Decret 50/2017, de 10 de novembre, pel qual es regula la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Indústria de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 149.1.13 de la Constitució espanyola estableix que l’Estat té competència exclusiva sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica, de la qual l’activitat industrial n’és una part.

De conformitat amb el que disposa l’article esmentat en el paràgraf anterior, es va aprovar la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d’indústria, per la qual s’estableixen les bases de l’ordenació del sector industrial, així com els criteris de coordinació entre les administracions públiques.

D’altra banda, l’article 30.34 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, preveu que la Comunitat Autònoma té competències exclusives en matèria d’indústria, sens perjudici del que determinin les normes de l’Estat per raons de seguretat, sanitàries o d’interès militar i les normes relacionades amb les indústries subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs o energia nuclear, i en la seguretat de les instal·lacions, dels processos i dels productes industrials, d’acord amb les bases i l’ordenació de l’activitat econòmica general. Així mateix, ha assumit com a competències exclusives el foment del desenvolupament econòmic i la promoció de la competència (apartats 21 i 42 de l’article 30, respectivament), aspectes en els quals està de nou implicada l’activitat industrial.

Recentment ha entrat en vigor la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears, que estableix el marc normatiu regulador de l’exercici i foment de l’activitat industrial a les Illes Balears dins uns paràmetres de seguretat, qualitat i responsabilitat social empresarial.

Una de les novetats de la Llei 4/2017 és la creació del Consell de la Indústria de les Illes Balears com a òrgan col·legiat , amb funcions consultives i d’assessorament de l’Administració de la Comunitat Autònoma en relació amb la política industrial.

El Consell de la Indústria de les Illes Balears té com a finalitats estimular el consens i la unitat d’acció en matèria de política industrial i coordinar els interessos públics i privats que hi conflueixen.

L’article 13 de la Llei 4/2017 regula la creació, els sectors que hi han d’estar representats i les funcions mínimes del Consell de la Indústria de les Illes Balears, i estableix que la composició i el funcionament de l’òrgan s’han de determinar reglamentàriament, així com les altres funcions que es considerin oportunes. Així mateix, estableix que el reglament de funcionament ha de garantir la participació telemàtica i amb plens efectes de tots els seus membres.

També s’estableix que es poden crear comissions especialitzades, temàtiques, sectorials o territorials.

Aquest Decret concreta la composició, les funcions i el règim intern del Consell de la Indústria de les Illes Balears amb la màxima agilitat i simplificació possibles. Per tant, es dicta per desplegar l’article 13 de la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears, i d’acord amb el que s’estableix en l’article 17 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i en l’article 7 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Així mateix, aquest Decret es dicta en l’exercici de la potestat reglamentària que correspon al Govern d’acord amb els articles 19.5 i 38.1 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, en relació amb l’article 19.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D’acord amb el que estableix l’article 18.7 de la Llei 5/2010, de 16 de juny, reguladora del Consell Consultiu de les Illes Balears, no és necessària la consulta preceptiva a aquest òrgan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR