Decret 29/2018, de 14 de setembre, pel qual es regulen la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears, el procediment d’acreditació i les activitats de col·laboració i avaluació que duen a terme experts avaluadors, així com les indemnitzacions que se’n deriven

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 31.4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que correspon a la Comunitat Autònoma, en el marc de la legislació bàsica, la competència per al desplegament legislatiu i l’execució en matèria de formació sanitària especialitzada.

D’acord amb aquesta competència, l’article 32 de la Llei 5/2003, de 4 d’abril, de salut de les Illes Balears, relatiu a les actuacions de formació, estableix que la millora de la formació tècnica i científica en l’àmbit sanitari exigeix dels òrgans competents garantir la formació continuada dels professionals i del personal que presta serveis en el sector de la salut, que serà acreditada i avaluada per la conselleria competent en matèria sanitària.

L’article 2.6.c) del Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria de Salut, mitjançant la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, exerceix, entre d’altres, les competències relatives a les polítiques de formació sanitària especialitzada i acreditació de professionals sanitaris, de formació sanitària i de formació sanitària especialitzada.

La Resolució de 22 de desembre de 1997 (BOE núm. 38, de 13 de febrer de 1998) dona publicitat al Conveni de la Conferència Sectorial del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre formació continuada de les professions sanitàries, de data 15 de desembre de 1997, pel qual es crea la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut. Amb aquesta norma es varen fixar els criteris d’aplicació general al sistema d’acreditació.

D’altra banda, la Resolució de 30 de juliol de 1999, de la Subsecretaria, per la qual es disposa la publicació de l’Acord adoptat per la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut, en relació amb el sistema acreditatiu d’activitats de formació continuada (BOE núm. 204, de 26 d’agost de 1999), preveu la possibilitat que una institució pública o privada pugui acreditar activitats formatives en nom de la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut o autonòmica. Aquest Acord també conté un resum d’altres acords que ha subscrit la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut. En aquest sentit, recorda el concepte de formació continuada com el conjunt d’activitats formatives destinades a mantenir o millorar la competència professional, una vegada obtinguda la titulació bàsica o d’especialitat corresponent. Així mateix, explica que s’han establert criteris per a l’acreditació d’activitats de formació continuada que inclouen aspectes tant qualitatius com quantitatius.

A les Illes Balears, primerament es va dictar el Decret 11/1999, de 19 de febrer, pel qual s’estableixen les normes per a la gestió del Servei Balear de Salut en matèria de formació continuada de les professions sanitàries. Aquest Decret es va aprovar a partir de les directrius que emanen del Conveni de la Conferència Sectorial del Consell Interterritorial del Sistema de Salut sobre Formació Continuada de les Professions Sanitàries i dels documents aprovats per la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut. En conseqüència, va crear la Comissió de Formació Continuada de les Illes Balears com a òrgan especialitzat en matèria de formació continuada de les professions sanitàries en el territori balear.

El Decret 11/1999 es va modificar pel Decret 61/2000, de 7 d’abril, pel qual es dona nova composició, regulació i funcionament a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears, i novament pel Decret 145/2002, de 13 de desembre. D’aquesta manera varen quedar fixades les normes procedimentals d’acreditació en el nostre àmbit autonòmic.

L’article 7.b) del Decret 61/2000 disposa que l’avaluació de les sol·licituds s’ha de fer per un mínim de tres avaluadors i un màxim de cinc, experts en docència i formació continuada, de forma anònima i independent i d’acord amb les bases aprovades per la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut. Cada avaluador ha de trametre la seva valoració al secretari tècnic, el qual pot demanar valoracions complementàries a altres experts en casos de discrepància evident. D’acord amb el que estableix el punt c) de l’article esmentat, la Comissió ha d’emetre el seu dictamen d’acord amb les directrius que emanen de la Comissió de Formació Continuada del Sistema Nacional de Salut.

L’article 38 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, disposa que les administracions públiques han d’establir els criteris comuns per ordenar les activitats de formació continuada amb la finalitat de garantir la qualitat en el conjunt del Sistema Nacional de Salut. Els criteris comuns s’han d’adoptar en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Posteriorment, es va promulgar la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries. L’article 34.1 d’aquesta Llei estableix que es constitueix la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries amb la finalitat d’harmonitzar l’exercici de les funcions que les administracions sanitàries públiques i altres institucions i organismes exerceixen en matèria de formació continuada i coordinar les actuacions desenvolupades en aquest camp. D’acord amb l’article 34.4.d), aquesta Comissió té per funcions, entre d’altres, l’estudi, l’informe i la proposta per a l’establiment de procediments, criteris i requisits per a l’acreditació de centres i activitats de formació continuada.

L’article 35.4 de la Llei 44/2003 estableix que els òrgans competents de les comunitats autònomes poden acreditar activitats i programes d’actuació en matèria de formació continuada dels professionals sanitaris. L’acreditació, que s’ha de fer necessàriament d’acord amb els requisits, el procediment i els criteris establerts d’acord amb el que preveu l’article 34.4.d), té efectes en tot el territori nacional, sia quina sia l’Administració pública que hagi expedit l’acreditació.

En desplegament de l’article 34 de la Llei 44/2003, es va publicar el Reial decret 1142/2007, de 31 d’agost, pel qual es determinen la composició i les funcions de la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i es regula el sistema d’acreditació de la formació continuada.

L’article 7 regula el sistema d’aprovació dels acords per establir criteris comuns d’ordenació de les activitats de formació continuada. A més, la disposició transitòria segona incorpora al sistema de formació continuada part dels acords adoptats en el Conveni de la Conferència Sectorial de 15 de desembre de 1997, esmentat en el quart paràgraf d’aquest preàmbul, els quals continuen en vigor fins que no s’aprovin nous criteris sobre el sistema acreditatiu.

També l’article 8 del mateix Reial decret estableix que l’acreditació, que s’ha de fer necessàriament d’acord amb els requisits, el procediment i els criteris que estableix la Comissió de Formació Continuada, té efectes en tot el territori nacional, sia quina sia l’Administració pública que hagi expedir l’acreditació.

En aquest sentit, a la reunió de les secretaries tècniques de 27 d’abril de 2007 es va aprovar el Manual del procediment per a l’acreditació de formació continuada de les professions sanitàries, referendat en l’acta número 1 de 10 de gener de 2008 de la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries. La finalitat és dotar la Comissió d’un compendi actualitzat dels requisits, criteris i procediments, amb validesa en tot el territori nacional. Actualment, la darrera actualització és de novembre de 2015.

Per raons de seguretat jurídica i per a un coneixement general i immediat, en l’annex 2 d’aquest Decret s’han sistematitzat els criteris aplicables als procediments d’acreditació que conté el Manual esmentat. A més, l’article 14 preveu que es publiquin per resolució de la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut les successives actualitzacions que s’aprovin en el si de la Comissió de Formació Continuada nacional.

Així mateix, el procediment d’acreditació d’activitats concretes de formació continuada que recull aquesta norma preveu que experts avaluadors siguin els encarregats d’avaluar l’activitat de formació sanitària sol·licitada per una entitat proveïdora de la formació. Per tal de dur a terme la selecció d’aquests experts, es crea el Comitè d’Avaluació com a òrgan competent per instruir els procediments de selecció dels experts avaluadors i per fer-ne la proposta de designació a la Comissió Permanent, que serà l’encarregada de designar-los.

D’acord amb el que s’ha exposat, s’ha pogut constatar en la normativa autonòmica que fins ara ha regulat la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de les Illes Balears un dèficit de representativitat i participació en la configuració i composició, així com mancances d’operativitat en el funcionament, en les normes procedimentals d’acreditació d’activitats concretes de la formació continuada, i en la selecció i indemnitzacions dels experts avaluadors, la qual cosa fa necessària una nova norma reguladora.

La promulgació d’aquest Decret està basada en raons d’interès general de la política sanitària; és l’instrument més adequat per donar resposta a les necessitats de formació dels professionals sanitaris balears; s’integra adequadament dins el marc normatiu estatal; el projecte es va exposar públicament per rebre les aportacions de les persones interessades i de la ciutadania en general, i la creació no implica...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR