Decret 11/2020, de 6 de març, pel qual es modifiquen els Estatuts de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears, aprovats pel Decret 23/2012, de 23 de març, pel qual s’aproven els nous Estatuts de l’entitat pública empresarial Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

I

Per mitjà del Decret 110/1997, d'1 d'agost, es va constituir, en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l'Institut Balear de Desenvolupament Industrial (IDI), com a empresa pública de les definides en l'article 1.b) de la Llei3/1989, de 29 de març, d'entitats autònomes, empreses públiques i vinculades de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, això és, com a entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, que ha d'ajustar la seva activitat a l'ordenament jurídic privat, de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 de la Llei esmentada.

El Decret 110/1997 esmentat ha sofert diverses modificacions, entre les quals cal destacar la produïda mitjançant el Decret 23/2012, de 23 de març, pel qual s'aproven els nous Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears, per tal d'adaptar l'IDI al règim jurídic que preveu la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Decret 69/2016, de 29 de novembre, va modificar l'article 2 dels Estatuts de l'IDI.

II

El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, estableix la nova estructura del Govern de les Illes Balears i la creació de la nova Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a la qual està adscrit l'IDI.

L'objectiu d'aquest Decret és modificar els Estatuts de l'IDI per fixar una estructura interna apropiada als canvis que s'han produït en l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma a l'inici d'aquesta legislatura, que determinin l'adscripció de l'Institut. Per això, és essencial fixar una estructura interna adequada que es mantengui en el temps i que proposi que la vicepresidència de l'IDI correspongui a la persona titular de la secretaria general de la conselleria d'adscripció. A més, la vicepresidència de l'IDI hauria de poder delegar, amb caràcter permanent o temporal, determinades funcions en altres vocals del Consell de Direcció o en la direcció de l'IDI.

III

Segons el que estableix la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Consell de Direcció de l'IDI ha de tenir un mínim de set membres, entre els quals hi ha d'haver almenys un representant de la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts i un representant de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma.

S'entén que els vocals del Consell de Direcció haurien de ser:

La persona titular de la direcció general competent en matèria de comerç.

La persona titular de la direcció general competent en matèria d'indústria.

La persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació i desenvolupament tecnològic.

La persona titular de la direcció general competent en matèria de pressuposts.

Una persona en representació de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma.

Aquests cinc vocals, units al fet que la presidència del Consell de Direcció esmentat l'exerceix la persona titular de la conselleria d'adscripció, de conformitat amb el que disposa l'article 13 dels Estatuts i que, quant a la vicepresidència, està previst per l'article 15 que correspongui a la persona titular de la secretaria general de la conselleria d'adscripció de l'ens, completen el mínim de set membres requerit per la Llei esmentada.

D'altra banda, s'hauria d'establir un règim de suplència per als membres del Consell de Direcció.

IV

A més, segons l'article 4 dels Estatuts, l'IDI té el caràcter de mitjà propi de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, però no compleix els requisits que estableix l'article 32.2 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

És poc probable que l'IDI compleixi el requisit de l'apartat b) de l'article 32.2 de la Llei de contractes del sector públic (que més del 80 % de les activitats de l'ens destinatari de l'encàrrec es duguin a terme en l'exercici de les comeses que li han estat confiades pel poder adjudicador que fa l'encàrrec i que el controla), i per ser considerat mitjà propi és necessari complir tots i cada un dels requisits de l'article32.2 esmentat. Per això, es proposa eliminar l'apartat 2 de l'article 4 dels Estatuts de l'IDI.

V

D'altra banda, segons l'article 49.1 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en l'exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, les administracions públiques han d'actuar d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

El Decret pel qual es modifiquen els Estatuts de l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears s'adequa als principis esmentats.

Així, els de necessitat i eficàcia estan justificats pels canvis que es produeixen en l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma a l'inici de cada legislatura, que determinen l'adscripció de l'Institut, i per aquest motiu és essencial fixar una estructura interna apropiada.

Així mateix, la norma s'adequa al principi de proporcionalitat i al principi de seguretat jurídica, perquè aquesta iniciativa normativa s'exerceix en coherència amb la resta de l'ordenament jurídic.

Respecte del principi de transparència, s'ha de dir que aquest Decret té caràcter organitzatiu, per la qual cosa està exclòs de ser sotmès a audiència i a informació pública.

Finalment, la norma s'adequa al principi d'eficiència perquè, per tal de racionalitzar la gestió dels recursos públics, el Decret no preveu càrregues administratives innecessàries o accessòries per a la consecució dels objectius finals.

Per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR