Llei 10/2017, de 22 de novembre, de modificació del Decret llei 3/2013, de 14 de juny, de creació de la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d’atenció especialitzada

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, defineix el contingut de la prestació d’atenció sociosanitària com el conjunt de cures destinades als malalts, generalment crònics, que per les seves característiques especials es poden beneficiar de l’actuació simultània i sinèrgica dels serveis sanitaris i socials per augmentar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o sofriments i facilitar la seva reinserció social, i ha de comprendre en tot cas les cures sanitàries de durada llarga, l’atenció sanitària a la convalescència i la rehabilitació de pacients amb dèficit funcional recuperable.

Per aquesta raó i davant la necessitat de la regulació, el Decret llei 3/2013, de 14 de juny, de creació de la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d’atenció especialitzada, disposa que la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears està integrada per tots els centres públics d’atenció especialitzada adscrits orgànicament al Servei de Salut de les Illes Balears i tots els centres privats de la mateixa modalitat assistencial que s’hi vinculin per mitjà d’un conveni singular.

L’objectiu de la Xarxa Hospitalària Pública és l’ordenació d’aquests centres per aconseguir una coordinació i una complementarietat adequades dels serveis i que la ciutadania pugui accedir als serveis més adequats per diagnosticar i tractar el seu procés. De la mateixa manera, els convenis singulars de vinculació amb centres privats, que només es poden subscriure amb entitats sense ànim de lucre, han de tenir en compte els principis de complementarietat, optimització i coordinació adequada dels recursos públics i privats i les necessitats d’atenció sanitària en cada moment.

En virtut del decret llei esmentat, el 19 de desembre de 2013 es va signar el Conveni singular de vinculació entre el Servei de Salut de les Illes Balears i l’Hospital Sant Joan de Déu per a la prestació sanitària als usuaris del Sistema Nacional de Salut en l’àmbit de les Illes Balears. De conformitat amb l’article 8, els convenis singulars de vinculació poden tenir una durada màxima de deu anys, i per això el Conveni singular subscrit amb l’Hospital Sant Joan de Déu va establir una durada de cinc anys prorrogable fins a un màxim de deu anys.

De la mateixa manera, el 2 de desembre de 2013 es va signar el Conveni singular de vinculació entre el Servei de Salut i l’Hospital Creu Roja a Palma per a la prestació sanitària als usuaris del Sistema Nacional de Salut en l’àmbit de les Illes Balears, també amb una durada màxima de deu anys.

L’objecte d’aquesta norma és ampliar la durada màxima dels convenis singulars que preveu l’article 8 del Decret llei 3/2013, que passarà de deu anys a vint, ja que, arran del desenvolupament de l’activitat que presten l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Creu Roja en qualitat de centres privats integrats en la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears, s’ha constatat la necessitat de reforçar l’estabilitat en la col·laboració amb aquests centres privats per complir l’objectiu del Servei de Salut de millora constant de la prestació de l’assistència sanitària pública.

En aquest sentit, és determinant el projecte del Servei de Salut per a l’atenció dels pacients crònics complexos i avançats. S’ha de considerar que la prevalença de la cronicitat i de la pluripatologia que deriva en complexitat i dependència augmenta de manera exponencial. S’estima que els pacients crònics complexos i avançats constitueixen entre el 4% i el 5% de la població actual, tot i que aquest percentatge s’incrementarà en els anys vinents a causa de l’envelliment de la població.

Per tant, l’atenció d’aquest perfil de pacients amb malalties cròniques complexes, pluripatologia i edat avançada només és assumible canviant el model d’atenció sanitària. Actualment, aquests pacients no reben en els hospitals d’aguts de la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears una assistència eficaç per mitjà d’un tractament d’enfocament funcional i rehabilitador. Més aviat se’ls presta una atenció episòdica i fragmentada en lloc d’una atenció transversal, coordinada i integral, la qual cosa repercuteix en la seva qualitat de vida i en l’increment de la despesa sanitària, però sense efectivitat ni eficiència en la prestació assistencial.

Així doncs, cal impulsar un nou model d’atenció per assegurar una atenció de qualitat i sostenible a domicili, en els hospitals d’aguts i en els hospitals d’estada mitjana. Aquesta nova organització contribuirà a reduir el nombre actual d’ingressos no programats en els hospitals d’aguts, que no contribueix a millorar l’atenció dels pacients crònics.

Per tot això, és inajornable i imprescindible crear unitats específiques en els hospitals d’aguts i en els hospitals d’estada mitjana en les quals s’abordi la prevenció de la pèrdua d’autonomia i es potenciï la recuperació funcional dels pacients perquè tornin a casa seva en la millor situació de salut possible.

Els hospitals d’estada mitjana són experts en l’atenció dels pacients crònics quan necessiten recuperar-se després de patir una descompensació de la malaltia que pateixen o quan necessiten cures pal·liatives que no es poden prestar a domicili. En el marc del projecte per a l’atenció de la cronicitat es proposa crear unitats específiques en aquests hospitals per a pacients crònics avançats amb la finalitat que davant una descompensació a casa seva puguin ingressar directament en un hospital sense necessitat de passar pel servei d’urgències d’un hospital d’aguts.

A més, els hospitals d’estada mitjana han d’oferir a la població unitats de recuperació funcional de dia (els antics hospitals de dia geriàtrics); es tracta d’un recurs assistencial diürn obert entre set i vuit hores, proper a la població i que ofereix un servei per prevenir i tractar el deteriorament funcional i cognitiu dels pacients crònics complexos.

Actualment es disposa d’unitats d’estada mitjana només a l’Hospital General, a l’Hospital Joan March i a l’Hospital Sant Joan de Déu. Per això, és imprescindible crear una xarxa d’unitats d’estada mitjana a totes les àrees de salut de les Illes Balears, per la qual cosa es crearà una unitat d’estada mitjana a l’àrea d’influència d’Inca i es presentarà un estudi de necessitats amb proposta de creació d’aquestes unitats, per àrees de salut, en el termini de sis mesos des de l’aprovació d’aquesta modificació de decret llei.

En aquest context de canvi de paradigma d’assistència de la cronicitat tindran un paper clau els centres privats sense ànim de lucre integrats en la Xarxa Hospitalària Pública, perquè ja han demostrat que ofereixen una assistència de qualitat eficient i sostenible. Concretament, l’Hospital Sant Joan de Déu està en disposició d’aportar a la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears un centre assistencial a l’àrea d’Inca amb funció d’unitat d’estada mitjana i unitat de recuperació funcional de dia, però aquesta aportació al projecte de cronicitat requereix una ampliació de la durada màxima dels convenis singulars prevista en els termes exposats abans.

Aquesta llei compleix els principis que exigeix l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. Els convenis singulars permeten atendre les persones amb malaltia crònica a hospitals que estan equipats adequadament per a aquesta finalitat, i així se’ls garanteix una atenció especial i s’evita la saturació en els hospitals d’aguts, la qual cosa també millora l’atenció d’aquests darrers.

El resultat que es persegueix, que és la millora de l’atenció sanitària de tota la població, s’assoleix amb el cost més baix possible amb la modificació de la durada dels convenis singulars, que ha de permetre que entitats sense ànim de lucre prestin atenció sanitària de qualitat a les persones usuàries del Servei de Salut.

L’article 30.48 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears atribueix a la comunitat autònoma la competència exclusiva en matèria d’organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut, la planificació dels recursos sanitaris, la coordinació de la sanitat privada amb el sistema sanitari públic i la promoció de la salut en tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat.

Article únic

Modificació de l’article 8.1 del Decret llei 3/2013, de 14 de juny, de creació de la Xarxa Hospitalària Pública de les Illes Balears i el procediment de vinculació de centres privats d’atenció especialitzada

L’apartat primer de l’article 8 del Decret llei 3/2013 queda redactat en els termes següents:

“Article 8

Durada dels convenis singulars

  1. Els convenis singulars de vinculació subscrits a l’empara d’aquest decret llei tindran una durada màxima de vint anys. Les condicions econòmiques pactades inicialment es poden revisar en la forma i en els terminis determinats en el conveni singular de vinculació, dins els límits que estableixen els articles precedents.”

Disposició derogatòria única

Derogació de normes

Queden derogades les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin a aquesta Llei, la contradiguin o siguin incompatibles amb el que disposa.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquesta llei entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, 22 de novembre de 2017

La presidenta

Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR