Decret 36/2014, de 8 d’agost, pel qual es modifica el Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

El dia 23 de novembre de 2010 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional, amb l’objecte d’establir les normes especials de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional, d’acord amb el que disposen l’article 5 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Decret legislatiu2/2005, de 28 de desembre, i la disposició addicional sisena de la Llei9/2005, de 21 de juny, de cooperació per al desenvolupament. Aquest Decret és aplicable als procediments de concessió d’ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, l’establiment o la gestió de les quals corresponen a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a les entitats públiques que en depenen.

En els darrers anys s’han posat de manifest diversos aspectes que podrien millorar la qualitat dels projectes i l’eficiència dels recursos públics, i també augmentar l’objectivitat i l’equitat en la seva assignació, sense perdre de vista la finalitat de les polítiques de cooperació al desenvolupament i la contribució a l’eradicació de la pobresa, al progrés humà, econòmic i social, i a la defensa dels drets fonamentals de les persones.

També cal indicar que mitjançant el Decret 59/2013, de 20 de desembre, es va aprovar l’extinció de l’Agència d’Emigració i Cooperació Internacional de les Illes Balears i que, en aquest nou escenari, tota l’activitat que el Govern de les Illes Balears ha de desenvolupar en matèria de cooperació al desenvolupament fa necessària l’adequació del procediment de concessió d’ajudes a la nova realitat.

La Vicepresidència i Conselleria de Presidència, a través de la Direcció General de Cooperació i Immigració, exerceix les competències, en general, en cooperació social i econòmica de caràcter exterior, i, específicament, entre d’altres, les derivades de polítiques de solidaritat i desenvolupament humà en pobles i països no desenvolupats o en via de desenvolupament.

A l’empara dels articles 42, 43.3 i 46 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, a proposta del vicepresident i conseller de Presidència, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 8 d’agost de 2014,

DECRET

Article únic

Modificació del Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional

El Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional, queda modificat en els termes següents:

  1. S’afegeix un epígraf a l’article 2 b.1, en els termes següents:

    En aquest sentit, poden ser objecte d’ajuda les activitats següents:

    - Promoció dels drets als serveis bàsics de salut mitjançant activitats com ara adquisició de vacunes i medicaments, construcció, rehabilitació i adquisició d’equipaments sanitaris, finançament de material per a ús sanitari, formació de personal sanitari i capacitació de la població a l’àmbit sanitari i d’higiene, sensibilització de la població, compra i distribució de material profilàctic per a la prevenció de malalties, i totes les que impliquin la planificació dels sistemes de salut.

    - Promoció del dret bàsic a l’aigua i al sanejament mitjançant activitats com ara construcció, rehabilitació d’infraestructures, adquisició d’equipaments i subministres, formació i sensibilització de la població usuària, i totes les que impliquin la planificació i gestió d’aquestes infraestructures.

    - Promoció del dret bàsic d’educació mitjançant campanyes de formació i alfabetització.

    - Construcció i rehabilitació d’edificis i infraestructures.

    - Promoció i suport a projectes productius encaminats al desenvolupament econòmic.

    - Promoció de la participació equitativa i els drets de les dones en tots els àmbits del desenvolupament humà.

    - Contribució a la gestió sostenible dels recursos naturals i també a la gestió i protecció de la biodiversitat.

    - Promoció dels drets humans, la participació democràtica i els processos de descentralització política.

    - Desenvolupament, organització i realització d’activitats de formació i capacitació de la població.

    Es consideren activitats específiques en matèria d’ajuda humanitària i emergències les següents:

    - Contribució a la satisfacció de les necessitats bàsiques, urgents i immediates (alimentació, salut bàsica, refugi, abric, educació, calefacció i estris de cuina) de les víctimes de catàstrofes naturals, tecnològiques i humanitàries, i també de conflictes armats.

    - Construcció o rehabilitació d’habitatges i infraestructures.

    - Formació i capacitació en matèria de drets humans, autoprotecció i coneixements dels riscs i vulnerabilitats.

    - Assistència i protecció dels drets fonamentals de la població refugiada i desplaçada.

  2. S’afegeix un epígraf a l’article 2 b.2, en els termes següents:

    D’acord amb això, poden ser objecte d’ajuda les activitats següents:

    - Activitats de sensibilització, educació i conscienciació adreçades a divulgar valors d’equitat, justícia, solidaritat i drets humans a la població balear.

    - Activitats adreçades a la presència de l’educació per al desenvolupament en els àmbits de l’educació formal i informal.

    - Activitats de recerca.

    - Activitats adreçades a la millora qualitativa i quantitativa de la formació dels agents d’educació per al desenvolupament.

    - Edició de materials didàctics.

  3. Es modifica l’article 4.2 a.1, que queda redactat de la manera següent:

  4. Els estats i les organitzacions internacionals de dret públic creades per tractat o acord internacional i també les entitats que les representen en l’àmbit de les Illes Balears.

  5. S’afegeix l’apartat quart a l’article 6, amb la redacció següent:

  6. Les entitats col·laboradores estan obligades a:

    a) Lliurar a les entitats beneficiàries els fons concedits.

    b) Verificar, si escau, el compliment i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR