Decret 4/2016, de 29 de gener, pel qual es qualifica d’utilitat pública la lluita contra la plaga del morrut roig de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus, Olivier) a la comunitat autònoma de les Illes Balears i s’estableixen les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra aquesta plaga i prevenir-la

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

La plaga del morrut roig de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus, Olivier) ha estat objecte de legislació específica de la Comunitat Autònoma des de la primera vegada que se’n detectaren focus a l’illa de Mallorca. El 2006 es va regular mitjançant la Resolució de la consellera d’Agricultura i Pesca de dia 30 de novembre de 2006 per la qual es declara l’existència de tres focus de l’insecte anomenat becut vermell de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus) a l’illa de Mallorca i s’estableixen les mesures per evitar-ne la difusió.

Durant l’any 2007 es va detectar la presència d’aquest insecte a l’illa d’Eivissa, concretament al municipi de Sant Josep, i a l’illa de Mallorca, als municipis de Pollença, Alaró i Palma, i es publicà la Resolució de la consellera d’Agricultura i Pesca de 13 de desembre de 2007 per la qual es declara l’existència de la plaga provocada per l’insecte denominat becut vermell de la palmera (Rhynchophorus ferrugineus) a les illes de Mallorca i d’Eivissa i s’estableixen les mesures per combatre’l, d’acord amb la Decisió 2007/365/CE de la Comissió, de 25 de maig de 2007, per la qual s’adopten mesures d’emergència per evitar la introducció i la propagació del Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) i mesures especials de protecció.

Durant els anys 2008, 2009 i 2010, aquest escarabat es va continuar dispersant, de manera que es va haver de considerar afectada la totalitat de les illes de Mallorca i Eivissa.

Per això, tenint en compte el marc normatiu que estableixen la Decisió2008/776/CE de la Comissió, de 6 d’octubre de 2008, que modifica la Decisió 2007/365/CE, i l’Ordre ARM/605/2009, de 6 de març, per la qual s’estableixen mesures específiques per a l’aplicació de la Decisió 2007/365/CE, es va publicar la Resolució de la consellera d’Agricultura i Pesca de 12 de maig de 2010 per la qual es declara l’existència de la plaga Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) a les illes de Mallorca i d’Eivissa i s’estableixen les mesures per combatre’l.

II

D’altra banda, el 6 de març de 2007 el Consell Insular de Menorca va publicar la Resolució de la consellera executiva del Departament d’Economia del Consell Insular de Menorca per la qual s’estableixen mesures fitosanitàries amb relació al Rhynchophorus ferrugineus i la Paysandisia archon, amb l’objectiu de declarar la presència d’un focus de Paysandisia archon al terme municipal de Ciutadella de Menorca i d’establir les mesures fitosanitàries per evitar, d’una banda, la propagació de Paysandisia archon i, d’altra banda, l’entrada a l’illa de Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

Finalment, el 28 d’agost de 2010 es va publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea la Decisió 2010/467/CE de la Comissió, de 17 d’agost de 2010, per la qual es modifica la Decisió 2007/365/CE pel que fa a les plantes sensibles i a les mesures que s’han de prendre si es detecta Rhynchophorus ferrugineus (Olivier).

III

Durant els darrers anys s’ha produït una expansió molt considerable de la plaga a l’illa de Mallorca i a l’illa d’Eivissa, on és present en tots els municipis, i recentment s’ha constatat la presència de focus de palmeres infestades a l’illa de Formentera i a l’illa de Menorca.

Per tot això, és necessari declarar d’utilitat pública la lluita contra la plaga del morrut roig de la palmera, en virtut del que disposa l’article 15.1b de la Llei43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, atès que els nivells de població i difusió de la plaga mostren un ritme creixent que fa preveure la possibilitat que assoleixi extensions considerables i causi pèrdues econòmiques greus a les nostres illes.

Així mateix, l’estat actual del coneixement científic sobre la biologia, la propagació, la dispersió i el control del morrut roig permet assegurar que l’adopció de plans de control preventius i curatius amb els instruments fitosanitaris disponibles poden permetre conservar el patrimoni paisatgístic dels nostres pobles i ciutats, i evitar les pèrdues ocasionades amb estratègies basades exclusivament en l’eliminació d’exemplars infestats per aquesta plaga.

Per tant, aquest Decret adapta la normativa de la Comunitat Autònoma al nou marc legal comunitari i estatal, alhora que, d’acord amb el que disposa l’article 15.2 de la Llei 43/2002, preveu mesures addicionals a les mesures obligatòries que fixen les resolucions anteriors. A més, a partir del coneixement científic actual i del context i les circumstàncies d’expansió de la plaga, estableix noves mesures que de manera homogènia evitin que aquesta es propagui a tot l’àmbit de les Illes Balears.

Pel que fa a l’àmbit competencial, l’article 30.10 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears de 2007 estableix que la Comunitat Autònoma té la competència exclusiva en matèria d’agricultura i ramaderia; qualitat, traçabilitat i condicions dels productes agrícoles i ramaders i dels productes alimentaris que se’n deriven. L’exercici d’aquestes competències s’ha de fer d’acord amb l’ordenació general de l’economia. Així mateix, l’article 31.4 estableix que, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Baleares el desplegament legislatiu i l’execució de la matèria de sanitat vegetal.

Sens perjudici de l’existència d’un àmbit normatiu propi dels consells insulars en les matèries a què es refereix l’article 70, l’incís final de l’article 69 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears reserva a la Comunitat Autònoma les competències que, per la seva pròpia naturalesa, tenen un caràcter suprainsular.

En aquest sentit, la necessitat d’adoptar mesures fitosanitàries homogènies d’abast pluriinsular fonamenta que aquest Decret reguli una matèria d’aquestes característiques, ja que afecta l’ordenació econòmica del conjunt de la comunitat autònoma i requereix que es vetlli per l’equilibri i la cohesió entre les illes, tal com estableix l’article 69 de l’Estatut. Els criteris d’homogeneïtzació i harmonització al territori balear amb relació a aquesta matèria avalen el caràcter suprainsular dels interessos afectats i habiliten el Govern de les Illes Balears per aprovar disposicions generals en aquest àmbit.

D’altra banda, el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca exerceix, entre d’altres, la competència en matèria de sanitat vegetal.

Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 29 de gener de 2016, dict el següent

DECRET

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

  1. Aquest Decret té per objecte:

    1. Qualificar d’utilitat pública la lluita contra el morrut roig de la palmera Rhynchophorus ferrugineus (Olivier), de conformitat amb el que estableix l’article 15 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

    2. Establir les mesures fitosanitàries obligatòries per lluitar contra aquesta plaga i prevenir-la, d’acord amb la Decisió 2007/365/CE de la Comissió, de 25 de maig...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR