Decret 22/2015, de 17 d’abril, pel qual s’aprova el IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears (2015-2024)

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

PREÀMBUL

L’article 43 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, estableix que correspon a les administracions públiques competents la responsabilitat de l’organització de la defensa contra els incendis forestals, i determina que aquestes han d’adoptar, de manera coordinada, mesures conduents a la prevenció, la detecció i l’extinció dels incendis forestals, sigui quina sigui la titularitat de les superfícies forestals.

A aquests efectes, cal donar continuïtat, desenvolupant l’article 48 de l’esmentada Llei 43/2003 de forests i en atenció al que preveu l’article 68.3 de la Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears, a la tasca realitzada pel Govern de les Illes Balears amb l’aplicació dels anteriors plans generals de defensa contra incendis forestals, que, des del 1979, recullen les principals actuacions preventives per dur a terme en les superfícies forestals insulars.

Des del 1979, any en què el Servei Provincial de l’Institut per a la Conservació de la Naturalesa va elaborar el I Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears i el Ministeri d’Agricultura i Pesca el va aprovar, s’ha mantingut un sistema de prevenció, vigilància i extinció d’incendis per a tota la superfície forestal insular caracteritzat per la planificació i la programació de la intervenció de les administracions en aquesta matèria.

El 1988, la Direcció General d’Estructures Agràries i Medi Ambient redactà elIIPla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears, les previsions del qual es varen concretar per mitjà de l’execució, entre 1989 i 1999, de sis plans comarcals que varen donar una resposta tècnica i econòmica adequades al risc d’incendis forestals a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

L’any 2000 es consolidà el procés planificador de la lluita contra el foc en els espais naturals insulars amb la redacció del III Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears, aprovat el 2002, amb l’objectiu de disminuir el nombre d’incendis i reduir la superfície forestal mitjana i total anuals incendiades a les Illes Balears.

Després de més de deu anys d’aplicació d’aquest III Pla és imprescindible renovar els fonaments, l’anàlisi i les prioritats de la prevenció i l’extinció d’incendis forestals a la comunitat autònoma de les Illes Balears; actualitzar i adequar la realitat territorial i social actuals, la valoració i la gestió del risc i la identificació de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR