Decret 63/2016, de 21 d’octubre, pel qual es crea el Consell de la Joventut de les Illes Balears, se n’estableixen les normes bàsiques d’organització i funcionament i s’aproven els principis generals que regulen els consells de la joventut d’àmbit insular i local

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 16 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica1/2007, de 28 de febrer, relatiu als drets socials, estableix que les administracions públiques han d’articular polítiques que garanteixin la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural.

La Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, aprofundeix en aquesta idea quan disposa, en l’article 2, que les polítiques de joventut han d’afavorir la participació activa del jovent en la societat i fomentar l’associacionisme juvenil. L’article 59 defineix com a formes organitzades de participació juvenil, entre d’altres, el Consell de la Joventut de les Illes Balears i els consells de la joventut d’àmbit insular i municipal, i fa remissions contínues a l’obligatorietat de disposar de la participació d’aquests òrgans en l’elaboració de les polítiques destinades a aquest col·lectiu.

Durant vint-i-set anys, l’organisme encarregat de canalitzar aquesta participació va ser el Consell de la Joventut de les Illes Balears, creat mitjançant la Llei 2/1985, de28 de març, com a entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, com a via de lliure adhesió per propiciar la participació de la joventut en el desenvolupament social, polític i econòmic de la comunitat autònoma de les Illes Balears, la qual va ser modificada, a proposta del mateix Consell de la Joventut, per la Llei 6/1986, de 4 de juny, i desenvolupada pel Decret 113/1998, de 18 de desembre, pel qual es despleguen i complementen determinats preceptes de la Llei creadora del Consell de la Joventut, i per l’Ordre de la Conselleria de Governació de 20 d’octubre de 1994 per la qual s’aprova el Reglament del Consell de la Joventut de les Illes Balears.

El Consell de la Joventut, com a persona jurídica, i les normes reguladores d’aquest Consell es van extingir i derogar, respectivament, a través de la disposició addicional segona i la disposició derogatòria única del Decret llei 10/2012, de 31 d’agost, pel qual es modifica el Decret llei 5/2012, d’1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d’altres institucions autonòmiques, i s’estableixen mesures addicionals per garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat. El Decret llei 10/2012 va derogar també l’article 64 de la Llei10/2006, de 26 de juliol, que establia que el Consell de la Joventut s’havia de regular per la seva pròpia llei i que regulava les disposicions generals sobre els consells de la joventut d’àmbit insular i local.

Transcorreguts aquests anys sense un òrgan específic de participació juvenil en l’àmbit de les Illes Balears, es considera necessari reprendre el Consell de la Joventut, per tornar a donar veu a les persones joves en el desenvolupament de les polítiques públiques en aquesta matèria, si bé amb una altra forma jurídica, la de l’òrgan col·legiat adscrit a l’Administració de la Comunitat d’Autònoma —dels prevists en el capítol II, secció 3a, del títol preliminar de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, i en el capítol V del títol II de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears—, però sense participar en l’estructura orgànica i jeràrquica, atesa la seva naturalesa d’òrgan consultiu —de conformitat amb l’article 7 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic—, amb la qual cosa es garanteixen la seva autonomia i independència.

D’acord amb això, mitjançant un acord de Consell de Govern de 28 d’agost de 2015 es va instar la consellera de Transparència, Cultura i Esports a iniciar els tràmits necessaris per crear el Consell de la Joventut de les Illes Balears com a màxim òrgan de canalització de la participació de la joventut en el desenvolupament social, polític, econòmic i cultural de les Illes Balears, mitjançant l’elaboració del projecte de decret corresponent.

En compliment d’aquest mandat, la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports ha optat per regular en el mateix decret la creació, la regulació i el funcionament del Consell de la Joventut de les Illes Balears, així com els principis generals aplicables als consells de la joventut insulars i locals, tenint en compte, d’una banda, els principis de bona regulació establerts en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i, de l’altra, la facultat que l’Estatut atorga al Govern per dictar els principis generals en les competències que els consells insulars tenen com a pròpies (article 58.3), com és el cas de les referents a joventut (article 70, apartat 16), i de conformitat amb el que estableix la Llei 21/2006, de 15 de desembre, d’atribució de competències als consells de Menorca i d’Eivissa i Formentera en matèria de joventut i lleure. Atesa aquesta nova regulació, a través d’aquest Decret es deroga també de manera expressa el Decret 26/1988, de 24 de març, pel qual es regula la constitució dels consells locals i insulars de joventut.

El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret1/2016, de 16 de febrer, a través de l’article 2.10 d atorga a la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports les competències relatives a la promoció de les activitats juvenils, participació i associacions juvenils i coordinació de polítiques de joventut.

Per tot això, a proposta de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, oïts els consells insulars i les entitats juvenils en els tràmits de participació i d’informació pública, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 21 d’octubre de 2016,

DECRET

Títol preliminar

Article 1

Objecte

  1. Aquest Decret té per objecte crear i reconèixer el Consell de la Joventut de les Illes Balears com a màxim òrgan de canalització de la participació de la joventut en el desenvolupament social, polític, econòmic i cultural de les Illes Balears i aprovar-ne les normes bàsiques d’organització i funcionament.

  2. Així mateix, aquest Decret estableix els principis generals que han de regir la creació i el funcionament dels consells de joventut insulars i locals, els quals poden ser complementats pels consells insulars a través dels reglaments específics que s’aprovin per als seus territoris respectius.

Títol I

Del Consell de la Joventut de les Illes Balears

Capítol I

Disposicions generals

Article 2

Naturalesa i adscripció

  1. El Consell de la Joventut de les Illes Balears es configura com un òrgan col·legiat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de participació, representació i consulta en el desenvolupament de les polítiques en matèria de joventut, que actua amb autonomia i independència en el compliment de les seves finalitats.

  2. El Consell de la Joventut de les Illes Balears s’adscriu inicialment a la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, o a la conselleria competent en matèria de joventut, però no s’integra en l’estructura orgànica ni jeràrquica d’aquesta, d’acord amb l’article 7 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

  3. El Consell de la Joventut de les Illes Balears pot fer servir la denominació simplificada CJIB per identificar-se, com a sigla o acrònim.

  4. El Consell de la Joventut es regeix per aquest Decret i pel reglament de funcionament intern, el qual ha de ser elaborat pel CJIB, aprovat pel Ple i publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Així mateix, s’ha de regir pel que s’estableix en el capítol II, secció 3a, del títol preliminar de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, i en el capítol V del títol II de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 3

Funcions

Les funcions del Consell de la Joventut de les Illes Balears —d’ara endavant, CJIB— són les següents:

  1. Representar la joventut de les Illes Balears davant les administracions públiques de les Illes Balears, així com en l’òrgan de participació juvenil corresponent en l’àmbit nacional i en altres organismes d’àmbit estatal, europeu i internacional dels quals pugui ser membre.

  2. Establir relacions de cooperació i col·laboració amb altres òrgans de participació juvenils autonòmics i locals.

  3. Facilitar la comunicació amb els organismes equivalents de les comunitats autònomes i, de manera especial, amb les que tenguin a tot el seu territori o en part la llengua catalana com a pròpia.

  4. Promoure la relació i l’intercanvi entre les organitzacions juvenils dels diferents ens territorials de les Illes Balears, i, especialment, la relació amb i entre els consells insulars de joventut.

  5. Emetre els informes que afectin la joventut que li demani el Govern de les Illes Balears o altres administracions públiques.

  6. Informar sobre els projectes de disposicions normatives promogudes pel Govern de les Illes Balears que versin sobre les matèries per a la regulació de les quals la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de la joventut, i la resta de la normativa vigent demana expressament la participació d’aquest òrgan.

  7. Elevar propostes d’actuació al Govern de les Illes Balears i a altres administracions públiques i institucions.

  8. Defensar els interessos de les persones joves i presentar davant els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR