Decret 33/2018, de 19 d'octubre, de determinació d’ajudes urgents i de caràcter excepcional per reparar i pal·liar pèrdues i danys produïts per les pluges a la comarca de Llevant de Mallorca el dia 9 d’octubre de 2018

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La gran quantitat de pluja caiguda el dia 9 d’octubre de 2018, en poques hores, a la comarca de Llevant de Mallorca, i la inundació que això ha comportat, han ocasionat pèrdues i danys molt importants en persones i en béns mobles i immobles de propietat privada, com també en infraestructures, equipaments, instal·lacions i serveis de caràcter públic.

Davant aquesta situació gravíssima i excepcional, que fins i tot ha costat vides humanes, el Govern de les Illes Balears ha aprovat el Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, pel qual s’estableixen ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les pluges intenses i les inundacions del dia 9 d’octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca, per contribuir a recuperar la normalitat de les zones afectades dels municipis d’Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera.

Per això, tenint en compte la situació de necessitat que s’ha generat en els ciutadans, i en desplegament de l’esmentat Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, es determinen ajudes dirigides a mitigar els danys personals i materials patits per la població.

També es té present la necessitat d’una actuació immediata de l’Administració pública dirigida a possibilitar la normalització de les activitats i els serveis públics, mitjançant la reparació i el manteniment de les infraestructures i els equipaments públics municipals, així com la reposició de béns afectats. Per això, s’estableix l’articulació de les mesures necessàries per fer-ho possible, conjuntament amb les administracions locals afectades.

D’acord amb el que disposa el Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, totes les ajudes i les mesures esmentades es configuren com a compatibles i/o complementàries, si escau, amb les que hagin establert o puguin establir altres administracions públiques.

Per això, a proposta conjunta de les conselleres de Presidència i d’Hisenda i Administracions Públiques, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 19 d’octubre de 2018, s’aprova el següent

DECRET

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

Constitueix l’objecte d’aquest Decret determinar ajudes urgents i de caràcter excepcional per pal·liar i reparar pèrdues i danys ocasionats per l’episodi de pluja intensa i d’inundació que va tenir lloc el dia 9 d’octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca, en desplegament del Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre.

Article 2

Ajudes per defunció

  1. Per a les ajudes per defunció, previstes en l’article 6 del Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, s’estableix la quantia de 32.000 euros.

  2. Poden ser beneficiaris d’aquesta ajuda les persones següents:

    1. El cònjuge no separat legalment o la persona que ha tingut una relació de convivència permanent, amb anàloga relació d’afectivitat a la del cònjuge, durant almenys els dos anys anteriors al dia 9 d’octubre de 2018, tret que tenguin descendència en comú, cas en el qual serà suficient acreditar la convivència.

    2. Els fills menors d’edat o els majors d’edat que n’acreditin dependència econòmica, com també els que, no sent fills de la persona finada, ho són del cònjuge o de la persona amb qui convivia, en els termes a què fa referència la lletra anterior, sempre que siguin menors d’edat o n’acreditin dependència econòmica.

    3. En defecte dels anteriors, els pares i, en defecte d’aquests, els fills majors d’edat que no acreditin dependència econòmica.

  3. Si concorre més d’un beneficiari, la distribució de la quantia de l’ajuda es durà a terme de la manera següent:

    1. En els supòsits a què fan referència les lletres a) i b) de l’apartat anterior, i quan concorrin el cònjuge i el fill o fills de la persona finada, la quantia es dividirà en dues meitats. Una meitat correspondrà al cònjuge o a la persona amb qui hagués conviscut, en els termes prevists en la lletra a), i l’altra meitat, al fill o fills a què fa referència la lletra b), que es distribuirà a parts iguals, si escau.

    2. En el supòsit que resultin beneficiaris els pares de la persona finada, la quantia de l’ajuda es repartirà entre ells a parts iguals.

    3. En el supòsit que resulti beneficiari més d’un fill major d’edat, sense dependència econòmica de la persona finada, la quantia de l’ajuda es repartirà entre ells a parts iguals.

  4. S’entén que hi ha dependència econòmica, a què fa referència l’article 6.2 del Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, quan la persona viu, totalment o parcialment, a càrrec de la persona finada.

    La convivència en el mateix domicili acredita que la persona beneficiària, que no percep, en còmput anual, rendes o ingressos de qualsevol naturalesa superiors a 14.000 euros anuals, viu a càrrec de la persona finada. Si no hi ha convivència, la persona beneficiària ha d’acreditar la percepció d’algun tipus d’ajuda per part de la persona finada, en el període comprès entre els mesos d’octubre de 2017 i setembre de 2018, per poder entendre que viu parcialment a càrrec seu.

  5. A l’efecte d’acreditar el que disposa l’apartat anterior, els sol·licitants de l’ajuda han d’autoritzar expressament l’òrgan gestor a obtenir la informació pertinent de qualsevol administració pública.

  6. Per determinar que no se supera el límit de renda o ingressos de 14.000 euros, es prendrà com a referència l’exercici econòmic de l’any 2017.

  7. Per accedir a aquest ajut els beneficiaris han de presentar, juntament amb la sol·licitud, la documentació següent:

    1. El cònjuge no separat legalment o els fills menors d’edat han d’aportar el llibre de família o document públic acreditatiu del vincle familiar.

    2. La persona que ha tingut una relació de convivència permanent, amb anàloga relació d’afectivitat a la del cònjuge, ha d’aportar una certificació de convivència que acrediti aquesta convivència durant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR