Decret 40/2015, de 22 de maig, pel qual es regula el Catàleg d’aliments tradicionals de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

Les Illes Balears gaudeixen d’una gran diversitat geogràfica que integra zones planes i muntanyoses, valls, boscs i garrigues, terrenys de secà i de regiu. Aquesta diversitat té com a conseqüència sòls diferenciats i microclimes dins el clima mediterrani de l’arxipèlag, fets que afavoreixen el desenvolupament d’una gamma variada de cultius i ramaderies i, en conseqüència, d’aliments.

A Mallorca es poden distingir comarques amb particularitats geomorfològiques, climàtiques, socials i humanes que condicionen el panorama agrari.

La serra de Tramuntana és la zona més abrupta de l’illa, amb un predomini clar de l’olivera i del ramat oví. L’aplicació de tècniques modernes d’extracció a la tradició ancestral de l’elaboració d’oli a la zona ha permès obtenir un producte d’una qualitat elevada. D’altra banda, destaca la producció de cítrics a Sóller, les hortes de la vall de Pollença i els bancals de Banyalbufar i Estellencs, que formen part del paisatge.

El Raiguer és la zona de transició entre el Pla i la Serra. És una zona agrícola i industrial, caracteritzada per terres fèrtils. L’arbre més característic és el garrover, que està acompanyat de l’olivera a la part que limita amb la Serra i de l’ametller a la que limita amb el Pla. Hi destaca el cultiu de la vinya i l’elaboració dels excel·lents vins que gaudeixen de la Denominació d’Origen Binissalem.

El Pla és la comarca central de l’illa. Inclou la major part de les terres cultivades, que són fèrtils i parcel·lades. Presenta camps de cereals i cultius llenyosos (garrovers, ametllers, figueres i albercoquers). Hi destaquen especialment les hortalisses (patata, tomàtiga, lletuga, carxofa, albergínia, etc.) de les zones de sa Pobla i Muro, els albercocs de Porreres, així com els melons i síndries d’aquesta zona i de la de Vilafranca. A l’horta de la zona del Pla de Sant Jordi predominen els farratges i els cultius en hivernacles.

Llevant i Migjorn presenten una activitat fonamentada en el ramat oví a la zona d’Artà, i porcí a la zona de Manacor i Felanitx. A la zona de Manacor hi ha produccions considerables de productes hortofructícoles (tomàtiga, meló, síndria, lletuga, albergínia, etc.). Un dels principals distintius de la zona és l’elaboració d’embotits, especialment de sobrassada. També hi destaca la importància que els darrers anys hi ha agafat el cultiu de la vinya i l’elaboració de vins amb Denominació d’Origen Pla i Llevant. A les zones conreades hi ha ametllers que coexisteixen...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR