Decret 40/2014, de 29 d’agost, pel qual s’aprova el Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL)

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

La protecció civil s’identifica doctrinalment amb la protecció física de les persones i els béns en situació de greu risc col·lectiu, calamitat pública o catàstrofe extraordinària en la qual la seguretat i la vida de les persones puguin perillar i sucumbir massivament.

La Constitució consagra una sèrie de drets ciutadans i postula una sèrie de principis que han d’inspirar l’actuació dels poders públics. D’entre tots, cal assenyalar el dret a la vida i a la integritat física, com també els principis constitucionals de solidaritat territorial, d’eficàcia i coordinació administrativa, com a drets que cal garantir i principis que han de regir tota política de protecció civil.

L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, la competència de desenvolupament legislatiu i d’execució de la protecció civil i les emergències.

La Llei 2/1985, de 21 de gener, de protecció civil, estableix que els plans territorials de les comunitats autònomes han de ser aprovats pels consells de govern respectius i homologats per la Comissió Nacional de Protecció Civil.

D’altra banda, i en desplegament de la Llei 2/1985, es promulga el Reial decret407/1992, de 24 d’abril, pel qual s’aprova la Norma bàsica de protecció civil, i en l’articulat s’estableix que les comunitats autònomes han de tenir un grau de planificació que permeti fer front a les emergències generals, a través d’uns instruments que es defineixen com a documents de previsió del marc orgànic funcional i dels mecanismes que asseguren l’alerta, la mobilització i la coordinació dels recursos que han d’actuar en una emergència per tal d’assolir els objectius de la protecció civil.

Tenint en compte aquest escenari, es va aprovar el Pla Territorial de les Illes Balears en matèria de Protecció Civil (PLATERBAL), mitjançant el Decret 50/1998, de 8 de maig, en compliment de les disposicions generals estipulades en la normativa bàsica estatal i de les atribucions que aquesta Comunitat Autònoma té mitjançant l’Estatut d’autonomia.

L’aprovació dels plans especials de protecció civil, els canvis normatius que s’han produït en la matèria amb l’aprovació de la Llei 3/2006, de 30 de març, de gestió d’emergències de les Illes Balears, com també els canvis en l’estructura de la Comunitat Autònoma, fan necessària la revisió del Pla Territorial d’àmbit autonòmic, amb la finalitat d’apropar-se a la realitat i convertir-se en una eina pràctica i integradora de tot tipus de plans territorials d’àmbit inferior, així com dels plans especials, definint els elements essencials que han de contenir aquests instruments de planificació.

Per tot això, a proposta de la consellera d’Administracions Públiques, d’acord amb el Consell Consultiu de les Illes Balears, i amb la deliberació prèvia del Consell de Govern en la sessió de 29 d’agost de 2014,

DECRET

Article únic

Disposició addicional

Els municipis i consells insulars que disposin de plans d’emergència territorials disposen del termini d’un any per adaptar-ne el contingut a aquest Pla. En tot cas, han de disposar del corresponent pla territorial de protecció civil tots els municipis amb una població igual o superior a vint mil habitants, i els considerats com a turístics segons la Llei 3/2006, de 30 de març, de gestió d’emergències de les Illes Balears.

Disposició derogatòria única

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s’oposin al que disposa aquest Decret, que el contradiguin o hi siguin incompatibles i, en particular, el Decret 50/1998, de 8 de maig, pel qual s’aprova el Pla Territorial de les Illes Balears en matèria de Protecció Civil (PLATERBAL).

Disposició final primera. Habilitació normativa

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria d’emergències i protecció civil per al desenvolupament normatiu d’aquest Decret.

Disposició final segona. Entrada en vigor

Aquest Decret comença a vigir l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 29 d’agost de 2014

El president
José Ramón Bauzá Díaz
La consellera d’Administracions Públiques
M. Núria Riera Martos

ANNEX I

Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL)

Índex

  1. CRITERIS GENERALS.

    1.1. Objectiu i abast.

    1.1.1. Objectiu.

    1.1.2. Abast

    1.2. Marc legal.

    1.2.1. Normativa estatal

    1.2.2. Normativa específica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    1.2.3. Comissió d’Emergències i Protecció de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

    1.3. Glossari de termes.

  2. ELS RISCS.

    2.1. Anàlisi del risc.

    2.2. Mapes de riscs.

    2.3. Inventari de riscs.

  3. PLANIFICACIÓ EN MATÈRIA DE PROTECCIÓ CIVIL.

    3.1. Disposicions generals sobre els plans de protecció civil.

    3.2. Estructura i continguts dels plans territorials.

    3.3. Plans d’autoprotecció.

    3.4. Estructura i contingut dels plans especials.

  4. ESTRUCTURA I ORGANITZACIÓ..

    4.1. Òrgan gestor del Pla.

    4.2. Organigrama general del Pla.

    4.2.1. Director o directora del Pla.

    4.2.2. Centre de Coordinació Operativa (CECOP)

    4.2.3. El director/a tècnic/a d’operacions (DTOP)

    4.2.4. Lloc de comandament avançat (PMA)

    4.2.5. Grups d’acció.

    4.3. Operativitat.

    4.3.1. Fases de l’emergència.

    4.3.2. Organització de la Resposta en Emergència (ORE)

    4.3.3. Implantació i manteniment

  5. ACCIONS I ACTUACIONS.

    5.1. Intervenció i control de la situació.

    5.2. Mesures de protecció.

    5.2.1. Protecció de les persones.

    5.2.2. Protecció dels béns.

    5.3. Mesures reparadores.

  6. MITJANS I RECURSOS.

  7. PROGRAMA D’IMPLANTACIÓ..

    7.1. Consideracions de caràcter general.

    7.2. Consideracions per als plans territorials.

    7.2.1. Assignació de recursos al Pla.

    7.2.2. Accions de formació i difusió.

    7.2.3. Programa de simulacres.

  8. CRITERIS GENERALS

    1.1. Objectiu i abast

    1.1.1. Objectiu

    El Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té com a objectiu afrontar les situacions de greu risc, catàstrofe o calamitat pública que es puguin presentar en el seu àmbit territorial, no planificades mitjançant un pla especial, i establir el marc organitzatiu general per tal de:

    — Donar resposta a totes les emergències que, per la seva magnitud, intensitat o per la seva distribució territorial, impliquin l’activació d’aquest Pla.

    — Coordinar tots els serveis, mitjans i recursos que hi ha a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, cosa que inclou els de les entitats públiques i privades i els procedents d’altres administracions públiques segons l’assignació prèvia que aquestes efectuïn en funció de les seves disponibilitats i de les necessitats del Pla Territorial.

    — Permetre la integració dels plans territorials d’àmbit inferior i garantir l’enllaç amb els d’àmbit superior.

    L’organització i l’operativitat establerta obeeix a la necessitat de tenir capacitat suficient per:

    — Coordinar i dirigir els suports que rebi d’altres administracions públiques en el desenvolupament de l’emergència i tenir prevista la transferència de funcions a l’Administració de l’Estat, en cas que es decreti d’interès nacional, i continuar dirigint, amb les directrius que rebi, els seus propis mitjans.

    — Donar suport a les accions dels plans d’àmbit inferior, tant per elaborar els plans com les accions que executa en una emergència.

    — Donar suport a altres comunitats autònomes que ho sol·licitin.

    1.1.2. Abast

    L’àmbit geogràfic d’aplicació d’aquest Pla és la comunitat autònoma de les Illes Balears. El PLATERBAL defineix les situacions de risc greu, catàstrofe o calamitat pública que requereixen una resposta extraordinària per part dels serveis d’emergències i protecció civil.

    1.2. Marc legal

    La relació bàsica de la normativa vigent en matèria de protecció civil en la qual se situa el marc reglamentari d’aquest Pla Territorial és la següent:

    1.2.1. Normativa estatal

    — Constitució espanyola.

    Llei 2/1985, de 21 de gener, de protecció civil.

    Reial decret 407/1992, de 24 d’abril, pel qual s’aprova la Norma bàsica de protecció civil.

    Reial decret 903/1997, de 16 de juny, pel qual es regula l’accés, mitjançant xarxes de telecomunicacions, al servei d’atenció de telefonades d’urgència mitjançant el número de telèfon 112.

    Reial decret 393/2007, de 23 de març, mitjançant el qual s’aprova la Norma bàsica d’autoprotecció dels centres, establiments i dependències dedicats a activitats que poden donar lloc a situacions d’emergència.

    Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat.

    Llei orgànica 5/2005, de 17 de novembre, de la defensa nacional.

    1.2.2. Normativa específica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

    — Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.

    — Decret 80/1990, de 6 de setembre, de creació del Centre de Coordinació Operatiu de Protecció Civil del Govern de les Illes Balears.

    Llei 2/1998, de 13 de març, d’ordenació d’emergències de les Illes Balears.

    — Decret 74/2004, de 30 de juliol, pel qual s’estableix el termini màxim per a l’aprovació dels plans territorials a què fa referència l’article 4.2 del PLATERBAL.

    Decret 8/2004, de 23 de gener, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei d’ordenació d’emergències a les Illes Balears.

    Decret 44/2003, de 2 de maig, pel qual s’aprova el Reglament de voluntaris de protecció civil de les Illes Balears.

    Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    Llei 3/2006, de 30 de març, de gestió d’emergències de les Illes Balears.

    Decret 82/2005, de 22 de juliol, pel qual s’aprova el Pla Especial per fer front al Risc per Transport de Mercaderies Perilloses (MERPEBAL).

    Decret 39/2005, de 22...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR