Decret 74/2016, de 23 de desembre, pel qual es regula l’Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

I

L’exercici de les funcions de representació i defensa en judici i d’assessorament jurídic del més alt nivell, que des dels orígens de l’etapa autonòmica es va atribuir als serveis jurídics centrals de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, va ser objecte d’una primera i, fins al moment present, única regulació de caràcter general en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La Llei 3/2003, que ha estat objecte d’algunes modificacions —Llei 10/2003, de 22 de desembre, i Llei 7/2010, de 21 de juliol—, atribueix als advocats de la Comunitat Autònoma les funcions d’assessorament del president i del Govern i la representació i defensa en judici de l’Administració autonòmica davant tots els ordres i òrgans jurisdiccionals. D’acord amb els apartats 2 i 3 de l’article 70 d’aquest mateix text legal, la regulació, les característiques, el nomenament i el règim de suplències de la persona titular de la Direcció de l’Advocacia, així com l’estructura i el règim de funcionament de l’Advocacia i el sistema d’accés al cos superior d’advocats, han de ser objecte de desplegament reglamentari.

Aquest desplegament normatiu s’ha anat produint en el temps de manera fragmentària i certament incompleta, per la qual cosa es considera necessari elaborar sense més dilacions una disposició reglamentària que, amb caràcter general, desplegui i concreti el règim jurídic de l’organització i del funcionament d’aquest organisme jurídic, i que, a més, estableixi un marc normatiu estable per a l’exercici més eficaç de les funcions que li corresponen en matèria d’assessorament jurídic, de coordinació dels diversos serveis jurídics i de representació i defensa judicial de l’Administració de la Comunitat Autònoma i dels ens que en depenen.

Així mateix, resulta convenient, per raons de connexió material, que en aquesta norma reglamentària, i d’acord amb l’habilitació específica adoptada en la Llei esmentada, es regulin les particularitats del procediment de selecció i els principis d’accés al cos d’advocacia de la Comunitat Autònoma, com també els sistemes de provisió i d’ocupació dels llocs de treball adscrits a aquest organisme jurídic. I tot això, d’acord amb les bases i les normes establertes en el Text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu5/2015, de30 d’octubre, i en la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Amb aquest desplegament reglamentari es pretén, a més, en línia amb les regulacions vigents per a altres serveis jurídics de comunitats autònomes, dotar l’Advocacia de la posició orgànica que li correspon com a servei jurídic de més alt rang en l’Administració de la Comunitat Autònoma i en el seu sector públic instrumental. Aquest estatus no es pot deslligar de la necessitat d’aconseguir una actuació més coordinada dels diversos serveis jurídics que actuen en les conselleries i en els ens instrumentals, tant en els aspectes relatius a la fixació de criteris comuns en les diverses manifestacions de la funció consultiva com en els assumptes judicials en què està en joc la millor defensa dels interessos públics davant tots els ordres jurisdiccionals.

D’altra banda, el desplegament reglamentari s’empara en el que preveuen els articles30.1, 31.3 i 79 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, en la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, en relació amb els articles 70, 71 i 72 de la Llei3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els títols V i VI de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

II

Aquest text reglamentari està integrat per trenta-nou articles —agrupats en cinc capítols—, tres disposicions addicionals, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.

El capítol I conté les disposicions generals, i inclou especialment els principis que han de regir l’actuació dels advocats que integren el cos d’advocacia de la Comunitat Autònoma. Es considera imprescindible consolidar les regles que garanteixin que els membres de l’Advocacia actuïn amb la màxima independència de criteri, rigor i excel·lència professionals.

El capítol II es dedica a l’organització de l’Advocacia amb un conjunt de preceptes que, a partir de l’experiència de funcionament dels darrers lustres, persegueixen l’objectiu d’incrementar-ne l’operativitat i assegurar l’acompliment més eficaç de les tasques d’assessorament jurídic i defensa judicial. L’estructuració de l’Advocacia en diversos departaments, àrees i secretaries, així com l’enfortiment de la seva Direcció, responen a una delimitació real de comeses i responsabilitats que, en els darrers temps, s’ha vist confirmada en termes de més funcionalitat.

El capítol III desenvolupa les dues competències essencials que conformen l’activitat de l’Advocacia, en els àmbits judicial i administratiu, a fi de donar solucions als diversos problemes que suscita el funcionament ordinari dels serveis jurídics.

El capítol IV estableix les regles fonamentals per coordinar els serveis jurídics de les conselleries i dels ens instrumentals, amb la finalitat bàsica de fixar criteris jurídics i pautes d’actuació comuns per tal d’afavorir la unitat d’actuació.

El capítol V tracta dels aspectes relatius al personal que forma part de l’Advocacia, així com del sistema de selecció dels advocats i la provisió i l’ocupació dels llocs de treball. S’estableix així un règim que conté variacions respecte del model general de selecció, provisió i ocupació de llocs de treball, per raó de les especificitats de capacitació i d’exercici professional que cal exigir als advocats d’aquesta Administració.

De les disposicions, en destaca el règim transitori i excepcional previst per a l’accés al cos d’advocacia pel sistema de promoció interna.

La regulació d’aquest Decret d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, prevists en l’article129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, queda prou justificada perquè: recull la regulació imprescindible per atendre la necessitat que s’ha de cobrir; és coherent amb la resta de l’ordenament; va ser sotmès a l’audiència de les persones interessades i a informació pública, de manera que es va facilitar la presentació de suggeriments de manera telemàtica; a més, en la tramitació d’aquest Decret hi han intervingut, entre d’altres, la Mesa Sectorial de Serveis Generals de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Comissió de Personal de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; no suposa crear una nova organització; recull en un únic decret el funcionament de l’Advocacia en relació amb les diverses funcions que exerceix, tant de caire judicial com de caire consultiu o d’assessorament; no regula procediments amb càrregues administratives, i dona preferència a les comunicacions per via telemàtica i per mitjans electrònics, de manera que simplifica els procediments.

Per tot això, a proposta de la consellera de Presidència i de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 23 de desembre de 2016,

DECRET

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

  1. Aquest Decret té per objecte establir el règim jurídic de l’organització i del funcionament de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma com a òrgan al qual la llei encomana l’assessorament jurídic del president i del Govern, la coordinació dels serveis jurídics de les conselleries i la representació i defensa judicial de l’Administració de la Comunitat Autònoma i dels ens que en depenen.

  2. Així mateix, aquest Decret regula l’accés al cos d’advocacia de la Comunitat Autònoma i les formes de provisió i ocupació dels llocs de treball assignats a l’Advocacia.

Article 2

Principis d’actuació

  1. Les funcions encomanades a l’Advocacia de la Comunitat Autònoma són exercides pels advocats que integren el cos d’advocacia, amb el suport de les secretaries administratives i de suport processal i de la resta de personal tècnic i administratiu.

  2. En l’exercici de les seves funcions, els advocats han d’actuar amb criteris jurídics en el marc de les directrius, instruccions i ordres que emeti la Direcció de l’Advocacia i d’acord amb els principis de legalitat, objectivitat i defensa dels interessos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  3. Els advocats han d’adequar la seva conducta a les normes ètiques vigents en l’Administració de la Comunitat Autònoma i a les regles deontològiques que regulen l’exercici de l’advocacia. Així mateix, han de complir amb les exigències dels principis de bona fe, lleialtat, confidencialitat i col·laboració amb l’Administració de justícia.

Capítol II

Organització

Article 3

Estructura

  1. L’Advocacia s’estructura en les unitats administratives següents:

  2. Els departaments, de caràcter transversal, són les unitats encarregades de coordinar, organitzar, dirigir i supervisar les funcions següents: de representació i defensa en judici; consultiva i d’assessorament; de coordinació jurídica de les conselleries i dels ens instrumentals; de direcció tècnica i coordinació del funcionament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR