Resolució del conseller d’Economia i Competitivitat de 28 de juliol de 2014 per la qual s’aprova la convocatòria pública de subvencions per a establir nous punts de recàrrega ràpida per a vehicle elèctric

SecciónIII. Altres disposicions i actes administratius
EmisorCONSELLERIA D'ECONOMIA I COMPETITIVITAT
Rango de LeyResolució

L’Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 15 de maig de 2008 (BOIB núm. 72, de 24 de maig de 2008) estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d’energia a les Illes Balears, entre les quals hi ha les de promoció de l’estalvi i la diversificació energètiques, la implantació d’energies renovables, la millora de l’eficiència energètica i la generació de noves tecnologies amb vista a permetre un desenvolupament més sostenible de l’ús de l’energia, així com el foment d’actuacions en transport eficient.

La Conselleria d’Economia i Competitivitat té, entre els objectius del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, aprovat definitivament pel Decret 96/2005, de 23 de setembre, i publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears número 143, de 27 de setembre de 2005, la planificació de les actuacions encaminades a subministrar la demanda energètica futura a cada una de les Illes Balears, ja sigui amb fonts d’energia convencionals com renovables i, alhora, impulsar l’estalvi i la racionalització de l’ús de l’energia en cada un dels sectors econòmics, per tal de minimitzar, en la mesura que això sigui possible, l’increment de la demanda d’energia.

El Govern de les Illes Balears aposta per un procés d’implantació de la mobilitat elèctrica en la qual el desenvolupament del vehicle elèctric suposa un pas endavant cap a un model d’economia mediambiental més sostenible, atès que la substitució dels motors de combustió per vehicles elèctrics implica un estalvi de combustibles fòssils i una reducció de les emissions de CO2.

Les Illes Balears són un territori idoni per al foment del vehicle elèctric, tant per la singularitat geogràfica, amb distàncies petites i necessitat d’optimitzar els recursos energètics, com per la vocació turística.

El Reglament (CE) 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, estableix les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i estableix disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca. En l'article 65.2 estableix que la despesa serà subvencionable amb una contribució dels Fons EIE (Fons Estructurals i d’Inversió Europeus) si el beneficiari ha contret la despesa i l’ha abonada entre la data de presentació del programa a la Comissió, o a partir de l’1 de gener de 2014 si aquesta data és anterior, i el 31 de desembre de 2023. D’altra banda, el Reglament (CE) número 1301/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, regula el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. En virtut d’aquesta normativa, en l’actualitat el Programa Operatiu del FEDER per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 2014-2020 es troba en fase d’aprovació.

Així doncs, amb aquesta nova convocatòria adreçada a empreses s'intenta donar un impuls a la implantació del vehicle elèctric a les Illes Balears per tal que el sector privat incorpori punts de recàrrega ràpida repartits per determinades zones de les Illes Balears.

Per ser subvencionables, les actuacions hauran de complir els criteris de subvencionalitat dels programes operatius dels Fons Operatius de Desenvolupament Regional (Ordre EHA/524/2008, de 26 de febrer, per la qual s'aproven les normes sobre despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i dels Fons de Cohesió - BOE núm. 53, d'1 de març de 2008).

L’import de les subvencions que obtinguin els projectes que s'hi presentin està cofinançat al 50 % amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

D'una banda, les directrius comunitàries sobre ajudes estatals a favor del medi ambient (2008/C82/01) preveuen en els apartats 1.5.5 i 3.1.5.1 l’existència d’ajudes per a estalvi d’energia i per tal d’aconseguir una reducció dels gasos d’efecte hivernacle i estalvi energètic, i estableixen uns límits de subvenció a les empreses del 60 %.

Per la seva banda, el Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny, de la Comissió, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (Reglament general d’exempció per categories) eximeix determinades categories d’ajudes de l’obligació de notificació prèvia, entre les quals, les ajudes a la inversió per a la promoció de l’energia procedent de fonts renovables. L’article 38 d’aquest Reglament estableix que la intensitat de l’ajuda no ha de superar el 30 % dels costs subvencionables, intensitat que fins i tot es pot incrementar en 20 punts percentuals en el cas de petites empreses, i en 10 punts en el de mitjanes empreses.

El 14 de març de 2014, es va signar un Conveni específic de col·laboració entre l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), entitat pública empresarial dependent del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, i l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a dur a terme un projecte pilot per al desenvolupament d’una infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics a les Illes Balears (Pla Movele Balears).

Per tot això, vists els informes preceptius, de conformitat amb l’article 5 de l’Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 15 de maig de 2008 per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d’energia a les Illes Balears, i l’article 15 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i fent ús de les facultats que m’atribueixen la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Objecte

L’objecte d’aquesta Resolució és aprovar i regular la convocatòria pública d’ajudes per a fomentar la instal·lació de punts de recàrrega ràpida per a vehicle elèctric.

Aquestes ajudes estan cofinançades en un 50 % amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Segon

Beneficiaris

En són beneficiàries les societats mercantils que desenvolupen l’activitat de gestors de recàrrega del sistema conforme al que estableix el Reial decret 647/2011, de 9 de maig, pel qual es regula l’activitat de gestors de càrregues del sistema per a la realització de serveis de recàrrega energètica. El beneficiari, en la data de finalització d’entrega de les sol·licituds, haurà de estar inclòs en la llista de gestors de càrrega del sistema de la seu electrònica de la CNMC d’acord amb el Reial decret 647/2011.

Tercer

Import econòmic

  1. Aquesta convocatòria es tramita amb caràcter pluriennal per un import de 200.000,00 euros, amb càrrec al pressupost de la Comunitat Autònoma, partida pressupostària 19401 G/731C01.77000.00, FF31110 amb el desglossament següent:

    Any 2014: 0.000,00 €

    Any 2015: 200.000,00 €

  2. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, es poden incrementar els imports d’aquesta convocatòria.

    Quart

    Actuacions i despeses subvencionables

  3. Es pot rebre una ajuda per a l’establiment de punts de recàrrega ràpida nous per a vehicle...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR