Llei 11/2018, de 6 de novembre, per la qual s’estableix la gratuïtat de les places d’aparcament dels hospitals públics de les Illes Balears

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

LA PRESIDENTA DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

I

L'article 1.1 de la Constitució Espanyola propugna la igualtat com un dels valors superiors de l’ordenament jurídic de l’estat social i democràtic de dret. Aquest valor superior inspira el reconeixement del dret a la igualtat que se consagra posteriorment a l’articulat.

Així, l’article 9.2 de la Constitució Espanyola conté un mandat als poders públics, perquè promoguin les condicions per tal que la igualtat de l’individu i dels grups en els quals s’integra siguin reals i efectives, i també perquè remoguin tots els obstacles que la impedeixin o la dificultin. El dret a la igualtat i a la no discriminació es consagra com a un dret fonamental a l’article 14 de la Constitució Espanyola.

El valor superior i el dret fonamental a la igualtat han d’inspirar sempre l’actuació dels poders públics, també quan apliquen el dret a la protecció de la salut, consagrat com un principi rector de la política social i econòmica, a l’article 43.1 de la Constitució Espanyola.

Per la seva banda, el preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears reconeix la igualtat com a principi irrenunciable i com a valor suprem. Posteriorment, l’article 12, que recull els principis rectors de l’activitat pública, proclama que la comunitat autònoma fonamenta el dret a l’autogovern, entre d’altres, en el valor de la igualtat i, finalment, que la igualtat es conté en la regulació dels drets, els deures i les llibertats dels ciutadans que integren el títol II de la norma estatutària (articles 13 a 29), entre els quals destaca l’article 25, referit a la salut.

Així doncs, el principi d’igualtat inspira clarament el contingut d'aquesta llei, que té com a objectiu principal assolir la igualtat en les condicions d’accés als serveis públics hospitalaris per a tots els ciutadans de les Illes Balears.

II

Actualment a les Illes Balears hi ha dotze hospitals públics, gestionats pels Serveis de Salut.

A Mallorca: Hospital Universitari Son Espases, Hospital Son Llàtzer, Hospital General, Hospital Psiquiàtric i Hospital Verge de la Salut, a Palma; Hospital Joan March, a Bunyola; i Hospitals Comarcals d’Inca i de Manacor. A Menorca: Hospital Mateu Orfila. A Eivissa: Hospital Can Misses. I a Formentera: Hospital de Formentera.

A Mallorca, a més, està previst disposar, properament i novament, de l’Hospital Son Dureta; i a Menorca, de l’Hospital Verge del Toro.

Tots els hospitals públics gestionats pel Servei de Salut de les Illes Balears disposen d’una zona d’aparcament propi, en règim de gratuïtat, excepte en dos casos: a l’Hospital Universitari de Son Espases, a Palma, i a l’Hospital Can Misses, a Eivissa.

Per a la gestió dels aparcaments d’aquests hospitals es va optar per la inclusió de l’explotació dins els contractes de concessió d’obra pública, que es varen licitar i adjudicar per a la construcció dels esmentats hospitals.

Aquest fet determina una situació de desigualtat entre els ciutadans de les Illes Balears, quant a l’accessibilitat dels serveis hospitalaris, en funció de la zona de residència.

En el cas de l’Hospital Can Misses, atès que l’hospital està situat a una zona urbana, les conseqüències de la manca de gratuïtat de les places d’aparcament en el recinte hospitalari determinen que aquest estigui infrautilitzat i, per contra, es col·lapsin les places d’aparcament de la zona urbana que envolta l’hospital, amb el perjudici que això comporta per als veïns d’aquesta zona.

En el cas de l’Hospital Universitari Son Espases la situació s’agreuja per la seva localització, atès que prop d’aquest no hi ha zones d’aparcament urbà, de manera que els usuaris de l’hospital es veuen obligats a aparcar en el recinte hospitalari i a abonar les tarifes corresponents, ja que no sempre és possible o adient la utilització del transport públic, en funció de les circumstàncies dels pacients.

III

En atenció a aquestes circumstàncies la Comissió de Salut del Parlament de les Illes Balears, en sessió celebrada dia 25 d’abril de 2018, va aprovar, per unanimitat, instar la Conselleria de Salut de les Illes Balears a fer efectiva la gratuïtat de l’aparcament dels hospitals Son Espases i Can Misses, abans de finalitzar l’any 2018.

Arran de l’aprovació de la proposició no de llei i a l’empara de l’article 31.5 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, és adient aprovar una norma amb rang legal que expressi la voluntat del legislador de les Illes Balears de garantir la gratuïtat dels aparcaments públics vinculats als centres hospitalaris públics de les Illes Balears.

Article primer

Les places d’aparcament dels hospitals públics de la comunitat autònoma de les Illes Balears han de ser gratuïtes, amb la finalitat d’assegurar-ne la igualtat dels ciutadans en les condicions d’accés.

Article segon

Els concessionaris dels aparcaments públics dels hospitals públics han de col·laborar amb el Servei de Salut de les Illes Balears en l’adopció de les mesures necessàries per a l’execució immediata d’allò que disposa l’article anterior.

Disposició derogatòria única

Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposin al que es disposa en aquesta llei.

Disposició final primera

Habilitació de desplegament i execució

  1. Es faculta el Govern de les Illes Balears perquè adopti les decisions adients en matèria financera i pressupostària i dicti totes les disposicions que siguin necessàries per al desplegament i l’execució d’aquesta llei.

  2. En el termini màxim de sis mesos, el Servei de Salut de les Illes Balears ha de dur a terme les actuacions necessàries per fer efectiva la gratuïtat que s’ordena en aquesta llei.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquesta llei entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Això no obstant, la gratuïtat de les places d’aparcament que s’estableix en aquesta llei serà efectiva a partir de la data en què s’hagin dut a terme les actuacions que ho permetin, en el termini que fixa l’apartat 2 de la disposició final primera.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, 6 de novembre de 2018

La presidenta,

Francesca Lluch Armengol i Socias

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR