Decret 16/2021, de 15 de març, pel qual es regula la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques

SecciónI. Disposicions generals
Rango de LeyDecret

Les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 en la salut i en l'economia requereixen respostes ràpides i coordinades dels poders públics per protegir la salut de les persones i pal·liar i revertir l'impacte econòmic i social.

Per això, el Consell Europeu va acordar, el 21 de juliol de 2020, un paquet de mesures per impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea. Aquestes mesures s'articulen mitjançant dues vies: l'Instrument Europeu de Recuperació, també anomenat Next Generation EU, amb una dotació de 750.000 milions d'euros; i el marc financer pluriennal (MFP) per als exercicis 2021-2027.

La disposició addicional desena, primer apartat, de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2021, preveu que el Govern ha de fer les actuacions que calguin per tal de reorganitzar el Centre Balears Europa, a fi d'ampliar les seves funcions en l'àmbit de l'acció exterior, i també en l'àmbit de la gestió dels fons europeus i de l'avaluació de l'eficàcia i l'eficiència de les despeses i les inversions públiques a què fa referència l'apartat següent, i a fi d'agilitar el seu funcionament i la dotació dels recursos humans i materials que calguin per a això mitjançant, si escau, la cessió global dels actius i passius del Centre a una nova fundació del sector públic autonòmic.

Així mateix, el segon apartat de la mateixa disposició addicional estableix que el Govern de les Illes Balears, per mitjà dels òrgans i les unitats competents de l'Administració de la Comunitat Autònoma, i amb el suport material de l'ens instrumental esmentat en l'apartat anterior, ha de reforçar i consolidar un sistema de gestió, avaluació i control de l'aplicació dels fons que rebi la comunitat autònoma de les Illes Balears en concepte de l'Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-EU), del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) i, en general, del conjunt dels fons europeus.

En compliment d'aquest darrer apartat s'ha creat la Direcció de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, que es regula en aquest Decret, com a l'òrgan que ha de desenvolupar aquestes funcions, que comptarà, si s'escau, amb el suport de la nova fundació del sector públic autonòmic la creació de la qual es preveu en l'apartat primer de la disposició addicional desena de la Llei 3/2020.

L'Instrument Europeu de Recuperació es fonamenta, al seu torn, en tres pilars:

  1. El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MMR), destinat a recolzar els esforços dels estats membres per recuperar-se, reparar els danys i sortir reforçats de la crisi.

  2. L'ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d'Europa (REACT-EU), el qual es canalitza a través dels fons FEDER, FSE i FEAD, i que pretén una recuperació ecològica, digital i resilient.

  3. El reforçament dels projectes claus de la Unió Europea per a extreure les ensenyances de la crisi, enfortir el mercat únic i accelerar la doble transició digital i ecològica.

Cada estat membre ha d'elaborar un projecte de país. En l'Estat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR