Decret 100/2015, de 18 de desembre, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb allò que estableix l’article 30.8 de l’Estatut d’autonomia aprovat per la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, en la seva redacció actual, té assignada la competència exclusiva en matèria de règim d’aigües i aprofitaments hidràulics, canals i regadius; aigües minerals i termals; ordenació i concessió d’aprofitaments i recursos hidràulics; mesures ordinàries i extraordinàries per garantir el subministrament, i participació dels usuaris.

En virtut d’aquesta previsió, mitjançant la disposició addicional segona de la Llei8/2004, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública, es va crear l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, la qual va extingir els dos instituts de l’aigua existents —l’Institut Balear de Sanejament i l’Institut Balear de l’Aigua i Litoral— i els aglutinà en una nova i única entitat a fi i efecte de dur a terme una gestió integral i sostenible del recurs hídric a la comunitat autònoma.

Posteriorment, mitjançant el Decret 115/2005, d’11 de novembre (BOIB núm. 173, de 19 de novembre de 2005), el Consell de Govern va establir el règim jurídic de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental. No obstant això, aquest Decret ha estat modificat per diferents disposicions reglamentàries, que han afectat, bàsicament, el títol III, relatiu als òrgans de l’entitat —concretament, pel Decret11/2009, de 13 de febrer; el Decret 48/2010, de 26 de març, i el Decret82/2011, de 22 de juliol.

Amb l’entrada en vigor de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es regula el règim general d’organització i de funcionament del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb importants novetats pel que fa a les exigències organitzatives i de control de l’entitat, la qual cosa requereix una adaptació de tots els ens que integren aquest sector instrumental a les determinacions que exigeix la norma esmentada.

En aquest sentit, la disposició transitòria segona de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, preveu que l’adaptació dels organismes públics es dugui a terme mitjançant un decret del Consell de Govern, a proposta de la persona titular de la conselleria d’adscripció i amb l’informe favorable de les conselleries competents en matèria de relacions institucionals i d’hisenda i pressuposts, sens perjudici de la resta de tràmits inherents a l’elaboració d’una norma reglamentària.

D’aquesta manera, la finalitat principal d’aquest Decret és adaptar l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental al règim jurídic que preveu la Llei 7/2010, de 21 de juliol, per a les entitats públiques empresarials.

La nova redacció de l’esborrany d’estatuts de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental té els informes favorables de la Conselleria de Presidència de data 6 de febrer de 2013 i de la Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d’Ocupació —actual Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques— de data 5 d’abril de 2013.

Per tot això, a proposta del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat prèviament el Consell de Govern en la sessió del dia 18 de desembre de 2015,

DECRET

Article únic

S’aproven els Estatuts de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, que figuren com a annex d’aquest Decret.

Disposició derogatòria única

Queden derogades les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin a aquest Decret, el contradiguin o siguin incompatibles amb el que disposa, i, en particular, el Decret 115/2005, d’11 de novembre, pel qual s’estableix l’organització i el règim jurídic de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental.

Disposició final única

Aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 18 de desembre de 2015

La presidenta
Francesca Lluch Armengol i Socias
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Vicenç Vidal Matas

ANNEX

Estatuts de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental

TÍTOL I

DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

Denominació i naturalesa jurídica

  1. L’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental és una entitat pública empresarial de les definides en l’article 2.1b de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, creada per la disposició addicional segona de la Llei 8/2004, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública.

  2. L’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental té, en el marc de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la finalitat institucional següent:

    1. La promoció, la construcció, l’explotació i el manteniment de les infraestructures hidràuliques, incloses les instal·lacions i els serveis connexos, de captació, conducció, potabilització i distribució d’aigües, per a qualsevol ús, tant superficials com subterrànies; les actuacions, les obres i les instal·lacions de sanejament i depuració d’aigües residuals; la conservació i la millora del domini públic hidràulic, com també l’adquisició i la millora del patrimoni hidràulic de les Illes Balears, i, en general, qualsevol tipus d’actuació hidràulica, fins i tot les obres, les instal·lacions i els serveis connexos, que siguin competència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    2. Les actuacions, les obres o les instal·lacions relatives a qualitat ambiental, residus i litoral.

    3. L’estudi, la redacció i la proposta d’aprovació de plans i programes relatius a la captació, la conducció i la distribució d’aigües per a qualsevol ús, com també el sanejament i la depuració d’aigües residuals.

  3. L’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, adscrita a la conselleria competent en matèria de medi ambient, té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar per al compliment de la seva finalitat institucional.

Article 2

Objecte de l’entitat

  1. L’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental, en l’àmbit de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ha de fer totes les activitats que siguin necessàries i convenients per al compliment de la finalitat institucional a la qual es refereix l’apartat 2 de l’article 1 d’aquests Estatuts.

  2. En particular, l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental té competència per fer les activitats relatives a les matèries següents:

  1. En matèria hidràulica i de qualitat ambiental de les aigües:

    1. La promoció i la construcció d’obres de captació d’aigües, tant superficials com subterrànies, per a usos agrícoles, industrials i d’abastament a les poblacions, com també les obres, les instal·lacions i els serveis comuns a les captacions d’aigües, fins i tot les relatives a la seva conducció, potabilització i distribució.

    2. La promoció i la construcció d’obres de conservació, millora i manteniment de torrents i cursos fluvials, com també l’establiment i la reforma de canalitzacions.

    3. La promoció i la construcció d’obres i instal·lacions de sanejament i depuració d’aigües residuals, fins i tot les relatives a la conducció d’aquestes aigües fins al lloc de depuració i al punt de vessament.

    4. En general, la promoció i la construcció de qualsevol tipus d’infraestructura hidràulica o que tengui relació amb el cicle hidrològic de l’aigua.

    5. La promoció i la redacció de plans i projectes, com també l’explotació, la conservació, el manteniment i la gestió de les infraestructures, les obres, les conduccions, les instal·lacions i les actuacions previstes en els apartats anteriors.

    6. La conservació i la millora del domini públic hidràulic i de les masses d’aigua, com també l’adquisició i la millora del patrimoni hidràulic de les Illes Balears.

    7. La reutilització d’aigües residuals depurades per a usos agrícoles o amb altres fins, la recàrrega d’aqüífers, i qualsevol altra tècnica i procediment que resulti convenient per impulsar la gestió sostenible dels recursos hídrics i l’aprofitament integral d’aquests recursos; tot això, sens perjudici de les competències de la conselleria competent en matèria d’agricultura.

    8. L’estudi, la investigació, la redacció, la proposta d’aprovació i la realització de plans, programes i actuacions relatius a la captació, la conducció i la distribució d’aigües per a qualsevol ús, torrents i cursos fluvials, com també el sanejament i la depuració de les aigües residuals i, en general, de qualsevol acció en matèria hidrològica o que estigui vinculada amb la consecució del bon estat de les masses d’aigua o amb la gestió sostenible del recurs hídric.

    9. La col·laboració amb la conselleria competent en matèria de medi ambient i la resta de les administracions públiques competents en el control efectiu i la vigilància dels vessaments d’aigües residuals als col·lectors generals, estacions depuradores i altres infraestructures o instal·lacions que hagin estat encomanades o la gestió de les quals correspongui a l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental; a les xarxes de clavegueram o a qualsevol altra infraestructura hidràulica, en els casos en els quals aquests vessaments puguin afectar el funcionament normal dels sistemes de depuració esmentats.

    10. L’elaboració de tot tipus d’informes i dictàmens en matèria de gestió de les aigües, a petició dels òrgans competents de la conselleria.

    11. La gestió i la recaptació dels ingressos provinents de preus, tarifes o cànons que siguin pertinents per a la prestació dels serveis en matèria d’aigües, d’acord amb la legalitat vigent que resulti d’aplicació; i la col·laboració amb l’Administració de la Comunitat Autònoma...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR