Resolució del conseller d’Educació, Cultura i Universitats d’1 d’octubre de 2012 per la qual es convoca els procediments per a l'acreditació de les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o per vies no formals de formació, incloses en les unitats de competència de diverses qualificacions professionals

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA D'EDUCACIÓ, CULTURA I UNIVERSITATS
Rango de LeyResolució

Resolució del conseller d’Educació, Cultura i Universitats d’1 d’octubre de 2012 per la qual es convoca els procediments per a l'acreditació de les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o per vies no formals de formació, incloses en les unitats de competència de diverses qualificacions professionals

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional té com a finalitat la creació d’un Sistema nacional de qualificacions i formació professional, que faciliti la integració de les diferents formes de certificació i acreditació de les competències i de les qualificacions professionals. D’acord amb l’article 3.5 de la norma esmentada, un dels fins d’aquest Sistema és avaluar i acreditar oficialment la qualificació professional de les persones qualsevol sigui la forma en què s’hagi aconseguit. L’article 4.1 b estableix que un dels seus instruments és un procediment de reconeixement, avaluació, acreditació i registre de les qualificacions professionals.

En l’article 8.2, la Llei orgànica estableix que l’avaluació i l’acreditació de les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o vies no formals de formació han de tenir com a referent el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.

El Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol, de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral determina el procediment únic per a l’avaluació i l’acreditació de les competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o per vies no formals de formació, d’acord amb el que preveu l’article 8.2 de la Llei orgànica 5/2002.

D’acord amb l’article 21.1 b del Reial decret esmentat, a cada comunitat autònoma, les administracions educatives i laborals competents han d’establir conjuntament l’estructura organitzativa responsable d’aquest procediment.

El Decret 55/2011 de 20 de maig, regulador de l’estructura organitzativa del procediment de reconeixement de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral o vies no formals de formació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, determina en l’article 2.1 que la Conselleria d’Educació i Cultura i el Servei d’Ocupació de les Illes Balears, conjuntament o separadament, aprovaran les convocatòries públiques del procediment d’avaluació i d’acreditació de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral o de vies no formals de formació, i han de garantir l’estructura organitzativa necessària per a la gestió del procediment. En cas d’aprovar-se de forma separada és preceptiu un informe favorable vinculant de l’òrgan administratiu no convocant.

El Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), creat mitjançant la Llei 7/2000, de 15 de juny de creació del Servei d’Ocupació de les Illes Balears modificada per la Llei 8/2004, de 23 de desembre de mesures tributàries, administratives i de funció pública (BOIB núm. 186, de 30 de desembre), té com a funció, entre d’altres, el desenvolupament de la formació professional per a l’ocupació.

El Decret llei 4/2011, de 5 d’agost, de modificació de la Llei 7/2000, disposa que el Servei d’Ocupació de les Illes Balears queda adscrit a la conselleria competent en matèria d’educació, per tant, el president d’aquest òrgan és el conseller d’Educació, Cultura i Universitats.

Aquesta convocatòria es fa conjuntament entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i el Servei d’Ocupació de les Illes Balears.

El Decret 55/2011 de 20 de maig, regulador de l’estructura organitzativa del procediment de reconeixement de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral o vies no formals de formació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, designa, en l’article 3.1 de la secció 1, l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears com a l’òrgan encarregat de la gestió i coordinació d’aquest procediment, i determina en l’article 3.2 de la mateixa secció, que l’Institut de Qualificacions Professionals proposarà a la conselleria competent en matèria d’educació i al SOIB la planificació i el contingut de les convocatòries de procediments i realitzarà les tasques de gestió determinades en l’article 22 del Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol.

El reconeixement de les competències professionals avaluades mitjançant el procediment que regula el Reial decret 1224/2009, i que es convoca mitjançant aquesta Resolució, quan no completin les qualificacions recollides en el títol de formació professional o en el certificat de professionalitat corresponent, s’ha de fer mitjançant una acreditació parcial acumulable, amb la finalitat que les persones interessades puguin completar la formació que permeti obtenir el títol i/o el certificat indicats, facilitant a les persones l'aprenentatge al llarg de la vida i la millora de la seva qualificació professional.

Aquesta convocatòria està cofinançada pel Fons Social Europeu amb la col•laboració del Govern d’Espanya.

Per tot això, i d’acord amb tota la normativa esmentada, dict la següent:

RESOLUCIÓ

Primer

Convocar els procediments d'avaluació i d’acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l'experiència laboral o per vies no formals de formació, incloses en les unitats de competència de les qualificacions professionals que figuren a continuació:

SSC320_2 Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials (Reial decret 1368/2007, de 19 d’octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l’establiment de sis qualificacions professionals de la família professional de Serveis socioculturals i a la comunitat).

HOT093_2 Cuina (Reial decret 295/2004, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen determinades qualificacions professionals que s'inclouen en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, així com els seus corresponents mòduls formatius que s'incorporen al Catàleg modular de formació professional i la seva modificació establerta en el Reial decret 1700/2007, de 14 de desembre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de tretze qualificacions professionals de la família professional d’Hoteleria i turisme).

Aquests procediments s’ajusten a allò que es regula en el Reial decret 1224/2009, de 17 de juliol, de reconeixement de les competències professionals adquirides per experiència laboral i al Decret 55/2011, de 20 de maig, regulador de l’estructura organitzativa del procediment de reconeixement de les competències professionals adquirides per l’experiència laboral o vies no formals de formació a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Segon

Aprovar les bases que han de regir la convocatòria i que figuren en l’Annex 1 d’aquesta Resolució. Els annexos 2 i 3 contenen la relació de les unitats de competència susceptibles d’acreditació mitjançant aquesta convocatòria, la durada de la formació associada a cadascuna d’elles i el títol o el certificat de professionalitat en què aquestes unitats de competència estan incloses. Els annexos 4, 5 i 6 inclouen el model d’inscripció al procediment, el model d’inscripció a la fase d’assessorament i el model d’inscripció a la fase l’avaluació de les unitats de competència corresponents. L’Annex 7 inclou el model de declaració jurada que s’ha de presentar.

Tercer

Ordenar que es publiqui aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quart

Establir que entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d’Educació, Cultura i Universitats en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Palma, 1 d’octubre de 2012

El conseller d’Educació, Cultura i Universitats

Rafael Àngel Bosch i Sans

ANNEX 1

Bases de la convocatòria

  1. Unitats de competència objecte d’aquesta convocatòria

    1.1. Aquesta convocatòria permet avaluar i acreditar les competències professionals, adquirides mitjançant experiència laboral o per vies no formals de formació, incloses en les unitats de competència de les qualificacions professionals que es detallen en els annexos 2 i 3 d’aquesta convocatòria.

    1.2. En els annexos esmentats figura la identificació de les unitats de competència esmentades, la durada de la formació associada a cada unitat de competència d’acord amb el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals i el títol de formació professional i/o el certificat de professionalitat en què s’inclouen aquestes.

  2. Destinataris

    Els destinataris d’aquesta convocatòria són les persones que tenen experiència professional i/o aprenentatges no formals relacionats amb les unitats de competència de les qualificacions objecte d’aquesta convocatòria i que compleixin els requisits per participar en aquest procediment.

  3. Requisits de participació

    3.1. Les persones que desitgin participar en el procediment han de complir, el darrer dia del termini d’inscripció, els requisits següents:

    1. Tenir la nacionalitat espanyola, haver obtingut el certificat de registre de ciutadania comunitària o la targeta familiar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR