Decret 21/2017, de 5 de maig, pel qual es regula l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, d’acord amb la redacció feta per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, recull en l’article 30, apartat 6, la competència exclusiva en matèria de transport marítim exclusivament entre ports i punts de la comunitat autònoma, sense connexió amb altres ports o punts d’altres àmbits territorials; i en l’apartat 22, la competència exclusiva en matèria d’activitats recreatives en aigües interiors.

Recull també, en el mateix article 30, la competència en turisme, en l’apartat 11; i en lleure, en l’apartat 12.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut de les seves competències estatutàries, es troba habilitada per regular l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo dins l’àmbit territorial autonòmic, activitat que es du a terme amb finalitat esportiva o recreativa.

La Directiva 2006/123/CE, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior, estableix uns principis d’aplicació general a tots els països de la Unió Europea, a fi d’aconseguir de forma efectiva la llibertat d’establiment i la llibertat de circulació de serveis dins la Comunitat.

Amb la Llei estatal 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, i la Llei autonòmica 12/2010, de 12 de novembre, de modificació de diverses lleis per a la transposició a les Illes Balears de la Directiva2006/123/CE, de 12 de desembre, del Parlament Europeu i del Consell, relativa als serveis en el mercat interior, s’ha incorporat la Directiva esmentada a l’ordenament jurídic intern, de manera que s’ha aprofundit en la millora de la regulació del sector de serveis amb la reducció d’obstacles injustificats o desproporcionats en l’exercici d’aquestes activitats, a fi de facilitar la creació d’empreses i l’increment de la seva eficiència i productivitat. No obstant això, l’exercici de l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo, afectada en gran mesura per l’estacionalitat turística, es veu reduït en moltes ocasions a uns mesos concrets de l’any. Per tal de mantenir un control efectiu sobre aquesta activitat, es fa necessari establir una durada determinada de la declaració responsable d’inici d’activitat temporal.

D’altra banda, també en l’àmbit autonòmic, la Llei 2/2015, de 27 de febrer, de règim sancionador en matèria d’activitats marítimes, nàutiques i subaquàtiques (esportives i recreatives) a les Illes Balears, regula en el seu articulat els diferents tipus d’infraccions (lleus, greus i molt greus) específiques per a l’activitat de lloguer d’embarcacions d’esbarjo (entre les quals tipifica la realització de l’activitat sense haver presentat la declaració responsable o sense tenir autorització).

Aquest Decret proposa adaptar, en el sentit que s’ha exposat, els procediments administratius en matèria de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo.

Per tot el que s’ha exposat referent al lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo, se suprimeix l’exigència d’autorització administrativa prèvia a l’exercici de l’activitat, continguda en l’Ordre del conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori de 25 d’octubre de 2007 per la qual es regula l’activitat d’arrendament d’embarcacions d’esbarjo, i se substitueix per un règim de declaració responsable de compliment dels requisits exigibles.

El Decret recull una relació de la documentació de què ha de disposar la persona arrendadora d’embarcacions i vaixells d’esbarjo que permeti acreditar davant l’Administració el compliment efectiu dels requisits de l’exercici de l’activitat.

S’incorpora a la nova norma la possibilitat, no prevista fins ara, que es dediquin a l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo les embarcacions i els vaixells inscrits en el Registre especial de vaixells i empreses navilieres de Canàries.

El pas d’un règim d’autorització prèvia a un altre de declaració responsable és per si mateix molt rellevant. A fi d’evitar la dispersió normativa, s’ha considerat més convenient mantenir la formulació unitària de la norma, recollir en aquest Decret la regulació nova completa i derogar íntegrament l’Ordre anterior.

També és objecte del Decret la creació del Registre balear d’arrendament d’embarcacions i vaixells d’esbarjo, eina que dotarà l’activitat desenvolupada a les Illes Balears de transparència i garanties.

Finalment, el Decret té en compte les modificacions contingudes en el Reial decret1435/2010, de 5 de novembre, pel qual es regula l’abanderament i matriculació de les embarcacions d’esbarjo en les llistes sisena i setena del Registre de matrícula de vaixells, que preveu les opcions de registre mitjançant el full d’assentament tradicional o, en determinats casos, el més simplificat certificat d’inscripció.

Per totes aquestes raons, oït el Consell Consultiu, a proposta del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de dia 5 de maig de 2017,

DECRET

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

  1. Aquest Decret té per objecte la regulació de l’exercici de l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo a ports o punts de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. L’activitat que és objecte de regulació d’aquest Decret comprèn exclusivament el lloguer de l’embarcació o vaixell d’esbarjo efectuat amb finalitat esportiva o recreativa, mitjançant contraprestació, sense que inclogui, de cap manera, activitat complementària d’oci, turística o recreativa.

Article 2

Excepcions

Queden exceptuats de l’aplicació d’aquest Decret els supòsits següents:

  1. Lloguer d’embarcacions d’eslora no superior a 2,50 metres.

  2. Lloguer d’embarcacions i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR