes de temps com a conseqüència d’una sentència judicial o altres actuacions.

    Disposició final única

    Entrada en vigor

    Aquesta llei comença a vigir el mateix dia que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, 10 de desembre de 2015

    La presidenta

    Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR