Decret 25/2015, de 24 d’abril, pel qual es regulen els ensenyaments de formació professional bàsica del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, determina que el Govern de l’Estat ha d’establir les titulacions corresponents als estudis de formació professional i també els aspectes bàsics del currículum de cadascuna d’aquestes titulacions.

La Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, modifica diversos articles de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, i crea els cicles de formació professional bàsica com a ensenyaments de formació professional d’oferta obligatòria i caràcter gratuït.

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional, ordena un sistema integrat de formació professional, qualificacions i acreditació per respondre amb eficàcia i transparència a les demandes socials i econòmiques a través de les diverses modalitats formatives. Com a instrument d’aquest sistema, crea el Catàleg nacional de qualificacions professionals, el qual possibilita la integració de les ofertes de formació professional, les adequa als requeriments del sistema productiu i promou la formació al llarg de la vida i la mobilitat dels treballadors. També, d’acord amb aquesta norma, correspon a l’Administració General de l’Estat establir els títols de formació professional del sistema educatiu i els certificats de professionalitat del subsistema de formació professional per a l’ocupació, que constitueixen les ofertes de formació professional referides al Catàleg nacional de qualificacions professionals.

El Reial decret 1128/2003, de 5 de setembre, modificat pel Reial decret1416/2005, de 25 de novembre, regula el Catàleg nacional de qualificacions professionals. En els articles 2 i 3 descriu la naturalesa, la finalitat i les funcions del Catàleg com a instrument que ordena les qualificacions i constitueix la base per elaborar l’oferta formativa susceptible de reconeixement i d’acreditació amb validesa en tot l’Estat. El Catàleg conté les qualificacions de nivell 1 que es poden assolir mitjançant els cicles de formació professional bàsica que s’han d’impartir de conformitat amb allò que es regula en aquest Decret.

D’acord amb tot això, es va dictar el Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, pel qual es regulen aspectes específics de la formació professional bàsica dels ensenyaments de formació professional del sistema educatiu, s’aproven catorze títols professionals bàsics, se’n fixen els currículums bàsics i es modifica el Reial decret 1850/2009, de 4 de desembre, sobre expedició de títols acadèmics i professionals corresponents als ensenyaments establerts en la Llei orgànica2/2006, de 3 de maig, d’educació (BOE núm. 55, de 5 de març). En la disposició final tercera d’aquest Reial decret s’estableix que el primer curs dels cicles de formació professional bàsica s’implantarà en el curs escolar 2014-2015.

Els ensenyaments que regula el Reial decret esmentat faciliten la permanència dels alumnes en el sistema educatiu i ofereixen una alternativa perquè puguin assolir les competències de l’aprenentatge permanent al llarg de la vida que en permetin el desenvolupament personal i els dotin d’una formació professional que els faciliti la incorporació al món laboral.

La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, estableix que les administracions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR