Decret 99/2012 de 7 de desembre, pel qual es crea el Registre d’Empreses, Establiments i Productes del Sector Alimentari de les Illes Balears subjectes a control oficial

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 30.48 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, pel qual es reforma l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de promoció de la salut en tots els àmbits, dins el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat.

La Llei 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat, preveu en l’apartat primer de l’article 25 que l’exigència d’autoritzacions sanitàries, així com l’obligació de registrar per raons sanitàries les empreses o els productes, han de ser establertes reglamentàriament i han de prendre com a base el que disposa aquesta Llei. L’apartat segon preveu que les autoritzacions sanitàries i els registres obligatoris que s’estableixin no han de ser discriminatoris, ni directament ni indirectament, en funció de la nacionalitat o, en el cas de societats, per raó del domicili social; han d’estar justificats en la protecció de la salut pública i s’ha de tenir cura que el règim que s’estableixi sigui l’instrument adequat per garantir la consecució de l’objectiu de protecció de la salut pública, sense que es pugui substituir per altres mesures menys restrictives que permetin obtenir-ne el mateix resultat. Els procediments i tràmits per a l’obtenció d’autoritzacions o registres han de ser clars i inequívocs, objectius, transparents, proporcionats per protegir la salut pública i donar-se a conèixer amb antelació.

A nivell autonòmic, la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears, estableix en l’article 29, entre les funcions de l’autoritat sanitària, l’atorgament de les autoritzacions administratives sanitàries i l’ordenació i la gestió dels registres sanitaris i la inspecció de les activitats que afecten la salut de les persones.

La Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, estableix en l’article 39, entre les actuacions d’intervenció en relació a la salut pública a les Illes Balears, que l’autoritat sanitària, a través dels òrgans competents, pot intervenir en les activitats públiques i privades que, directament o indirectament, poden tenir conseqüències negatives per a la salut i, a tal efecte, pot establir l’exigència d’autoritzacions i registres per raons sanitàries a instal·lacions, establiments, serveis i indústries, productes i activitats, d’acord amb la normativa sectorial; i controlar i inspeccionar les activitats alimentàries.

En l’àmbit comunitari, el Reglament (CE) núm. 852/2004, del Parlament Europeu i del Consell de 29 d’abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, estableix en l’article 6.2 que els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR