Decret 22/2014, de 16 de maig, pel qual es determina el règim aplicable a la sol•licitud i concessió de la prestació per adquirir productes de primera necessitat

SecciónI. Disposicions generals
EmisorCONSELL DE GOVERN
Rango de LeyDecret

L’article 148.1.20 de la Constitució espanyola atribueix a les comunitats autònomes la possibilitat d’assumir competències en matèria d’assistència social. En aquest sentit, l’article 30.15 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva, entre d’altres, en l’acció i el benestar social, els complements de la seguretat social no contributiva i les polítiques d’atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social.

La Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears (BOIB núm. 89, de 18 de juny), en l’article 3, apartat k), estableix com un dels objectius el de detectar i atendre les situacions de manca de recursos bàsics i les necessitats socials tant de les persones com dels grups i la comunitat en general.

L’objecte del present Decret és desenvolupar una prestació social adreçada a adquirir productes de primera necessitat. Durant anys s’ha articulat com a convocatòria, regulada de forma subsidiària i temporal dins l’àmbit de les subvencions. Es tracta d’una prestació que no té consideració de subvenció, tal com estableix l’article 2.3.a) del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, que remet a l’article 2.4 de la Llei 38/2003, de17 de novembre, general de subvencions.

La finalitat és donar caràcter d’estabilitat a aquesta prestació i eliminar així la incertesa de la publicació anual de la convocatòria, complint tots els requisits d’eficiència i eficàcia i atorgant una prestació social de caràcter econòmic per donar suport a les necessitats d’una part important de la nostra societat que, any rere any, s’ha situat en devers vuit mil persones que viuen en condicions de pobresa relativa.

D’acord amb l’article 20 de la Llei 4/2009, són prestacions del sistema públic de serveis socials, entre d’altres, les ajudes econòmiques i tecnològiques que s’ofereixen a persones i que es destinen a complir les finalitats que estableix l’article 3 d’aquesta Llei. En aquest sentit, l’article 22.1 aclareix que són prestacions econòmiques les aportacions dineràries que tenen com a finalitat atendre determinades situacions de necessitat en què es troben les persones que no disposen de recursos econòmics suficients per fer-hi front i no estan en condicions d’aconseguir-ne o rebre’n d’altres fonts.

El Decret 56/2011, de 20 de maig, pel qual s’aprova la Cartera Bàsica de Serveis Socials de les Illes Balears 2011-2014 (BOIB núm. 79, de 31 de maig), en compliment de la Llei 4/2009, estableix en l’article 1 que aquest Decret té per objecte aprovar la Cartera Bàsica de Serveis Socials de les Illes Balears, que defineix el conjunt de prestacions del sistema públic de serveis socials d’aplicació a tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Les prestacions es defineixen en l’annex del Decret esmentat.

L’article 5 del Decret 56/2011 estableix que les prestacions del sistema de serveis socials poden ser garantides per a tothom o bé no garantides i ser atorgades segons la disponibilitat pressupostària, i que aquestes prestacions no garantides només són exigibles si hi ha disponibilitat pressupostària.

En el títol VI de la Llei 4/2009, “Finançament del sistema públic de serveis socials”, l’article 67, “Principis del finançament”, estableix que les administracions públiques de les Illes Balears han de garantir els recursos necessaris per assegurar el dret de la ciutadania a rebre les prestacions que se li reconeguin en les carteres de serveis socials i per assegurar el funcionament dels serveis de la seva competència, i consignar en els pressuposts les quantitats necessàries per a això. Així mateix, disposa que les administracions públiques de les Illes Balears han de consignar en els seus pressuposts els crèdits necessaris per finançar els serveis socials bàsics i els especialitzats, les prestacions garantides i les prestacions subjectes a limitació pressupostària, entre d’altres. Pel que fa a la prestació per adquirir productes de primera necessitat, una vegada fet l’estudi econòmic de les convocatòries 2010-2013 el nombre de beneficiaris ha estat entre 7.300 i 7.950 i s’ha finançat amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dels exercicis corresponents.

Tenint en compte tota aquesta legislació i la situació de necessitat de les persones menys afavorides de les Illes Balears, una vegada vists els bons resultats i l’acollida que ha rebut de les persones beneficiàries la convocatòria d’aquest tipus de prestacions durant els anys anteriors, s’ha decidit, arran de l’experiència obtinguda, engegar aquest Decret per regular la concessió d’una prestació de caràcter econòmic individual per adquirir productes de primera necessitat, amb la finalitat de contribuir a fer que les persones que se’n beneficiïn puguin cobrir les seves necessitats bàsiques. Aquesta prestació rep el nom de Targeta Bàsica.

Una entitat financera que desenvoluparà les feines d’entitat col·laboradora durà la gestió de les targetes bàsiques.

El Decret 5/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s’estableix l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 60, de 2 de maig), preveu dins l’estructura de l’Administració autonòmica la Conselleria de Família i Serveis Socials. L’article 2.7 del Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 60, de 2 de maig), estableix que la Conselleria de Família i Serveis Socials, per mitjà de la Direcció General de Serveis Socials, exerceix les competències, entre d’altres, sobre atenció i suport a persones amb dependència, a persones amb discapacitat, a persones de la tercera edat i altres col·lectius en situació de risc, i prestacions econòmiques.

Per tot això, a proposta de la consellera de Família i Serveis Socials, amb la participació del Consell de Serveis Socials i del Comitè d’Avaluació de Necessitats Socials, d’acord amb el dictamen del Consell Consultiu, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 16 de maig de 2014,

DECRET

Capítol I

Principis generals

Article 1

Objecte i naturalesa

  1. L’objecte d’aquest Decret és desenvolupar i regular una prestació de caràcter econòmic per adquirir productes de primera necessitat, destinada a persones residents a les Illes Balears que compleixen els requisits que estableix l’article 4 d’aquest Decret.

  2. La prestació regulada en aquest Decret té la consideració de prestació autonòmica complementària de les prestacions previstes en l’article 2.4 de la Llei38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, als efectes prevists en la lletra a) de l’apartat 3 de l’article 2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 2

Àmbit d’aplicació

  1. La prestació es destina a atendre les mancances econòmiques pròpies del col·lectiu al qual s’adrecen per alleugerir la seva situació amb l’augment del benestar social. Aquesta prestació es percep una sola vegada durant cada any natural.

  2. La prestació directa de serveis i prestacions a aquests col·lectius es regeix per la seva normativa específica i, en concret, pels articles 20 i 22 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears.

Article 3

Persones beneficiàries

  1. Són beneficiàries les persones de més de 65 anys i les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 65% reconegut per un centre oficial competent, residents a les Illes Balears, que sol·licitin les prestacions i que compleixin els requisits que s’especifiquen en l’article 4.

    A l’efecte d’aquest Decret, cal distingir dues situacions:

    1. Les persones que ja són beneficiàries d’alguna prestació econòmica periòdica de les que únicament gestiona la Conselleria de Família i Serveis Socials han de percebre aquesta prestació anualment de manera automàtica, sempre que compleixin per a cada any les condicions següents:

      — Tenir reconegut el dret a qualsevol de les prestacions econòmiques periòdiques esmentades abans del 31 de desembre de l’any immediatament anterior al del cobrament de la Targeta Bàsica.

      — I continuar tenint reconegut el dret a la prestació econòmica periòdica el 28 de febrer de l’any corrent.

    2. Les persones sol·licitants que no reuneixin les condicions establertes en l’apartat anterior d’aquest article i que compleixin els requisits establerts en l’article 4.

  2. No poden...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR