Decret 50/2016, de 29 de juliol, de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, pel qual es regula la formació dels usuaris professionals i venedors de productes fitosanitaris per a l’obtenció dels carnets dels diferents nivells de capacitació a la comunitat autònoma de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

Mitjançant l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 13 de juny de 2001 per la qual es regula la formació del personal d’aplicació de productes fitosanitaris i dels responsables de la seva venda, es varen regular a les Illes Balears els nivells de capacitació del personal d’aplicació de productes fitosanitaris i dels responsables de vendre’ls, l’homologació dels cursos de capacitació i dels títols, i també les condicions per obtenir el carnet de manipulador de productes fitosanitaris.

Aquesta Ordre va ser modificada per l’Ordre de la consellera d’Agricultura i Pesca de16 de gener de 2006 amb la finalitat d’adaptar el contingut dels cursos a les exigències aplicables als productes fitosanitaris que recull el Reial decret 255/2003, de 28 de febrer, pel qual s’aprova el Reglament sobre classificació, envasament i etiquetatge de preparats perillosos, tal com recull l’Ordre PRE/2922/2005, de 19 de setembre, per la qual es modifica l’Ordre de 8 de març de 1994 per la qual s’estableix la normativa reguladora de l’homologació de cursos de capacitació per realitzar tractaments amb plaguicides.

L’Ordre es va modificar de nou mitjançant l’Ordre del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori de 2 de març de 2012, atès que ni aquesta ni la modificació posterior no estableixen el sistema per renovar els carnets.

II

El 15 de setembre de 2012, en desplegament de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat el Reialdecret1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s’estableix el marc d’actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. El capítol IV d’aquesta norma regula la formació dels usuaris professionals i venedors de productes fitosanitaris i modifica substancialment les matèries de formació, la durada dels cursos de formació i el model de carnet per a la utilització de productes fitosanitaris. Aquest Reial decret deroga l’Ordre de 8 de març de 1994 per la qual s’estableix la normativa reguladora de l’homologació dels cursos de capacitació per aplicar els tractaments plaguicides, i l’Ordre PRE/2922/2005.

Per tant, atès que l’Ordre del conseller d’Agricultura i Pesca de 13 de juny de 2001 regula la formació del personal d’aplicació de productes fitosanitaris i de les persones responsables de vendre’ls, i que les seves posteriors modificacions es varen dictar d’acord amb els criteris que estableix l’Ordre del Ministeri de la Presidència de 8 de març de 1994 i les seves posteriors modificacions, és necessari dictar un decret que reculli tots els nous criteris i continguts que estableix el Reial decret1311/2012.

Pel que fa a l’àmbit competencial, l’article 30.10 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears de 2007 estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia; qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders, i dels productes alimentaris que se’n deriven. L’exercici d’aquestes competències s’ha de fer d’acord amb l’ordenació general de l’economia.

En ús d’aquestes atribucions es va dictar la Llei 12/2014, de 6 de desembre, agrària de les Illes Balears, que en el títol VII inclou la regulació sobre la formació agrària i els principis que la inspiren, que evidentment cal estendre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR