Decret 33/2014, d’1 d’agost, pel qual es regula el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La Conselleria de Turisme i Esports, per mitjà de la Direcció General d’Esports, exerceix les competències en matèria d’esports i temps lliure atorgades per l’article 30.12 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, i d’acord amb el que disposa el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport de les Illes Balears conté, en el títol VI, disposicions destinades a regular el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears.

Aquesta regulació legal necessita un desenvolupament reglamentari atès que, d’acord amb l’article 80 de la Llei 4/2006, s’han d’establir reglamentàriament els aspectes que són de compliment obligat per a les associacions i entitats que s’hi hagin d’inscriure, com també el règim de funcionament propi del Registre. Aquest desenvolupament reglamentari es fa respectant els preceptes bàsics de la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació.

Actualment, el Registre es regula pel Decret 23/1984, de 22 de març, pel qual s’estableix el Registre d’Associacions Esportives, i pel Decret 147/1997, de 21 de novembre, pel qual es regulen la constitució i el funcionament dels clubs esportius. També conté la regulació d’aspectes relatius al Registre. Per tant, ens trobam davant un conjunt reglamentari que no s’ajusta a les previsions de l’actual Llei de l’esport, que resulta inadequat per al marc organitzatiu vigent de l’esport balear, extraordinàriament dinàmic i en evolució constant.

Mitjançant aquest Decret es dota el Registre d’un marc flexible que permeti adaptar-lo a les noves circumstàncies en un àmbit tan dinàmic com l’esportiu, alhora que s’incorporen totes les innovacions i canvis introduïts per la Llei 14/2006.

Per això, a proposta del conseller de Turisme i Esports, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i havent-ho considerat el Consell de Govern, en la sessió d’1 d’agost de 2014,

DECRET

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret té per objecte regular l’organització i el funcionament del Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears.

Article 2

Naturalesa i àmbit del Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears

El Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears és una oficina pública de l’Administració esportiva de la Comunitat Autònoma, adscrita a la Direcció General d’Esports, que té per objecte la inscripció de les entitats esportives amb seu social a la comunitat autònoma de les Illes Balears, regulades en el títol V de la Llei 14/2006, i que són les següents:

  1. Clubs esportius.

  2. Seccions esportives de les entitats no esportives.

  3. Agrupacions esportives.

  4. Federacions esportives.

  5. Fundacions.

  6. Societats anònimes esportives.

Article 3

Actes inscriptibles

  1. Són objecte d’inscripció en el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears els actes següents:

    1. La constitució de les entitats esportives.

    2. Les modificacions estatutàries.

    3. El nomenament, la suspensió i el cessament dels membres de la junta directiva o de l’òrgan de representació.

    4. La creació, la modificació i la supressió dels òrgans territorials de gestió descentralitzada, en el supòsit de les federacions esportives balears.

    5. La declaració i la revocació de la condició d’utilitat pública.

    6. La suspensió, la dissolució o la baixa de l’entitat esportiva i les seves causes.

    7. Les resolucions administratives o judicials que afectin actes susceptibles d’inscripció.

    8. El nom de domini o adreça d’Internet que utilitzin les entitats esportives per identificar-se.

    9. Els acords de fusió i absorció d’entitats esportives.

    10. La revocació del reconeixement administratiu d’una entitat esportiva.

    11. Les transformacions d’una entitat esportiva.

    12. La targeta d’identificació fiscal de l’entitat esportiva.

    13. En general, tots aquells actes la inscripció dels quals es determini en aquest Decret o en altres disposicions que l’afectin.

  2. Així mateix poden ser objecte d’anotació en el Registre les entitats i els actes relatius a aquestes, la constitució i la inscripció de les quals es tramiti per un altre registre o òrgan. Amb caràcter enunciatiu, poden ser objecte d’anotació les següents:

    1. Les societats anònimes esportives.

    2. Les fundacions que tenguin entre els seus objectius la promoció i la difusió de l’esport.

    3. Les delegacions territorials de les federacions esportives espanyoles.

Article 4

Efectes de la inscripció

  1. La inscripció en el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears comporta el reconeixement legal de les entitats inscrites i és requisit essencial per optar als ajuts o al suport que l’Administració esportiva de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears concedeix, així com per participar en competicions oficials i per gaudir de la resta de beneficis continguts en la legislació esportiva.

  2. Els actes inscrits produeixen efectes davant tercers a partir de la data d’inscripció en el Registre.

  3. La inscripció en el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears no valida els actes que són nuls ni les dades que són incorrectes segons les lleis.

Article 5

Publicitat del Registre

  1. El Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears és públic i dóna fe de les dades que conté.

  2. Qualsevol persona interessada, d’acord amb la legislació reguladora del procediment administratiu comú, pot consultar o sol·licitar informació del Registre.

  3. La publicitat de les inscripcions en el Registre es farà efectiva mitjançant certificat, per nota simple informativa o còpia dels documents dipositats en el Registre o per mitjans informàtics o telemàtics, i s’ha d’ajustar als requisits establerts en la normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

La sol·licitud de certificats, notes simples informatives o còpia de documents s’ha de fer mitjançant model facilitat per la Direcció General d’Esports, sense perjudici del pagament de la taxa corresponent.

Capítol II

Denominacions i símbols

Article 6

Denominacions

  1. Les entitats esportives que es constitueixin i inscriguin en el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears han de disposar d’una denominació que s’ajusti a les previsions contingudes en aquest capítol.

  2. Les entitats esportives no poden tenir més d’una denominació. L’única denominació vàlida és la que figura en el fitxer de denominacions del Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears.

  3. La denominació ha d’expressar clarament el tipus d’entitat de què es tracta, ha de ser congruent amb la seva finalitat estatutària i no pot induir a error o confusió sobre la naturalesa i l’activitat d’aquesta, o sobre la identitat amb altres entitats ja inscrites.

En el cas de les federacions esportives, la denominació ha de contenir expressament els termes balear o Illes Balears.

Article 7

Criteris

  1. Amb caràcter general, la denominació no pot contenir termes o expressions que resultin contraris a l’ordenació jurídica.

  2. Així mateix, les denominacions queden subjectes a les regles i els criteris següents:

  1. No es poden utilitzar expressions que puguin induir a confusió amb organismes públics o entitats representatives d’interessos corporatius o col·lectius.

  2. No es pot compondre exclusivament de noms propis o cognoms, llevat que correspongui a una marca o nom comercial registrat en l’Oficina Espanyola de Patents i Marques a nom de l’entitat que sol·licita la inscripció, d’un dels seus fundadors o que compti amb l’autorització corresponent.

  3. No es pot associar de forma pública o notòria amb una altra entitat o organització, acrònima o marca diferent dels que la sol·liciten, llevat que es correspongui literalment amb una nova marca o nom comercial registrat en l’Oficina Espanyola de Patents i Marques a nom de la persona que ho sol·licita, d’una de les persones fundadores o que compti amb l’autorització corresponent.

  4. La denominació d’una entitat no pot incloure un nom la titularitat del qual correspongui a una altra entitat pública o privada, llevat que compti amb la seva autorització prèvia.

  5. Si s’utilitzen noms relatius a demarcacions territorials, l’entitat esportiva corresponent ha d’afegir un element específic diferenciador respecte a altres entitats esportives que es puguin constituir en el mateix àmbit geogràfic.

Article 8

Reserva temporal de denominacions

  1. Les entitats esportives, abans de constituir-se i inscriure’s en el Registre d’Entitats Esportives de les Illes Balears, han de sol·licitar la reserva temporal de la denominació.

  2. El director general d’Esports autoritzarà, mitjançant resolució, la denominació sol·licitada, una vegada verificat el compliment dels requisits establerts en aquest capítol.

    El termini màxim per resoldre i notificar la denominació autoritzada és d’un mes a partir del dia següent a aquell en el qual l’òrgan competent hagi rebut la sol·licitud.

  3. La denominació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR