Decret 44 /2013, de 4 d’octubre, pel qual s’estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals en Aigües de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

A les Illes Balears és tradicional l’ús dels arts de tirada coneguts com jonquillera i artet per a gerret o gerretera, que s’utilitzen per capturar, respectivament, jonquillo i cabotí (amb els gòbids Aphia minuta i Pseudaphia ferreri com a principals espècies objectiu, i la llengüeta i l’espetolí, Crystallogobius linearis i Gymnammodytes cicerelus, com a espècies secundàries) i gerret (Spicara smaris). Per la importància socioeconòmica d’aquesta matèria i per la possible afectació d’altres pesqueres, és necessari establir una regulació específica per a la pesca amb aquests arts, la qual ha de tenir en compte, d’una banda, els resultats del seguiment científic, i de l’altra, els aspectes socioeconòmics i l’opinió de les confraries de pescadors afectades.

El Reglament (CE) 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l’explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) núm. 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) núm. 1626/94, en l’article 4.1 prohibeix els arts de tirada, tot i que els articles 4, 9, 18 i 19 estableixen i regulen la possibilitat d’autoritzar-los, com a excepció i en el marc de plans de gestió, els quals han de ser aprovats pels estats membres amb l’autorització prèvia de la Unió Europea.

Aquests plans de gestió són una eina indispensable per a les pesqueres que, per les característiques especials pròpies o de l’entorn, requereixen una regulació específica i per a l’aplicació de les excepcions que es preveuen en el Reglament(CE)1967/2006. La Comissió Europea, per aprovar aquestes excepcions, requereix que els plans de gestió prevegin aspectes vinculats a reduir o a no incrementar l’esforç pesquer i a conservar els ecosistemes marins, entre altres requisits.

Actualment està en vigor el Pla de Gestió per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals en Aigües de les Illes Balears, aprovat mitjançant el Decret 17/2009, de 6 de març, el qual no ha estat objecte d’excepció per part de la Comissió Europea.

Per això, i amb l’objecte de donar compliment a l’exigència de la Comissió Europea, aquest Decret té per objecte fixar un nou Pla de Gestió per a la Pesca amb Arts de Tirada Tradicionals (PGAT), imprescindible per poder obtenir l’excepció prevista en el Reglament 1967/2006.

Aquest Decret incorpora mesures per evitar la pesca del jonquillo (Aphia minuta) durant l’estiu i la tardor, de manera que es garanteix que un dels dos períodes reproductius anuals queda lliure d’explotació, com també mesures per gestionar la pesquera del gerret i per protegir el recurs mitjançant la restricció de l’esforç si així ho aconsellen els indicadors de seguiment.

Pel que fa a les mesures destinades a limitar l’esforç pesquer, es concreten en els requisits d’habitualitat, eslora i potència màxima que s’exigeixen a les embarcacions que volen practicar aquest tipus de pesca.

L’objectiu primordial del Pla de Gestió és mantenir l’actual nivell d’explotació, que, d’acord amb el registre històric de les descàrregues, es manté dins els marges d’una explotació sostenible i evita l’increment d’esforç derivat d’un hipotètic increment en el registre i la potència de les embarcacions autoritzades. Es pretén també evitar la utilització de l’art per a la captura d’espècies reservades a altres modalitats pesqueres.

L’article 30.22 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atorga competència exclusiva a la Comunitat Autònoma en matèria de pesca i activitats recreatives en aigües interiors, cria i recollida de marisc i aqüicultura, i en l’apartat 50, en matèria de pesca marítima a les aigües de les Illes Balears.

Així mateix, l’article 31.8 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atorga competència de desplegament normatiu i d’execució a la Comunitat Autònoma en matèria d’ordenació el sector pesquer.

El capítol II del títol II de l’Estatut està destinat a les relacions amb la Unió Europea. D’acord amb l’article 106, la Comunitat Autònoma participa en els assumptes relacionats amb la Unió...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR