Decret 82/2012, d’11 d’octubre, pel qual es regula la concessió d’una subvenció a la Fundación Kovacs per contribuir al finançament de les despeses derivades del manteniment de la Xarxa Balear d’Investigadors en Malalties de l’Esquena (REBIDE) durant l’any 2011

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Fundación Kovacs ha presentat una sol·licitud de subvenció per un import de 100.000,00 euros, per contribuir al finançament de les despeses derivades del manteniment de la Xarxa Balear d’Investigadors en Malalties de l’Esquena (REBIDE) durant l’any 2011.

La Fundación Kovacs és una institució filantròpica privada, sense ànim de lucre, creada l’any 1986. Actualment és l’única fundació i la principal entitat (pública i privada) investigadora de les Illes Balears i del món castellanoparlant en el camp de les malalties del coll i de l’esquena. La forma de finançament de la Fundació és mitjançant donacions, subvencions específiques i els ingressos derivats de la seva activitat.

La seva activitat principal és la investigació mèdica amb dos objectius bàsics: millorar els resultats de l’assistència sanitària i millorar l’eficiència de la despesa sanitària, fomentant l’ús dels procediments eficaços i segurs. L’objectiu final és garantir a la població que les mesures de prevenció que es recomanen són eficaces i als malalts, que l’assistència sanitària que reben és adequada, així com racionalitzar l’ús dels recursos sanitaris suprimint de manera selectiva el cost dels procediments inútils. Per tant, es tracta d’una activitat de recerca que es tradueix en una pràctica clínica i, en conseqüència, té una aplicació i uns resultats directes.

La Xarxa Balear d’Investigadors en Malalties de l’Esquena (REBIDE) és una estructura creada i dirigida per la Fundación Kovacs per promoure la investigació de qualitat de les síndromes mecàniques del raquis, que són les que afecten la zona vertebral o paravertebral entre la base del crani i el límit inferior de les natges. La Xarxa inclou equips consolidats per la seva producció científica prèvia, equips eminentment clínics amb interès per investigar en aquest camp i grups investigadors emergents, i és capaç de desenvolupar estudis científics de qualsevol índole (bàsica, clínica i en serveis de salut) sobre qualsevol tipus de síndrome mecànica del raquis.

L’objectiu conceptual de la Xarxa és aprofundir en el coneixement relatiu a les síndromes mecàniques del raquis i facilitar-ne la transferència a la pràctica clínica, amb la finalitat de millorar l’assistència sanitària i l’eficiència dels recursos sanitaris. Això comporta fomentar l’estudi de tots els aspectes rellevants per al coneixement de l’etiopatogènia, la fisiopatologia i la prevenció, el diagnòstic, el tractament, el pronòstic i la rehabilitació de les síndromes mecàniques del raquis, així com els relatius a la millora de la seva pràctica clínica i la reducció de l’impacte del cost social, assistencial i laboral que generen. En definitiva, la Xarxa permet transformar les idees i les inquietuds de clínics i d’investigadors en projectes d’investigació de la màxima qualitat metodològica, que són publicats en les principals revistes científiques internacionals, i prioritza l’estudi en els àmbits o problemes sanitaris amb més impacte social, avaluat per la freqüència en què es donen i la despesa pública que generen.

La producció científica internacional generada per metges de Balears en el camp de les malalties del coll i de l’esquena deriva de projectes d’investigació realitzats per la Fundación Kovacs a través de la REBIDE. D’acord amb un estudi realitzat per investigadors de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i el Centre Cochrane Iberoamericà, els projectes de la Fundación Kovacs representen el 90,5% de la inversió espanyola destinada a la recerca en aquest camp. Aquesta tasca investigadora ha generat publicacions en revistes científiques internacionals que superen els 250 punts de factor d’impacte.

L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, garanteix en l’article 25 el dret a la prevenció i la protecció de la salut, i en l’apartat44 de l’article 30 estableix com a competència plena de la Comunitat Autònoma la recerca, la innovació i el desenvolupament científic i tècnic.

Segons l’article 12.3 de l’Estatut d’autonomia, les institucions pròpies de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per complir les finalitats que els són pròpies i en el marc de les competències que els atribueix l’Estatut, han de promoure, com a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR