Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2020

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

I

El Tribunal Constitucional ha establert de manera reiterada que les lleis de pressuposts tenen una funció específica i constitucionalment definida, que és l'aprovació dels pressuposts generals, i que inclouen la totalitat de les despeses i els ingressos del sector públic, i també la consignació de l'import dels beneficis fiscals que afecten els tributs. D'això es dedueix directament que la llei de pressuposts no pot contenir matèries alienes a la disciplina pressupostària, atès que això suposaria una restricció il·legítima de les competències del poder legislatiu. Això no obstant, com assenyala el Tribunal Constitucional, s'ha de tenir en compte que el caràcter temporal dels estats de despeses i d'ingressos de la llei de pressuposts no impedeix incloure-hi altres normes de caràcter indefinit, sempre que tenguin una relació directa amb els ingressos i les despeses, que responguin a criteris de política econòmica del Govern o que serveixin per entendre o executar millor el pressupost. Aquest contingut eventual de la llei de pressuposts es justifica en el caràcter funcional d'aquesta llei, com a vehicle director de la política econòmica del sector públic, la qual cosa permet introduir-hi disposicions normatives permanents que tenen com a finalitat ordenar l'acció i els objectius de la política econòmica i financera del Govern o, dit en altres paraules, que incideixen en la política d'ingressos o de despeses del sector públic o la condicionen.

D'acord amb això, s'elabora la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020, que, juntament amb la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la normativa de desplegament corresponent, constitueix el marc normatiu al qual s'ha d'ajustar l'activitat economicofinancera de la comunitat autònoma.

II

El procés d'elaboració d'aquests pressuposts generals per a l'any 2020 es va iniciar després de confirmar-se que en el 2018 la comunitat autònoma va complir per tercer any consecutiu els objectius d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, amb excepció de la regla de despesa, la qual cosa, juntament amb les previsions de moderació de la pauta de creixement de l'actual cicle econòmic, aconsella ser prudents en el desenvolupament de les polítiques de despesa, condicionades així mateix pels objectius que es prevegin en el pla economicofinancer per a aquests propers anys.

La necessitat d'impulsar la inversió pública continua sent el gran repte al qual ha de respondre el pressupost de 2020, tot i que una part significativa dels plans d'infraestructures ja compten amb recursos aprovisionats aquests darrers anys. Respecte de les infraestructures de caire social, seran eixos preferents d'actuació les infraestructures sanitàries i educatives, la xarxa de dependència i el pla de construcció d'habitatges socials. D'altra banda, seran també prioritàries les inversions en matèria de mobilitat, eficiència energètica, aigua i medi ambient, formació de capital humà, recerca i innovació, i patrimoni històric i cultural. Tot això, a més, en el marc de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Certament, amb vista al pressupost de 2020 es mantenen algunes incerteses, com ara l'aprovació, encara pendent, d'un nou sistema de finançament autonòmic, que hauria de dotar la comunitat autònoma d'uns recursos més concordants amb la seva capacitat fiscal. També s'ha de tenir en compte que, a hores d'ara, encara no s'ha produït l'aprovació definitiva, pels òrgans competents de l'Estat, dels nous objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic informats favorablement pel Consell de Política Fiscal i Financera en la sessió de dia 22 d'agost de 2018, i que preveuen una revisió a l'alça dels objectius de dèficit i de deute per a l'any 2020, per la qual cosa en l'elaboració d'aquests pressuposts generals s'han considerat els objectius actualment vigents, sens perjudici que, en cas que la revisió a l'alça esmentada s'arribi a produir, es pugui generar crèdit de la manera que s'hi preveu.

Tot plegat fa que sigui necessari disposar d'una adequada planificació i priorització dels projectes de despesa. En aquest sentit, l'aposta que pretén fer el pressupost de 2020 per la inversió pública reforça la necessitat que les polítiques públiques en general i els projectes d'inversió en particular —la majoria d'aquests amb impacte en anualitats futures i amb despeses recurrents associades— hagin d'incorporar, com a suport al procés de presa de decisions, mecanismes d'avaluació rigorosos per tal d'assegurar-ne l'encaix pressupostari futur, aconseguir la màxima eficiència en la utilització dels recursos públics i verificar-ne l'adequació a la planificació estratègica a mig i llarg termini.

Finalment, és novament un dels eixos d'aquests pressuposts la millora de la qualitat de la informació que contenen, amb l'objectiu d'afavorir la transparència i la rendició de comptes. La identificació dels projectes de despesa continguts en el pressupost ha de facilitar la visualització de la destinació concreta dels recursos públics, alhora que ha de permetre el seguiment i el control de l'acció de govern.

III

Aquesta llei de pressuposts generals s'estructura en set títols. El títol I, «Aprovació dels pressuposts, modificacions i fons de contingència», recull la part essencial dels pressuposts i consta de quatre capítols. El capítol I conté tots els estats d'ingressos i de despeses del sector públic autonòmic. Els capítols II i III regulen, respectivament, la vinculació dels crèdits i determinades normes específiques sobre les modificacions de crèdit que han d'operar durant l'exercici de 2020. I el capítol IV preveu el fons de contingència, al qual fa referència l'article 38 de la Llei 14/2014, esmentada abans, que s'ha de destinar a cobrir les despeses derivades de necessitats inajornables de caràcter no discrecional —no previstes en els pressuposts— que es presentin mentre siguin vigents, i, en particular, a finançar ampliacions i incorporacions de crèdit en els termes que preveu aquesta llei.

En tot cas, els estats de despeses dels pressuposts generals de la comunitat autònoma per a l'any 2020 tenen en compte el límit de despesa no financera aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 29 de setembre de 2019, i ratificat pel Parlament de les Illes Balears dia 8 d'octubre següent, en compliment del que disposa l'article 34 de la Llei 14/2014 esmentada, per un import màxim de 4.383.833,99 milers d'euros.

El títol II, sota la rúbrica «Gestió del pressupost de despeses», regula els òrgans competents per a l'autorització i la disposició de la despesa i per al reconeixement de l'obligació, en els mateixos termes que les darreres lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma.

En el títol III, «Despeses de personal i altres disposicions», es recullen, en el capítol I, les normes que regulen el règim retributiu del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i les que afecten els membres del Govern, els alts càrrecs i els membres de la Sindicatura de Comptes, com també la retribució del director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears. Aquest capítol es completa amb les normes relatives a les indemnitzacions per raó del servei i a l'oferta pública d'ocupació, amb la fixació del límit de les despeses de personal de la Universitat de les Illes Balears, i amb determinades normes puntuals en matèria de personal amb incidència directa en les despeses que, per aquest concepte, es preveuen en els estats corresponents d'aquests pressuposts generals per a 2020.

En aquest àmbit es mantenen les retribucions vigents del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma i dels ens instrumentals dependents o vinculats, la qual cosa es fa extensiva als membres del Govern, a la resta d'alts càrrecs i als membres de la Sindicatura de Comptes i de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, i això sens perjudici de la variació que pugui imposar o autoritzar l'Estat, per a l'any 2020, per mitjà de la llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020, si n'hi ha, o per mitjà d'una altra norma de rang legal. En aquest cas, s'estableix que correspon al Consell de Govern, mitjançant un acord, pronunciar-se expressament sobre l'eventual increment retributiu autoritzat pel legislador estatal, sens perjudici de la tramitació i l'aprovació dels crèdits extraordinaris o suplementaris que, si escau, calguin.

D'altra banda, cal destacar que, tot i que la situació de la hisenda autonòmica requereix mantenir les mesures legals vigents de contenció de la despesa en matèria de personal, i fins i tot afegir-n'hi algunes altres puntuals, es respecten amb caràcter general els acords ratificats pel Consell de Govern a partir del darrer trimestre de l'any 2015 i al llarg dels anys 2016 en endavant.

El capítol II d'aquest títol III recull diverses normes específiques en matèria de despeses, d'acord amb el que estableix la legislació sectorial, com ara, entre d'altres, els mòduls econòmics aplicables al finançament de les despeses dels centres docents concertats i el límit de despesa del servei públic de comunicació audiovisual.

El títol IV, referent a la gestió del pressupost d'ingressos i altres normes en matèria tributària, consta de dos capítols, relatius, respectivament, a les operacions financeres i a les mesures tributàries en matèria de taxes. Pel que fa al capítol relatiu a les operacions financeres, s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè pugui augmentar el deute, en el marc de la legislació sobre estabilitat pressupostària i sobre finançament de les comunitats autònomes, i es regulen els imports màxims dels avals que pot prestar la comunitat autònoma, tot això d'acord amb el règim jurídic general que estableix la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, de manera que ja no és necessari que la llei de pressuposts generals inclogui i reiteri, any rere any, moltes de les darreres normes generals autonòmiques aplicables en aquesta matèria, sistematitzades ara en la Llei 14/2014 esmentada.

Quant a les normes tributàries, s'actualitzen amb caràcter general les quanties corresponents a l'any 2019 de les taxes, d'acord amb l'evolució de l'índex de preus de consum del darrer any tancat, això és, l'1,2%. A més, s'estableixen altres mesures i beneficis fiscals en l'àmbit dels tributs propis i dels cedits; això no obstant, la majoria d'aquestes mesures tributàries impliquen la modificació de normes vigents i, per raons de tècnica legislativa, es contenen en les disposicions finals de la llei.

El títol V inclou determinades normes relatives als ens instrumentals, a fi, en essència, de regular certes relacions financeres internes amb l'Administració de la comunitat autònoma.

El títol VI regula el tancament dels pressuposts, d'acord amb el que estableix l'article 80 de la Llei 14/2014, esmentada abans; i el títol VII, la documentació que s'ha de trametre periòdicament al llarg de l'any 2020 al Parlament de les Illes Balears, en els termes que resulten de l'article 146 de la mateixa Llei 14/2014.

El contingut de la llei de pressuposts generals es completa amb cinc disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i vint-i-tres disposicions finals, a més de vint-i-un annexos. Aquestes disposicions recullen preceptes d'índole variada que no tenen cabuda al llarg de l'articulat de la llei, però que constitueixen en tot cas un complement indispensable per executar la política econòmica i financera inherent a l'aprovació dels estats de despeses i d'ingressos que nodreixen aquests pressuposts generals, de conformitat amb la doctrina que ha fixat el Tribunal Constitucional en aquesta matèria.

IV

Del conjunt del text articulat i de la resta de disposicions normatives de la llei, cal destacar que l'aplicació plena de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears determina que es mantengui la línia de centralització de les operacions d'endeutament iniciada anys enrere per mitjà de les darreres lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma, amb la finalitat essencial de reduir el cost financer de l'endeutament. Amb aquesta mateixa finalitat es preveu també la possibilitat de refinançar el deute viu de qualsevol dels ens integrants del sector públic autonòmic, i també la subrogació de l'Administració de la comunitat autònoma en la posició deutora dels ens instrumentals.

En matèria tributària, i per mitjà de les disposicions finals de modificació corresponents, es delimiten, modifiquen i reordenen algunes taxes, segons els casos, fonamentalment per tal d'adaptar-les a les lleis substantives vigents en els diferents sectors d'activitat administrativa i a l'estructura organitzativa actual de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. En l'àmbit dels imposts propis i dels cedits, es fan determinats ajusts tècnics en el cànon de sanejament d'aigües, i es fixa la tributació de les màquines de joc de tipus B i C o terminals en proves que preveu la normativa sectorial vigent. Així mateix, i en la mateixa línia que la majoria de comunitats autònomes, s'incrementa el tipus de gravamen general de la quota variable de l'impost aplicable als actes jurídics documentats, que passa de l'1,2% a l'1,5%, amb excepció de les adquisicions immobiliàries sotmeses a aquest impost en les quals l'immoble adquirit tengui un valor real igual o inferior a 200.000 euros i hagi de constituir el primer habitatge de l'adquirent, amb el caràcter d'habitatge habitual. Finalment, en l'impost sobre la renda de les persones físiques s'incrementa el percentatge de deducció —que passa del 15% al 25%—, i també la quantia màxima —que passa de 600 euros a 1.200 euros—, de l'import de les donacions dineràries o el valor de les altres modalitats de mecenatge previstes en la Llei 3/2015, de 23 de març, per la qual es regula el consum cultural i el mecenatge cultural, científic i de desenvolupament tecnològic, i s'estableixen mesures tributàries, per als casos de projectes o activitats culturals organitzades per l'Administració de la comunitat autònoma o les seves entitats instrumentals, i beneficiàries en tot cas del mecenatge, més enllà en aquests casos de la base imposable dels contribuents.

TÍTOL I APROVACIÓ DELS PRESSUPOSTS, MODIFICACIONS I FONS DE CONTINGÈNCIA

Capítol I Crèdits i dotacions inicials i finançament

Article 1

Crèdits i dotacions inicials

  1. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats que en depenen, en els termes següents:

    1. Per a l'execució dels pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears i dels seus organismes autònoms per a l'exercici de 2020, s'aproven crèdits per a despeses dels capítols econòmics 1 a 7 per un import de 4.362.727.312 euros, i del capítol econòmic 8 per un import de 31.226.358 euros, d'acord amb la distribució per capítols, seccions i programes que consta en els annexos 1 a 4 d'aquesta llei.

      L'estimació dels drets econòmics que es preveuen liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix a 4.265.857.480 euros, pel que fa als capítols 1 a 7, i a 40.630.560 euros, pel que fa al capítol 8, d'acord amb la distribució per capítols i seccions que consta en els annexos 5 a 7 d'aquesta llei.

    2. Per a l'amortització dels passius financers, s'aproven crèdits per a despeses del capítol 9 per un import d'1.475.934.200 euros.

    3. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de les entitats públiques empresarials a les quals es refereix la lletra b) de l'article 2.1 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i de la resta d'entitats de dret públic creades per llei, els estats de dotacions i de recursos de les quals ascendeixen a 697.244.479 euros, d'acord amb la distribució per capítols i entitats que consta en l'annex 8 d'aquesta llei, i que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

    4. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de les societats mercantils públiques a les quals es refereix la lletra c) de l'article 2.1 de la Llei 7/2010 esmentada, els estats de dotacions i de recursos de les quals ascendeixen a 5.651.221 euros, d'acord amb la distribució per capítols i entitats que consta en l'annex 9 d'aquesta llei, i que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014 esmentada i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

    5. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de les fundacions del sector públic a les quals es refereix la lletra d) de l'article 2.1 de la Llei 7/2010 esmentada, els estats de dotacions i de recursos de les quals ascendeixen a 99.649.348 euros, d'acord amb la distribució per capítols i entitats que consta en l'annex 10 d'aquesta llei, i que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014 esmentada i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

    6. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 dels consorcis als quals es refereix la lletra e) de l'article 2.1 de la Llei 7/2010 esmentada, els estats de dotacions i de recursos dels quals ascendeixen a 119.293.657 euros, d'acord amb la distribució per capítols i entitats que consta en l'annex 11 d'aquesta llei, i que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014 esmentada i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

  2. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, en els termes següents:

    1. Per a l'execució dels pressuposts del Servei de Salut de les Illes Balears per a l'exercici de 2020, s'aproven crèdits per a despeses dels capítols econòmics 1 a 7 per un import d'1.692.353.230 euros. Per a l'amortització dels passius financers, s'aproven crèdits per a despeses del capítol 9 per un import de 2.129.140 euros, tot això d'acord amb la distribució per capítols i centres gestors que consta en els annexos 12 i 13 d'aquesta llei.

    2. L'estimació dels drets econòmics que es preveuen liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix, pel que fa als capítols 1 a 7, a 1.694.482.370 euros, d'acord amb la distribució per capítols i centres gestors que consta en els annexos 14 a 16 d'aquesta llei.

    3. Aquests estats de despeses i d'ingressos s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014 ja esmentada i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

  3. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2020 de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb uns crèdits per a despeses dels capítols econòmics 1 a 7 per un import de 10.629.000 euros, d'acord amb la distribució per capítols que consta en l'annex 17 d'aquesta llei. L'estimació dels drets econòmics que es preveuen liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix, pel que fa als capítols 1 a 7, a 10.629.000 euros, d'acord amb la distribució per capítols que consta en els annexos 18 i 19 d'aquesta llei.

    Aquests estats de despeses i d'ingressos s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen la Llei 14/2014 ja esmentada i la normativa complementària que hi sigui aplicable.

Article 2

Finançament dels crèdits inicials

  1. Els crèdits aprovats en virtut de les lletres a) i b) de l'article 1.1 anterior, per un import de 5.869.887.870 euros, s'han de finançar:

    1. Amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols 1 a 8 de l'estat d'ingressos del pressupost de la comunitat autònoma, i que s'estimen en 4.306.488.040 euros.

    2. Amb els drets que es liquidin en el capítol 9 de l'estat d'ingressos del pressupost de la comunitat autònoma, d'acord amb el que estableix l'article 37.2 d'aquesta llei.

  2. Els crèdits aprovats en virtut de la lletra a) de l'article 1.2 anterior, per un import d'1.694.482.370 euros, s'han de finançar amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols 1 a 7 de l'estat d'ingressos del pressupost de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, i que s'estimen en 1.694.482.370 euros.

  3. Els crèdits aprovats en virtut de l'article 1.3 anterior, per un import de 10.629.000 euros, s'han de finançar amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols 1 a 7 de l'estat d'ingressos del pressupost de l'Agència Tributària de les Illes Balears, i que s'estimen en 10.629.000 euros.

Article 3

Pressupost consolidat

D'acord amb el que estableixen els articles anteriors, els imports corresponents als estats de despeses i als estats d'ingressos consolidats de la comunitat autònoma de les Illes Balears, del Servei de Salut de les Illes Balears i de l'Agència Tributària de les Illes Balears són els següents:

  1. Estats de despeses: 5.893.123.692 euros, amb el desglossament següent per capítols econòmics:

    1r. Estats de despeses corresponents als capítols 1 a 7: 4.383.833.994 euros.

    2n. Estats de despeses corresponents al capítol 8: 31.226.358 euros.

    3r. Estats de despeses corresponents al capítol 9: 1.478.063.340 euros.

  2. Estats d'ingressos: 5.893.123.692 euros, amb el desglossament següent per capítols econòmics:

    1r. Estats d'ingressos corresponents als capítols 1 a 7: 4.289.093.302 euros.

    2n. Estats d'ingressos corresponents al capítol 8: 40.630.560 euros.

    3r. Estats d'ingressos corresponents al capítol 9: 1.563.399.830 euros.

Article 4

Beneficis fiscals

L'import dels beneficis fiscals que, per raó de mesures tributàries autonòmiques, afecten els tributs cedits totalment o parcialment per l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears, i el cànon de sanejament d'aigües, d'acord amb la distribució per conceptes impositius que consta en l'annex 20, s'estima en 86.470.000 euros.

Capítol II Vinculació dels crèdits

Article 5

Vinculació dels crèdits

  1. En els pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears i dels organismes autònoms que en depenen, els crèdits que formen els programes corresponents de despeses tenen caràcter limitador d'acord amb els diferents nivells de vinculació entre els crèdits, de conformitat amb les regles següents:

    1. Amb caràcter general, pel que fa al pressupost de despeses de la comunitat autònoma de les Illes Balears i al pressupost de despeses de l'Agència Tributària de les Illes Balears, la vinculació és orgànica a nivell de secció, funcional a nivell de programa i econòmica a nivell de capítol, llevat del capítol 1, que és a nivell de secció i capítol, i del capítol 6, que és a nivell de secció, programa i article.

      Això no obstant, s'han d'aplicar preferentment les regles particulars següents:

      1a. Estan exclusivament vinculats entre si els crèdits del concepte 160, corresponents a quotes socials, i els crèdits del subconcepte 121.21, corresponents a sexennis.

      2a. Els crèdits corresponents a l'article 15 queden vinculats a nivell de secció i d'article.

      3a. Els crèdits corresponents a totes les partides pressupostàries relatives a una mateixa despesa amb finançament afectat queden vinculats a nivell de secció.

      4a. Els crèdits corresponents a la secció pressupostària 37 queden vinculats entre si.

      5a. Els crèdits corresponents a totes les partides pressupostàries del subprograma 223B01 queden vinculats entre si.

    2. Quant al pressupost de despeses del Servei de Salut de les Illes Balears, la vinculació és orgànica a nivell de centre gestor, funcional a nivell de funció i econòmica a nivell de capítol, excepte pel que fa al concepte 160, que és a nivell de concepte.

  2. En tot cas, i pel que fa a tots els pressuposts a què es refereix l'apartat 1 anterior, cal tenir en compte les normes addicionals següents:

    1. Els crèdits que corresponen a despeses amb finançament afectat no poden quedar vinculats a uns altres que no tenguin aquest caràcter i la mateixa finalitat.

    2. Els crèdits ampliables no poden quedar vinculats a altres partides que no tenguin aquest caràcter.

    3. No poden quedar vinculats a altres crèdits els destinats al pagament de subvencions o transferències amb assignació nominativa en els pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, del Servei de Salut de les Illes Balears i de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

    Capítol III Modificacions de crèdit

Article 6

Crèdits ampliables i rectificacions de crèdit

  1. En l'exercici de 2020, i sens perjudici del caràcter limitador dels crèdits que estableix amb caràcter general l'article anterior, es poden ampliar crèdits en els pressuposts de la comunitat autònoma de la manera i en els termes que estableixen l'article 57 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i els apartats següents d'aquest article. D'acord amb això, es poden ampliar amb càrrec al fons de contingència o amb la baixa en altres crèdits del pressupost de despeses no financer els crèdits següents:

    1. Els crèdits a què fa referència el segon paràgraf de l'article 57.1 de la Llei de finances esmentada.

    2. Els destinats al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l'assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials autoritzat pel Consell de Govern i en tot cas els corresponents als subconceptes 226.11, 352.99, 481.99 i 600.99.

    3. Els destinats al pagament de quotes socials a càrrec de l'ocupador (concepte 160).

    4. Els destinats al pagament de les ajudes previstes en el Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, pel qual s'estableixen ajudes puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears, els quals s'han de finançar, en tot cas, amb baixes en altres crèdits de les seccions 12 i 76.

    5. Els destinats al pagament de transferències al Servei de Salut de les Illes Balears, i en tot cas els corresponents als subconceptes 420.99 i 720.99, per al finançament de les modificacions pressupostàries relatives als crèdits següents:

      1r. Els destinats al pagament de quotes socials a càrrec de l'ocupador (concepte 160).

      2n. Els destinats al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l'assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l'òrgan competent del Servei de Salut i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern.

      3r. Els destinats a fer efectiu el pagament de receptes mèdiques (subconcepte 489.00).

    6. Els destinats al pagament de transferències a l'Agència Tributària de les Illes Balears per al finançament de les modificacions pressupostàries relatives als crèdits següents:

      1r. Els destinats al pagament de quotes socials a càrrec de l'ocupador (concepte 160).

      2n. Els destinats al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l'assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l'òrgan competent de l'Agència Tributària i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern.

    7. Els destinats al pagament de transferències a favor d'altres ens integrants del sector públic instrumental autonòmic per al finançament de les modificacions pressupostàries d'aquests ens destinades al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l'assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l'òrgan competent de l'ens i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern.

    8. Els destinats a satisfer les prestacions econòmiques i la resta de despeses dirigides a la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència vinculades al centre de cost 17301, programes 313D i 314A.

  2. La tramitació de les ampliacions de crèdit o de les rectificacions de crèdit amb càrrec al fons de contingència que portin causa de resolucions judicials fermes requereix, en tot cas, l'informe previ dels serveis jurídics de la conselleria o de l'ens afectat en cada cas.

    Aquest informe s'ha de pronunciar expressament, atesa la documentació justificativa que amb aquesta finalitat es trameti al servei jurídic, sobre la fermesa de la resolució i sobre la correcció de l'import que s'hagi de pagar per raó de la resolució judicial corresponent.

  3. En tot cas, la tramitació d'ampliacions de crèdit i de rectificacions de crèdit amb càrrec al fons de contingència requereix que la despesa que es prevegi imputar al crèdit ampliat o rectificat sigui d'una quantia igual o superior a 30.000 euros.

  4. Excepcionalment, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors pot aprovar, amb l'autorització prèvia del Consell de Govern, ampliacions de crèdit en les seccions i els capítols als quals s'hagin d'imputar les despeses comptabilitzades a dia 31 de desembre de 2019 en el compte financer Creditors per operacions meritades fins a un import màxim conjunt equivalent al saldo existent el 31 de desembre de 2019 en el compte financer esmentat corresponent a despeses meritades i vençudes, amb la condició de no afectar l'objectiu d'estabilitat pressupostària de l'exercici de 2020.

    Si les despeses a què es refereix el paràgraf anterior corresponen a ens instrumentals del sector públic administratiu autonòmic amb pressupost propi, s'ha d'ampliar el crèdit de la partida del pressupost de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears a la qual s'hagi d'imputar la transferència a favor de l'ens afectat en cada cas, i aquest ens pot generar crèdit per un import equivalent.

    Aquestes ampliacions de crèdit s'han de finançar provisionalment amb càrrec al resultat de l'exercici, i, en tot cas, abans del 31 de desembre de 2020 aquest finançament s'ha de corregir, mitjançant rectificacions de crèdit, amb l'aplicació del mecanisme excepcional de generació de crèdit a què fa referència la lletra a) de l'article 7.3 d'aquesta llei o, si no és possible, amb càrrec a baixes en altres crèdits o, quan es verifiquin les condicions de l'article 38 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb càrrec al fons de contingència, o amb finançament en ingressos no financers nous o superiors efectivament recaptats, sempre que, en aquest darrer cas, en l'expedient que es tramiti s'acrediti que la resta d'ingressos es recapten amb normalitat.

Article 7

Incorporacions i generacions de crèdit

  1. Per a l'exercici de 2020 se suspèn la vigència de l'article 60 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, llevat dels romanents de crèdits corresponents a despeses amb finançament afectat, les incorporacions dels quals s'han de regir per les normes generals que respecte d'això contenen la Llei de finances esmentada i el segon paràgraf de l'article 9.2 d'aquesta llei.

  2. Això no obstant, la Mesa del Parlament de les Illes Balears, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears i el director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears poden acordar la incorporació de crèdits amb càrrec al romanent de tresoreria corresponent al pressupost respectiu.

    Així mateix, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors pot acordar la incorporació dels crèdits, amb independència del seu estat d'execució en el pressupost de despeses, corresponents a les despeses que s'hagin de finançar amb recursos del fons per afavorir el turisme sostenible corresponent a l'exercici de 2016, a càrrec provisionalment del resultat de l'exercici corrent i, en tot cas abans del 31 de desembre de 2020, aquest finançament provisional s'ha de corregir de la manera que correspongui d'entre les previstes en el tercer paràgraf de l'apartat 4 de l'article 6 anterior.

  3. En l'exercici de 2020, i a més dels casos que preveu l'article 59 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, també poden generar crèdit en el pressupost de despeses de l'Administració de la comunitat autònoma els ingressos següents:

    1. Els ingressos procedents de les operacions d'endeutament que se subscriguin fins al límit màxim autoritzat per l'Estat o d'acord amb la normativa estatal que reguli els mecanismes addicionals de finançament, a les quals es refereixen, respectivament, el primer i el segon paràgraf de l'article 37.3 d'aquesta llei. Els crèdits que es generin s'han de destinar a les finalitats que en cada cas pertoquin o a les que determini prèviament el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, i amb l'informe del director general de Pressuposts, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries i els objectius d'estabilitat pressupostària de l'exercici de 2020; sense que, amb caràcter general, es pugui generar nova despesa en termes del Sistema europeu de comptes nacionals i regionals, llevat que al llarg de l'exercici es revisi a l'alça l'objectiu de dèficit de la comunitat autònoma per a l'any 2020.

    2. Els ingressos procedents de les operacions de refinançament de deute a què fa referència el tercer paràgraf de l'article 37.3 d'aquesta llei. Els crèdits que es generin s'han de destinar a fer les aportacions, en concepte de soci, fundador o partícip, o a concedir els préstecs, a favor dels ens instrumentals corresponents, i amb càrrec al capítol 8 en ambdós casos, o a fer les transferències de capital a favor d'aquests ens amb imputació a les consignacions pressupostàries que pertoquin del capítol 7 del pressupost de despeses de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a fi, en tots els casos, d'amortitzar i cancel·lar el deute viu objecte de refinançament.

    3. Els ingressos no prevists procedents del sistema de finançament autonòmic. En particular, en cas que l'Estat aprovi els pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020 amb posterioritat a l'aprovació dels pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020, es pot generar crèdit per adaptar el pressupost de despeses i d'ingressos de la comunitat autònoma a les previsions definitives del sistema de finançament que resultin dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020. Els crèdits que es generin s'han de destinar a les finalitats que determini prèviament el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, i amb l'informe del director general de Pressuposts, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries i els objectius d'estabilitat pressupostària de l'exercici de 2020.

    4. Els ingressos corresponents al supòsit previst en l'article 42 d'aquesta llei.

Article 8

Altres normes especials en matèria de modificacions de crèdit

  1. La competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit entre centres gestors del Servei de Salut de les Illes Balears correspon a la consellera de Salut i Consum, a proposta del director general d'aquest servei, llevat de les que afectin els crèdits del capítol 1, cas en el qual la competència correspon a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors.

  2. La competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit dins un mateix centre gestor del Servei de Salut de les Illes Balears correspon al director general d'aquest servei, llevat de les que afectin els crèdits del capítol 1, cas en el qual la competència correspon a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors.

    Així mateix, la competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit en el pressupost de despeses de l'Agència Tributària de les Illes Balears correspon al director de l'Agència.

  3. Excepcionalment, i d'acord amb el que preveu la lletra e) de l'article 58.2 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, es poden aprovar transferències de crèdit que minorin crèdits per a operacions de capital en els casos en què els crèdits incrementats es destinin a operacions corrents en matèria d'educació, formació i orientació, sanitat, cooperació internacional, solidaritat, emergències, violència de gènere, protecció de menors o serveis socials.

    Capítol IV Fons de contingència

Article 9

Fons de contingència

  1. Es dota un fons de contingència de 21.919.170 euros, corresponent al 0,5% de l'import total dels estats de despeses no financeres del pressupost inicial consolidat a què fa referència l'article 3 d'aquesta llei.

  2. Aquest fons de contingència, que s'inclou com a capítol 5 en la secció 35 del pressupost de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, s'ha de regir pel que estableix l'article 38 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

En tot cas, el fons de contingència es pot destinar a finançar les incorporacions de crèdit corresponents a despeses amb finançament afectat quan no hi hagi desviacions positives de finançament i per l'import de la despesa pendent d'executar amb fons finalistes.

TÍTOL II GESTIÓ DEL PRESSUPOST DE DESPESES

Article 10

Autorització i disposició de la despesa

  1. Les competències en matèria d'autorització i de disposició de la despesa corresponen amb caràcter general i permanent als òrgans següents:

    1. A la Mesa del Parlament amb relació a la secció pressupostària 02-Parlament de les Illes Balears; al director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears amb relació a la secció 06-Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears; al síndic major amb relació a la secció 03-Sindicatura de Comptes de les Illes Balears; i al president del Consell Audiovisual de les Illes Balears amb relació a la secció 07-Consell Audiovisual de les Illes Balears.

    2. A la presidenta del Govern i a la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, indistintament, amb relació a la secció 11; als consellers amb relació a les seccions 12 a 25; a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors amb relació a les seccions 31, 32 i 34; a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització amb relació a les seccions 33 i 36; al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball amb relació a la secció 37; al president del Consell Consultiu de les Illes Balears amb relació a la secció 04; i al president del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears amb relació a la secció 05.

    3. Als responsables dels organismes autònoms corresponents amb relació a les seccions pressupostàries 73, 76, 77, 78 i 79.

    4. Al director general del Servei de Salut de les Illes Balears amb relació al pressupost de despeses d'aquesta entitat.

    5. Al director de l'Agència Tributària de les Illes Balears amb relació al pressupost de despeses d'aquesta entitat.

  2. Això no obstant, cal sol·licitar l'autorització prèvia al Consell de Govern pel que fa als expedients de despesa de quantia superior a 500.000 euros.

    En tot cas, per a la tramitació de procediments per a l'adjudicació de contractes, acords marc o sistemes dinàmics de contractació, és necessària l'autorització prèvia del Consell de Govern quan el valor estimat d'aquests contractes, acords o sistemes, calculat de la manera que estableix la Llei de contractes del sector públic, sigui superior a 500.000 euros.

    Així mateix, cal l'autorització prèvia esmentada per a la tramitació dels procediments de convocatòria de concerts socials quan el cost màxim estimat de la convocatòria sigui superior a 500.000 euros, amb independència que els expedients de despesa concrets que es derivin d'aquesta requereixin l'autorització prèvia del Consell de Govern si la despesa prevista en cada cas és superior a 500.000 euros.

  3. L'autorització prevista en l'apartat 2 anterior no és exigible en els casos següents:

    1. Les operacions relatives a les seccions pressupostàries a què es refereix la lletra a) de l'apartat 1 d'aquest article.

    2. Les operacions relatives a les seccions pressupostàries 32 i 34, les de caràcter financer i tributari, i els pagaments de les operacions no pressupostàries, que corresponen a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, les operacions relatives a la secció pressupostària 36, que corresponen a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, i també les operacions relatives a la secció pressupostària 37, que corresponen al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.

    3. Les operacions relatives a despeses derivades de línies de subvenció finançades totalment o parcialment pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Fons Europeu de la Pesca i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca, o pels fons en matèria agrària i pesquera que els substitueixin, d'acord amb la normativa comunitària i les normes, concordants o de desplegament, estatals i autonòmiques, quan corresponguin a la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

    4. Les aportacions, les transferències o les subvencions amb assignació nominativa en els pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    5. Els expedients la despesa total dels quals s'hagi d'imputar a crèdits habilitats amb càrrec al fons de contingència per raó de l'aprovació del Consell de Govern de les aplicacions d'aquest fons en els termes que preveu l'article 38.4 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    6. Els expedients de concessió de subvencions quan l'expedient de despesa corresponent a la convocatòria de la qual duguin causa hagi estat autoritzat prèviament pel Consell de Govern d'acord amb el que preveu el primer paràgraf de l'apartat 2 anterior.

    7. Els expedients la despesa total dels quals s'hagi d'imputar a crèdits que resultin de modificacions de crèdit autoritzades prèviament pel Consell de Govern.

  4. En els expedients de despesa derivats de l'adquisició de béns a títol onerós que regula la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l'òrgan competent en la matèria ha de fixar la partida pressupostària a la qual s'ha d'imputar la despesa, a excepció dels que impliquin despeses per un import superior a 500.000 euros, en els quals cal l'autorització prèvia del Consell de Govern, que també ha de fixar la partida pressupostària a la qual s'ha d'imputar la despesa.

    L'òrgan competent per autoritzar i disposar la despesa en l'adquisició de béns a títol onerós és la persona titular de la secció pressupostària que inclogui els crèdits destinats a finançar l'operació, d'acord amb les resolucions dictades per l'òrgan competent en la matèria a què es refereix el paràgraf anterior.

  5. Així mateix, en els expedients de despesa derivats de la tramitació de la Central de Contractació de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears d'expedients de contractació d'obres, subministraments i serveis declarats de contractació centralitzada i no homologats, als quals es refereix l'article 12 del Decret 56/2012, de 13 de juliol, pel qual es crea la Central de Contractació, es regula la contractació centralitzada i es distribueixen competències en aquesta matèria en l'àmbit de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic autonòmic, l'òrgan competent en matèria de contractació centralitzada ha de fixar la partida pressupostària a la qual s'ha d'imputar la despesa, llevat dels expedients que impliquin despeses per un import superior a 500.000 euros, en els quals cal l'autorització prèvia del Consell de Govern, que també ha de fixar la partida pressupostària a la qual s'ha d'imputar la despesa.

    L'òrgan competent per autoritzar i disposar la despesa en els expedients de contractació d'obres, subministraments i serveis declarats de contractació centralitzada i no homologats, és la persona titular de la secció pressupostària que inclogui els crèdits destinats a finançar l'operació, d'acord amb les resolucions dictades per l'òrgan competent en la matèria a què es refereix el paràgraf anterior.

  6. L'òrgan competent per autoritzar i disposar la despesa ho és també per dictar la resolució administrativa que doni lloc a aquesta despesa, llevat dels casos que preveuen els apartats 4 i 5 d'aquest article i, en general, en la resta dels casos en què la competència per dictar la resolució esmentada estigui atribuïda legalment a un altre òrgan.

    La desconcentració, la delegació i, en general, els actes pels quals es transfereixen la titularitat o l'exercici de les competències esmentades en el paràgraf anterior s'entenen sempre referits a ambdues competències.

Article 11

Reconeixement de l'obligació

  1. Les competències en matèria de reconeixement de l'obligació corresponen, respectivament i sense limitació de quantia, a la Mesa del Parlament de les Illes Balears, al director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, al síndic major de Comptes, al president del Consell Audiovisual de les Illes Balears, a la persona titular de cada secció pressupostària, al president del Consell Consultiu de les Illes Balears, al president del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, al director de l'Agència Tributària de les Illes Balears i al director general del Servei de Salut de les Illes Balears o de l'organisme autònom a càrrec del qual s'hagi d'atendre l'obligació.

  2. Això no obstant, les operacions relatives a les nòmines i les despeses de previsió social o assistencial del personal corresponen a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, amb independència de les seccions a què s'apliquin, excepte les seccions 02, 03 i 06, i les que afectin nòmines del personal adscrit al servei d'educació no universitària, que corresponen al conseller d'Educació, Universitat i Recerca, i del personal adscrit al Servei de Salut de les Illes Balears i a l'Agència Tributària de les Illes Balears, que corresponen, respectivament, al director general del Servei i al director de l'Agència pel que fa a les nòmines que gestionen aquests ens, sens perjudici de la direcció i la supervisió d'aquestes nòmines a càrrec de l'òrgan competent per a això a què es refereix la disposició addicional novena de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El que disposa el paràgraf anterior s'ha d'entendre també, pel que fa a l'Agència Tributària de les Illes Balears, sens perjudici de la col·laboració de l'Administració de la comunitat autònoma que preveu la disposició transitòria segona de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

TÍTOL III DESPESES DE PERSONAL I ALTRES DISPOSICIONS

Capítol I Despeses de personal

Article 12

Despeses del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic

  1. Les retribucions del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic, de conformitat amb la delimitació que fa, a aquest efecte, la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, o, si s'escau, la que faci amb caràcter bàsic l'Estat per a l'any 2020 per mitjà de la norma de rang legal corresponent i en el marc dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020, llevat del personal eventual, s'han de regir per les normes següents:

    1. Amb caràcter general, i amb efectes d'1 de gener de 2020, les retribucions del personal esmentat no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2019, sens perjudici del que preveuen l'apartat 3 d'aquest article i la disposició addicional primera d'aquesta llei.

      D'acord amb això, les retribucions dels funcionaris en concepte de sous, triennis i complement de destinació són les següents:

      1r. El sou i els triennis que corresponen al grup en què estigui classificat el cos o l'escala al qual pertany el funcionari, d'acord amb les quanties següents, en euros, referides a dotze mensualitats:

      Grup/subgrup Sou (euros) Triennis (euros)
      A1 14.159,39 544,77
      A2 12.243,30 444,15
      B 10.702,23 389,79
      C1 9.192,65 336,16
      C2 7.650,72 228,78
      Agrupacions professionals 7.002,39 172,20

      2n. El complement de destinació corresponent al lloc de treball que ocupi el funcionari, d'acord amb les quanties següents, en euros, referides a dotze mensualitats:

      Nivell Import (euros)
      30 12.368,14
      29 11.093,62
      28 10.627,32
      27 10.160,54
      26 8.914,18
      25 7.908,78
      24 7.442,12
      23 6.976,19
      22 6.509,28
      21 6.043,48
      20 5.613,84
      19 5.327,25
      18 5.040,42
      17 4.753,70
      16 4.467,73
      15 4.180,65
      14 3.894,30
      13 3.607,34
      12 3.320,51
      11 3.033,80
      10 2.747,57
      9 2.604,40
      8 2.460,49
      7 2.317,44
      6 2.174,03
      5 2.030,73
      4 1.815,85
      3 1.601,34
      2 1.386,33
      1 1.171,58

      3r. La quantia del complement específic anual que, si escau, estigui assignat al lloc de treball que ocupi el funcionari ha de ser la que resulti d'elevar a catorze mensualitats l'import mensual corresponent al mes de desembre de l'any 2019.

      El complement específic anual s'ha de percebre en catorze pagues iguals, de les quals dotze han de ser de percepció mensual i dues han de ser addicionals, del mateix import que una de mensual, en els mesos de juny i de desembre, respectivament.

      4t. En tot cas, les retribucions que en concepte de complement de destinació i complement específic percebin els funcionaris públics han de ser les corresponents al lloc de treball que ocupin en virtut dels procediments de provisió prevists en la normativa vigent, i les tasques concretes que es duguin a terme no poden emparar que s'incompleixi aquesta norma, llevat dels casos en què la normativa aplicable els reconegui altres quanties.

    2. L'import de cadascuna de les dues pagues extraordinàries dels funcionaris en servei actiu als quals s'aplica el règim retributiu general ha d'incloure, a més de la quantia del complement de destinació o concepte equivalent mensual que correspongui, les quanties en concepte de sou i triennis que es recullen en el quadre següent:

      Grup/subgrup Sou (euros) Triennis (euros)
      A1 728,12 27,93
      A2 744,10 26,99
      B 770,81 28,09
      C1 662,09 24,19
      C2 631,75 18,88
      Agrupacions professionals 583,53 14,35

      Les pagues extraordinàries de la resta del personal sotmès a règim administratiu i estatutari que estigui en servei actiu han d'incorporar un percentatge de la retribució complementària equivalent al complement de destinació que percebin, de manera que arribi a una quantia individual semblant a la que resulti del que disposa el paràgraf anterior per als funcionaris en servei actiu als quals s'aplica el règim retributiu general.

      En cas que el complement de destinació o el concepte retributiu equivalent es meritin en catorze mensualitats, la quantia addicional definida en el paràgraf anterior s'ha de distribuir entre aquestes mensualitats.

    3. El que disposen les lletres anteriors s'ha d'entendre sens perjudici de les adequacions retributives que, amb caràcter singular i excepcional, siguin imprescindibles pel contingut dels llocs de treball, per la variació del nombre d'efectius assignats a cada programa o pel grau de consecució dels objectius que s'estableixin, amb els informes previs que calguin d'acord amb la normativa vigent.

      Així mateix, no són aplicables les limitacions anteriors a les retribucions del personal que, al llarg de l'any, accedeixi, per qualsevol sistema de selecció o provisió, a altres llocs de treball, casos en els quals s'han de percebre les retribucions pròpies dels nous llocs de treball als quals siguin adscrits.

    4. No es poden subscriure acords, convenis, pactes o altres instruments jurídics que, directament o indirectament, impliquin creixements retributius que incompleixin el que disposa aquest article. En conseqüència, les eventuals clàusules o normes que s'hi oposin són nul·les i inaplicables a tots els efectes.

  2. Les retribucions del personal laboral al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears són les que es determinen mitjançant la negociació col·lectiva, de conformitat amb els criteris que amb aquesta finalitat s'estableixen en l'apartat 1 d'aquest article, els quals s'han de fer extensius al personal al servei de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic, inclòs el personal laboral contractat sota la modalitat d'alta direcció, i de conformitat amb la resta de normes de rang legal aplicables, particularment les que contenen aquesta llei, la Llei 7/2010 ja esmentada i els articles 26 i 28 del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques.

    D'acord amb això, els contractes i la resta d'instruments jurídics que estableixin les retribucions d'aquest personal s'hi han d'adequar oportunament.

    En tot cas, i sens perjudici de la necessitat d'adequar el contingut de les relacions de llocs de treball corresponents d'acord amb els procediments administratius aplicables, l'aprovació de qualsevol acord, conveni, pacte o instrument a què fan referència el primer paràgraf de la lletra c) i la lletra d) de l'apartat anterior pels ens integrants del sector públic autonòmic requereix que, abans de la resta d'informes preceptius que prevegi la normativa aplicable, la Direcció General de Pressuposts n'emeti un informe previ i favorable sobre els aspectes de sostenibilitat financera.

    A la sol·licitud d'informe s'ha d'adjuntar, a més de l'informe a què es refereix la disposició addicional novena de la Llei 7/2010 ja esmentada, un informe jurídic emès pels serveis jurídics de l'ens o de la conselleria d'adscripció sobre el compliment de la legalitat vigent, i també una memòria economicofinancera que es pronunciï sobre el finançament previst i la disponibilitat del crèdit o la dotació pressupostària.

    Són nuls de ple dret els acords, convenis, pactes o instruments que s'assoleixin sense aquest informe favorable de la Direcció General de Pressuposts i previ a l'aprovació definitiva de l'acord, conveni, pacte o instrument per l'òrgan competent.

  3. Tot el que disposen els apartats anteriors d'aquest article s'ha d'entendre sens perjudici de les variacions retributives que eventualment es puguin produir per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei o, si s'escau, l'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, o els acords a què es refereixen els articles 23, 24, 25.2 i 41 d'aquesta llei.

Article 13

Adaptació anual dels límits retributius a què es refereix la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012

Per a l'any 2020, les quanties màximes que estableixen els apartats 2.1, 2.2 i 2.4 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, en relació amb els límits retributius aplicables a cada un dels grups de classificació professional del personal laboral al servei dels ens del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2019; sens perjudici de les variacions retributives que, per aquests conceptes o, si n'hi ha, pels conceptes a què es refereix l'apartat 2.5 de la mateixa disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, es puguin produir per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei.

​​​​​​​Article 14

Despeses del personal docent dels centres concertats

  1. El finançament de les despeses del personal docent dels centres concertats es regeix per les normes corresponents als mòduls econòmics a què es refereixen els articles 30 a 32 i l'annex 21 d'aquesta llei, i també per la resta de disposicions aplicables.

  2. L'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears no assumeix els increments retributius, les reduccions horàries o qualsevol altra circumstància que condueixi a superar el que preveuen els mòduls econòmics esmentats.

Així mateix, l'Administració no assumeix els increments retributius, fixats en conveni col·lectiu, que suposin una variació interanual superior a l'establerta en l'article 12.1 d'aquesta llei o la que es fixi d'acord amb el que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei.

Article 15

Retribucions dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs, del personal eventual, dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears i del director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears

  1. Amb caràcter general i per a l'any 2020, les retribucions dels membres del Govern de les Illes Balears i dels alts càrrecs a què es refereix l'article 2.2 de la Llei 2/1996, de 19 de novembre, d'incompatibilitats dels membres del Govern i dels alts càrrecs de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i també del personal eventual i dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2019.

  2. D'acord amb això, les retribucions per a l'any 2020 dels membres del Govern de les Illes Balears i dels alts càrrecs que s'esmenten a continuació, sens perjudici de les que corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou següents, referides a catorze mensualitats:

    1. Presidenta de les Illes Balears: 69.084,68 euros.

    2. Vicepresident i consellers del Govern de les Illes Balears: 60.971,37 euros.

  3. Les retribucions per a l'any 2020 dels secretaris generals, dels directors generals i dels alts càrrecs assimilats, sens perjudici de les que els corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou, de complement de destinació i de complement específic anual següents, referides a dotze mensualitats:

    1. Sou: 15.161,40 euros.

    2. Complement de destinació: 14.710,08 euros.

    3. Complement específic: 21.467,40 euros.

    Quant a les retribucions de l'interventor general de la comunitat autònoma de les Illes Balears i del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, el complement específic que els correspon com a alts càrrecs s'ha d'augmentar en la quantia de 27.233,75 euros.

    Pel que fa als secretaris autonòmics, el complement de destinació que els correspon com a alts càrrecs s'ha d'augmentar en la quantia de 1.442,28 euros.

    Les dues pagues extraordinàries inclouen una mensualitat del sou, els triennis i el complement de destinació corresponent.

  4. Les retribucions per a l'any 2020 dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, sens perjudici de les que els corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou següents, referides a catorze mensualitats:

    1. Síndics de Comptes: 94.096,06 euros.

    2. Secretària general: 73.140,40 euros.

  5. Les retribucions de la resta d'alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què fa referència l'article 21 de la Llei 7/2010 esmentada, i les retribucions del personal eventual al servei de l'Administració de la comunitat autònoma i, si s'escau, al servei de les entitats que, de conformitat amb la delimitació que en fa l'article 12.1 d'aquesta llei, integren el sector públic autonòmic, no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2019, d'acord amb l'instrument jurídic determinant de la retribució en cada cas i la resta de normes de rang legal aplicables.

    D'acord amb això, els contractes i la resta d'instruments jurídics que estableixin les retribucions d'aquests càrrecs s'hi han d'adequar oportunament.

  6. La retribució en concepte de sou per a l'any 2020, referida a catorze mensualitats, i sens perjudici de la que li correspongui pel concepte d'antiguitat, del director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, és de 94.096,06 euros.

  7. El que estableixen els apartats anteriors d'aquest article s'ha d'entendre sens perjudici de les variacions retributives que eventualment puguin tenir lloc per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei, les quals s'han de fer extensives a tots aquests col·lectius, o per raó del que preveu l'article 41 d'aquesta llei.

Article 16

Indemnitzacions per raó del servei dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs i del personal eventual

  1. El règim d'indemnitzacions per les despeses de desplaçament dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix l'article 21 de la Llei 7/2010 esmentada, i del personal eventual, amb motiu dels seus viatges oficials o per raó del servei, és el següent:

    1. Les despeses de desplaçament, transport, manutenció i estada fora del municipi del lloc de treball s'han de rescabalar per la quantia exacta, fins i tot en el cas de desplaçaments extrainsulars.

    2. El pagament d'aquestes despeses s'ha de fer amb la justificació prèvia de la despesa corresponent.

  2. Els membres del Govern de les Illes Balears, els alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix l'article 21 de la Llei 7/2010 esmentada, i el personal eventual que, en el moment del seu nomenament, resideixin a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera o fora de les Illes Balears, i mentre mantenguin aquesta residència, tenen dret a percebre una indemnització pel cost de la seva residència temporal a l'illa de Mallorca.

    La quantia de la indemnització esmentada és de 22.000 euros i s'ha de percebre en dotze mensualitats.

    La residència temporal a l'illa de Mallorca s'ha d'acreditar mitjançant una declaració de la persona interessada, a la qual s'ha d'adjuntar el certificat corresponent d'estar empadronada a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera o, si s'escau, fora de les Illes Balears.

    En cas que els perceptors de la indemnització que regula aquest apartat traslladin la seva residència definitiva a l'illa de Mallorca, han de comunicar aquesta circumstància a la secretaria general de la conselleria en la qual exerceixen les seves funcions i, en tot cas, perden el dret a percebre la indemnització.

  3. Els membres del Govern de les Illes Balears, els alts càrrecs, inclosos els òrgans unipersonals de direcció a què es refereix l'article 21 de la Llei 7/2010 esmentada, i el personal eventual que siguin residents a les Illes Balears en el moment que siguin nomenats per ocupar un càrrec amb destinació fora de les Illes Balears, i mentre mantenguin la residència a les Illes Balears, tenen dret a percebre una indemnització pel cost de la residència temporal fora de les Illes Balears. La quantia d'aquesta indemnització per a l'any 2020 és de 30.000 euros anuals, i s'ha de percebre en les mateixes condicions que estableix l'apartat anterior.

Article 17

Indemnitzacions per raó del servei: règim general i supòsits específics

  1. Les indemnitzacions per raó del servei del personal de l'Administració de la comunitat autònoma s'han de regir pel Decret 16/2016, de 8 d'abril, pel qual s'aprova el text consolidat del Decret pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'administració autonòmica de les Illes Balears, i les seves quanties han de ser les mateixes que les corresponents a l'any 2019. Aquest decret és aplicable al personal directiu professional però no al personal eventual, el qual s'ha de regir pel que estableix l'article 16 anterior.

    Així mateix, les indemnitzacions relatives al personal al servei de les entitats que, de conformitat amb la delimitació que en fa l'article 12.1 d'aquesta llei, integren el sector públic autonòmic, inclòs el personal directiu professional, han de ser les mateixes que les corresponents a l'any 2019.

  2. El personal a què es refereix l'apartat anterior que ocupi llocs de treball ubicats a l'estranger té dret a percebre una indemnització de 22.000 euros anuals per raó del cost de la residència a l'estranger.

  3. Les despeses de desplaçament i les dietes dels membres de la Comissió Tècnica Interinsular han de ser ateses amb càrrec als crèdits de la secció pressupostària 02-Parlament de les Illes Balears.

  4. Els membres representants de la comunitat autònoma de les Illes Balears a la Comissió Mixta de Transferències prevista en la disposició transitòria primera de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears han de percebre, prestin serveis en aquesta comunitat autònoma o no, les indemnitzacions per assistència i, si s'escau, les dietes i el rescabalament de les despeses de viatge i d'allotjament que corresponguin, en els mateixos termes i quantia que els que fixa el Decret 16/2016 esmentat per assistir a sessions dels òrgans col·legiats de l'Administració de la comunitat autònoma.

    Les mateixes indemnitzacions per assistència i, si s'escau, dietes i rescabalament de les despeses corresponents han de percebre els representants del Govern de les Illes Balears a la Comissió Mixta de Transferències Govern-consells insulars, a què es refereix la disposició transitòria cinquena de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

    Pel que fa a les indemnitzacions o les percepcions per raó de l'assistència a sessions de la resta d'òrgans col·legiats de l'Administració de la comunitat autònoma que es prevegin en les ordres dels consellers a què es refereix l'article 35.1 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, s'han de regir també pel que disposa l'article 30 del Decret 16/2016 ja esmentat, d'acord amb el que estableix el segon paràgraf de l'article 15.3 de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

  5. D'acord amb l'article 15 de la Llei 5/2010, de 16 de juny, reguladora del Consell Consultiu de les Illes Balears, l'any 2020 els membres del Consell Consultiu han de percebre una indemnització per assistència a les sessions que tenguin lloc per a l'estudi i l'elaboració de dictàmens a raó de 641,35 euros per assistència.

  6. Durant l'any 2020, la quantia de les percepcions per assistència a les sessions dels òrgans col·legiats de direcció dels ens que integren el sector públic instrumental de la comunitat autònoma s'han de regir pel que disposa l'article 15.5 de la Llei 15/2012 esmentada.

    ​​​​​​​Article 18

    Oferta pública d'ocupació

  7. Durant l'any 2020, i sens perjudici del que disposa l'apartat següent, el nombre total de places de nou ingrés del personal de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic instrumental autonòmic, i també, si escau, els sectors, les funcions i les categories professionals en les quals s'han de concentrar, i les places que ha d'incloure l'oferta pública d'ocupació, s'han de fixar de conformitat amb la delimitació que, amb caràcter bàsic, faci l'Estat per a l'any 2020, per mitjà de la norma de rang legal corresponent i en el marc dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020, o, si no n'hi ha, amb la que resulta de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2018, i d'acord també amb l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

    Respectant les disponibilitats pressupostàries de l'exercici de 2020, no computen en el límit anterior les places corresponents a convocatòries pendents d'execució que deriven d'ofertes públiques d'ocupació d'anys anteriors, ni tampoc, dins els límits de les lleis anuals de pressuposts generals de l'Estat corresponents pel que fa a les taxes màximes de reposició d'efectius i, en general, al nombre màxim de places de nou ingrés de cada any, les places inherents a aquestes taxes i nombre màxim d'efectius de nou ingrés encara no convocades o sense oferta pública d'ocupació.

  8. En tot cas, les ofertes públiques d'ocupació de personal funcionari, de personal estatutari, de personal funcionari docent i de personal laboral de l'Administració de la comunitat autònoma i dels ens que integren el sector públic instrumental autonòmic requereixen l'informe previ i favorable de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques, que s'ha de pronunciar sobre els aspectes de legalitat aplicables, a sol·licitud motivada de l'òrgan directiu competent per raó de la matèria.

    Així mateix, les convocatòries, tant de torn lliure com de promoció interna, de places vacants de personal laboral que resultin de les ofertes públiques d'ocupació que han d'aprovar i publicar els ens del sector públic instrumental autonòmic requereixen els informes previs i favorables de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques i de la Direcció General de Pressuposts, que s'han de pronunciar, respectivament, sobre els aspectes de legalitat aplicables i sobre els aspectes pressupostaris i de sostenibilitat financera. Això no obstant, l'informe de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques no és preceptiu quan la convocatòria de selecció s'ajusti a un model del qual hagi informat, prèviament i favorablement, la direcció general esmentada; en aquests casos, l'òrgan competent en matèria de personal de l'ens corresponent ha de certificar, abans de la publicació de cada convocatòria, que s'ajusta al model esmentat.

  9. De conformitat ambles disposicions bàsiques contingudesen les lleis de pressuposts generals de l'Estat, el Servei de Salut de les Illes Balears pot cedir part de la taxa de reposició d'efectius que li corresponguia la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, com a entitat amb condició d'agent d'execució del sistema espanyol de ciència, tecnologia i innovació, d'acord amb la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, i que realitza projectes d'investigació.

    Aquesta taxa de reposició cedida s'ha de destinar de manera exclusiva a la convocatòria de places de personal investigador de les categories professionals quepreveuen els articles 31, 32 i 34 del Decret 17/2019, de 15 de març, pel qual s'aprova l'estatut del personal investigador laboral al servei dels instituts d'investigació sanitària de les Illes Balears.

    En l'acte d'aprovació de l'oferta pública d'ocupació del Servei de Salut de les Illes Balears, i també en el quedugui a terme la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears, s'ha de reflectir el nombre de places cedides.

    El que disposa aquest apartat s'entén sens perjudici que, en el marc de la mateixa legislació bàsica estatal, l'Administració de la comunitat autònoma pugui cedir o acumular en un o diversos sectors o col·lectius prioritaris part de la taxa de reposició d'efectius corresponent al sector públic de la comunitat autònoma.

    ​​​​​​​Article 19

    Nomenaments i contractacions de personal temporal

  10. Durant l'any 2020, i amb caràcter general, se suspenen el nomenament de nou personal funcionari interí i la pròrroga del nomenament dels funcionaris interins adscrits a programes temporals o nomenats per subvenir necessitats urgents, i també el nomenament de personal estatutari temporal i la contractació de personal laboral temporal —i les pròrrogues d'aquests nomenaments i contractes— a l'Administració de la comunitat autònoma i a la resta d'ens que integren el sector públic instrumental autonòmic.

  11. Això no obstant, en els casos en què aquesta suspensió pugui suposar un greu perjudici en la prestació de serveis essencials per a la comunitat autònoma o en la hisenda de la comunitat autònoma i se'n justifiqui una necessitat urgent i inajornable, es poden autoritzar el nomenament de personal funcionari interí i de personal estatutari temporal i la contractació de personal laboral temporal, i també les pròrrogues, a l'Administració de la comunitat autònoma i a la resta d'ens que integren el sector públic instrumental autonòmic, sempre que, prèviament a aquests nomenaments, contractacions o pròrrogues, la Direcció General de Pressuposts i la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques emetin sengles informes favorables sobre els aspectes pressupostaris i de sostenibilitat financera i sobre els aspectes de legalitat aplicables, respectivament, a sol·licitud motivada de l'òrgan directiu competent per raó de la matèria.

    En tot cas, els llocs de treball de caràcter estructural ocupats interinament s'han d'incloure en l'oferta pública d'ocupació corresponent, d'acord amb el que preveu l'article 18 anterior.

    En cas que aquests nomenaments o contractes resultin de convocatòries prèvies de selecció d'ens del sector públic instrumental autonòmic, exclosos els organismes autònoms sense pressupost propi, l'informe favorable de la Direcció General de Pressuposts a què es refereix el paràgraf anterior s'ha d'emetre abans de la convocatòria corresponent, i s'ha d'entendre que els nomenaments o contractes objecte d'aquesta han estat informats favorablement per la direcció general esmentada.

  12. En el cas de nomenaments de personal estatutari temporal del Servei de Salut de les Illes Balears o de l'entitat pública empresarial Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears la justificació dels quals sigui la necessitat urgent i inajornable, l'autorització prèvia correspon al director general del Servei de Salut o a l'òrgan en qui delegui, el qual ha de comprovar la disponibilitat pressupostària, la legalitat de la modalitat del nomenament temporal que es proposi i la justificació de la necessitat urgent i inajornable.

    Les gerències i els centres del Servei de Salut de les Illes Balears i de l'entitat pública empresarial Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears no poden fer cap proposta de nomenament de caràcter temporal si no queda acreditada la dotació pressupostària corresponent.

    Amb periodicitat mensual, la Direcció de Recursos Humans i Relacions Laborals del Servei de Salut de les Illes Balears i l'òrgan competent de l'entitat pública empresarial Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears han de trametre a la Direcció General de Pressuposts i a la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques un certificat en el qual es facin constar el nombre total de nomenaments temporals i les pròrrogues, per categories, amb indicació de la modalitat —interí, eventual o de substitució—, per cada centre o gerència del mes immediatament anterior, amb especificació de la despesa corresponent al personal estatutari temporal eventual i de substitució.

  13. En el cas de nomenaments de personal interí o de contractacions laborals temporals de personal docent, la justificació dels quals sigui la necessitat urgent i inajornable, l'autorització prèvia correspon a la directora general de Personal Docent, respecte del personal docent no universitari, i al director general de Formació Professional i d'Ensenyaments Artístics Superiors, respecte del personal docent de la Fundació per als Estudis Superiors de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears, els quals han de comprovar la disponibilitat pressupostària, la legalitat de la modalitat del nomenament o de la contractació temporal que es proposi i la justificació de la necessitat urgent i inajornable.

    No es pot fer cap proposta de nomenament o de contractació de caràcter temporal si no queda acreditada la dotació pressupostària corresponent.

    Amb periodicitat mensual, la Direcció General de Personal Docent i la Direcció General de Formació Professional i d'Ensenyaments Artístics Superiors han de trametre a la Direcció General de Pressuposts i a la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques un certificat en el qual es facin constar el nombre total de nomenaments i contractacions del mes immediatament anterior i les pròrrogues, desglossat per centre educatiu, lloc de treball, tipus i causa del nomenament o la contractació, i durada prevista, amb especificació de la despesa corresponent als nomenaments i als contractes duts a terme.

  14. S'exceptuen de la suspensió general a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article, i no requereixen els informes esmentats en l'apartat 2, els nomenaments i les contractacions, i les pròrrogues corresponents, sempre que l'entitat disposi de crèdit o dotació suficient per a despeses de personal en el seu pressupost, els casos següents:

    1. Substitucions, incloses les eventuals substitucions per vacances, i cobertures de places dotades vacants i excedències o situacions assimilables, sempre que el procediment s'iniciï en el termini màxim de sis mesos des de la dotació de la plaça o des de la baixa o la situació que doni lloc a la vacant i quedi acreditat que l'entitat disposa de dotació suficient per a despeses de personal en el seu pressupost.

    2. Contractes eventuals o nomenaments de durada igual o inferior a quaranta-cinc dies o la que es fixi a aquest efecte per mitjà d'una resolució conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització.

    3. Els altres en què així s'estableixi per mitjà d'una resolució conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització.

  15. S'exceptuen també de la suspensió general a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article, i no requereixen els informes esmentats en l'apartat 2, els nomenaments i les contractacions, i les pròrrogues corresponents, en els casos següents, sempre que l'entitat disposi de dotació suficient per a despeses de personal en el seu pressupost:

    1. Quan es formalitzin per complir el que estableix la normativa laboral vigent en casos de jubilació anticipada especial a l'edat de 64 anys o en casos de jubilació parcial, sempre que, en cas de jubilació parcial, el percentatge de jornada de la persona substituta, amb la qual es pretén subscriure el contracte de relleu, no ultrapassi el percentatge de reducció parcial de la persona que s'ha de jubilar parcialment, i sempre que, en ambdós casos, les contractacions que es pretenguin fer no siguin de caràcter indefinit.

    2. Per a l'execució de programes temporals o projectes de recerca científica que siguin conseqüència d'un conveni de col·laboració entre administracions públiques o que estiguin finançats amb alguna subvenció o aportació ja aprovada, sempre que en ambdós casos quedi acreditat a l'expedient el finançament extern complet durant la durada del nomenament, el contracte o la pròrroga.

    Així mateix, les convocatòries de selecció inherents a aquests programes o projectes no s'han de sotmetre a l'informe previ de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques a què fa referència l'apartat 3 d'aquest article.

    Sens perjudici de tot l'anterior, en ambdós casos, amb caràcter previ als nomenaments o les contractacions en ens del sector públic instrumental autonòmic, exclosos els organismes autònoms sense pressupost propi, el servei jurídic de la conselleria o de l'ens instrumental corresponent ha d'emetre un informe sobre la legalitat dels nomenaments o les modalitats contractuals laborals temporals. Així mateix, amb periodicitat mensual, l'òrgan competent en matèria de personal de l'ens instrumental ha d'emetre un certificat en el qual es facin constar els nomenaments i les contractacions, i les pròrrogues corresponents, del mes immediatament anterior, amb indicació del motiu i la durada. Els certificats i els informes esmentats s'han de trametre mensualment a la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques.

    En el cas particular dels programes de recerca científica estatals de promoció del talent i l'ocupació «Ramón y Cajal» o «Miguel Servet», del programa de beques europeu «Marie Sklodowska Curie» o de qualsevol altre programa públic que dugui aparellada la promoció de l'ocupació dels investigadors, s'ha d'entendre que les expectatives d'ocupació que contenguin aquests programes queden condicionades en tot cas al que estableixin les normes legals aplicables a l'oferta pública d'ocupació corresponent.

  16. Així mateix, la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques haurà d'informar favorablement sobre les convocatòries de selecció del personal temporal, estatutari o laboral, que facin els ens que integren el sector públic instrumental autonòmic, amb excepció dels organismes autònoms sense pressupost propi, i també sobre les convocatòries relatives al personal docent interí o laboral temporal a càrrec de la Direcció General de Personal Docent de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca sempre que la convocatòria de selecció no s'ajusti a un model respecte del qual hagi informat prèviament i favorablement la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques.

    En aquest darrer cas, l'òrgan competent en matèria de personal de la conselleria o l'ens corresponent ha de certificar, abans de la publicació de cada convocatòria, que aquesta s'ajusta al model esmentat.

  17. Per a l'efectivitat de tot el que estableix aquest article, les direccions generals de Funció Pública i Administracions Públiques i de Pressuposts poden dictar, de manera conjunta, les instruccions corresponents.

    Són nuls de ple dret els nomenaments i les contractacions de personal funcionari, estatutari o laboral de caràcter temporal que es facin sense complir els requeriments que estableix aquest article.

Article 20

Despeses de personal de la Universitat de les Illes Balears

  1. El cost del personal docent i no docent de la Universitat de les Illes Balears per a l'any 2020, sense incloure-hi els triennis ni els costs de la Seguretat Social a càrrec de l'ocupador, és el que s'indica a continuació:

    1. Personal docent: 50.871.103,58 euros.

    2. Personal no docent: 20.229.595,76 euros.

  2. La Universitat de les Illes Balears pot ampliar els crèdits del capítol 1 del seu pressupost de despeses per l'import dels triennis que es meritin o dels augments del cost de la Seguretat Social a càrrec de l'ocupador.

Article 21

Suspensió de la concessió dels complements retributius lligats a productivitat i rendiment

  1. Se suspèn fins al 31 de desembre de 2020 la concessió dels complements destinats a retribuir la productivitat, el rendiment, el compliment d'objectius o qualsevol altre concepte de naturalesa similar a favor del personal delimitat en l'article 2.1 del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques.

  2. S'exceptua d'aquesta suspensió la concessió del complement de productivitat (factor variable), que es pot reconèixer al personal estatutari en els casos següents:

    1. Cap de guàrdia de l'atenció especialitzada.

    2. Indemnització per desplaçament de facultatius especialistes a Menorca, Eivissa o Formentera.

    3. Qualsevol altra activitat que de manera extraordinària i per raó de necessitat autoritzi o reconegui expressament la Direcció General del Servei de Salut de les Illes Balears, a proposta motivada de l'òrgan competent, entre les quals s'hi ha d'entendre inclosa l'encomana provisional de funcions de coordinació que suposin una activitat extraordinària a la pròpia de la plaça o lloc de treball que s'ocupa.

    4. Tasques docents teòriques o pràctiques que autoritzi expressament la Direcció General del Servei de Salut de les Illes Balears, a proposta motivada de l'òrgan competent.

    5. Activitats lligades al compliment dels objectius fixats en els contractes de gestió subscrits entre el Servei de Salut de les Illes Balears i les gerències territorials.

    6. Indemnització per desplaçament de facultatius especialistes d'àrea als diferents hospitals públics de l'Àrea de Salut de Mallorca, per garantir l'atenció continuada i permanent dels usuaris en aquests centres, quan, per raons d'interès públic i índole assistencial, la seva presència sigui autoritzada per la Direcció General del Servei de Salut de les Illes Balears, a proposta motivada de la Gerència Territorial on s'hagi de desenvolupar l'activitat. Aquest complement serà addicional a la percepció del complement d'atenció continuada per la realització de la guàrdia.

    S'autoritza el director general del Servei de Salut de les Illes Balears perquè dicti les disposicions que siguin necessàries per implementar aquesta mesura, les quals han de reflectir l'especialitat o les especialitats professionals afectades, les raons de necessitat assistencial concurrents, els criteris per cobrir l'activitat sanitària extraordinària, la quantia de les retribucions que integren el complement de productivitat variable i el procediment de la concessió.

  3. També s'exceptua d'aquesta suspensió la concessió del complement de productivitat que es pot reconèixer a favor del personal de l'Agència Tributària de les Illes Balears per raó de la realització d'activitats lligades al compliment dels objectius fixats en el programa anual d'actuació de l'Agència Tributària.

  4. En tot cas, la suspensió de la concessió dels complements retributius lligats a productivitat i rendiment a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article no afecta el dret a la meritació i al pagament de les quanties fixes abonades fins al 31 de desembre de 2019 amb càrrec als crèdits pressupostaris corresponents al complement de productivitat variable a què fa referència el primer paràgraf de l'apartat 3 de la disposició addicional tercera d'aquesta llei, ni tampoc al complement de rendiment investigador o als eventuals complements variables de caràcter excepcional a què es refereixen, respectivament, la disposició addicional segona d'aquesta llei i l'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

Article 22

Suspensió de la concessió dels complements retributius lligats a la realització de serveis extraordinaris fora de la jornada habitual

  1. Se suspèn fins al 31 de desembre de 2020 la concessió de retribucions econòmiques pels serveis extraordinaris o per les hores extraordinàries fetes fora de l'horari o la jornada habituals de treball a favor del personal delimitat en l'article 2.1 del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques, sens perjudici de les excepcions que s'estableixin per acord del Consell de Govern.

  2. El que estableix l'apartat anterior d'aquest article no és aplicable al personal estatutari, la retribució del qual en aquesta matèria s'ha de regir únicament pel complement de productivitat (factor variable) a què es refereix l'article 21.2 anterior.

Article 23

Import de les retribucions corresponents a la carrera administrativa o professional i als sexennis

  1. L'import que, en concepte de carrera administrativa o professional, ha de percebre el personal al servei de la sanitat pública de les Illes Balears, el personal funcionari i laboral de serveis generals, el personal funcionari propi del Consell Consultiu de les Illes Balears i el personal funcionari i laboral de l'Agència Tributària de les Illes Balears s'ha de regir pel que disposen els acords a què fan referència els apartats 1, 2 i 3 de l'article 23 de la Llei 14/2018, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2019.

  2. Així mateix, l'import que ha de percebre el personal funcionari docent en concepte de sexennis s'ha de regir pel que disposen els acords a què es refereix l'apartat 4 de l'article 23 de la llei esmentada.

  3. El que estableixen els apartats anteriors s'ha d'entendre sens perjudici de tot el que disposa l'article 24 següent.

Article 24

Suspensió i modificació de convenis, pactes i acords

  1. En l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears, es garanteix el compliment dels convenis, els pactes i els acords que afecten el personal funcionari, el personal estatutari i el personal laboral al servei de l'Administració de la comunitat autònoma i de les entitats que integren el sector públic instrumental, d'acord amb la delimitació que fa l'article 2.1 del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques, llevat que, excepcionalment i per causa greu d'interès públic derivada de l'alteració substancial de les circumstàncies econòmiques existents, el Govern de les Illes Balears, en la seva condició d'òrgan col·legiat superior que dirigeix la política general i que exerceix les funcions executiva i administrativa, i per mitjà d'un acord subscrit a proposta conjunta de les conselleries d'Hisenda i Relacions Exteriors i d'Administracions Públiques i Modernització, i, si s'escau, de la conselleria sectorial corresponent, acordi suspendre o modificar el compliment de convenis, pactes i acords ja subscrits en qualsevol àmbit de l'Administració de la comunitat autònoma o de les entitats que integren el sector públic instrumental, en la mesura estrictament necessària per salvaguardar l'interès públic.

  2. A l'efecte del que estableix l'apartat anterior, s'entén que es produeix una causa greu d'interès públic derivada de l'alteració substancial de les circumstàncies econòmiques quan l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears o les entitats que integren el seu sector públic instrumental han d'adoptar mesures o plans d'ajust, de reequilibri dels comptes públics o de caràcter economicofinancer per assegurar l'estabilitat pressupostària o la correcció del dèficit públic.

  3. Sens perjudici de l'anterior, tots els convenis, pactes, acords o instruments jurídics, ja siguin nous, ja siguin de desenvolupament d'altres ja existents, que, en el marc del que disposen els apartats 1.d) i 2 de l'article 12 d'aquesta llei i la resta de la legislació aplicable, es puguin subscriure o acordar per l'Administració de la comunitat autònoma o per les entitats que integren el seu sector públic instrumental, no poden tenir efectes econòmics durant l'any 2020 ni tampoc alterar el que, si s'escau, prevegi el pla economicofinancer vigent de la comunitat autònoma per als anys posteriors.

Article 25

Suspensió de determinades prestacions d'acció social

  1. Se suspenen fins al 31 de desembre de 2020 les convocatòries i les concessions de prestacions i ajuts en concepte d'acció social a favor del personal sotmès a l'àmbit d'aplicació del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques, llevat de les següents:

    1. Ajuts per fills menors de divuit anys.

    2. Ajuts per atenció a familiars amb discapacitat.

    3. Ajuts per estudis del personal al servei de la comunitat autònoma i dels seus fills.

    4. Ajuts en compensació de despeses derivades d'assistència sanitària.

    5. Bestretes ordinàries i extraordinàries de retribucions.

  2. Això no obstant, al llarg de l'exercici de 2020 i per mitjà d'un acord del Consell de Govern, es podran aixecar les suspensions relatives a altres prestacions i ajuts, en funció de les disponibilitats pressupostàries de l'exercici i de l'evolució del pla economicofinancer.

    ​​​​​​​​​​​​​​Article 26

    Reducció voluntària de jornada

  3. Fins al 31 de desembre de 2020, el personal funcionari i laboral fix de serveis generals pot sol·licitar la reducció de jornada, fins a un màxim d'un terç, amb la reducció proporcional corresponent de retribucions, sempre que no afecti les necessitats del servei, apreciades mitjançant una resolució motivada de l'òrgan competent.

  4. La concessió d'aquesta reducció, que és discrecional, no pressuposa l'autorització per contractar o nomenar personal temporal substitut.

Article 27

Llicència especial per a assumptes propis

  1. Fins al 31 de desembre de 2020, el personal funcionari de carrera i el personal laboral fix, de serveis generals, poden sol·licitar una llicència especial per a assumptes propis amb una durada màxima de sis mesos anuals, sense dret a percebre retribucions, durant la qual tenen dret a la reserva del lloc de treball i al còmput de temps a efectes de triennis i grau personal, amb l'obligació de cotitzar que correspongui d'acord amb la normativa vigent.

  2. La concessió d'aquesta llicència, que és discrecional, està supeditada en tot cas a les necessitats del servei i no pressuposa l'autorització per contractar o nomenar personal temporal substitut.

Article 28

Excedència voluntària especial

  1. Fins al 31 de desembre de 2020 el personal funcionari de carrera i el personal laboral fix, de serveis generals, i el personal funcionari de carrera docent no universitari poden sol·licitar una excedència voluntària especial amb una durada mínima de sis mesos i màxima de tres anys, durant la qual tenen dret a la reserva del lloc de treball i al còmput del temps d'excedència a efectes de triennis i grau personal.

  2. Durant la vigència d'aquesta excedència la persona beneficiària no pot prestar serveis en el sector públic, ni tampoc, si es tracta de personal funcionari de carrera docent no universitari, en l'àmbit de l'ensenyament concertat.

  3. La concessió de l'excedència està supeditada a les necessitats del servei i no pressuposa l'autorització per contractar o nomenar personal temporal substitut.

Article 29

Extensió de determinades mesures a l'àmbit local

Els òrgans competents dels consells insulars i de les administracions locals de les Illes Balears poden adoptar els acords escaients per a l'aplicació de mesures equivalents a les previstes en els articles 26, 27 i 28 d'aquesta llei en l'àmbit de les seves competències.

​​​​​​​Capítol II Altres normes en matèria de despeses

Article 30

Mòduls econòmics de distribució de fons públics per al sosteniment de centres educatius privats concertats de les Illes Balears

  1. D'acord amb l'article 117 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, i amb els articles 12 i 13 del Reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius, aprovat pel Reial decret 2377/1985, de 18 de desembre, s'aproven els mòduls econòmics dels centres privats concertats corresponents a les despeses de personal docent i les despeses de funcionament per a l'any 2020, amb els imports que consten en l'annex 21 d'aquesta llei.

  2. Les despeses de personal docent dels centres concertats de les Illes Balears, incloses les cotitzacions per quota patronal de la Seguretat Social, s'han de finançar mitjançant el pagament delegat i, pel que fa als centres concertats els titulars dels quals són cooperatives de treball associat, mitjançant el pagament directe, d'acord amb les quanties mensuals dels mòduls establerts en l'annex 21 d'aquesta llei. Aquesta despesa de personal s'ha d'incrementar d'acord amb els percentatges de cotització a la Seguretat Social establerts legalment per a cada cas.

    Les retribucions i les cotitzacions a la Seguretat Social del personal docent de l'ensenyament concertat s'han de finançar fins a un límit màxim de vint-i-quatre hores lectives setmanals per docent, amb independència que aquest límit s'assoleixi només en un centre concertat o amb la suma de les jornades efectuades en diferents centres concertats.

    Això no obstant, en el cas de personal docent de centres concertats que abans de l'1 de gener de 2015 desenvolupàs globalment en nivells concertats una jornada superior al límit de vint-i-quatre hores lectives setmanals, d'acord amb el marc normatiu vigent fins a l'1 de gener de 2015, i sempre que les cobri mitjançant pagament delegat, se n'ha de continuar finançant la jornada íntegra fins a un límit màxim de trenta-dues hores lectives setmanals. En tot cas, si a partir de l'1 de gener de 2020 aquest personal redueix la seva jornada laboral global, se n'ha de reduir proporcionalment el finançament públic, el qual no es pot tornar a incrementar llevat dels casos en què la reducció sigui per davall de la jornada de vint-i-quatre hores lectives setmanals i l'augment posterior no impliqui superar globalment aquest límit de vint-i-quatre hores.

    En tot cas, les retribucions i les cotitzacions a la Seguretat Social del personal docent de l'ensenyament concertat que dugui a terme vint hores setmanals com a director, sense ser titular del càrrec de director, o com a cap d'estudis, sense ser titular del càrrec de cap d'estudis, o de coordinació, s'han de finançar fins a un límit màxim de vint-i-quatre hores lectives setmanals per docent.

    En cas que un docent estigui contractat en un centre concertat o més, aquests centres són responsables solidaris de l'obligació de retornar les quanties indegudament finançades per l'administració per raó de la superació dels límits esmentats, en proporció al nombre d'hores pel qual el docent estigui contractat en cada centre.

  3. Els mòduls econòmics per unitat escolar dels diferents nivells i modalitats educatives per a altres despeses comprenen les despeses de personal d'administració i serveis, les ordinàries de manteniment, conservació i funcionament, i les quanties que corresponen a la reposició de les inversions reals.

    Aquestes despeses s'han de justificar anualment davant la direcció general competent en matèria d'ordenació de centres docents concertats, d'acord amb els comptes anuals aprovats pels consells escolars, amb la informació que a aquest efecte es requereixi en els models de justificació que aprovi, mitjançant una resolució, la persona titular de la direcció general esmentada.

  4. Per als concerts singulars (batxillerat i cicles formatius de grau superior), la quantia màxima que s'ha de percebre dels alumnes en concepte de finançament complementari dels fons públics, i en concepte exclusiu d'ensenyament regular, és d'entre 18 i 36 euros per alumne i mes durant deu mesos, en el període comprès entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2020.

  5. Al concepte d'altres despeses dels concerts singulars dels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior dels centres amb autorització per a una ràtio inferior a 30 alumnes per unitat escolar s'ha d'aplicar un coeficient reductor de 0,015 per cada alumne de menys en relació amb la ràtio de 30 alumnes.

  6. Per als concerts singulars de cicles formatius de grau superior, la quantia que aboni l'administració en concepte d'altres despeses ha de ser la resultant de minorar en 3.606,08 euros la dels mòduls econòmics establerts en l'annex 21 d'aquesta llei per a aquests ensenyaments.

  7. L'import anual global per a totes les unitats concertades del mòdul econòmic de despeses variables comprèn les despeses ocasionades per substitucions de personal docent en situació de baixa per incapacitat temporal incloses les cotitzacions per quota patronal de la Seguretat Social.

  8. Per calcular les quanties de les substitucions per incapacitat temporal s'han de computar els conceptes retributius referents als diferents nivells educatius que consten en l'annex 21 d'aquesta llei, excepte els complements lligats a l'exercici dels càrrecs de director i de cap d'estudis. Aquesta despesa s'ha d'incrementar d'acord amb els percentatges de cotització a la Seguretat Social establerts legalment per a cada cas.

  9. És aplicable a les despeses de personal docent concertat i a les despeses variables per substitucions de personal docent en situació de baixa per incapacitat temporal una minoració del 5%, prevista en el Decret 90/2010, de 16 de juliol, pel qual s'adopten mesures urgents per reduir el dèficit públic que afecten el personal docent no universitari dels centres privats concertats de les Illes Balears, que s'ha d'aplicar a cada un dels conceptes que integren la nòmina, excepte pel que fa als increments econòmics conseqüència de l'aplicació de l'Acord del Consell de Govern de 27 de maig de 2016, d'aprovació de l'Acord de reprogramació de l'Acord del 2008 i altres millores sociolaborals del professorat de l'ensenyament privat concertat de les Illes Balears signat el 10 de febrer de 2016.

  10. S'exclou el finançament de la paga extraordinària d'antiguitat en l'empresa que preveu el VI Conveni col·lectiu d'empreses d'ensenyament privat sostingudes totalment o parcialment amb fons públics.

    Així mateix, s'exclou el finançament de la paga extraordinària per antiguitat en l'empresa i el premi per jubilació que preveuen el XIV i el XV Conveni col·lectiu general de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat.

  11. S'autoritza el Consell de Govern perquè, a proposta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, desplegui el que preveu aquest article per aplicar la distribució de fons públics per al sosteniment de centres privats concertats de les Illes Balears.

    També s'autoritza el Consell de Govern a modificar, mitjançant un acord, l'annex 21 d'aquesta llei quant als conceptes i als imports que s'hi estableixen.

Article 31

Obligacions dels centres concertats en relació amb la tramitació i la gestió del pagament delegat de la nòmina i del pagament directe del mòdul íntegre del personal docent soci cooperativista

Amb la finalitat de facilitar i col·laborar amb l'administració en la gestió del pagament delegat de la nòmina i del pagament directe del mòdul íntegre del personal docent soci cooperativista, els centres concertats han de complir les obligacions següents:

  1. Presentar la documentació necessària per tramitar i gestionar el pagament delegat de la nòmina i el pagament directe del mòdul íntegre del personal docent soci cooperativista. Aquesta documentació i els terminis en què s'ha de presentar s'han de determinar mitjançant una resolució de la Direcció General de Personal Docent, que pot establir l'obligació d'utilitzar mitjans electrònics amb la finalitat d'agilitar la tramitació i el pagament de les nòmines.

  2. Sens perjudici del que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en relació amb la notificació electrònica, utilitzar el GestIB, aplicació informàtica de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca o l'aplicació que la substitueixi, per a la gestió dels centres docents d'ensenyament no universitari sostinguts totalment o parcialment amb fons públics, i consultar-lo periòdicament:

    1r. Per introduir, abans de la segona quinzena del mes de setembre del curs escolar al qual es refereixin, i per actualitzar-les quan sigui necessari, les dades personals i l'horari dels professors titulars i substituts i de l'equip directiu, amb indicació de les àrees, les matèries, els mòduls, els cursos i els nivells que imparteixen, i el nivell en el qual s'exerceix el càrrec directiu concret, i també els dies no lectius triats pel centre. Les modificacions amb incidència en la nòmina, en els horaris dels professors o en les àrees, les matèries, els mòduls, els cursos i els nivells s'han d'introduir en el GestIB en el termini de tres dies hàbils des que es facin efectives.

    2n. Per rebre els requeriments de l'administració en cas que hi hagi algun defecte en la documentació presentada que s'hagi d'esmenar. A tots els efectes, s'entén vàlida la notificació efectuada als centres concertats mitjançant el GestIB.

    3r. Per fer servir tots els processos que, mitjançant una resolució de la Direcció General de Personal Docent, s'estableixin com a necessaris per tramitar i gestionar el pagament delegat de la nòmina i el pagament directe del mòdul íntegre del personal docent soci cooperativista, a mesura que l'aplicació GestIB els vagi incorporant i en els terminis que estableixi la resolució esmentada.

  3. Garantir, com a condició indispensable perquè l'administració financiï els salaris i les cotitzacions per quota patronal dels professors, que compleixen els requisits establerts per la normativa vigent per exercir la docència en les àrees, les matèries, els mòduls, els cursos i els nivells en què ho facin.

    El que estableix aquesta lletra s'entén sens perjudici dels casos excepcionals en què els centres concertats acreditin, de la manera que estableixi la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, la impossibilitat de poder contractar professors que compleixin els requisits esmentats. A més, fins al 31 de desembre de 2020, i mitjançant una resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, es poden establir altres mesures de caràcter excepcional per tal de garantir la prestació de l'ensenyament i els drets dels alumnes. En aquests casos, amb caràcter extraordinari i temporal, es pot finançar el cost d'aquests professors.

  4. Ser responsable de fer servir la modalitat contractual ajustada a la legislació laboral i de la Seguretat Social i al conveni col·lectiu aplicable; d'aplicar les deduccions que corresponguin per quota obrera i quota patronal del règim de Seguretat Social aplicable; i de presentar la documentació justificativa necessària pel que fa al compliment de l'obligació d'efectuar les retencions a compte de l'impost sobre la renda de les persones físiques davant la Direcció General de Personal Docent, en els terminis que estableixi aquest òrgan.

Article 32

Limitacions al finançament de la nòmina del personal docent dels centres concertats

  1. Quan la causa que dóna lloc a la suspensió de la relació laboral és la maternitat, la paternitat, l'adopció, l'acolliment, el risc durant l'embaràs o el risc durant la lactància natural, la contractació de professors substituts es finança sempre que el centre s'aculli a les bonificacions que estableix la legislació laboral i de la Seguretat Social.

  2. Les contractacions i les modificacions de la jornada dels professors que es produeixin en els períodes no lectius i en els de vacances, en els dies festius del calendari escolar de cada centre o del calendari laboral, i en dissabte i en diumenge, es comencen a finançar el primer dia lectiu següent d'haver-se produït.

    El que disposa el paràgraf anterior no és aplicable a les contractacions, mitjançant un contracte de relleu, per substituir els professors en situació de jubilació parcial.

  3. Les modificacions de jornada dels professors que es produeixen durant els períodes en què gaudeixen d'un permís per maternitat, per paternitat, per adopció o per acolliment o en situació d'incapacitat temporal, es financen a partir del dia en què el professor es reincorpori al seu lloc de treball.

    En cas que aquest professor percebi un complement retributiu per exercir un càrrec directiu al centre, no es finança aquest complement, durant els primers quatre mesos de la vigència dels permisos esmentats, a qui el substitueixi en les tasques o funcions directives corresponents.

  4. No es financen les retribucions i les quotes de la Seguretat Social corresponents als mesos de juliol i agost quan es produeixi la contractació o l'ampliació de la jornada de professors, mitjançant un contracte indefinit o temporal, a partir de l'1 de juny, ni tampoc quan es tracti d'un contracte temporal subscrit abans de l'1 de juny i el professor o la professora no hagi prestat serveis en el centre durant un mínim de cinc mesos i mig del curs escolar corresponent.

  5. Amb caràcter general, l'import de cada trienni s'ha de fer efectiu en la nòmina del mateix mes en què es meriti i per l'import mensual íntegre, d'acord amb les taules salarials corresponents. En tot cas, l'administració pot comprovar si l'antiguitat reconeguda pel centre és real i si implica efectivament la meritació del trienni o els triennis el finançament dels quals se sol·licita, i, amb aquesta finalitat, pot requerir als sol·licitants tota la informació addicional que consideri necessària.

  6. Als únics efectes del que disposa aquest article, s'entenen per períodes no lectius o de vacances els mesos de juliol i d'agost i les vacances escolars de Nadal i Pasqua.

Article 33

Fons de col·laboració econòmica amb les entitats locals

  1. Per a l'any 2020, el percentatge mínim a què es refereix l'article 205.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, és del 0,5%.

  2. Així mateix, per a l'any 2020, se suspèn l'aplicació de la norma que conté la regla 4a de la lletra b) de l'article 205.3 de la Llei 20/2006 esmentada en els casos en què la disminució respecte de l'any anterior derivi de l'aplicació del criteri de la població.

Article 34

Límit màxim de despesa del servei públic de comunicació audiovisual per a l'any 2020

D'acord amb el que preveu l'article 29 de la Llei 5/2013, d'1 d'octubre, audiovisual de les Illes Balears, el límit màxim de despesa anual, en l'exercici de 2020, per al finançament del servei públic de comunicació audiovisual és de 31.100.000 euros, corresponent als crèdits per transferències de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears a favor de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, sens perjudici de les generacions de crèdit que, durant l'exercici de 2020, es puguin dur a terme per raó del que preveu l'article 7.3 d'aquesta llei, els quals no s'han de computar a l'efecte d'aquest límit, ni tampoc els préstecs reintegrables que es concedeixin a l'ens públic d'acord amb la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 35

Actualització per a l'any 2020 de la renda social garantida

D'acord amb el que preveu l'article 8.5 de la Llei 5/2016, de 13 d'abril, de la renda social garantida, l'import de la prestació econòmica de la renda social garantida per a l'any 2020 s'ha d'actualitzar en el percentatge que resulti de l'eventual increment interanual de l'índex de preus de consum de l'Estat espanyol a dia 30 de novembre de 2019.

Article 36

Pagaments d'obligacions d'exercicis tancats amb càrrec a operacions no pressupostàries

  1. En l'exercici de 2020 es pot materialitzar el pagament d'obligacions reconegudes d'exercicis tancats amb càrrec a operacions no pressupostàries, amb la finalitat exclusiva de permetre pagaments parcials, o a compte del seu import total.

  2. Així mateix, es pot seguir el mateix procediment de pagament a què es refereix l'apartat anterior pel que fa a les obligacions reconegudes d'exercicis tancats per tal de registrar les cessions de crèdits fetes pels perceptors.

  3. Per a l'efectivitat de tot el que preveu aquesta disposició, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors pot dictar les instruccions corresponents.

TÍTOL IV GESTIÓ DEL PRESSUPOST D'INGRESSOS I ALTRES NORMES EN MATÈRIA TRIBUTÀRIA

Capítol I Operacions financeres

Article 37

Operacions de crèdit a curt i a llarg termini

  1. L'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i els seus organismes autònoms poden recórrer a l'endeutament a curt i a llarg termini fins a l'import que garanteixi el compliment efectiu de la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària, d'acord amb els requisits i les condicions que s'assenyalen en la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears; en la Llei orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes; en la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; i en la resta de normativa aplicable, tenint en compte, a més, el que disposen els apartats 2 a 4 d'aquest article.

    El que preveu el paràgraf anterior s'ha d'entendre sens perjudici del que estableixen la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i l'apartat 5 d'aquest article en relació amb les operacions d'endeutament a curt i a llarg termini que pretenguin concertar altres ens, especialment pel que fa a les operacions que es considerin deute de la comunitat autònoma a l'efecte del Reglament (CE) núm. 479/2009 del Consell, de 25 de maig de 2009, relatiu a l'aplicació del Protocol sobre el procediment aplicable en cas de dèficit excessiu, annex al Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea.

  2. S'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè, per mitjà dels òrgans competents que estableix la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit per al finançament dels crèdits a què es refereix l'article 2.1 d'aquesta llei, amb un termini de reemborsament superior a l'any, i en determini les característiques, amb la limitació d'augmentar l'endeutament en el tancament de l'exercici fins a un import màxim de 96.869.832 euros respecte del saldo de l'endeutament a dia 1 de gener de 2020.

  3. Així mateix, s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè, per mitjà dels òrgans competents per a això, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit a llarg termini, en els termes que s'estableixen en la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i en la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària i del Sistema europeu de comptes nacionals i regionals, fins a l'import màxim autoritzat per l'Estat.

    També s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè, per mitjà dels òrgans competents per a això, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit a llarg termini amb càrrec als mecanismes addicionals de finançament, als quals es refereix la disposició addicional primera de la Llei orgànica 2/2012 esmentada, que pugui habilitar l'Administració de l'Estat al llarg de l'exercici de 2020.

    Finalment, s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè, per mitjà dels òrgans competents per a això, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit a llarg termini a fi de refinançar i cancel·lar operacions de finançament dels ens, sempre que el deute d'aquests ens es consideri deute de la comunitat autònoma de les Illes Balears a l'efecte del Reglament (CE) núm. 479/2009 del Consell, esmentat abans, i les operacions de refinançament no impliquin cap increment de l'endeutament net considerat en conjunt. A aquest efecte, es poden concertar noves operacions d'endeutament a càrrec de l'Administració de la comunitat autònoma, com a màxim pel mateix import del deute que s'hagi de cancel·lar de les operacions a llarg termini del conjunt dels ens, i l'import de les noves operacions s'ha de destinar íntegrament a amortitzar les operacions d'endeutament de cada ens, totalment o parcialment segons els casos, mitjançant una transferència de capital, una aportació en concepte de soci, fundador o partícip, o un préstec a favor de l'ens; així mateix, l'Administració de la comunitat autònoma pot optar per subrogar-se en la posició deutora de l'ens, cas en el qual l'import de la nova operació que es concerti s'ha de destinar a amortitzar el deute objecte de la subrogació.

  4. L'endeutament autoritzat en virtut dels apartats 2 i 3 anteriors que no hagi acordat l'òrgan competent del Govern o que no s'hagi formalitzat dia 31 de desembre de 2020 es pot dur a terme l'any següent, i s'ha d'imputar en tot cas a l'autorització legal corresponent a l'any 2020, amb la comptabilització del dret de cobrament corresponent en el pressupost d'ingressos de l'any 2020.

  5. Excepcionalment, durant l'any 2020, la resta d'ens del sector públic instrumental autonòmic a què fa referència el segon paràgraf de l'apartat 1 d'aquest article pot formalitzar operacions de crèdit a llarg termini, sempre que no impliquin un increment de l'endeutament net a l'1 de gener de 2020.

Article 38

Avals

  1. Al llarg de l'exercici de 2020 el Govern de les Illes Balears, per mitjà dels òrgans competents que estableix la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, pot concedir avals, amb caràcter solidari i amb renúncia expressa al benefici d'excussió, directament o mitjançant els seus organismes autònoms, fins a la quantia total de 30.000.000 d'euros.

    Els avals que, si s'escau, es concedeixin s'han de subjectar a les condicions que determinen els articles 103 a 107 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. L'import de cada aval no pot excedir del 30% de la quantia assenyalada en l'apartat anterior d'aquest article, excepte en els casos en què el Consell de Govern acordi exceptuar aquesta limitació.

    Aquesta limitació afecta exclusivament cadascuna de les operacions avalades i no té caràcter acumulatiu per entitat, institució o empresa avalada.

    Capítol II Mesures tributàries

Article 39

Taxes

  1. Per a l'any 2020 les quotes fixes de les taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears establertes per normes de rang legal s'han d'incrementar en la quantia que resulti d'aplicar a l'import exigit durant l'any 2019 el coeficient derivat de l'augment de l'índex de preus de consum de l'Estat espanyol corresponent a l'any 2018.

    Les xifres que resultin d'aplicar l'increment esmentat s'han d'arrodonir per excés o per defecte al cèntim més proper. En cas que en haver aplicat aquest coeficient s'obtengui una quantia la tercera xifra decimal de la qual sigui 5, l'arrodoniment s'ha de fer a la xifra superior.

  2. En tot cas, s'exceptuen de l'increment establert en l'apartat anterior d'aquest article les taxes la quantia de les quals sigui objecte de modificació expressa per mitjà de la disposició final primera d'aquesta llei.

    TÍTOL V ALTRES NORMES SOBRE ÒRGANS ESTATUTARIS I ENS INSTRUMENTALS

Article 40

Retenció de transferències a ens instrumentals

Sens perjudici de les mesures addicionals de control que conté l'article 19 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, s'autoritza la directora general del Tresor i Política Financera perquè, durant l'exercici de 2020, retengui les transferències amb càrrec al pressupost de despeses de la comunitat autònoma a favor dels ens instrumentals que no compleixin les disposicions aplicables en relació amb la publicitat dels contractes i en relació amb la prioritat en el pagament de determinades despeses o que, sense una causa justificada, no formulin o aprovin els comptes anuals o no els presentin davant la Intervenció General de la comunitat autònoma de les Illes Balears o davant la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears en els terminis que fixen les lleis, fins que aquests comptes no es formulin, s'aprovin i es presentin.

Article 41

Paràmetres específics d'entitats instrumentals

  1. Mentre no es produeixi el desplegament reglamentari a què fa referència l'apartat 1 de la disposició addicional cinquena de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el Consell de Govern pot aprovar, mitjançant un acord, els paràmetres específics que preveu la disposició esmentada.

  2. En particular, pel que fa als llindars retributius que s'acordin respecte dels òrgans unipersonals de direcció i del personal directiu professional de les entitats instrumentals del sector públic autonòmic, aquests llindars s'han d'aplicar als nous nomenaments i als nous contractes, i les eventuals diferències retributives respecte de les retribucions corresponents als nomenaments i als contractes anteriors no s'han de computar als efectes del que disposen els articles 12.2 i 15.5 d'aquesta llei.

Article 42

Utilització de romanents d'òrgans estatutaris, centres i ens del sector públic autonòmic en l'exercici de 2020

  1. Excepcionalment, durant l'exercici de 2020, els òrgans estatutaris i els màxims òrgans unipersonals de direcció dels ens del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears amb pressupost propi i dels centres docents públics han de fer les transferències de fons a favor de la conselleria o l'ens que determini, mitjançant una resolució, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, amb càrrec al romanent pressupostari d'exercicis anteriors de cada òrgan, ens o centre disponible a dia 31 de desembre de 2019.

    La determinació de l'import d'aquests romanents pressupostaris a què fa referència el paràgraf anterior, pel que fa als ens del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears amb pressupost propi i als centres docents públics, requereix un informe previ de la Direcció General de Pressuposts, que amb aquesta finalitat pot sol·licitar la informació i la documentació que calguin.

  2. En el cas d'òrgans estatutaris o ens adscrits al Parlament de les Illes Balears, la resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors a què es refereix l'apartat anterior s'ha de dictar a proposta de l'òrgan competent, de l'òrgan estatutari o de l'ens corresponent.

    ​​​​​​​TÍTOL VI TANCAMENT DELS PRESSUPOSTS

Article 43

Tancament dels pressuposts

Els pressuposts per a l'exercici de 2020 es tanquen, pel que fa al reconeixement dels drets i de les obligacions, dia 31 de desembre de l'any 2020.

TÍTOL VII RELACIONS INSTITUCIONALS

Article 44

Documentació que s'ha de trametre al Parlament de les Illes Balears

D'acord amb el que estableix la disposició final sisena de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, el Govern de les Illes Balears ha de trametre al Parlament de les Illes Balears la informació que preveu l'article 146 de la llei esmentada, amb la periodicitat i en els terminis que estableix aquest mateix precepte legal.

Disposició addicional primera

Pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020

  1. Amb caràcter general, les normes dels articles 12 a 20 d'aquesta llei s'han d'entendre desplaçades, totalment o parcialment, i en els diversos vessants qualitatius, quantitatius i temporals, per les disposicions que amb caràcter bàsic aprovi l'Estat, per mitjà de la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2020, o la norma de rang legal corresponent, o les seves modificacions al llarg de l'any 2020.

  2. Això no obstant, l'eventual increment de les retribucions bàsiques i de les complementàries, o les retribucions equivalents, i dels mòduls econòmics aplicables als centres docents concertats, en el marc de la legislació estatal bàsica esmentada, amb efectes a l'any 2020, respecte de les retribucions i els mòduls a què fan referència els articles 12 a 15 d'aquesta llei, requereix l'aprovació d'un acord del Consell de Govern, el qual s'ha de pronunciar expressament sobre l'abast, per als diversos col·lectius esmentats en aquests articles 12 a 15, de l'increment establert o autoritzat pel legislador estatal, sens perjudici de la tramitació i l'aprovació dels crèdits extraordinaris o suplementaris que, si escau, calguin.

    Així mateix, els criteris que a l'efecte estableixi el Consell de Govern han de ser atesos pels òrgans competents del Parlament de les Illes Balears i de la Universitat de les Illes Balears respecte del personal d'aquestes institucions sobre el qual la comunitat autònoma de les Illes Balears té competències legislatives en matèria retributiva.

    Disposició addicional segona

    Complement de rendiment investigador

  3. Es crea el complement de rendiment investigador que preveu l'article 43 del Decret 17/2019, de 15 de març, pel qual s'aprova l'Estatut del personal investigador laboral al servei dels instituts d'investigació sanitària de les Illes Balears.

  4. Pot percebre aquest complement el personal investigador laboral al servei dels instituts d'investigació sanitària de les Illes Balears que es trobi classificat dins les categories de personal investigador titular i professor o professora d'investigació establertes, respectivament, en els articles 19 i 22 del Decret 17/2019 esmentat.

    El dret a la percepció per primera vegada d'aquest complement i, si escau, l'accés al cobrament dels successius trams en els quals s'articuli, queda reservat al personal investigador al qual fa referència el paràgraf anterior que hagi superat amb qualificació bonus o eminens el primer, i, si n'és el cas, els successius processos d'avaluació i seguiment de la seva activitat investigadora duts a terme pels subjectes i seguint els criteris que s'estableixen en el títol VI del Decret 17/2019.

  5. D'acord amb el que disposa l'article 48.6 del Decret 17/2019, els requisits mínims per tal d'assolir una avaluació que generi dret a la percepció del complement de rendiment investigador s'han d'aprovar pel Patronat de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears i han d'estar a disposició del personal investigador contractat pels instituts d'investigació sanitària amb una antelació mínima de dotze mesos, prèviament a l'inici del procediment d'avaluació.

    La determinació concreta de la quantia econòmica individual a percebre per aquest concepte retributiu i, si escau, dels successius trams en els quals s'articuli s'ha de determinar en el marc de la negociació col·lectiva, de conformitat en tot cas amb la legislació estatal i autonòmica substantiva i pressupostària aplicable, particularment amb l'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, i amb els informes previs que siguin preceptius, sense que en cap cas la quantia total anual individual d'aquest complement no pugui ultrapassar els 9.000 euros anuals.

    Disposició addicional tercera

    Complement de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de l'Àrea de Salut de Menorca i de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera

  6. El complement de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1 de les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera és una retribució complementària orientada a aconseguir la qualitat i la continuïtat del servei en aquests àmbits assistencials.

  7. Les quanties corresponents al complement de fidelització del personal llicenciat sanitari del subgrup A1, que regula l'Acord de Consell de Govern de 2 de novembre de 2012 pel qual s'estableixen una sèrie de complements salarials per al personal sanitari del subgrup A1, publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 165, de 6 de novembre de 2012, s'han d'aplicar a tot el personal sanitari del subgrup esmentat que resideixi i presti serveis a les àrees de salut de Menorca o d'Eivissa i Formentera, en els termes que estableix aquesta disposició addicional.

  8. D'acord amb els articles 12.3 i 21.4 de la Llei 14/2018, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2019, els imports a què es refereix l'apartat anterior abonats per les quanties fixes establertes en l'acord esmentat fins al 31 de desembre de 2019, amb càrrec als crèdits pressupostaris corresponents al complement de productivitat variable, no queden afectats per la variació retributiva interanual prevista en l'article 12.1 i en la disposició addicional primera de la Llei 14/2018 esmentada, i en les disposicions concordants de les anteriors lleis anuals de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb efectes des de l'entrada en vigor de la Llei 11/2012, d'1 d'agost, de determinació de les quanties i d'habilitació per a la negociació de determinats complements salarials del personal facultatiu del subgrup A1 d'atenció especialitzada i d'atenció primària i personal facultatiu amb relació especial de residència per a la formació com a especialistes del Servei de Salut de les Illes Balears i dels ens que en depenen.

    A partir de l'1 de gener de 2020, la variació interanual de les quanties esmentades s'ha de regir pel que disposen l'article 12.1 i la disposició addicional primera d'aquesta llei, i les disposicions concordants de les futures lleis anuals de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  9. La percepció d'aquesta retribució és compatible amb l'abonament del complement regulat en la disposició addicional setena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

    ​​​​​​​Disposició addicional quarta

    Pròrroga del termini de vigència de les borses de personal funcionari interí

  10. Es prorroga fins al 31 de desembre de 2020, o fins al dia en què despleguin efectes les borses inherents a les ofertes públiques d'ocupació en execució al llarg de l'any 2020, el termini de vigència de les borses de personal funcionari interí a les quals es refereix la disposició addicional dotzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

  11. Així mateix, les borses vigents de personal funcionari interí formades pel procediment ordinari, pel procediment extraordinari i pel procediment específic de selecció per subvenir necessitats temporals i urgents, que, d'acord amb el que preveu l'article 12 del Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, hagin de perdre la seva vigència al llarg de l'any 2020, s'entenen prorrogades fins al 31 de desembre de 2020, o fins al dia en què despleguin efectes les borses inherents a les ofertes públiques d'ocupació en execució al llarg de l'any 2020.

  12. El òrgans competents de les administracions locals de les Illes Balears poden adoptar els acords escaients per a l'aplicació de mesures equivalents a les previstes en els dos punts anteriors.

    Disposició addicional cinquena

    Ofertes genèriques per exhauriment de borses de treball de personal funcionari interí

  13. Durant l'any 2020, i de manera excepcional i degudament motivada, en cas d'exhauriment de les borses de treball de personal funcionari interí formades per qualsevol dels procediments prevists al Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, es podrà procedir a trametre oferta genèrica al Servei d'Ocupació de les Illes Balears, en sol·licitud de persones que reuneixen els mateixos requisits que es varen demanar per a la constitució de les borses exhaurides.

  14. La convocatòria d'aquesta oferta genèrica s'ha de publicitar a les pàgines web de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, de l'Escola Balear d'Administració Pública i del Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

  15. La selecció dels candidats s'ha de fer d'acord amb criteris objectius, prèviament negociats a la Mesa Sectorial de Serveis Generals.

    Disposició transitòria única

    Normes transitòries sobre el règim de retribució de l'antiguitat en els ens del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  16. Durant el primer semestre de l'any 2020 s'ha de dur a terme, si s'escau, el recàlcul de l'antiguitat del personal al servei dels ens del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears a fi de determinar el nombre de triennis i el grup de titulació de cadascun d'aquests, d'acord amb les regles que conté l'apartat 2.1 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, modificat per la disposició final novena de la present Llei.

    Els efectes d'aquest recàlcul es fixen a l'1 de gener de 2020.

  17. Si, com a conseqüència del recàlcul esmentat, es produeix una reducció en les retribucions que per aquest concepte o concepte anàleg percebien alguns treballadors s'ha de reconèixer un complement personal transitori que inclogui la diferència que es regirà pels criteris establerts a l'apartat 3.2 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

    ​​​​​​​​​​​​​​Disposició derogatòria única

    Normes que es deroguen

    Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquesta llei i, concretament:

    1. La disposició addicional dissetena de la Llei 9/2011, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2012.

    2. L'apartat 1 de la disposició addicional setena de la Llei 8/2013, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2014.

    3. Els apartats 4 i 6 de l'article 17 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    4. L'apartat 6 i la regla 4a de l'apartat 7 de l'article 3 del Decret 122/2000, d'1 de setembre, pel qual es regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als seus socis partícips per les conselleries del Govern de les Illes Balears.

    5. La disposició addicional única del Decret 62/2006, de 7 de juliol, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    6. L'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de dia 7 de setembre de 1998, per la qual es dicten normes en matèria d'ajuts econòmics per als sinistres del personal funcionari docent que es produeixin per raó del servei.

    7. L'article 41 bis de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    8. La disposició final primera de la Llei 7/2017, de 3 d'agost, per la qual es modifica la Compilació de dret civil de les Illes Balears.

    Disposició final primera

    Modificacions de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de les taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  18. L'article 70 bis de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de les taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “Article 70 bis

    Fet imposable

    Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació, per part de l'Escola Balear d'Administració Pública, dels serveis següents:

    1r. Còpia autèntica de documents.

    2n. Còpia de documents.”

  19. L'apartat 1 de l'article 70 quater de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “1. La taxa per la prestació de serveis relacionats amb l'Escola Balear d'Administració Pública s'exigirà d'acord amb les tarifes següents:

    1.1. Còpia autèntica de documents Euros
    a) Suport paper (per full) 0,40 €
    b) Suport electrònic (per full) 0,40 €
    1.2. Còpies de documents
    1.2.1. Suport paper
    a) Còpies en DIN A4
    a.1) Fins a 5 fulls (per full) 1 €
    a.2) De 6 a 25 fulls (per full) 0,25 €
    a.3) De 26 a 100 fulls (per full) 0,35 €
    a.4) Més de 100 fulls (per full) 0,50 €
    b) Còpies en DIN A3
    b.1) Fins a 5 fulls (per full) 2 €
    b.2) De 6 a 25 fulls (per full) 0,25 €
    b.3) De 26 a 100 fulls (per full) 0,35 €
    b.4) Més de 100 fulls (per full) 0,50 €
    1.2.2. Suport electrònic
    a) Còpies en DIN A4
    a.1) Fins a 5 fulls (per full) 1 €
    a.2) De 6 a 25 fulls (per full) 0,25 €
    a.3) De 26 a 100 fulls (per full) 0,35 €
    a.4) Més de 100 fulls (per full) 0,50 €
    b) Còpies en DIN A3
    b.1) Fins a 5 fulls (per full) 2 €
    b.2) De 6 a 25 fulls (per full) 0,25 €
    b.3) De 26 a 100 fulls (per full) 0,35 €
    b.4) Més de 100 fulls (per full) 0,50 €”
  20. Es dota de contingut la lletra e) de l'apartat 2 de l'article 82 de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “e) Les famílies en situació de protecció especial que preveuen les lletres b), c), d) i e) de l'article 5 de la Llei8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, tenen una bonificació del 50% de l'import de la taxa, sempre que acreditin aquesta condició per qualsevol dels mitjans de prova que estableix la normativa vigent.”

    ​​​​​​​4. L'article 102 bis de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

    ​​​​​​​“Article 102 bis

    Exempcions

    Queden exempts del pagament d'aquesta taxa les persones en situació legal de desocupació, les persones amb una discapacitat igual o superior al 33%, els membres de les famílies nombroses i les víctimes de violència de gènere que tenguin reconeguda aquesta condició, i les famílies en situació de protecció especial previstes en l'article 5 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies, i també les víctimes de terrorisme i els seus cònjuges i fills. Per gaudir de l'exempció, les persones interessades han d'acreditar documentalment, en el moment de la inscripció a les proves, que es troben en alguna d'aquestes situacions.”

  21. S'afegeix un nou concepte en el punt 2 de l'article 103 quater de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “— Drets d'examen de la prova de certificació oficial del coneixement de les llengües per als alumnes del Programa EOI-CEPA: 23,07”

  22. L'apartat 2 de l'article 103 vicies de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2. Tenen dret a una bonificació del 50% de la taxa els membres de famílies monoparentals de categoria general, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció d'acord amb els documents que preveu la normativa vigent.”

  23. S'afegeix un capítol, el capítol XV, en el títol V de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “Capítol XV

    Taxes per al curs 2020-2021 per a la prestació de serveis educatius, complementaris i de reforç del centre d'educació infantil de primer cicle Can Nebot, de Sant Jordi de Ses Salines, al terme municipal de Sant Josep de Sa Talaia (Eivissa)

    ​​​​​​​

    ​​​​​​​​​​​​​​Article 103 unquadragies

    Fet imposable

    Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis educatius, complementaris i de reforç inherents al servei públic d'educació que presta el Centre d'Educació Infantil de Primer Cicle Can Nebot, de Sant Jordi de Ses Salines, al terme municipal de Sant Josep de Sa Talaia (Eivissa); i això sens perjudici que la prestació d'aquests serveis durant les vacances escolars només s'ofereixi si hi ha demanda suficient.

Article 103

duoquadragies.

Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa les persones o les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària, que sol·licitin la prestació dels serveis que constitueix el fet imposable de la taxa.

Article 103

triquadragies.

Meritació i pagament

  1. La taxa es merita quan es presenta la sol·licitud per a la prestació del servei corresponent, d'acord amb el que disposa la lletra b) de l'article 10.1 de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. La taxa s'ha de pagar mitjançant el document d'ingrés d'autoliquidació corresponent, que s'ha de presentar amb la sol·licitud.

Article 103

quaterquadragies.

Quota tributària

Els serveis educatius, complementaris i de reforç, la prestació dels quals constitueixen el fet imposable, queden gravats de la manera següent:

Concepte Quota
1. Taxes per serveis educatius
1.1. Matrícula 105 €/any
1.2. Jornada d'escolarització bàsica de 9.00 a 13.00 h (infants d´1 a 3 anys) 175 €/mes
1.3. Jornada d'escolarització bàsica de 9.00 a 13.00 h (lactants) 180 €/mes
2. Taxes per serveis complementaris
2.1. Menjador (horari de 13.00 a 14.00 h) 120 €/mes 6 €/dia
2.2. Servei de primera acollida de 7.30 a 7.59 h 30 €/mes 1,50 €/dia
2.3. Servei d'acollida de 8.00 a 8.45 h 21 €/mes 1,05 €/dia
2.4. Servei de recollida de 13.15 a 14.00 h (sense menjador) 21 €/mes 1,05 €/dia
2.5. Servei de recollida de 14.15 a 15.00 h 23 €/mes 1,15 €/dia
2.6. Servei de recollida de 15.15 a 16.00 h 46 €/mes 2,30 €/dia
3. Taxes per serveis de reforç
3.1. Curs de massatge (6 sessions) 3 €/sessió
3.2. Espais familiars (10 sessions setmanals de 2 hores) 12 €
3.3. Taller de famílies (6 sessions mensuals de 2 hores) 12 €

Article 103

quinquadragies.

Bonificacions

  1. Tenen dret a una bonificació del 20% de la taxa pel servei educatiu:

    1. Les famílies que tenguin dos o més fills matriculats al centre.

    2. Les famílies que tenguin un fill matriculat amb necessitats educatives especials.

    3. Les famílies en situació de protecció especial previstes en l'article 5 de la Llei 8/2018, de 31 de juliol, de suport a les famílies.

  2. Aquestes bonificacions no són acumulables.

Article 103

sexquadragies.

Normes de gestió i pagament

  1. La formalització de la matrícula implica el bloqueig de la plaça que no pot ser ocupada per cap altre infant. El subjecte passiu tindrà dret a la devolució de les taxes indegudament satisfetes per les causes generals admeses en dret i, també, quan el servei, la funció o l'activitat constitutiva del fet imposable corresponent no s'hagués prestat, desenvolupat o realitzat per causes no imputables a aquell. Només en casos de malaltia o absència justificada podrà no ocupar-se la plaça per un període limitat. En aquest cas el subjecte passiu haurà de fer-se càrrec del 100% de l'import del servei educatiu.

    En els supòsits que la matrícula es formalitzi durant la segona quinzena del mes, i sempre que ja hagi començat el curs escolar, aquest mes tan sols s'haurà d'abonar el 50% de la taxa que correspongui.

    La manca d'assistència d'un infant per un període superior a quinze dies sense justificació pot implicar la baixa definitiva.

  2. La taxa mensual del servei educatiu i dels serveis complementaris contractats es recaptarà dins els primers 5 dies del mes, mitjançant el document d'ingrés d'autoliquidació corresponent. El mes de juliol té la consideració de lectiu i s'ha d'abonar.

    Un retard en el pagament de més d'una mensualitat sense un motiu que ho justifiqui obliga a demanar un informe a la regidoria competent en matèria d'afers socials, la qual proposarà les mesures pertinents. Si suposa donar de baixa l'infant del centre, la direcció del centre ha de comunicar la baixa per escrit a la família amb 15 dies d'antelació.

    Els canvis en els règims d'utilització dels serveis han de ser mensuals i s'han de comunicar a la direcció del centre amb una setmana d'antelació i per escrit.

  3. Els serveis de reforç i els complementaris que s'utilitzin amb caràcter esporàdic es recaptaran en efectiu en el moment en què se sol·licitin.

    Els alumnes que utilitzin els serveis complementaris de manera esporàdica han de pagar la part proporcional del cost, tenint en compte que es considera esporàdic un màxim de 15 dies mensuals.”

  4. El primer paràgraf de l'article 294 de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “La quantia de la taxa per ocupació amb mercaderies, vehicles o estris serà fixada per ordre del conseller o la consellera competent en matèria de ports, respectant el mínims següents:”

  5. Se suprimeixin el paràgrafs cinquè i sisè de l'article 294 de la Llei 11/1998 esmentada.

  6. Es deixa sense contingut el capítol LV del títol VI de la Llei 11/1998 esmentada, relatiu a la taxa per l'autorització o la resolució d'afecció d'activitats d'espeleologia en espais de rellevància ambiental.

  7. L'apartat 1 de l'article 391 bis de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “1. Les llicències de pesca recreativa expedides per via telemàtica, impreses pel mateix usuari i que no s'hagin de notificar en el domicili del sol·licitant, tenen una bonificació de:

    1. 10 euros per a les llicències individuals.

    2. 15 euros per a les llicències per a embarcacions.”

  8. S'afegeix un nou punt, el punt cinquè, en l'article 392 nonies de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “5è. Bonificacions

    Les autoritzacions expedides per via telemàtica, impreses pel mateix usuari i que no s'hagin de notificar en el domicili del sol·licitant, tenen una bonificació de 10 euros.”

  9. S'afegeix un nou capítol, el capítol III, en el títol XIII de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “Capítol III

    Taxa per a la inscripció en el Registre públic de persones formadores per impartir accions formatives dirigides a obtenir certificats de professionalitat de les Illes Balears

Article 458 bis

Fet imposable

Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa les actuacions administratives inherents a la tramitació del procediment per verificar el compliment dels requisits de les persones formadores per a la inscripció en el Registre públic de persones formadores per impartir accions formatives conduents a obtenir certificats de professionalitat de les Illes Balears.

Article 458 ter

Subjecte passiu

Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques que presenten sol·licituds telemàtiques d'inscripció en el Registre públic de persones formadores per impartir accions formatives conduents a obtenir certificats de professionalitat de les Illes Balears.

Article 458 quater

Quota tributària

La taxa s'exigeix d'acord amb la tarifa següent:

— Per cada mòdul formatiu per al qual se sol·licita la inscripció: 6 euros.

Article 458 quinquies

Meritació i pagament

  1. La taxa es merita quan es presenta la sol·licitud corresponent, d'acord amb allò que disposa la lletra b) de l'article 10.1 de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  2. El pagament de la taxa s'ha de fer mitjançant la presentació i l'ingrés de l'autoliquidació corresponent en el moment de presentar la sol·licitud.”

  3. El capítol únic del títol XIV de la Llei 11/1998 esmentada queda modificat de la manera següent:

“Capítol únic

Taxes per la transposició d'informació en exercici del dret d'accés a la informació pública

Article 459

Fet imposable

  1. Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis administratius següents, quan sigui en exercici del dret d'accés de la informació pública:

    1. Còpia de documents.

    2. Còpia en dispositius d'emmagatzematge electrònic.

  2. Aquesta taxa és aplicable sempre que no n'hi hagi una altra de més específica d'acord amb el contingut d'aquesta llei.

Article 460

Exempció

Queden exemptes de pagament les còpies dels primers cent fulls en DIN A4 o cinquanta fulls en DIN A3.

Article 461

Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa les persones o les entitats que sol·liciten els serveis que constitueixen el fet imposable.

Article 462

Quantia

  1. Còpies

    1. Còpia de mida DIN A4, a partir del full 101: 0,10 €/full.

    2. Còpia de mida DIN A3, a partir del full 51: 0,15 €/full.

    3. Còpia de plànols:1,50 €/full.

  2. Quan es tracti de còpies de documents en color, la quantia de la taxa és el resultat de multiplicar per quatre les quanties anteriors.

  3. Còpia en dispositius d'emmagatzematge electrònic proporcionats per l'Administració: 10 € per dispositiu.

Article 463

Meritació i pagament

  1. La taxa es merita, d'acord amb el que disposa la lletra a) de l'article 10.1 de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears, en el moment en què s'iniciï la prestació del servei o el desenvolupament de l'activitat, sense perjudici d'exigir el seu dipòsit previ mitjançant comunicació per part de l'òrgan competent de la quota que s'ha d'ingressar.

  2. El pagament de la taxa s'ha de fer mitjançant la presentació i l'ingrés de l'autoliquidació corresponent.”

  3. S'afegeix un nou apartat, l'apartat 8, en l'article 278 de la Llei 11/1998 esmentada, amb la redacció següent:

    “8. S'estableix un increment del 15% de la quantia de la taxa, durant la vigència de l'autorització corresponent, respecte de les embarcacions en base de la llista 7a els titulars de les quals no hagin sol·licitat la nova autorització abans del venciment de l'anterior i la sol·licitin dins el termini d'un mes des que se'ls notifiqui l'advertència de la pèrdua definitiva de la preferència a obtenir la nova autorització en cas de no sol·licitar‑la.”

    Disposició final segona

    Modificacions del text refós de les disposicions legals de la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l'Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny

  4. S'afegeix un nou apartat, l'apartat 4, en l'article 5 bis del text refós de les disposicions legals de la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de tributs cedits per l'Estat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2014, de 6 de juny, amb la redacció següent:

    “4. Així mateix, s'estableix una deducció del 25% de les quanties de les donacions dineràries o del valor de la resta de donacions i modalitats a què es refereixen l'apartat 1 d'aquest article i l'article 3 de la Llei 3/2015 esmentada, quan el beneficiari del mecenatge sigui l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears o qualsevol de les entitats instrumentals a què fa referència la lletra b) de l'article 4.1 de la mateixa Llei 3/2015 i el projecte o l'activitat cultural objecte del mecenatge constitueixi un projecte propi de l'Administració de la comunitat autònoma o de les seves entitats instrumentals.

    En aquests casos no són aplicables els límits relatius a la base imposable de l'apartat 3 anterior, i el límit màxim de la deducció aplicable és de 1.200 euros per exercici, sens perjudici de la resta de les condicions de l'apartat 2 d'aquest mateix article.”

  5. La lletra c) de l'article 10 del text refós esmentat queda modificada de la manera següent:

    “c) No obstant el que disposa la lletra a) anterior, quan el valor real o declarat —sempre que aquest darrer sigui superior al real— de l'immoble sigui igual o inferior a 200.000 euros, i sempre que l'immoble adquirit hagi de constituir el primer habitatge, amb el caràcter d'habitatge habitual, de l'adquirent, el tipus de gravamen aplicable és el 5%.”

  6. L'article 15 del text refós esmentat queda modificat de la manera següent:

    “Amb caràcter general, les primeres còpies d'escriptures i actes notarials, quan tenguin com a objecte una quantitat o cosa avaluable i contenguin actes o contractes inscriptibles en els registres de la propietat, de béns mobles, mercantil o de la propietat industrial no subjectes a l'impost sobre successions i donacions o als conceptes compresos en els números 1r i 2n de l'apartat 1 de l'article 1 del text refós de la Llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, tributen, a més de per la quota fixa prevista en l'article 31.1 de la norma esmentada, al tipus de gravamen de l'1,5%.”

  7. Es dota de contingut l'article 17 del text refós esmentat, amb la redacció següent:

    “Article 17

    Tipus de gravamen específic per a determinades operacions immobiliàries

    Les primeres còpies d'escriptures i actes notarials, quan tenguin per objecte la transmissió onerosa o la constitució de drets reals sobre béns immobles que hagin de constituir el primer habitatge de l'adquirent, amb el caràcter d'habitatge habitual, quan el valor real o declarat —sempre que aquest darrer sigui superior al real— de l'immoble sigui igual o inferior a 200.000 euros, tributen al tipus de gravamen de l'1,2%.”

  8. L'article 19 del text refós esmentat queda modificat de la manera següent:

    “El tipus de gravamen aplicable als documents notarials en què s'hagi renunciat a l'exempció a què es refereix l'apartat dos de l'article 20 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'impost sobre el valor afegit, és del 2,5%.”

  9. L'apartat 5 de l'article 63 del text refós esmentat queda modificat de la manera següent:

    “5. En el cas de les màquines o les terminals a què es refereixen els apartats 7 i 8 de l'article 67 d'aquest text refós, la taxa es merita cada vegada que se n'autoritza l'alta temporal corresponent.”

  10. S'afegeix un nou apartat, l'apartat 8, a l'article 67 del text refós esmentat, amb la redacció següent:

    “8. La quota anual reduïda fixa aplicable a les màquines de tipus B o C o terminals en prova, que comptin amb l'autorització temporal prevista en la normativa sectorial en matèria de joc, per un període no superior a tres mesos, és la que resulti d'aplicar a la quota anual prevista en els apartats 1, 2, 4 o 6 d'aquest article una bonificació del 73%.”

    Disposició final tercera

    Modificacions del text refós de la Llei 9/1991, de 27 de novembre, reguladora del cànon de sanejament d'aigües, aprovat pel Decret legislatiu 1/2016, de 6 de maig

  11. L'article 4 del text refós de la Llei 9/1991, de 27 de novembre, reguladora del cànon de sanejament d'aigües, aprovat pel Decret legislatiu 1/2016, de 6 de maig, queda modificat de la manera següent:

    “Article 4

    Meritació

    Amb caràcter general, la meritació es produeix en el moment en què el tribut resulti exigible d'acord amb l'article 6 d'aquest text refós.

    No obstant això, per al supòsit de captació directa per a consum propi, la meritació es produeix el 31 de desembre o en la data de cessament de la captació quan aquesta fos anterior.”

  12. El darrer paràgraf de la lletra b) de l'apartat 2 de l'article 8 del text refós esmentat queda modificat de la manera següent:

    “Excepcionalment, en els casos de fugues d'aigua, el consum que s'ha de tenir en compte als efectes d'aplicar l'escala que es regula en aquesta lletra b) és la mitjana del consum dels dotze mesos immediatament anteriors, de manera que la diferència entre el consum efectiu i aquesta mitjana queda sotmesa a la quota variable general aplicable d'acord amb la lletra a) d'aquest apartat. Aquesta regla excepcional per als casos de fugues d'aigua només es pot aplicar una vegada cada tres anys.

    Als efectes del que preveu el paràgraf anterior s'ha d'entendre que s'ha produït una fuga d'aigua quan se superi en més de 80 metres cúbics mensuals i, a més, en més d'un 40% el consum corresponent al mateix període de l'any anterior.

    En el cas en què la fuga d'aigua afecti més d'un període dels facturats pel substitut, aquesta regla excepcional només s'aplica al període en el qual el consum hagi estat superior.”

  13. L'apartat 3 de l'article 9 del text refós esmentat queda modificat de la manera següent:

    “3. S'estableix una bonificació del 50% sobre la quota meritada en aquelles zones que no comptin amb depuradores en servei.”

    Disposició final quarta

    Modificació de la Llei 14/2018, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2019

    La disposició addicional segona de la Llei 14/2018, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2019, queda modificada de la manera següent:

    “Disposició addicional segona

    Despeses menors

  14. Són despeses menors les despeses derivades de subministraments i serveis de quantia inferior a cinc mil euros, exclòs l'impost sobre el valor afegit.

  15. Aquestes despeses menors no requereixen cap tramitació substantiva o procedimental, sens perjudici dels actes d'execució pressupostària a què es refereix l'apartat 3 d'aquesta disposició i de la comprovació que el contractista no ha subscrit al llarg dels dotze mesos anteriors altres contractes menors del mateix tipus i prestacions semblants per un import total igual o superior a quinze mil euros.

    En tot cas, les despeses menors a què es refereix aquesta disposició addicional constitueixen pagaments menors als efectes de l'incís final de l'article 63.4, del tercer paràgraf de l'article 335.1 i del tercer paràgraf de l'article 346.3 de la Llei 9/2017 esmentada, per la qual cosa no s'han de publicar en el perfil del contractant ni s'han de trametre i comunicar a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears i al Registre de Contractes del Sector Públic, ni tampoc al Registre de Contractes de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  16. Sens perjudici de les normes especials relatives als pagaments a justificar, el reconeixement de l'obligació i el pagament de les despeses menors només requereix que es justifiqui la prestació corresponent mitjançant la presentació de la factura o del document equivalent davant l'òrgan competent, que serà degudament conformat.”

    Disposició final cinquena

    Modificacions de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  17. La lletra l) de l'article 7 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificada de la manera següent:

    “l) Autoritzar les operacions relatives a l'endeutament, als préstecs reintegrables i a les bestretes extraordinàries i a la concessió d'avals a què es refereixen, respectivament, els articles 95.6, 102 i 103.3 d'aquesta llei.”

  18. Les lletres e) i i) de l'article 8 de la Llei 14/2014 esmentada queden modificades de la manera següent:

    “e) Elaborar i sotmetre a l'aprovació del Consell de Govern el pla pressupostari a mitjà termini.”

    “i) Exercir l'autoritat superior sobre l'ordenació de pagaments de l'Administració de la comunitat autònoma i dels organismes autònoms, i aprovar el pla de tresoreria a què fa referència l'article 88 d'aquesta llei.”

  19. El darrer paràgraf de l'apartat 2 de l'article 53 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “De la mateixa manera, els crèdits declarats indisponibles es poden declarar novament disponibles si desapareixen les raons que varen motivar la declaració corresponent o es considera convenient la seva disponibilitat per qualsevol altra raó d'interès públic prevalent.”

  20. L'apartat 2 de l'article 66 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2. L'aprovació i la modificació d'autoritzacions i compromisos de despeses de caràcter pluriennal requereixen un informe previ de la direcció general competent en matèria de pressuposts quan ultrapassin els límits establerts en l'article 65.1 o quan l'import global de les anualitats corresponents als exercicis futurs excedeixi en total d'un milió d'euros, i també, si escau, la corresponent fiscalització de la Intervenció General.”

  21. L'apartat 2 de l'article 67 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2. Això no obstant, en casos excepcionals degudament motivats, el conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts pot autoritzar que l'adaptació a què es refereix l'apartat anterior es faci abans de 31 de març de l'exercici o immediatament després d'haver aprovat l'expedient d'incorporació de romanents o de generació de crèdit, a què fan referència els articles 60 i 59 d'aquesta llei, vinculats a la partida pressupostària a la qual s'han d'imputar les despeses pluriennals.”

  22. L'apartat 8 de l'article 70 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “8. Excepcionalment, per al reconeixement extrajudicial de crèdits amb càrrec a la Hisenda de la comunitat autònoma, el Consell de Govern, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, id'acord amb l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, pot ordenar la mesuraprovisional que aquests crèdits s'imputin immediatament al pressupost a efectes de dur a terme els pagaments corresponents, sense necessitat de garantir l'obligació. Aquests pagaments són de caràcter a compte i l'import definitiu es determina a la liquidació que resulti del procediment corresponent, que s'ha d'incoar en un termini màxim de quinze dies.”

  23. El darrer paràgraf de l'apartat 1 de l'article 71 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “Quan es tracti d'autoritzacions o compromisos de despesa de caràcter pluriennal, la tramitació anticipada de l'expedient de despesa ha de respectar les normes que contenen els articles 64 a 67 d'aquesta llei, sens perjudici que els expedients de caràcter anual quedin sotmesos igualment al que disposa l'article 65.6.”

  24. L'apartat 5 de l'article 73 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “5. L'expedició d'ordres de pagament a càrrec dels pressuposts generals de la comunitat autònoma s'ha d'ajustar al pla de tresoreria que estableixi el conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts.”

  25. L'apartat 3 de l'article 74 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “3. La contractació de personal laboral temporal i el nomenament de funcionaris interins en les condicions establertes en els apartats anteriors requereixen els informes previs que, si s'escau, prevegin les lleis anuals de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    En tot cas, abans de formalitzar el nomenament o el contracte, el servei jurídic de la conselleria o de l'entitat corresponent ha d'emetre un informe que s'ha de pronunciar sobre el compliment dels requisits específics prevists en els apartats anteriors d'aquest article.”

  26. L'apartat 2 de l'article 77 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2. El perceptor d'un pagament indegut total o parcial està obligat a restituir-lo. L'òrgan que ha comès l'error que ha originat el pagament indegut ha de disposar immediatament, d'ofici, la restitució de les quanties pagades indegudament, d'acord amb els procediments establerts reglamentàriament.

    No obstant l'anterior, l'òrgan competent per proposar els pagaments corresponents pot descomptar, en els pagaments posteriors que s'hagin de fer a la mateixa persona o entitat, la quantia corresponent al pagament previ indegut, sense necessitat de tramitar cap procediment, en els casos següents:

    1. En les relacions jurídiques de tracte successiu amb tercers, amb el consentiment de la persona o entitat interessada.

      Això no obstant, no és necessari aquest consentiment en les relacions derivades de la prestació de la renda social garantida, sempre que el pagament indegut dugui causa de la modificació puntual de les circumstàncies econòmiques dels beneficiaris de la prestació i l'import a compensar resulti de la documentació que consti en els expedients de la prestació relatius al mateix beneficiari.

    2. En la confecció de les nòmines dels empleats públics i de la resta d'empleats de l'Administració de la comunitat autònoma i de les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic, sens perjudici dels límits inherents als llindars legals d'inembargabilitat de sous i salaris.

    3. En les relacions jurídiques internes entre l'Administració de la comunitat autònoma i les entitats instrumentals integrants del sector públic autonòmic.”

  27. Els apartats 1 i 4 de l'article 88 de la Llei 14/2014 esmentada queden modificats de la manera següent:

    “1. El conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, a proposta del director general competent en matèria de tresoreria, ha d'aprovar un pla de tresoreria anual.”

    “4. Mitjançant resolució del director general competent en matèria de tresoreria les previsions a què fan referència les lletres a) i b) de l'apartat 2 anterior s'han d'actualitzar periòdicament al llarg de l'exercici, segons el ritme d'execució dels cobraments i dels pagaments i, en general, dels canvis que es produeixin en les previsions corresponents.”

  28. La disposició transitòria primera de la Llei 14/2014 esmentada queda modificada de la manera següent:

    ​​​​​​​“Disposició transitòria primera

    Règim transitori dels consorcis

    Fins a l'exercici de 2021, els consorcis a què fa referència la lletra g) de l'article 1.3 d'aquesta llei han d'aplicar les normes que s'estableixen per a les entitats públiques empresarials en tot allò que sigui compatible amb la naturalesa jurídica d'aquests consorcis i la seva normativa específica.”

  29. El primer paràgraf de l'apartat 3 de l'article 59 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “3. Com a regla general, la generació de crèdit només es pot autoritzar quan s'hagin recaptat de manera efectiva els ingressos que la justifiquen, a excepció dels ingressos que provenguin d'altres administracions públiques, cas en el qual la generació es pot autoritzar des del moment del reconeixement del dret de cobrament per raó del reconeixement de l'obligació per part de l'administració corresponent, o des que consti que hi ha un compromís ferm d'aportació. En aquest darrer sentit, en el cas particular d'ingressos que duguin causa d'acords de conferències sectorials es pot tramitar la modificació de crèdit des del moment en què s'emeti el certificat de la reunió de la conferència sectorial en la qual s'hagi aprovat inicialment la distribució dels fons a les comunitats autònomes; així mateix, una vegada generat el crèdit, aquest s'entendrà disponible per iniciar la tramitació de les convocatòries corresponents, tot i que l'eficàcia d'aquestes quedarà sotmesa a la condició suspensiva de la subscripció o l'aprovació dels convenis, les resolucions o els instruments jurídics per mitjà dels quals es formalitzin els compromisos financers corresponents a què es refereix la regla quarta de l'article 86.2 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària, moment a partir del qual es podran dictar les resolucions de concessió i, en general, la resta d'actes inherents a l'execució de les convocatòries esmentades.”

  30. L'apartat 6 de l'article 65 de la Llei 14/2014 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “6. En els casos de tramitació anticipada d'expedients de despesa a què fa referència l'article 71 d'aquesta llei, s'han de complir així mateix els límits i les anualitats o els imports autoritzats que preveuen els apartats 1 a 5 anteriors, i s'ha d'entendre com a exercici corrent a l'efecte del compliment d'aquests límits i anualitats l'exercici en què s'aprovi l'expedient.”

    Disposició final sisena

    Modificacions de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  31. El primer paràgraf del punt 1 de l'annex de la Llei 2/1997, de 3 de juny, de taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “El preu pels serveis acadèmics de cada matèria, assignatura, disciplina o activitat s'ha de calcular de conformitat amb el nombre de crèdits assignats a aquestes en els plans d'estudis de la Universitat de les Illes Balears (d'ara endavant, UIB) i amb el nivell d'experimentalitat dels ensenyaments que condueixen al títol oficial que es pretén obtenir, i tenint en compte si es tracta de la primera matrícula, de la segona o de les successives. Això no obstant, el preu pels serveis acadèmics de les assignatures d'elecció lliure (optatives i casos semblants) s'ha de calcular d'acord amb el preu establert per als ensenyaments als quals pertany cada una de les assignatures triades, amb independència del títol oficial que es pretén obtenir. Si s'opta per assignatures o activitats que no pertanyen a cap pla d'estudis concret, s'han d'aplicar els preus corresponents al nivell d'experimentalitat 3.”

  32. El segon i el tercer paràgrafs del punt 2 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queden modificats de la manera següent:

    “Els alumnes que iniciïn uns ensenyaments de caràcter oficial amb estudis parcialment adaptats o reconeguts han de complir els requisits exposats sumant els crèdits adaptats o reconeguts i els crèdits de què es matriculin efectivament.

    Els alumnes que tenguin la consideració d'esportistes d'alt nivell en el moment d'iniciar els ensenyaments universitaris, amb el reconeixement explícit del Consell Superior d'Esports o de la conselleria competent del Govern de les Illes Balears, poden matricular-se del 50% dels crèdits establerts com a nombre mínim, sense reduccions, per als estudis de grau i de màster.”

  33. El punt 5 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “5. Adaptació o reconeixement de crèdits o assignatures

    En el moment de sol·licitar l'adaptació o el reconeixement de crèdits o assignatures d'altres estudis universitaris o d'estudis equivalents, o per correspondència amb cicles formatius de grau superior o per l'acreditació d'experiència laboral o professional, s'ha d'abonar el preu corresponent. Aquest preu no s'ha d'aplicar en els supòsits següents:

    1. Quan només es tracti d'incorporar al nou expedient assignatures superades a la UIB la denominació, el nombre de crèdits i el codi de les quals es mantinguin.

    2. Quan es tracti d'una adaptació entre plans d'estudis del mateix centre.

    Els alumnes que hagin obtingut l'adaptació o el reconeixement d'assignatures o crèdits han d'abonar per cada crèdit el 15% del preu de la primera matrícula que s'estableix per als ensenyaments que condueixen al títol oficial que es pretén obtenir aquell any acadèmic. Aquest preu no s'ha d'aplicar en els dos supòsits anteriors. En cas d'impagament, la quantia corresponent romandrà pendent per a una eventual reclamació de quantitat impagada a l'efecte previst en l'apartat 12.

    Tots els crèdits corresponents a matèries cursades per l'alumne que no sigui possible reconèixer perquè no s'adeqüin a les competències del pla d'estudis es poden transferir a l'expedient. La incorporació a l'expedient s'entén inclosa en el preu de la sol·licitud.”

  34. El segon paràgraf del punt 6 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “L'abonament dels preus per la prestació de serveis acadèmics dóna dret als alumnes a una única qualificació final durant l'any acadèmic per a cada una de les matèries, assignatures, disciplines o activitats reglades de què es matriculin, d'acord amb les condicions d'avaluació publicades per la UIB.”

  35. Els paràgrafs tercer i cinquè del punt 6 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queden sense contingut.

  36. Les lletres c), i) i j) del punt 7 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queden modificades de la manera següent:

    “c) Preu per la sol·licitud d'adaptació, de reconeixement d'assignatures o crèdits o per la convalidació d'una fase d'una prova d'accés o admissió.”

    “i) Preu per la preparació de documents acadèmics oficials a efectes de legalització.

    1. Preu pel lliurament d'una còpia segellada en paper d'una guia docent o d'un programa d'assignatura.”

  37. Les lletres d), e) i w) del punt 7 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queden sense contingut.

  38. El punt 11 de l'annex de la Llei 2/1997 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “11. Exempcions i bonificacions

    Es poden aplicar les exempcions i les bonificacions següents, per l'ordre que s'indica a continuació:

    1. L'obtenció de la menció de matrícula d'honor en una o més assignatures cursades a la UIB permet, en formalitzar les matrícules següents d'ensenyaments oficials a la mateixa UIB, acollir-se per una sola vegada a l'exempció dels preus de la matrícula d'un nombre de crèdits equivalent al que s'hagi superat amb aquesta menció. La bonificació corresponent s'ha d'aplicar una vegada calculat l'import total de la matrícula i no en pot resultar en cap cas un import final negatiu.

      Els alumnes amb matrícula d'honor o amb premi extraordinari al batxillerat o a un cicle formatiu de grau superior de formació professional, concedit pel ministeri competent o per la conselleria competent del Govern de les Illes Balears, poden acollir-se a l'exempció total dels preus de la matrícula dels crèdits del primer curs dels ensenyaments universitaris oficials de grau de què es matriculin per primera vegada.

      Els alumnes amb premi d'exempció de matrícula concedit pel Consell Social de la UIB o obtingut a les olimpíades o a altres competicions que organitza la UIB en col·laboració amb la conselleria competent del Govern de les Illes Balears poden acollir-se a l'exempció total dels preus de la matrícula dels crèdits del primer curs dels ensenyaments universitaris oficials de grau de què es matriculin per primera vegada.

      Els alumnes amb premi extraordinari d'ensenyaments oficials de la UIB poden acollir-se a l'exempció total del preu per l'expedició del títol corresponent o, si escau, a la devolució de l'import d'aquest.

    2. Tenen dret a exempció i/o bonificació en els preus:

      — Les persones que acreditin ser membres de famílies nombroses mitjançant un títol o certificat expedit per l'organisme competent.

      — Les persones que siguin membres de famílies monoparentals, sempre que acreditin documentalment la seva situació en el moment de la sol·licitud.

      — Els alumnes en situació de dependència o amb una discapacitat del 33% o superior, acreditada mitjançant una resolució o un certificat del Centre Base de la conselleria competent en matèria de serveis socials del Govern de les Illes Balears o de l'òrgan competent d'acord amb el Reial decret 1414/2006, d'1 de desembre, pel qual es determina la consideració de persona amb discapacitat als efectes que preveu el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre. Així mateix, han de presentar als serveis administratius de la UIB un informe de l'Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitats Especials referent al nombre de crèdits de què se'ls recomana matricular-se cada any acadèmic.

      — Les persones que hagin estat víctimes d'actes terroristes, així com el cònjuge i els fills. Aquesta condició s'acredita presentant la resolució administrativa corresponent. En el cas del cònjuge i els fills, s'hi ha d'adjuntar el llibre de família.

      — Les víctimes de violència de gènere, així com els fills que en depenen. Aquesta condició s'acredita presentant qualsevol dels documents prevists per la normativa vigent. En el cas dels fills dependents també s'ha de presentar el llibre de família.

      — Els joves tutelats i extutelats en vies d'emancipació, dependents dels departaments d'afers socials dels consells insulars. Aquesta condició s'acredita presentant el certificat acreditatiu corresponent emès pel departament d'afers socials del consell insular del qual depenguin.

    3. Les condicions que donen dret a les exempcions i les bonificacions en els preus de la matrícula s'han de complir en el termini de matrícula corresponent, llevat del cas de discapacitat, en què la condició s'ha de complir a l'any de la matrícula. Pel que fa als preus dels altres serveis regulats en aquest annex, les condicions que donen dret a les exempcions i les bonificacions s'han de complir en el moment de sol·licitar la prestació del servei.”

      Disposició final setena

      Modificació del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre

      S'afegeix un nou article, l'article 21 bis, en el text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, amb la redacció següent:

      “Article 21 bis

      Desistiment de l'Administració

  39. En els procediments iniciats d'ofici, l'òrgan competent per resoldre té la facultat de desistir, en qualsevol moment abans de dictar la resolució a què es refereix l'article anterior, del procediment de concessió, tant per motius d'interès públic degudament justificats en l'expedient com per raó de la concurrència d'infraccions no esmenables de les normes reguladores del procediment de concessió.

  40. En cas de desistiment per motius d'interès públic, l'Administració no podrà iniciar un nou procediment de concessió mentre subsisteixin les raons que varen motivar el desistiment.

    El desistiment per motius de legalitat, en canvi, no impedeix que s'iniciï en qualsevol moment un nou procediment de concessió.”

    Disposició final vuitena

    Modificacions de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013

  41. La lletra b) de l'apartat 2.1 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, queda modificada de la manera següent:

    “b) El complement d'antiguitat, consistent en una quantia igual per a cada grup per cada tres anys de servei en una categoria pertanyent a un mateix grup, i que s'ha de regir per les regles següents:

    1a. El complement d'antiguitat es merita per trienni vençut. Els triennis suposen tres anys de serveis prestats a l'ens i s'han de reconèixer i meritar en el grup al qual pertany el treballador en el moment del venciment de cada un d'aquests, i amb efectes econòmics a partir del mes següent del seu venciment, llevat que aquest sigui el primer dia del mes.

    2a. El reconeixement de serveis previs a altres ens, a efectes de retribuir el complement d'antiguitat, s'ha de preveure en els convenis col·lectius o en altres instruments de negociació, i només es pot fer d'acord amb la mateixa normativa i els mateixos criteris prevists per al reconeixement de serveis previs al personal funcionari al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    3a. Els treballadors als quals, d'acord amb les regles anteriors, se'ls reconegui l'antiguitat tenen dret a percebre l'import corresponent al nombre de triennis reconeguts per serveis previs.”

  42. L'apartat 2.4 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2.4. Cada ens disposa d'un període de set mesos per dur a terme la valoració objectiva dels llocs de treball i assignar a cada lloc els complements retributius que corresponguin, amb l'aprovació de les corresponents relacions de llocs de treball. Per establir les quanties de cada complement retributiu s'ha de tenir en compte que la suma de les retribucions bàsiques i de les retribucions complementàries del lloc de treball, amb exclusió de l'antiguitat o el concepte anàleg i del complement d'insularitat, no poden excedir de les quanties següents, en còmput anual per a l'any 2013:

    1. 48.984,20 euros per als llocs de treball de categories professionals integrades en el grup A.

    2. 42.566,68 euros per als llocs de treball de categories professionals integrades en el grup B.

    3. 30.154,64 euros per als llocs de treball de categories professionals integrades en el grup C.

    4. 21.574,24 euros per als llocs de treball de categories professionals integrades en el grup D.

    5. 16.805,00 euros per als llocs de treball de categories professionals integrades en el grup E.”

  43. L'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2.5. Excepcionalment, per causes degudament justificades i vinculades a la qualificació especial requerida en determinats llocs o categories, i sempre que les funcions d'aquests no tenguin cos, escala o categoria homologable funcionarial o laboral de referència en l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i en la resta d'ens instrumentals, es pot autoritzar un complement retributiu fix o variable que no computa als efectes de les quanties màximes a què es refereix l'apartat 2.4 anterior, en funció de les circumstàncies que concorrin en cada cas; sense que, ni en el marc d'aquest apartat ni el marc de l'apartat 2.4 anterior, es pugui autoritzar, acordar o establir, ni directament ni indirectament, cap complement en concepte de carrera horitzontal administrativa o professional, la qual no és aplicable al personal propi dels ens instrumentals de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears distints dels organismes autònoms.

    L'autorització de la quantia i les condicions per concedir aquest complement corresponen al Consell de Govern, mitjançant un acord, a proposta de la conselleria d'adscripció de l'entitat que ho requereixi, la qual ha d'adjuntar una memòria econòmica i un informe motivat, subscrit pel màxim responsable de l'ens, sens perjudici de la resta d'informes i tràmits preceptius que corresponguin d'acord amb la normativa aplicable.

    Quan el complement esmentat sigui fix, aquest s'ha de reflectir en la relació de llocs de treball corresponent.

    A més, quan els llocs de treball es cobreixin —definitivament o temporalment— o les tasques dels llocs s'acompleixin per persones que comptin entre les seves retribucions amb un complement personal transitori, l'autorització del complement fix o variable ha d'implicar, per a aquestes persones, la reducció del complement personal transitori corresponent, ja sigui definitivament, ja sigui temporalment, d'acord amb el tipus d'ocupació o desenvolupament de les tasques assignades.”

  44. La lletra f) de l'apartat 3.2 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012 esmentada queda modificada de la manera següent:

    “f) El personal indefinit no fix o temporal només podrà mantenir aquest complement, com a màxim, fins que es formalitzin els contractes derivats de la superació dels processos selectius de consolidació que regula l'apartat 4 següent o processos selectius ordinaris.”

    Disposició final novena

    Modificacions de la Llei 5/2016, de 13 d'abril, de la renda social garantida

  45. S'afegeix un nou paràgraf en la lletra e) de l'article 7 de la Llei 5/2016, de 13 d'abril, de la renda social garantida, amb la redacció següent:

    “Excepcionalment, en els casos de violència masclista, l'òrgan competent, amb l'informe previ individualitzat de les circumstàncies concurrents emès per l'Institut Balear de la Dona, pot exceptuar l'obligació de la reclamació judicial de pensions per aliments.”

  46. La lletra b) de l'apartat 1 de l'article 24 de la Llei 5/2016 esmentada queda modificada de la manera següent:

    “b) Resoldre els dubtes i les al·legacions que puguin presentar les persones interessades i, en general, tots els que es considerin oportuns, a petició del cap o la cap del Servei de Renda Social Garantida o de qualsevol altre membre de la Comissió.”

    Disposició final desena

    Modificacions de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears

  47. L'apartat 2 de l'article 12 de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “2. S'exigeix solvència tècnica acreditada mitjançant requisits tècnics d'acreditació o estàndards de qualitat; experiència prèvia en la gestió dels serveis objecte del contracte, que s'ha de determinar, en cada cas, en el plec de clàusules administratives particulars; i disposició d'equip humà professional en matèria de gestió dels serveis licitats.”

  48. La lletra d) de l'apartat 2 de l'article 18 de la Llei 12/2018 esmentada queda modificada de la manera següent:

    “d) El poder adjudicador de què es tracti no ha d'haver adjudicat a l'organització un contracte per als mateixos serveis d'acord amb aquest article en els tres anys precedents.”

    Disposició final onzena

    Modificacions de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears

  49. La lletra a) de l'apartat 1 de l'article 73 de la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, queda modificada de la manera següent:

    “a) Dur a terme, en l'àmbit territorial respectiu, totes les actuacions materials, tècniques i jurídiques en declaració de risc previstes en l'ordenament jurídic vigent que no corresponguin o no s'hagin atribuït a altres administracions.”

  50. S'afegeix una nova lletra, la lletra h), en l'apartat 1 de l'article 75 de la Llei 9/2019 esmentada, amb la redacció següent:

    “h) Dur a terme, en l'àmbit territorial respectiu, totes les actuacions materials, tècniques i jurídiques en situació de risc previstes en aquesta llei i en la resta de l'ordenament jurídic vigent.”

  51. L'apartat 3 de l'article 75 de la Llei 9/2019 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “3. Els ajuntaments, per delegació dels consells insulars, d'acord amb el que preveuen l'article 75.5 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i aquesta llei, poden assumir, en l'àmbit territorial respectiu, totes les actuacions materials, tècniques i jurídiques en declaració de risc previstes en el títol IV d'aquesta llei i en la resta de l'ordenament jurídic vigent que no corresponguin a altres administracions.”

  52. L'apartat 2 de l'article 110 de la Llei 9/2019 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “2. L'acord d'iniciació ha d'incloure la designació de l'instructor o la instructora de l'expedient, a qui correspon valorar la situació i fer-ne el seguiment posterior.”

    Disposició final dotzena

    Modificacions de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminants de les Illes Balears

  53. El primer paràgraf de l'apartat 3 de l'article 9 de la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminants de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “3. Els preus públics i las tarifes dels serveis prestats pels ens locals s'han de fixar per les ordenances corresponents, les quals han de tenir en compte, a més, les particularitats següents:”

  54. Els apartats 1 i 2 de l'article 32 de la Llei 8/2019 esmentada queden modificats de la manera següent:

    “1. Els residus amb codi LER 20.03.01 han de ser sotmesos a un tractament previ abans de ser eliminats mitjançant dipòsit en abocador.

    La resta de residus que hagin de ser eliminats mitjançant dipòsit en abocador també han de ser sotmesos a un tractament previ, llevat que no sigui viable tècnicament o no quedi justificat per raons de protecció de la salut humana i el medi ambient.

  55. Tots els residus s'han de sotmetre també a un tractament previ abans de la seva incineració o valorització energètica, llevat que aquest tractament no sigui viable tècnicament o no quedi justificat per raons de protecció de la salut humana i el medi ambient.”

  56. L'apartat 1 de la disposició addicional sisena de la Llei 8/2019 esmentada queda modificat de la manera següent:

    “1. En cas que no es compleixin els objectius en matèria de prevenció, reutilització, preparació per a la reutilització o reciclatge que marca la normativa vigent en matèria de residus per a l'any 2020, el Govern de les Illes Balears ha de promoure l'establiment d'un cànon per gravar la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit controlat i incineració, amb recuperació energètica o sense, a fi que entri en vigor l'1 de juliol de 2021.”

    Disposició final tretzena

    Modificació del Decret 18/2019, de 15 de març, pel qual es crea i es regula el Registre públic de persones formadores per impartir accions formatives dirigides a obtenir certificats de professionalitat de les Illes Balears

    L'apartat 4 de l'article 4 del Decret 18/2019, de 15 de març, pel qual es crea i es regula el Registre públic de persones formadores per impartir accions formatives dirigides a obtenir certificats de professionalitat de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “4. El Registre té caràcter administratiu, únic i públic. Les inscripcions que s'hi efectuïn tindran la consideració de documents públics.”

    Disposició final catorzena

    Modificacions del Decret 122/2000, d'1 de setembre, pel qual es regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als seus socis partícips per les conselleries del Govern de les Illes Balears

  57. L'apartat 1 de l'article 3 del Decret 122/2000, d'1 de setembre, pel qual es regulen les aportacions al fons de provisions tècniques de les societats de garanties recíproques i el suport als seus socis partícips per les conselleries del Govern de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “1. D'acord amb el que preveu l'article 3.2 del Reial decret 2345/1996, de 8 de novembre, relatiu a les normes d'autorització administrativa i els requisits de solvència de les societats de garanties recíproques, que estableix la quantia mínima del fons de provisions tècniques d'aquestes societats, i amb la sol·licitud prèvia de les societats de garanties recíproques subjectes a l'àmbit d'aplicació d'aquest decret, el Govern de les Illes Balears, amb caràcter anual i en funció de les disponibilitats pressupostàries, pot aportar a aquests fons de provisions tècniques les ajudes necessàries que garanteixin el nivell de solvència de les societats de garanties recíproques, segons el que disposa el Reial decret 2345/1996 esmentat.”

  58. El primer paràgraf de l'apartat 7 de l'article 3 del Decret 122/2000 esmentat queda modificat de la manera següent:

    “7. Complementàriament a les aportacions directes al fons de provisions tècniques, i en els límits que estableixen les lleis anuals de pressuposts generals per concedir avals, el Govern de les Illes Balears pot establir, mitjançant un conveni instrumentat en els termes que estableix l'article 5, un reaval sobre les garanties creditícies que les societats de garantia recíproca tenen concedides als seus socis partícips que siguin petitesi mitjanes empreses amb activitat efectivaen el territori de les Illes Balears, amb les condicions següents:”

  59. L'apartat 2 de l'article 4 del Decret 122/2000 esmentat queda modificat de la manera següent:

    “2. La vigència i els efectes d'aquests convenis s'han de regir per les normes generals que, en relació amb els convenis de les administracions públiques, conté la legislació de règim jurídic del sector públic aplicable en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.”

    Disposició final quinzena

    Modificacions del Decret 110/2002, de 2 d'agost, pel qual es regula el procediment per dur a terme l'autonomia de gestió econòmica dels centres docents públics no universitaris de la Conselleria d'Educació i Cultura de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  60. La lletra h) de l'apartat 1 de l'article 7 del Decret 110/2002, de 2 d'agost, pel qual es regula el procediment per dur a terme l'autonomia de gestió econòmica dels centres docents públics no universitaris de la Conselleria d'Educació i Cultura de la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificada de la manera següent:

    “h) Els romanents dels exercicis anteriors, l'import dels quals s'ha d'incorporar, si escau, a l'exercici corrent, d'acord amb el que estableix l'article 9 d'aquest decret.”

  61. S'afegeix un nou apartat, l'apartat 4, en l'article 9 de l'esmentat Decret 110/2002, amb la redacció següent:

    “4. No obstant el que preveuen els apartats anteriors, quan el romanent de l'exercici anterior ultrapassi el 10% de les assignacions procedents de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, aquesta pot detreure de l'assignació de l'exercici següent una quantia equivalent a aquest excés.”

    Disposició final setzena

    Modificacions del Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears

  62. L'apartat 1 de l'article 9 del Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears, queda modificat de la manera següent:

    “1. Les despeses dels ajuntaments han de presentar-se a la direcció general competent en matèria de coordinació de policies locals en els terminis següents, tret que la resolució de concessió en fixi uns altres:

    1. Les despeses efectuades i efectivament pagades en el primer semestre de l'any d'execució del fons, entre el 15 i el 31 de juliol del mateix any.

    2. Les despeses efectuades i efectivament pagades en el segon semestre, entre el 15 i el 31 de gener de l'any següent al d'execució del fons.”

  63. L'article 10 del Decret 55/2017 esmentat queda modificat de la manera següent:

    “Article 10

    Pagament de l'ajuda

  64. L'aportació econòmica de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears als municipis beneficiaris de l'ajuda s'ha de fer efectiva en dos pagaments, mitjançant sengles transferències bancàries i amb la justificació prèvia dels imports.

  65. Les despeses en recursos humans justificades per l'ajuntament no poden superar els percentatges prevists en l'article 4.2.

    Si l'ajuntament presenta justificacions per un valor superior a aquests límits percentuals, no se li ha d'abonar l'excés de justificació presentada.

  66. La quantia màxima que es pot abonar en cada pagament és del 50% de la que s'ha adjudicat a cada ajuntament en la resolució que preveu l'article 6.

    Això no obstant, si es detecta un incompliment greu de les obligacions assumides per l'ajuntament en la prestació del servei de policia tutor, a la quantia màxima fixada en la resolució se li ha de restar la que correspondria en funció dels punts que s'han atribuït al municipi segons el grau d'adhesió al programa i el valor en euros del punt, tal com s'hagi determinat en aplicació de l'article 8.

    A l'efecte del que estableix el paràgraf anterior, l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha de comunicar a la direcció general competent en matèria de coordinació de policies locals, abans del 15 de setembre de cada any, i amb l'audiència prèvia dels ajuntaments afectats, els casos en què es detectin incompliments greus de les obligacions assumides pels ajuntaments en la prestació del servei de policia tutor.”

    Disposició final dissetena

    Modificacions del Decret 62/2006, de 7 de juliol, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  67. La lletra g) de l'apartat 1 de l'article 21 del Decret 62/2006, de 7 de juliol, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la comunitat autònoma de les Illes Balears, queda modificada de la manera següent:

    “g) Totes les despeses per al sosteniment dels centres educatius privats concertats de les Illes Balears, les quals han de ser objecte de control financer permanent.”

  68. S'afegeix una nova lletra, la lletra h), en l'apartat 1 de l'article 21 del Decret 62/2006 esmentat, amb la redacció següent:

    “h) Les altres que estableixi la llei.”

    Disposició final divuitena

    Modificació de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura de 8 d'abril de 2009 per la qual s'estableixen els preus públics que han d'aplicar els conservatoris professionals de música i dansa de les Illes Balears per a la prestació de serveis docents dels ensenyaments elementals de música i dansa

    S'introdueix un nou concepte en l'annex I de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura de 8 d'abril de 2009 per la qual s'estableixen els preus públics que han d'aplicar els conservatoris professionals de música i dansa de les Illes Balears per a la prestació de serveis docents dels ensenyaments elementals de música i dansa, amb la redacció següent:

    “Prova per a l'obtenció del certificat d'ensenyaments elementals: 12,00 euros”

    Disposició final dinovena

    Modificacions del Decret 42/2016, de 15 de juliol, pel qual es crea l'ajut econòmic de caràcter social, complementari de les pensions no contributives

  69. La lletra a) de l'article 3 del Decret 42/2016, de 15 de juliol, pel qual es crea l'ajut econòmic de caràcter social, complementari de les pensions no contributives, queda modificada de la manera següent:

    “a) Les persones que ja són beneficiàries d'alguna prestació econòmica periòdica de les que únicament gestiona la conselleria competent en matèria de serveis socials.”

  70. L'apartat 1 de l'article 7 del Decret 42/2016 esmentat queda modificat de la manera següent:

    “1. Les persones que descriu l'article 3 han de presentar les sol·licituds de la prestació segons el model normalitzat, el qual han de tenir a la seva disposició a les dependències i a la pàgina web de la conselleria competent en matèria de serveis socials.”

  71. L'article 9 del Decret 42/2016 esmentat queda modificat de la manera següent:

    “Article 9

    Termini de presentació de les sol·licituds

    El termini per presentar les sol·licituds és de l'1 de febrer al 31 de març de cada any, ambdós inclosos.”

  72. L'apartat 3 de l'article 13 del Decret esmentat queda modificat de la manera següent:

    “3. El termini màxim per dictar la resolució i notificar‑la és de dos mesos comptadors des de la data d'entrada de la sol·licitud de la prestació en el registre de l'òrgan competent.”

    Disposició final vintena

    Modificació del Decret 85/2010, de 25 de juny, pel qual es regula la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears

    S'afegeix un nou apartat, l'apartat 4, en l'article 3 del Decret 85/2010, de 25 de juny, pel qual es regula la xarxa pública i concertada d'atenció primerenca en l'àmbit dels serveis socials de les Illes Balears, amb la redacció següent:

    “4. Fins que no es reglamenti l'atenció als infants majors de sis anys, per garantir la continuïtat d'atenció, podran seguir rebent els tractaments del servei d'atenció primerenca els infants majors de sis anys que tenguin certificat oficial, com a mínim, del 33% de discapacitat. En tot cas, l'atenció finalitzarà als 12 anys.”

    Disposició final vint-i-unena

    Modificacions de l'Ordre del conseller de Salut i Consum de 19 de gener de 2011, que fixa les quanties de les compensacions per desplaçament dels usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears per raó d'assistència sanitària, i se regula el procediment per obtenir‑les

    Els apartats 2, 3, 4 i 5 de l'article 1 de l'Ordre del conseller de Salut i Consum de 19 de gener de 2011, que fixa les quanties de les compensacions per desplaçament dels usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears per raó d'assistència sanitària, i se regula el procediment per obtenir‑les, queden modificats de la manera següent:

    “2. Transport terrestre

    1. S'abonaran les quanties següents per viatge d'anada i de tornada:

      a.1) 20,00 € (vint euros) per trajecte si es tracta d'un desplaçament entre les diferents illes d'aquesta comunitat autònoma.

      a.2) 25,00 € (vint‑i‑cinc euros) per trajecte si es tracta d'un desplaçament a una altra comunitat autònoma.

    2. En el supòsit que el centre assistencial estigui ubicat en una província diferent de la de l'estació marítima o de l'aeroport de destinació i faci falta emprar un transport terrestre per arribar al centre assistencial, a més de les quantitats establertes s'abonarà també el transport emprat fins a una quantitat màxima equivalent al cost del transport ferroviari en segona classe o al cost de l'autobús, encara que el pacient hagi optat per emprar un altre mitjà de locomoció, i en aquest cas s'abonarà la més petita de les quantitats anteriors.

  73. Dietes

    1. S'abonaran 20,00 € (vint euros) per persona (pacient i acompanyant autoritzat) i dia en concepte de dieta.

    2. Quan s'hagi autoritzat la compensació per pernocta s'abonaran 10,00 € (deu euros) en concepte de mitja dieta. En el supòsit que el pacient romangui hospitalitzat, aquest import es destinarà només a l'acompanyant.

  74. Pernocta

    1. Es compensarà fins a un màxim de 60,00 € (seixanta euros) per persona i dia en concepte de pernocta i mitja pensió (pacient i acompanyant autoritzat) quan, per rebre l'assistència sanitària, hagi de romandre dos dies o més a la localitat on la hi hagin de prestar. No s'aplicarà aquesta compensació al pacient si roman hospitalitzat al centre sanitari.

    2. A sol·licitud del beneficiari de l'assistència sanitària, el Servei de Salut pot facilitar la documentació acreditativa per reservar habitació a l'establiment on hagi de pernoctar, sense cap desemborsament de l'interessat.

  75. Quanties de la compensació en cas de desplaçament des de Formentera a Eivissa

    1. 15,00 € (quinze euros) per persona (pacient i acompanyant autoritzat) per compensar les despeses de transport.

    2. 20,00 € (vint euros) per persona ( pacient i acompanyant autoritzat) i dia en concepte de dieta.

    3. 10,00 € (deu euros) en concepte de mitja dieta si s'ha autoritzat la compensació de pernocta. En el supòsit que el pacient romangui hospitalitzat, aquest import es destinarà només a l'acompanyant.

    La pernocta s'abonarà de conformitat amb el que estableix l'apartat 4 anterior.”

    Disposició final vint-i-dosena

    Deslegalització

  76. El Consell de Govern, mitjançant decret, pot modificar les normes que contenen les disposicions addicionals quarta i cinquena, com també les normes que es modifiquen per mitjà de les disposicions finals tretzena a dissetena, i dinovena i vintena d'aquesta llei.

  77. Així mateix, el conseller d'Educació, Universitat i Recerca i la consellera de Salut i Consum, mitjançant les ordres corresponents, poden modificar, respectivament, les normes que es modifiquen per mitjà de les disposicions finals divuitena i vint-i-unena d'aquesta llei.

    Disposició final vint-i-tresena

    Entrada en vigor i àmbit temporal de vigència

  78. Aquesta llei comença a vigir, una vegada publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, l'1 de gener de 2020.

    Això no obstant, la modificació normativa que conté el punt 12 de la disposició final cinquena d'aquesta llei produeix efectes des de l'1 de gener de 2019, i la modificació que conté el punt 6 de la mateixa disposició final cinquena, des de l'1 de gener de 2017.

    ​​​​​​​2. Tots els preceptes d'aquesta llei que no limitin expressament els seus efectes a l'any 2020 tenen vigència indefinida.

    Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

    Palma, 30 de desembre de 2019

    La presidenta Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR