Decret 51/ 2013, de 29 de novembre, pel qual es crea i regula la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la qual es va aprovar l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, preveu en l’article 32.11 que, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, corresponen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el desenvolupament legislatiu i l’execució en matèria de legislació laboral. Així mateix, l’article 30.1 de l’Estatut d’autonomia disposa que és competència exclusiva de la Comunitat Autònoma l’organització, el règim i el funcionament de les institucions pròpies en el marc de l’Estatut.

Per mitjà del Reial decret 98/1996, de 26 de gener, es van traspassar les funcions i els serveis de l’Administració de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de treball (execució de la legislació laboral), entre les quals figuren les funcions estatals en matèria de convenis i acords col·lectius amb àmbit d’aplicació no superior al de la Comunitat. La Comunitat Autònoma va assumir les competències i funcions transferides per mitjà del Decret 31/1996, de 7 de març, d’assumpció i distribució de les funcions traspassades.

La Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball, estableix diverses mesures per afavorir la flexibilitat interna en les empreses com a alternativa a la destrucció de l’ocupació. Entre aquest conjunt de mesures, l’objectiu de les quals és enfortir els mecanismes d’adaptació de les condicions de treball a les circumstàncies concretes de l’empresa, hi figura la possibilitat d’inaplicar en les empreses el conveni col·lectiu en vigor respecte de determinades matèries i sempre que hi concorrin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

En aquest sentit, l’article 14 de la Llei 3/2012 modifica l’article 82.3 del Text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març (en endavant, Estatut dels treballadors), que estableix el procediment per inaplicar el conveni col·lectiu, amb l’obertura prèvia d’un període de consultes entre la representació de l’empresa i la dels treballadors i l’establiment de diversos procediments que culminen amb la possibilitat de qualsevol de les parts de sotmetre les discrepàncies a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius, si la inaplicació de les condicions de treball afecta centres de treball de l’empresa situats en el territori de més d’una comunitat autònoma, o als òrgans corresponents de les comunitats autònomes en els altres casos.

Així doncs, la modificació de l’article 82.3 de l’Estatut dels treballadors per la Llei 3/2012, de 6 de juliol, en relació amb el règim d’inaplicació de les condicions de treball previstes en el conveni col·lectiu aplicable estableix, en primer terme, un període de consultes entre l’empresa i els representants dels treballadors legitimats per negociar un conveni col·lectiu i un seguit d’instàncies diverses, de manera que només a falta d’acord entre les parts o quan els procediments de solució de conflictes d’aplicació preferent no siguin aplicables o no s’hagi solucionat la discrepància, es preveu la intervenció de la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius o dels òrgans corresponents de les comunitats autònomes en funció de l’àmbit territorial de la inaplicació de les condicions de treball.

D’aquí sorgeix la necessitat de crear la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears, amb funcions decisòries per resoldre les discrepàncies en els casos d’inaplicació d’un conveni en els termes que preveu l’article 82.3 esmentat. Sobretot quan aquesta necessitat s’ha intensificat amb l’aprovació del Reial decret llei 5/2013, de 15 de març, de mesures per afavorir la continuïtat de la vida laboral dels treballadors de més edat i per promoure l’envelliment actiu, la disposició addicional sisena del qual determina que a partir de dia 17 de juny de 2013 (als tres mesos des de la seva entrada en vigor), la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius serà l’òrgan que podrà tramitar els conflictes d’aplicació que es limitin a un territori autonòmic quan en la corresponent comunitat autònoma no s’hagi constituït i posat en funcionament un òrgan tripartit equivalent a la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius, o no s’hagi signat un conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social pel qual s’acordi l’actuació de la mateixa en l’àmbit territorial autonòmic.

D’altra banda, l’article 92.2 de l’Estatut dels treballadors preveu que els òrgans competents de les comunitats autònomes poden estendre les disposicions d’un conveni col·lectiu en vigor a una pluralitat d’empreses i treballadors o a un sector o subsector d’activitat en els supòsits d’impossibilitat de subscriure en el mateix àmbit un conveni col·lectiu dels que preveu el títol III del mateix Estatut, quan no hi hagi parts legitimades. En aquests casos, l’òrgan consultiu corresponent n’ha d’emetre un informe preceptiu.

Així, resulta necessari que la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears acompleixi funcions consultives en els procediments d’extensió dels convenis col·lectius, com també en altres matèries, com ara la determinació de l’àmbit funcional dels convenis col·lectius.

La competència en matèria de convenis i d’acords col·lectius l’àmbit dels quals no excedeixi del de la Comunitat Autònoma correspon a la Conselleria d’Economia i Competitivitat, d’acord amb el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en relació amb el Reial decret 98/1996, de 26 de gener, i amb el Decret 31/1996, esmentats.

Per tot això, a proposta del conseller d’Economia i Competitivitat, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 29 de novembre de 2013,

DECRET

Capítol I

Creació i funcions

Article 1

Creació i naturalesa

Es crea la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears com a òrgan de caràcter col·legiat i de composició tripartida, adscrit a la Conselleria d’Economia i Competitivitat mitjançant la Direcció General de Treball i Salut Laboral, que exerceix les seves competències amb independència i autonomia funcional plenes.

Article 2

Funcions

  1. La Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears exerceix les funcions següents:

    1. Funcions decisòries sobre la resolució de discrepàncies sorgides per manca d’acord en els procediments d’inaplicació de les condicions de treball previstes en el conveni col·lectiu aplicable en els supòsits recollits en l’article 82.3 de l’Estatut dels treballadors.

    2. Funcions consultives en relació amb el plantejament i la determinació de l’àmbit funcional dels convenis col·lectius d’àmbit autonòmic, i amb el procediment d’extensió d’un conveni col·lectiu que estableix l’article 92 de l’Estatut dels treballadors.

  2. Les decisions, els dictàmens i els informes que emet la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears s’han d’entendre sempre sens perjudici de les atribucions que corresponen a l’autoritat laboral i a la jurisdicció competent en els termes establerts legalment, com també de les previstes en els sistemes de resolució autònoma de conflictes fixats per la negociació col·lectiva.

    Capítol II

    Organització i funcionament

Article 3

Composició

  1. La Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius de les Illes Balears està integrada pels membres següents:

    1. El president, designat mitjançant una resolució del conseller d’Economia i Competitivitat, prèvia consulta amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, d’entre professionals de prestigi reconegut en el camp de les relacions laborals.

      En la resolució es designarà també un suplent per substituir el president en cas de vacant, absència o altra causa d’impossibilitat. El suplent del president es designarà també d’entre professionals de prestigi reconegut en el camp de les relacions laborals, prèvia consulta amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.

    2. Per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, quatre vocals, titulars d’òrgans adscrits a la Conselleria d’Economia i Competitivitat, designats mitjançant una resolució del conseller d’Economia i Competitivitat, en la qual han de constar els representants titulars i suplents.

    3. Per part de les organitzacions sindicals, quatre vocals en representació de les organitzacions sindicals més representatives de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d’acord amb l’article 3.1 de la Llei 2/2011, de 22 de març, per la qual es regula la participació institucional de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Aquests vocals s’han de nomenar mitjançant una resolució del conseller d’Economia i Competitivitat, en la qual ha de constar cada representant titular i suplent, a proposta vinculant d’aquestes organitzacions.

    4. Per part de les organitzacions empresarials, quatre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR