Decret 15/2018, de 8 de juny, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional i del Registre d’organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat mitjançant la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, en el títol VII regula les relacions institucionals. L’article 101 disposa que la Comunitat Autònoma, sens perjudici de les competències de l’Estat sobre relacions internacionals, impulsa la projecció de les Illes Balears a l’exterior i promou els seus interessos en aquest àmbit. Així mateix, la Comunitat Autònoma té capacitat per dur a terme accions amb projecció exterior que es derivin directament de les seves competències, tant de forma directa com a través dels òrgans de l’Administració General de l’Estat. D’altra banda, l’article 105 estableix que els poders públics de les Illes Balears han de vetllar per fomentar la pau, la solidaritat, la tolerància, el respecte dels drets humans i la cooperació per al desenvolupament amb els països i les poblacions estructuralment menys desenvolupats, amb la finalitat última d’erradicar la pobresa. Per aconseguir aquest objectiu, han d’establir programes i acords amb els agents socials de la cooperació i amb les institucions públiques i privades que siguin necessaris per garantir l’efectivitat i l’eficàcia d’aquestes polítiques a les Illes Balears i a l’exterior.

La Llei 9/2005, de 21 de juny, de cooperació per al desenvolupament, regula el règim jurídic de la política de cooperació per al desenvolupament de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Així, el 23 de novembre de 2010 es publicà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional. L’objecte és establir les normes especials de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, d’acord amb l’article 5 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i la disposició addicional sisena de la Llei 9/2005. El Decret 115/2010 és aplicable als procediments de concessió d’ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, l’establiment o la gestió de les quals corresponen a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Posteriorment, amb la finalitat de millorar la qualitat dels projectes i l’eficiència dels recursos públics, com també augmentar l’objectivitat i l’equitat en l’assignació d’aquests recursos, sense perdre de vista la finalitat de les polítiques de cooperació per al desenvolupament i la contribució a la reducció de la pobresa, al progrés humà, econòmic i social, i a la defensa dels drets fonamentals de les persones, el 9 d’agost de 2014 es publicà en el BOIB el Decret 36/2014, de 8 d’agost, pel qual es modifica el Decret 115/2010, de 12 de novembre, del règim especial de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional.

Per tant, aquesta norma compleix les funcions de bases reguladores de les subvencions que es concedeixin en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional i, en aplicació de l’article 5 del Text refós de la Llei de subvencions i la disposició addicional sisena de la Llei 9/2005, estableix les normes especials de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, i regula excepcions i regles especials en relació amb el pagament, la justificació, la comprovació i el control de l’aplicació dels fons, però també introdueix canvis substancials com s’exposa a continuació.

En els darrers anys, es fa palesa la necessitat de simplificar els procediments de gestió de les ajudes que regula el Decret esmentat, aclarir aquests procediments i donar resposta a les demandes dels agents socials de cooperació per fer més àgil i realista la gestió dels ajuts.

Aquest Decret presenta millores importants, tant pel que fa a les ajudes concedides en règim de concurrència competitiva com per als procediments de concessió directa. Un exemple de les primeres són l’aclariment dels terminis i els supòsits prevists per a les modificacions substancials, la regulació dels béns mobles i immobles adquirits amb fons públics, els documents justificatius de despeses que s’admeten o el detall de les diferents modalitats de justificació. En aquest sentit, s’incorpora una nova modalitat de justificació amb informe d’auditoria que permetrà reduir de manera significativa la feina de les entitats respecte a tota la documentació justificativa de la despesa. D’altra banda, el Decret organitza i aclareix els procediments necessaris en la modalitat de cooperació per al desenvolupament que s’executa directament com a expressió de la política de projecció institucional de la Comunitat Autònoma en l’àmbit de la solidaritat internacional, i atorga més facilitat a la tramitació i la justificació dels fons atorgats en règim de concessió directa.

Paral·lelament, aquest Decret preveu la creació d’un registre d’organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears. Aquest registre es dirigeix a entitats privades sense ànim de lucre que, d’acord amb els estatuts respectius, tenguin com a objectius la realització d’activitats o projectes relacionats amb la cooperació per al desenvolupament i el foment de la solidaritat amb els pobles. La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació gestionarà aquest registre, amb la finalitat de millorar l’eficàcia i l’eficiència de la tramitació de la documentació administrativa de les entitats sol·licitants de subvenció i als efectes de donar visibilitat als actors de la cooperació per al desenvolupament en l’àmbit balear i de publicitat.

Així mateix, cal dir que queden suficientment justificats els principis de bona regulació que estableix l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques:

— Principi de necessitat i eficàcia. L’elaboració d’aquesta disposició respon a l’interès general, tant per l’objecte de l’activitat com per la naturalesa de les persones destinatàries dels fons públics. Així ho han manifestat en diverses ocasions les entitats del sector de la cooperació, els socis del Sud i els organismes amb els quals el Govern de les Illes Balears té relació.

— Principi de proporcionalitat. L’elaboració d’aquesta disposició reglamentària és adequada per assolir la finalitat que la justifica, tenint en compte que l’objectiu és establir les normes especials de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, d’acord amb el que disposen l’article 5 del Text refós de la Llei de subvencions i la disposició addicional sisena de la Llei 9/2005.

— Principi de seguretat jurídica. S’ha optat per un nou decret en lloc de la modificació parcial de l’anterior d’acord amb l’ordenament jurídic vigent. Amb aquest Decret es consolidarà un marc reglamentari, entre altres aspectes, respecte de la justificació de les ajudes i els documents justificatius de les despeses, dels interessos i rendiments financers i dels béns mobles i immobles adquirits amb la subvenció, i respecte de la creació d’un registre d’organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears.

— Principi de transparència. S’ha de destacar la participació ciutadana abans i durant el procés d’elaboració de la norma, així com la mateixa creació del registre.

— Principi d’eficiència. L’activitat de foment resulta essencial per tal d’aconseguir desenvolupar una política de cooperació adequada, i la necessitat d’aprovar un decret que reguli aquesta matèria subvencional resulta exigible de conformitat amb la normativa d’aplicació.

Per tot això, a l’empara dels articles 42, 43.3 i 46 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, a proposta de la consellera de Serveis Socials i Cooperació, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 8 de juny de 2018,

DECRET

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir les normes especials de les ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional, d’acord amb l’article 5 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i la disposició addicional sisena de la Llei 9/2005, de 21 de juny, de cooperació per al desenvolupament, i la creació i regulació del Registre d’organitzacions no governamentals de desenvolupament de les Illes Balears.

Article 2

Àmbit d’aplicació

  1. La regulació continguda en aquest Decret és aplicable als procediments de concessió d’ajudes a l’exterior en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat internacional l’establiment de les quals correspon a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a les entitats públiques que en depenen. Aquest Decret regula les dues modalitats de cooperació per al desenvolupament que estableix l’article 17 de la Llei 9/2005:

    1. Subvencions i ajudes de cooperació internacional directes en desenvolupament de la política de projecció institucional de la Comunitat Autònoma en l’àmbit de la solidaritat internacional

      L’Administració de la Comunitat Autònoma concedeix aquestes subvencions i ajudes per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR