Decret 22/2016, de 22 d’abril, pel qual es regulen les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola a les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

I

Des de fa ja uns anys els sectors de la pesca i l’aqüicultura han manifestat interès en la possibilitat de complementar les seves rendes amb l’oferta d’activitats turístiques, educatives i culturals. D’altra banda, la nostra societat demana activitats relacionades amb la mar i les tradicions relacionades amb aquest entorn.

Com és sabut, el turisme mariner, i en particular les modalitats de pesca-turisme i turisme aqüícola, poden ajudar a diversificar l’economia a les zones pesqueres mitjançant serveis complementaris del sector pesquer que generin llocs de treball, posin en relleu els valors positius de l’activitat i contribueixin a la protecció del medi ambient i al consum dels productes pesquers locals.

L’exercici del turisme mariner a les Illes Balears que regula aquest Decret ha de permetre als sectors de la pesca i de l’aqüicultura assolir una millora econòmica, promocionar els seus productes i alhora apropar-se a la ciutadania des de perspectives diferents, com ara la cultural, la gastronòmica, la tecnològica o la social. També ha de servir per revalorar els productes pesquers de les Illes Balears i els oficis que hi estan relacionats i promoure la recuperació de la cultura, les tradicions i el patrimoni vinculats a aquestes professions.

Aquestes activitats, les han de dur a terme els professionals del sector, mitjançant una contraprestació econòmica, i han d’estar orientades a la valoració i la difusió de les activitats i els productes del sector, i també de la cultura, els costums, les tradicions i el patrimoni mariners amb l’objectiu principal de diversificar l’economia a les zones pesqueres i posar en relleu els valors positius de l’activitat que alhora contribueixen a la protecció del medi ambient i al consum dels productes pesquers locals.

II

El títol competencial per a la regulació de la matèria objecte d’aquest Decret ve determinat per l’article 31.8 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que atorga a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears les competències de desplegament legislatiu i d’execució en matèria d’ordenació del sector pesquer. Per tant, la regulació de les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola a les Illes Balears és una matèria normativa inclosa en la d’ordenació del sector pesquer, que ¾com han recollit el Tribunal Constitucional i nombrosos dictàmens del Consell Consultiu de les Illes Balears¾ fa referència a la regulació dels sectors econòmic i productiu de la pesca en tot allò que no sigui activitat extractiva directa.

En l’ús d’aquestes atribucions, es va aprovar la Llei 6/2013, de 7 de novembre, de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, que estableix en l’article2k que una de les seves finalitats és fomentar la diversificació econòmica del sector pesquer, i en l’article 56.4, que el Govern de les Illes Balears ha de regular reglamentàriament les activitats de turisme mariner, i en especial les condicions de turisme pesquer.

Així mateix, la Llei 33/2014, de 26 de desembre, per la qual es modifica la Llei3/2001, de 26 de març, de pesca marítima de l’Estat, regula en l’article 74 bis la coordinació i el foment de la diversificació econòmica dels sectors pesquer i aqüícola, en particular el turisme aqüícola, el turisme pesquer o mariner i la pesca-turisme, i en l’article 74 ter, les condicions de la pesca-turisme.

D’altra banda, l’article 4.7 del Reial decret 418/2015, de 29 de maig, pel qual es regula la primera venda dels productes pesquers, preveu que els concessionaris de llotges o establiments autoritzats poden vendre productes pesquers a consumidors finals sempre que aquesta activitat es trobi emmarcada en l’activitat de pesca-turisme o turisme aqüícola.

Atès que la modificació de la normativa estatal sobre la matèria objecte d’aquest Decret és posterior a la Llei de pesca marítima, marisqueig i aqüicultura a les Illes Balears, hi ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR