Decret 30/2020 de 28 de setembre, pel qual s’aprova el Text consolidat del Decret pel qual s’estableix i regula la xarxa d’escoles infantils públiques i els serveis per a l’educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l’Institut per a l’Educació de la Primera Infància

SecciónI. Disposicions generals
Rango de LeyDecret

Preàmbul

Mitjançant una memòria justificativa de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa d'11 de febrer de 2020 s'informa favorablement i es proposa dur a terme la redacció del text consolidat del Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (BOIB núm. 169, de 4 de desembre). Aquest Decret, des que es va aprovar, s'ha modificat una vegada, mitjançant l'aprovació pel Consell de Govern del Decret 16/2019, de 15 de març, publicat en el BOIB núm. 35, de 16 de març.

Esdevé necessari integrar tots aquests canvis en una norma clara, assequible, fàcilment comprensible i coherent amb la resta de l'ordenament jurídic. Per això, es recomana dur a terme la tramitació d'un text consolidat, d'acord amb el que estableix l'article 62 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

A més, les regles de bona tècnica legislativa recomanen que, si una disposició normativa s'ha modificat diverses vegades i en moments diversos, esdevé necessari que es formuli la disposició normativa íntegra incorporant-hi els preceptes nous i eliminant-ne els derogats o substituïts.

El present Text consolidat articula les condicions en què podran establir-se convenis per augmentar progressivament l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil, ajustada a les necessitats de cada nucli municipal, i per assolir una assignació equitativa i transparent dels ajuts que concedirà la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca per a la creació de places i la consolidació i el sosteniment dels centres educatius de primer cicle i dels diferents serveis, activitats i programes adreçats a les famílies amb infants de menys de tres anys.

D'aquesta manera, amb la consolidació del Decret 131/2008 esmentat s'aconsegueix unificar en un únic text tot el contingut normatiu d'aquest.

Per tot això, a proposta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 28 de setembre de 2020, s'aprova el següent

DECRET

Article únic

Aprovació del text consolidat

S'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància. El text s'incorpora seguidament, com annex. Així, el text consolidat del decret conté un preàmbul, 23 articles, distribuïts en dos capítols, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i dues disposicions finals.

Disposició addicional primera

Denominacions

Totes les denominacions d'òrgans, càrrecs, professions i funcions que en aquest Decret apareixen en gènere masculí s'han d'entendre referides al masculí o al femení segons el sexe del titular o de la persona de qui es tracti.

Disposició addicional segona

Remissions normatives

Totes les referències al Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, s'han d'entendre fetes al present Decret.

Disposició derogatòria única

Normes que es deroguen

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin a aquest Decret, el contradiguin o hi siguin incompatibles, i, en especial:

  1. El Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

b)El Decret 16/2019, de 15 de març, pel qual es modifica el Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquest Decret comença a vigir l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 28 de setembre de 2020

La presidenta
El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Francesca Lluch Armengol i Socias
Martí X. March i Cerdà

ANNEX Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància

Preàmbul

L'article 36.2 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que en matèria d'ensenyament no universitari correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE), estableix en l'article 14.7 que les administracions educatives han de determinar els continguts educatius del primer cicle d'educació infantil i han de regular els requisits que han de complir els centres que imparteixen aquest cicle, relatius, en tot cas, a la relació numèrica alumne-professor, a les instal·lacions i al nombre de places escolars.

Així mateix, l'article 118.7 de la Llei esmentada disposa que correspon a les administracions educatives adaptar el que estableix el títol V de la Llei (referent a la participació, autonomia i govern dels centres) a les característiques dels centres que imparteixen únicament el primer cicle d'educació infantil. Aquesta adaptació ha de respectar, en tot cas, els principis d'autonomia i participació de la comunitat educativa recollits en aquest article.

Per garantir una educació de qualitat i equitativa en l'etapa de 0 a 3 anys, la Comissió d'Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament de les Illes Balears va aprovar, en la sessió de 26 de febrer de 2018, la Proposició no de llei RGE núm. 16956/17, relativa a l'educació de 0 a 3 anys. Entre altres acords, el Parlament de les Illes Balears va acordar instar el Govern de les Illes Balears i els consells insulars perquè, des de l'àmbit de la Conferència de Presidents, s'impulsàs la creació d'una comissió tècnica de treball encarregada d'elaborar un document marc sobre l'atenció educativa i assistencial dels infants de menys de tres anys.

En aquest sentit, la Comissió Tècnica de Treball de 0 a 3 anys (PNL 16956-17), en la qual participen experts en la matèria, va aprovar en data 30 de juliol de 2018 un document sobre mesures urgents per a l'equitat en l'etapa de 0 a 3 anys.

A més, el dia 9 d'octubre de 2018, aquesta mateixa Comissió Tècnica va aprovar el document Recomanacions en relació amb els centres d'educació infantil privats i els centres no autoritzats (0-3), en què, entre altres aspectes, es recomanava incentivar de manera urgent l'adaptació dels centres actualment no autoritzats o la reconversió d'aquests centres en centres d'educació infantil degudament autoritzats.

La Comissió Tècnica de Treball va elaborar unes propostes de modificació de la normativa i de mesures urgents per a l'equitat que recullen les principals recomanacions orientades a garantir l'accés dels infants al primer cicle de l'educació infantil, en què es remarca la necessitat de garantir una inversió suficient per consolidar i promoure una etapa educativa de 0 a 3 anys de qualitat i, fonamentalment, en condicions d'equitat.

En aquest sentit, amb la modificació del Decret 131/2008 (que fou modificat pel Decret 16/2019, de 15 de març) es pretenia augmentar la qualitat dels serveis de l'educació infantil, així com permetre que també puguin rebre ajuts els infants de les famílies més vulnerables socialment, encara que estiguin matriculats en un centre privat. Aquests centres constituiran una xarxa educativa complementària de la xarxa d'escoletes públiques per garantir el dret a l'educació dels infants, sempre que subscriguin el conveni corresponent i compleixin el que s'estableix en la disposició addicional segona de l'esmentat Decret 131/2008.

El present Text consolidat, de la mateixa manera que les modificacions del Decret 131/2008 abans referides, s'adequa als principis de bona regulació continguts en l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears: està justificat per raons d'interès general, atesa la finalitat que persegueix; conté la regulació imprescindible per atendre les necessitats que pretén satisfer; és coherent amb la resta de l'ordenament jurídic nacional i de la Unió Europea, s'adequa als principis de qualitat i simplificació i no estableix tràmits addicionals o diferents dels prevists en el Decret esmentat.

Així mateix, el Text consolidat és conforme als articles 28 i 29 de la Convenció sobre els drets de l'infant, promulgada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, atès que, per una banda, es reconeix el dret de l'infant a l'educació i, en particular, s'assegura l'exercici d'aquest dret progressivament i, per una altra, s'afavoreix el desenvolupament integral des de les primeres etapes de la vida. I també és conforme a la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears.

Per tot això, a proposta del conseller...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR