Decret 1/2014, de 10 de gener, d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 4 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, determina que la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial i que les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears.

A més, d’acord amb l’article 35 d’aquest mateix text, la normalització de la llengua catalana és un objectiu dels poders públics de les Illes Balears.

D’altra banda, la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, té com a objectiu fonamental, entre d’altres, fer efectiu l’ús progressiu i normal de la llengua catalana en l’àmbit oficial i administratiu i, per això, determina que els poders públics han d’adoptar les mesures necessàries per fer efectius la promoció, el coneixement i l’ús normal de la llengua catalana.

L’article 6 d’aquesta mateixa Llei, així mateix, disposa que el català és la llengua pròpia del Govern, del Parlament, dels consells insulars i, en general, de l’Administració pública, de l’Administració local i de les corporacions i institucions públiques dependents de la Comunitat Autònoma.

Convé destacar també l’apartat 1 de l’article 16 de la Llei de normalització lingüística, que afegeix: «[...] els poders públics han de promoure les mesures corresponents i fomentar i incentivar la capacitació del personal de les administracions públiques de l’àmbit territorial de les Illes Balears i de les entitats del sector públic que en depenen en l’ús de la llengua catalana». Aquesta declaració continua, en l’apartat 2: «A les proves selectives que es realitzin per a l’accés a les places de l’Administració [...] s’ha de tenir en compte [...] el nivell de coneixement de les dues llengües oficials, la ponderació del qual determinarà l’Administració per a cada nivell professional».

A més, s’ha de fer referència a l’article 33.1 del títol IV d’aquesta Llei, que preveu que els poders públics de la Comunitat Autònoma «adoptaran les mesures pertinents i proveiran dels mitjans necessaris per al coneixement i ús de la llengua catalana en tots els àmbits».

D’altra banda, el Decret 87/2012, de 16 de novembre, d’avaluació i certificació de coneixements de llengua catalana, establia que la convocatòria i la gestió de les proves de català corresponien al consorci Institut d’Estudis Baleàrics, mentre que l’expedició dels certificats corresponia a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, per mitjà de la Direcció General de Cultura i Joventut.

A més, d’acord amb el Decret 20/2013, de 15 de juliol, del president de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es reestructura l’Administració i s’extingeix la Direcció General de Cultura i Joventut i part de les seves competències, inclosa la certificació de les proves de coneixements de llengua catalana per a la població adulta fora de l’ensenyament reglat, s’atorguen a l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Per l’Acord del Consell de Govern de 19 de juliol de 2013 (BOIB n. 101, de 20 de juliol de 2013) es modifiquen els Estatuts de l’IEB, que assumeix l’organització, la gestió i la certificació de les proves de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats destinades a avaluar els coneixements de llengua catalana de la població adulta fora de l’ensenyament reglat.

El present Decret regula la convocatòria, l’organització, la gestió i la certificació de les proves de llengua catalana que ha de dur a terme l’IEB d’acord amb l’esmentat Decret 20/2013, de 15 de juliol, del president de les Illes Balears.

Amb aquest canvi de titularitat en les competències s’aconsegueix centralitzar la formació i l’avaluació en un mateix organisme, se simplifica l’estructura administrativa i es facilita als ciutadans el procés d’obtenció dels certificats de llengua catalana.

En aquest Decret es modifica també la composició de la Comissió Tècnica d’Avaluació de Coneixements de Català per als certificats de coneixements generals i específics de llengua catalana, amb l’objectiu d’adaptar-la a la nova normativa.

Per tot això, per facilitar el compliment dels articles 2, 35 i 36 i de la disposició addicional primera de la Llei 3/1986, de 29 d’abril, de normalització lingüística a les Illes Balears, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, d’acord amb el Consell Consultiu i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió del dia 10 de gener de 2014,

DECRET

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

L’objecte d’aquest Decret és regular els certificats oficials de coneixements de llengua catalana que expedeix la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i les proves per obtenir-los, al marge dels estudis reglats de català.

Article 2

Competència

  1. L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) és l’encarregat d’organitzar i gestionar les proves de coneixements de llengua catalana.

  2. La Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, per mitjà de l’IEB, ha d’expedir els certificats que regula aquest Decret.

  3. L’IEB ha de dur a terme la gestió recaptatòria en període voluntari de la taxa per matrícula a les proves de llengua catalana.

  4. L’IEB, amb l’assessorament de la Universitat de les Illes Balears, ha de vetlar perquè les proves que preveu aquest Decret siguin adequades a la funció social que compleixen d’acord amb els criteris pedagògics, el respecte a la normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, els avenços de la lingüística i els criteris d’avaluació de llengües europees. També ha de procurar que es garanteixi la coordinació de les proves amb les dels altres organismes encarregats de l’avaluació de coneixements de català, inclosos els dels altres territoris de parla catalana. A més, ha de garantir que les proves mesurin els objectius explicitats en els annexos 1 i 2.

  5. El president de l’IEB ha de nomenar els tribunals avaluadors de coneixements generals i específics de llengua catalana.

  6. Per organitzar i gestionar les proves, l’IEB pot recórrer al personal auxiliar col·laborador que formi part de la borsa de col·laboradors de l’IEB, el qual ha d’acreditar, com a mínim, el nivell B2 de coneixements de català, d’acord amb la normativa general de certificació de coneixements de llengua catalana.

  7. L’IEB s’ha d’encarregar de gestionar la borsa d’auxiliars col·laboradors i la borsa d’examinadors col·laboradors de les proves de llengua catalana i podrà actualitzar qualsevol d’aquestes borses sempre que ho consideri necessari, amb l’informe preceptiu de la Comissió Tècnica d’Avaluació de Coneixements de Català, o convocar-ne de noves.

Capítol II

Certificats

Article 3

Certificats

L’IEB expedeix dos tipus de certificats oficials de coneixements de llengua catalana: certificats de coneixements generals i certificats de coneixements específics.

Article 4

Certificats de coneixements generals de llengua catalana

Els certificats oficials de coneixements generals de llengua catalana són els següents:

  1. Certificat de nivell A2 (nivell bàsic): acredita un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet desenvolupar amb autonomia una activitat comunicativa bàsica, però suficient, pròpia de les situacions més habituals de comunicació.

  2. Certificat de nivell B1 (nivell llindar): acredita un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet fer front a la major part de situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes relatius a la feina, a l’escola, a la família i a l’oci.

  3. Certificat de nivell B2 (nivell avançat): acredita un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes tant concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp de l’especialització professional del parlant.

  4. Certificat de nivell C1 (nivell de domini funcional efectiu): acredita un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet al parlant fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre temes complexos, tant pel que fa a l’expressió com a la comprensió, i la seva competència lingüística comunicativa li permet expressar-se amb una fluïdesa i espontaneïtat notables, i amb un ús controlat d’estructures organitzatives i de mecanismes de cohesió.

  5. Certificat de nivell C2 (nivell de domini): acredita un domini de l’ús de la llengua, tant oral com escrit, que permet al parlant fer front a situacions lingüístiques comunicatives que poden aparèixer sobre qualsevol tema. El parlant entén sense gens d’esforç qualsevol missatge; reconstrueix fets i arguments, i distingeix matisos subtils de significat, fins i tot en les situacions més complexes.

Article 5

Certificat de coneixements específics de llenguatge administratiu

El certificat de coneixements específics de llenguatge administratiu acredita la capacitat de comprendre els textos administratius usuals i d’elaborar-los amb adequació i correcció.

Capítol III

Proves de llengua catalana

Article 6

Convocatòria de les proves

  1. Correspon al president de l’IEB convocar les proves per obtenir els certificats oficials de coneixements de llengua catalana a què fan referència els articles 4 i 5 d’aquest Decret. La convocatòria s’ha de fer sempre mitjançant una resolució que s’ha de publicar en el BOIB.

  2. Per a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR