Decret 44/2016, de 22 de juliol, pel qual s’aproven els preus públics dels serveis acadèmics i administratius corresponents als ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, modificada, entre altres normes, per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, i per la Llei 15/2014, de 16 de setembre, de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa, disposa, en l’article 81.3b, que cada comunitat autònoma ha de fixar, dins els límits que estableixi la Conferència General de Política Universitària, els preus públics per als ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols oficials, que han d’estar relacionats amb els costs de prestació del servei, mentre que el consell social de la universitat ha de fixar els preus corresponents a la resta d’ensenyaments.

La disposició addicional tercera de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que els preus públics que s’han de satisfer per la prestació dels serveis acadèmics s’han de fixar i regular d’acord amb el que disposa la Llei orgànica d’universitats.

El Reial decret llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública dins l’àmbit educatiu, va adequar el règim econòmic i financer de les universitats públiques al principi d’estabilitat pressupostària i va fixar llindars als preus públics per aproximar gradualment la quantia d’aquests als costs de prestació del servei, prenent en consideració l’esforç acadèmic.

D’acord amb l’article 36.4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, i la Llei 8/1989, de 13 d’abril, de taxes i preus públics, és procedent aprovar, abans de l’inici del període ordinari de matrícula de l’any acadèmic 2016-2017, els preus que els alumnes universitaris han de satisfer per la prestació del servei públic d’educació superior a la Universitat de les Illes Balears.

D’altra banda, d’acord amb la proposta del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, els preus que conté aquest Decret no experimenten cap variació percentual respecte del Decret 65/2015, de 10 de juliol, pel qual s’aproven els preus públics dels serveis acadèmics i administratius corresponents als ensenyaments oficials de la Universitat de les Illes Balears. A més, per a l’expedició de títols i per la prestació de serveis administratius es continuarà aplicant el Decret 65/2015, sens perjudici del que es pugui determinar per a aquesta prestació patrimonial en la llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’exercici de 2017, atenent la naturalesa de l’activitat i del servei prestat.

Per tot això, d’acord amb la Universitat de les Illes Balears i amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 22 de juliol de 2016,

DECRET

Article 1

Objecte

  1. Aquest Decret té per objecte aprovar els preus públics dels serveis acadèmics i administratius corresponents als ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols oficials de la Universitat de les Illes Balears.

  2. El Consell Social de la Universitat de les Illes Balears ha de fixar els preus per la prestació de serveis acadèmics i administratius corresponents als ensenyaments que no condueixen a una titulació oficial vàlida a tot el territori nacional.

Article 2

Centres adscrits

Els centres i instituts universitaris adscrits han d’abonar a la Universitat de les Illes Balears el 25% de la quantia total ingressada pels seus alumnes per la prestació de serveis acadèmics i administratius, d’acord amb els preus dels annexos 1, 2, 3 i 4 d’aquest Decret, sens perjudici del que s’hagi acordat en els convenis d’adscripció corresponents.

Article 3

Preus públics per la prestació de serveis acadèmics

  1. El preu pels serveis acadèmics de cada matèria, assignatura, disciplina o activitat s’ha de calcular de conformitat amb el nombre de crèdits assignats a aquestes en els plans d’estudis de la Universitat de les Illes Balears i amb el nivell d’experimentalitat dels ensenyaments que condueixen al títol oficial que es pretén obtenir, i tenint en compte si es tracta de la primera matrícula, de la segona o de les successives, d’acord amb els preus dels annexos 1, 2, 3 i 4 i les altres normes contingudes en aquest Decret.

  2. No obstant l’apartat anterior, el preu pels serveis acadèmics de les assignatures d’elecció lliure (optatives, de lliure configuració, matrícula extraordinària i casos semblants) s’ha de calcular d’acord amb el preu establert per als ensenyaments als quals pertany cada una de les assignatures triades, amb independència del títol oficial que es pretén obtenir. En el cas que s’opti per assignatures incloses en plans d’estudis que condueixen a l’obtenció de títols propis, el preu és el fixat pel Consell Social per als ensenyaments de caràcter propi de la Universitat. Si s’opta per assignatures o activitats que no pertanyen a cap pla d’estudis concret, s’han d’aplicar els preus corresponents al nivell d’experimentalitat 3.

  3. En el cas de la matrícula d’assignatures declarades sense docència a causa de l’extinció del pla d’estudis o per qualsevol altre motiu, si s’ofereixen exclusivament els exàmens finals i les tutories voluntàries, s’ha d’abonar només el 30% del preu ordinari. En el cas que s’ofereixi un sistema de tutories programades o de docència alternativa, els alumnes han d’abonar l’import íntegre pels serveis acadèmics.

  4. Els estudiants estrangers majors de 18 anys que no tenguin la condició de residents, excepte els nacionals d’estats membres de la Unió Europea i aquells als quals sigui aplicable el règim comunitari, sens perjudici del principi de reciprocitat, han d’abonar els preus públics pels serveis acadèmics corresponents als ensenyaments de grau i de màster establerts en els annexos 2, 3 i 4 incrementats un 30%. S’autoritza la Universitat de les Illes Balears a establir convenis amb institucions estrangeres per modificar aquest increment.

    L’aplicació de preus diferenciats en cap cas no pot suposar el pagament d’una quantitat superior al 100% del cost dels estudis.

  5. A les activitats de formació dels programes de doctorat que no pertanyin a cap pla d’estudis concret, s’hi han d’aplicar els preus corresponents al nivell d’experimentalitat 3 de l’annex 3.

  6. Si, com a resultat d’una sol·licitud d’anul·lació de matrícula, s’han de tornar els imports dels serveis acadèmics d’acord amb els supòsits que preveu el Reglament acadèmic, se n’ha de retenir el 25% en concepte de despeses de gestió.

Article 4

Nombre mínim de crèdits matriculats a l’inici dels estudis

  1. Els alumnes que iniciïn ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols universitaris oficials de grau s’han de matricular, com a mínim, de 48 crèdits de les assignatures del primer curs, d’acord amb l’estructuració del pla d’estudis corresponent. En el cas d’alumnes a qui s’hagi reconegut la condició d’estudiants a temps parcial, aquest nombre mínim es redueix a 24 crèdits.

  2. Els alumnes que iniciïn ensenyaments que condueixen a l’obtenció de títols oficials de màster universitari s’han de matricular, com a mínim, de 30 crèdits. En el cas d’alumnes a qui s’hagi reconegut la condició d’estudiants a temps parcial, aquest nombre mínim es redueix a 24 crèdits en els ensenyaments amb limitació de places i a 12 crèdits en els estudis sense limitació de places.

  3. Els alumnes que iniciïn uns ensenyaments de caràcter oficial amb estudis parcialment adaptats, convalidats o reconeguts han de complir els requisits exposats en els apartats 1 i 2 sumant els crèdits adaptats, convalidats o reconeguts i els crèdits de què es matriculin efectivament.

  4. Els alumnes que tenguin la consideració d’esportistes d’alt nivell en el moment d’iniciar els ensenyaments universitaris, amb el reconeixement explícit del Consell Superior d’Esports o de la conselleria competent en matèria d’esports del Govern de les Illes Balears, poden matricular-se del 50% dels crèdits prevists en els apartats 1 i 2 anteriors.

  5. Els alumnes amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33% en el moment d’iniciar els ensenyaments universitaris i els alumnes amb necessitats especials que puguin requerir adaptacions acadèmiques no s’han d’atenir al que indiquen els apartats 1 i 2 d’aquest article, si així ho recomana l’informe psicopedagògic elaborat per l’Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitats Especials de la Universitat de les Illes Balears.

Article 5

Tutela acadèmica

  1. Els alumnes de doctorat han de formalitzar una matrícula cada any acadèmic en concepte de tutela acadèmica durant el període d’elaboració de la tesi doctoral, d’acord amb el preu que s’estableix en l’annex 4. En el cas d’impagament, la quantia corresponent romandrà pendent a l’efecte previst en l’article 20 d’aquest Decret.

  2. El preu establert en l’annex 4 i el que es preveu en l’article 20 també s’han d’aplicar a la tutela acadèmica dels alumnes durant el període d’elaboració del treball de fi de màster, del treball de fi de grau o del projecte de fi de carrera, així com a la realització de les pràctiques externes, en el cas que els treballs o les pràctiques no es puguin finalitzar el mateix any acadèmic en què s’hagin iniciat.

Article 6

Matrícula...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR