Resolució del conseller de Salut, Família i Benestar Social de 30 de gener de 2013 per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre en concepte de manteniment de centres de dia per a l’atenció social especialitzada a persones amb malaltia mental greu a l’àmbit territorial de les Illes Balears entre l’1 de gener de 2012 i el 30 de setembre de 2013

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA DE SALUT, FAMÍLIA I BENESTAR SOCIAL
Rango de LeyResolució

L’apartat 15 de l’article 30 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, estableix com a competències exclusives de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears l’acció i el benestar social i l’atenció a les persones i col·lectius en situació de necessitat social.

La Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, té per objecte configurar un sistema de serveis socials que doni resposta a les necessitats de les persones, tot potenciant-ne l’autonomia i la qualitat de vida. Així mateix, entre els principis rectors dels serveis socials recull el foment de l’autonomia personal, en el sentit de facilitar que les persones disposin de les condicions adequades per desenvolupar els projectes vitals, dins la unitat de convivència que desitgin, d’acord amb la naturalesa dels serveis i llurs condicions d’utilització.

L’article 3 de la Llei 4/2009, relatiu als objectius de les polítiques de serveis socials, estableix que l’actuació dels poders públics en matèria de serveis socials persegueix, entre d’altres, millorar la qualitat de vida i promoure la normalització, la participació i la integració social, política, econòmica, laboral, cultural i educativa i de salut de totes les persones, així com prevenir i atendre les situacions de vulnerabilitat de les persones i dels grups en exclusió social.

L’article 6 disposa que són destinatàries dels serveis socials, amb caràcter prioritari, les persones que es trobin en una situació de dificultat d’integració familiar o comunitària derivada de malalties mentals, o en una situació de vulnerabilitat, exclusió i aïllament socials.

L’article 90 disposa que les administracions públiques de les Illes Balears poden atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d’iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials. Les subvencions s’han de destinar fonamentalment, entre d’altres, a la promoció i el desenvolupament de programes i activitats de serveis socials.

Aquesta convocatòria es dirigeix a les entitats privades sense ànim de lucre que, en l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, han desenvolupat i desenvolupen actualment un servei especialitzat adreçat a les persones que estan en situacions especials de necessitat i que, d’acord amb l’article 6 de la Llei 4/2009, són objecte d’atenció prioritària: les persones amb dificultats d’integració familiar o comunitària derivades de malalties mentals.

El servei especialitzat que es pretén subvencionar amb aquesta convocatòria és el de centre d’estades diürnes, que presta serveis d’atenció assistencial, social i psicosocial; serveis i tasques pròpies d’infermeria; tallers, teràpies psicològiques individuals i de grup per a les persones ateses i els seus familiars, tallers per augmentar l’autonomia en les activitats de la vida diària, activitats socioculturals, programes d’educació per a la salut, activitats formatives i informatives, servei d’orientació, grups d’autoajuda per a familiars, foment d’hàbits saludables, activitats de sensibilització en i per a la comunitat, i en general totes aquelles activitats que puguin redundar en benefici de la integració social de les persones ateses.

Els beneficiaris finals d’aquesta convocatòria són les persones amb malalties mentals greus, que es troben en una situació social de vulnerabilitat i que necessiten el màxim suport dels poders públics, atès que requereixen garanties suplementàries per viure amb plenitud de drets o per participar amb igualtat de condicions que la resta de la ciutadania en la vida econòmica, social i cultural. L’objectiu general de la convocatòria és contribuir al manteniment dels centres de dia destinats a persones amb malaltia mental greu per aconseguir la integració social i laboral de les persones afectades, així com millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental greu i l’autonomia en les activitats de la vida diària, amb una cobertura de les seves necessitats d’oci, una disminució significativa del nombre d’ingressos hospitalaris i una millora de la comunicació entre els membres de la família. En aquests centres s’ofereix un ventall d’activitats de dia (culturals, socials, esportives, ocupacionals i de lleure) per facilitar l’estructuració de la vida quotidiana i oferir un suport social. D’aquesta manera, es pretén recuperar hàbits perduts amb un foment de les relacions personals i l’autoestima, mitjançant l’estímul de l’expressió i la creativitat.

Aquesta convocatòria té un interès social clar, atès que fomenta serveis especialitzats d’atenció a persones que, per la seva situació, necessiten suport per a la realització de les tasques i activitats diàries, per a la seva integració social, amb una promoció de la seva autonomia personal i una cura específica en la prevenció de la salut, l’estat cognitiu i les habilitats socials i familiars.

No obstant això, amb aquesta convocatòria també es vol ajudar a millorar la qualitat de vida no només de les persones en situació de necessitat especial, sinó també de les seves famílies, atès que pateixen una sobrecàrrega familiar a causa de la situació dels membres i necessiten serveis especialitzats que els permeti tenir ben atesos els seus familiars alhora que intenten tenir una vida sociofamiliar similar a la resta de famílies que no pateixen aquesta situació.

El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 196, de 31 de desembre de 2005), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l’establiment o la gestió de les quals corresponen a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats públiques que en depenen. Així mateix, d’acord amb l’article 12 d’aquesta disposició, no es pot iniciar el procediment de concessió de les subvencions fins que l’òrgan competent no n’hagi establert prèviament, en ús de la potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents, mitjançant una ordre.

Mitjançant l’Ordre de la consellera de Salut, Família i Benestar Social de 24 de maig de 2012, es varen establir les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials, de persones en situació especial, de menors i família, i de planificació i formació de serveis socials (BOIB núm. 76, de 29 de maig).

El Decret 10/2011, de 18 de juny, del president de les Illes Balears, determina la composició del Govern i estableix l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 91 ext., de 20 de juny). Dins d’aquesta estructura, i sota la direcció del Govern, s’inclou la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social, de la qual depèn la Direcció General de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial. D’altra banda, el Decret 12/2011, de 18 de juny, del president de les Illes Balears, que estableix les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries (BOIB núm. 91 ext., de 20 de juny), modificat pel Decret 23/2011, de 5 d’agost (BOIB núm. 119, de 6 d’agost), pel Decret 2/2012, de 2 de març (BOIB núm. 33, de 3 de març), i pel Decret 8/2012, de 9 de maig (BOIB núm. 73, de 22 de maig), atribueix a la Direcció General de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial, entre d’altres, les competències en matèria d’atenció a persones amb dependència, a persones amb discapacitat, a persones de la tercera edat i altres col·lectius en situació de risc.

D’altra banda, d’acord amb el que disposa l’article 14.1 de l’Ordre de la consellera de Salut, Família i Benestar Social de 24 de maig de 2012, en relació amb l’article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, correspon al conseller l’aprovació d’aquesta convocatòria.

Les actuacions a les quals es destinen les subvencions d’aquesta convocatòria s’engloben clarament dins de les finalitats perseguides per la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social, que a través de la Direcció General de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial exerceix competències en matèria de polítiques de protecció i suport a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials i altres col·lectius en situació de risc, i polítiques d’atenció a persones dependents.

Per tot això, a proposta de la directora general de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial, amb els informes previs del Servei Jurídic de la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social i de la Direcció General de Pressuposts i Finançament, amb la fiscalització prèvia de la Intervenció de la Comunitat Autònoma, i fent ús de les facultats que m’atribueixen la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

  1. Aprovar la convocatòria de les subvencions destinades a entitats privades sense ànim de lucre per finançar les despeses derivades del manteniment de centres de dia per a l’atenció social especialitzada a persones amb malaltia mental greu a l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, d’acord amb les bases que consten com a annex d’aquesta Resolució.

  2. Aprovar el pressupost d’aquesta convocatòria, que té un import màxim de 255.000,00 (dos-cents cinquanta-cinc mil euros).

  3. Autoritzar una despesa de 255.000,00 € (dos-cents cinquanta-cinc mil euros), amb càrrec a la partida pressupostària 18301.313D01.48000.00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l’any 2013.

  4. Establir que aquesta Resolució queda sotmesa a la condició suspensiva de l’aprovació del Pla Estratègic de Subvencions corresponent a l’any 2013.

  5. Designar el director general de Família, Benestar Social i Atenció a Persones en Situació Especial com a òrgan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR