Decret 8/2017, de 17 de febrer, pel qual es regula el prototip racial del ca de bou

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

Les races autòctones de les Illes Balears són un patrimoni genètic, històric i cultural que cal preservar. El ca de bou és una raça originària de les Illes Balears, reconeguda com a tal pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, amb una llarga tradició secular a la nostra societat.

El Reial decret 558/2001, de 25 de maig, pel qual es regula el reconeixement oficial de les organitzacions o associacions de criadors de cans de raça pura, estableix els requisits que han de complir els animals de l’espècie canina per poder ser inclosos en el llibre genealògic corresponent i els criteris per al reconeixement oficial de les entitats que vulguin gestionar-lo. Incorpora també un annex que recull les races canines espanyoles amb els prototips racials, entre els quals figura el del ca de bou.

El ca de bou va néixer com a eina de treball dels carnissers per facilitar la subjecció dels bovins en el moment del sacrifici. També s’emprava en espectacles públics de baralles entre cans o amb bous. Actualment, el canvi de sensibilitat de la societat respecte al benestar dels animals ha comportat la desaparició d’aquests usos, i el ca de bou s’ha transformat tant en una raça de guarda i defensa com en un animal de companyia, per a la qual cosa s’ha mostrat molt útil. Per això, el dia 5 de juny de 2003, la Conselleria d’Agricultura i Pesca, a instàncies del president del Club Espanyol del Ca de Bou, l’associació reconeguda per gestionar el Llibre genealògic de la raça, sol·licità a la Subdirecció General d’Alimentació Animal i Zootècnica del Ministeri d’Agricultura l’actualització de l’estàndard de la raça. Ara, amb aquest Decret s’aprova la regulació del patró racial per adaptar-lo als nous usos i a la nova evolució, sense perdre la idiosincràsia original de la raça.

La disposició transitòria tercera del Reial decret 1557/2005, de 23 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 558/2001, de 25 de maig, estableix que fins que la comunitat autònoma competent no reguli en cada cas els prototips racials de les races canines espanyoles, mantenen la vigència els que conté l’annex del Reial decret 558/2001, en la redacció anterior a l’entrada en vigor del Reial decret 1557/2005.

L’any 2012 la Unitat de Races Autòctones del Servei de Millora Agrària elaborà un estudi zoomètric sobre quaranta-cinc exemplars en col·laboració amb el Club Espanyol del Ca de Bou, del qual deriva la necessitat de renovar el patró racial del ca de bou.

Per això, i atès que el ca de bou és una raça canina espanyola autòctona de les Illes Balears i que la definició que recull el Reial decret 558/2001 ha quedat obsoleta i ha de modernitzar-se per adaptar-la a l’evolució de la raça en la societat actual, és necessari regular el prototip racial del ca de bou mitjançant aquest Decret, que desplaça l’aplicació de la norma estatal com a conseqüència de l’exercici de la competència atribuïda a l’Administració autonòmica.

II

Pel que fa a l’àmbit competencial, l’article 30.10 de l’Estatut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR