Decret 83/2019, d’11 d’octubre, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Institut Balear de l’Energia

SecciónI. Disposicions generals
Rango de LeyDecret

El canvi climàtic és un dels principals reptes que té la humanitat a escala global. Des de fa dècades el Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic alerta de forma reiterada dels riscs del canvi climàtic i de la necessitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle dràsticament (mitigació) i d'adaptació als efectes ja notoris del canvi climàtic.

La concentració de gasos d'efecte hivernacle en l'atmosfera i l'augment de les temperatures globals estan produint un canvi en el clima global que amenaça greument la vida en el nostre planeta així com l'hem coneguda fins ara. Els experts ens indiquen que, si no s'actua ràpidament i de forma decidida, la distorsió climàtica impactarà de manera clara elements clau com ara l'accés a l'aigua o l'alimentació; la salut o l'economia en seran fortament impactades si no hi posam remei.

Les Illes Balears, com a territori insular de la Mediterrània occidental, som encara més vulnerables als efectes del canvi climàtic. L'augment de les temperatures i del nivell del mar reduirà el litoral de les nostres illes, els recursos hídrics disponibles, augmentarà els riscs d'incendi i afectarà de forma negativa el principal motor econòmic de les Illes Balears, el turisme.

Emparats en el mandat de l'Acord de París de lluita contra el canvi climàtic i conscients de la importància global d'una acció coordinada per part de tots els governs i els territoris, el passat 12 de febrer s'aprovà la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, que estableix un calendari per a la descarbonització de l'economia balear i dota el Govern de les Illes Balears dels instruments per fer possible una transició energètica en el nostre territori.

Un d'aquests instruments és l'Institut Balear de l'Energia, que crea l'article8 de la mateixa Llei, com a entitat pública empresarial a l'empara de l'article 2.1.b) de la Llei7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada, adscrit a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

L'Institut Balear de l'Energia té entre les seves finalitats bàsiques el foment i l'execució d'actuacions en matèria d'eficiència, gestió i estalvi energètics, com també d'energies renovables, la comercialització d'energia d'acord amb la normativa aplicable, l'elaboració d'estudis i anàlisis en matèria de canvi climàtic i transició energètica, així com la intervenció per fomentar la iniciativa energètica pública en tots els àmbits institucionals. Ateses les seves funcions, aquest ens esdevé una peça fonamental per a l'assoliment dels objectius i de les fites que estableix la mateixa Llei 10/2019.

D'acord amb l'article 35 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern l'aprovació dels Estatuts de l'Institut Balear de l'Energia mitjançant un decret.

Segons l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions públiques han d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

El Decret que aprova els Estatuts de l'Institut Balear de l'Energia s'adequa als principis esmentats. Així, els de necessitat i eficàcia estan justificats per l'entrada en vigor de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, que disposa la creació de l'Institut Balear de l'Energia, i estableix que té com a finalitats bàsiques el foment i l'execució d'actuacions en matèria d'eficiència, gestió i estalvi energètics, entre d'altres. Així mateix, la norma s'adequa al principi de proporcionalitat, atès que la iniciativa que es proposa conté la regulació imprescindible per atendre la necessitat que ha de cobrir, i al principi de seguretat jurídica, perquè aquesta iniciativa normativa s'exerceix en coherència amb la resta de l'ordenament jurídic. Respecte del principi de transparència, s'ha de dir que aquest Decret té caràcter organitzatiu, per la qual cosa està exclòs de ser sotmès a audiència i a informació pública. Finalment, la norma s'adequa al principi d'eficiència perquè, per tal de racionalitzar la gestió dels recursos públics, el Decret no preveu càrregues administratives innecessàries o accessòries per a la consecució dels objectius finals.

Per tot això, a proposta del vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió d'11 d'octubre de 2019,

DECRET

Article únic

Aprovació dels Estatuts de l'Institut Balear de l'Energia

S'aproven els Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de l'Energia, creada mitjançant l'article 8 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, els quals consten com a annex d'aquest Decret.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 11 d'octubre de 2019

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes Suárez El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes Súarez (Per suplència d'acord amb l'article 2 del Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears)

ANNEX

ESTATUTS DE L'INSTITUT BALEAR DE L'ENERGIA

TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

Denominació, naturalesa i objecte

  1. L'Institut Balear de l'Energia és una entitat pública empresarial de les que preveu l'article 2.1 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada, i amb capacitat d'actuar i autonomia de gestió plenes, sens perjudici de la relació de tutela amb l'Administració de la Comunitat Autònoma.

  2. L'Institut Balear de l'Energia té com a finalitats bàsiques el foment i l'execució d'actuacions en matèria d'eficiència, gestió i estalvi energètics, com també d'energies renovables, la comercialització d'energia d'acord amb la normativa aplicable, l'elaboració d'estudis i anàlisis en matèria de canvi climàtic i transició energètica, així com la intervenció per fomentar la iniciativa energètica pública en tots els àmbits institucionals.

  3. L'Institut Balear de l'Energia s'adscriu a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius per mitjà de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic. Corresponen a aquesta Conselleria la direcció, l'avaluació i el control dels resultats de l'activitat de l'entitat.

  4. L'Institut Balear de l'Energia pot fer servir, així mateix, l'acrònim IBE.

Article 2

Principis generals i règim jurídic

  1. L'IBE se sotmet als principis de legalitat, servei a l'interès general, eficàcia, eficiència, estabilitat i transparència, i s'ha d'ajustar al principi d'instrumentalitat respecte de les finalitats i els objectius que té assignats.

  2. L'IBE es regeix pel dret públic en la formació de la voluntat dels seus òrgans, en l'exercici de les potestats administratives que té atribuïdes i en el que preveuen la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, una altra norma amb rang de llei o aquests Estatuts. En la resta d'aspectes, es regeix pel dret privat.

  3. Així mateix, pel que fa a l'organització i al funcionament, s'ha de regir pels criteris que estableix la normativa reguladora del règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sens perjudici de les singularitats que, com a entitat pública empresarial, preveu el capítol III del títol I de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 3

Potestats administratives

  1. L'entitat pública empresarial IBE és un organisme públic creat sota la dependència o vinculació de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per dur a terme activitats d'execució i de gestió, tant administratives com de contingut econòmic, en règim de descentralització funcional.

  2. L'entitat té les potestats administratives necessàries per acomplir els seus fins i les seves competències, inclosa la de foment. En tot cas, l'ens pot exercir les potestats incloses en l'article 8.5 de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, així com totes les altres que estableixin aquests Estatuts.

  3. L'activitat de foment, d'acord amb la previsió de l'article 42.2 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ha de tenir un caràcter accessori i complementari respecte de l'activitat, la finalitat o l'objecte principals de l'IBE. En cap cas no li correspon la potestat d'expropiació.

  4. Les potestats administratives atribuïdes a l'IBE, les han d'exercir el president o la presidenta, el vicepresident o la vicepresidenta i el Consell d'Administració de l'entitat.

Article 4

Funcions

  1. Les funcions i les competències d'aquest organisme, tant de caràcter material com jurídic, d'acord amb el que estableixen aquests Estatuts i el marc de les competències del Govern i de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'energia i canvi climàtic, són les següents:

    1. Promoure i gestionar sistemes de producció d'energia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR